UŽAS

Udri na veselje!
Avatar
antoniopavaroti
rank14
Postovi: 1029
Pridružen/a: 13.11.2013, 22:49
Zahvalio/a: 358 puta
Prim. zahvala: 332 puta

UŽAS

PostPostao/la antoniopavaroti » 10.03.2017, 10:18

MAGDALENINE PRAONICE
POTRAGA ZA ISTINOM O 800 MRTVIH BEBA U KANALIZACIJI KATOLIČKOG SAMOSTANA 'Ta djeca su bačena kao smeće, samo zato jer su bila nezakonita!'
AUTOR:

o Hina
OBJAVLJENO:
• 10.03.2017. u 08:54

REUTERS
TUAM -Sestrica Petra Mulryana možda je odbačena među bebama i djecom pronađenom u kanalizaciji nekadašnjeg doma za neudane majke u irskome gradu Tuamu, no on to želi znati pouzdano.
Nakon službene istrage irska vlada prošli je tjedan objavila da su pronađeni ostaci tijela beba, od novorođenčadi do trogodišnjaka, na tome mjestu, što je užasnulo Irsku te oživjelo tjeskobu zbog toga kako su katoličke institucije uz podršku države nekad tretirale žene i djecu.
Broj tijela nije poznat, no tragovi dokumenata sugeriraju da bi moglo biti oko 800 tijela.
Za Mulryan, čija je majka bila neudana žena 1944. i provela prve četiri godine u domu u Tuamu prije nego što je udomljen, veliko otkriće donosi nadu da bi mogao doznati što se dogodilo s Marian, mlađom sestrom koju nikada nije upoznao.

"Ono što sada tražim jest saznati: gdje je ona?", rekao je Mulryan u intervjuu za Reuters.
"Volio bih da se njezini ostaci prenesu odande te joj organizirati dostojanstveni sprovod", rekao je čovjek koji ima sedmero djece i osmero unuka.
Stopa smrtnosti djece u crkvenim institucijama znatno je viša nego u širem irskome društvu i vjerojatno je da će biti otkrivene i ostale neobilježene masovne grobnice.
Potvrde o smrti uglavnom navode infekcije poput ospica, gastroenteritisa, bronhitisa, tuberkuloze, meningitisa i upale pluća, ali nitko nije ustanovio zašto su ondje djeca toliko više umirala nego u ostaloj populaciji.
"Moram živjeti s tim da ne znam što joj se dogodilo", rekao je Mulryan koji je saznao da je imao sestru prije nekoliko godina.
Magdalenine praonice: prisilni rad za 'posrnule' žene
U prošlosti, stroga katolička moralnost smatrala je trudnoću prije braka duboko sramotnom i takve bi žene obitelj i društvo odbacili kao grešne.
Mulryanova majka Delia bila je jedna od 35.000 irskih žena koja je prošla kroz katoličke domove za majke i djecu, gdje su djeca rađana u tajnosti u 20. stoljeću.
Moć Crkve i stigma povezana s neudanim majkama tako su dominirale da su okrutno postupanje prema tim ženama i njihovoj djeci bile tabu teme desetljećima i mnoge su zaboravljene.
Dom u Tuamu koji su vodile časne sestre u redu Bon Secours, djelovao je od 1925. do 1961. i srušen je 1970. godine.
Časne sestre nisu dale komentar o tome zašto su tijela beba pokopana u kanalizaciji.
Rekle su da su predale podatke o domu lokalnim vlastima kad je dom 1961. zatvoren.
Zahvaljujući upornim naporima lokalne povjesničarke amaterke Catherine Corless, koja u svoje slobodno vrijeme istražuje povijest doma, otkriveno je postojanje masovne grobnice.
Povjesničarka Catherine Corless

"Osjećam da to moram učiniti zbog njih. Pravda se mora zadovoljiti", rekla je Corless. "Osjećam da su ta djeca bačena kao smeće, samo zato što su bila tzv. nezakonita".
Kao rezultat njezina istraživanja, u 2014. je uspostavljena komisija za istrage o 18 domova za majke i djecu širom Irske, uključujući Tuam.
Odvajanje djece od majki
"Ako se nešto dogodilo u Tuamu, vjerojatno se dogodilo i u drugim domovima za majke i djecu širom zemlje", rekao je dublinski biskup Diarmuid Martin 2014.
Majke bi najčešće provodile godinu dana u domovima poput onoga u Tuamu prije no što su bile odvojene od svojih beba i poslane dalje.
Mnoge su napustile Irsku i počele nove živote na drugim mjestima. Druge, poput Delije Mulryan, bile su zatvorene u poznatim "Magdaleninim praonicama" gdje su "posrnule žene" prisiljene raditi bez ikakve novčane naknade.
Neka su djeca udomljena, neka usvojena a neka su ostala u domovima za majke i djecu dok nisu bila poslana u državna crkvena sirotišta, gdje su učila raditi.
Peter Mulryan bio je među mnogima koji su iskusili maltretiranje i ponižavanje udomiteljske obitelji koji su takvu djecu iskorištavali kao radnu snagu.

"Bili smo nitko. Nitko nas nije poštovao", rekao je Mulryan koji je izrazito bio svjestan svojeg niskog statusa zbog kojeg je bio povučen i nije volio pričati o svojem podrijetlu.
Kao odrastao čovjek, Mulryan je pronašao svoju majku i posjetio je nekoliko puta u Magdaleninoj praonici gdje je provela ostatak svojeg života. Kad mu je rođena prva kći, odnio ju je pokazati majci, koja ju je privila u naručje. Nikada nije otkrila da je i ona nekada imala djevojčicu.
"Sobe strave"
Ugled Crkve i crkvenih vlasti ozbiljno je narušen zadnja dva desetljeća zbog niza skandala u vezi sa svećeničkom pedofilijom, zlostavljanjem u Magdaleninim praonicama, prisilnim usvajanjima nezakonite djece i drugim bolnim pitanjima.
Nakon otkrića ostataka dječjih tijela u Tuamu, naslovnicama irskih medija dominirao je skandal koji je izazvao buru emocija. U ponedjeljak navečer, državna televizija objavila je imena 796 izgubljene djece, koja su se nizala na ekranu uz zvuke posmrtne glazbe.
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"
Avatar
Bamakhepa
rank8
Postovi: 328
Pridružen/a: 30.01.2013, 02:03
Zahvalio/a: 52 puta
Prim. zahvala: 74 puta

Re: UŽAS

PostPostao/la Bamakhepa » 10.03.2017, 13:31

Citirana povjesničarka je međutim što demantirala, što kritizirala senzacionalistički način prenošenja po medijima van konteksta vremena i sa navođenjem na krive zaključke (800 je mrtvih, što je u prosjeku smrtnosti tog vremena, samo nekolicina nadjena gdje je danas septička, a vanbračna djeca se tada i nisu mogla pokapati na groblju.
Avatar
antoniopavaroti
rank14
Postovi: 1029
Pridružen/a: 13.11.2013, 22:49
Zahvalio/a: 358 puta
Prim. zahvala: 332 puta

Re: UŽAS

PostPostao/la antoniopavaroti » 10.03.2017, 16:13

hvala na informaciji ..može li neki link na taj demanti ? Neki dokaz?
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"
Avatar
Bamakhepa
rank8
Postovi: 328
Pridružen/a: 30.01.2013, 02:03
Zahvalio/a: 52 puta
Prim. zahvala: 74 puta

Re: UŽAS

PostPostao/la Bamakhepa » 10.03.2017, 18:58

http://www.patheos.com/blogs/yimcatholi ... -more.html

http://www.irishtimes.com/news/social-a ... -1.1823393


Iako u svemu tome sada vidim i da je demantiranja tvrdnja kako se djeca nisu mogla krstit... nesto ih je izgleda ipak bilo u septickoj, ne zna se koliko... dosta mi nejasna cijela prica, a ne da mi se gubit sate na iscitavanje.
Avatar
antoniopavaroti
rank14
Postovi: 1029
Pridružen/a: 13.11.2013, 22:49
Zahvalio/a: 358 puta
Prim. zahvala: 332 puta

Re: UŽAS

PostPostao/la antoniopavaroti » 10.03.2017, 20:06

A gledaj ..istina je negdje na polovici , mada je i ta polovica strašna stvar pogotovo što je bilo pod okriljem Crkve a i pitanje je kolko je tu bilo svećeničke djece ..valjda najviše
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"

Natrag na “Off topik diskusije”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.