Snovi

Udri na veselje!
Avatar
Bamakhepa
rank8
Postovi: 333
Pridružen/a: 30.01.2013, 02:03
Zahvalio/a: 52 puta
Prim. zahvala: 75 puta

Re: Snovi

PostPostao/la Bamakhepa » 26.04.2019, 17:18

Kako si izracunao vjerojatnost?

Moze li se eliminirati prozaicnija tumacenja - npr da iz nekog razloga neki dogadjaj moze u stvari biti predvidiv i ocekivan, pa se to manifestira kao intuicije, sinkroniciteti, snovi... ?

Kako si eliminirao mogucnost naknadne selektivne interpretacije, tj to da zapazimo situacije koje se poklapaju i dajemo im neprimjerenu vaznost dok ignoriramo gomile intuicija i snova koji se nisu ostvarili?

Relativnost prostor-vremena, ako se referiras na Einsteina i fiziku, mi se cini malo previse liberalno interpretirana. U spec.rel. pokazuje da medjusobni odnos zatvorenih sustava varira prema brzini, ali subjektivno vrijeme unutar sustava je uvijek isto. Takodjer, strela vremena je uvijek napred.

Opca relativnost dozvoljava putovanje u proslost nekim egzoticnim matematickim igrama, ali sve one traze neke nerealne fizikalne pretpostavke, odnosno nisu ostvarive u stvarnom svijetu ili su suprotne promatranom stanju univerzuma, drugim fizikalnim zakonima ili slicno.
Avatar
Spunk
rank3
Postovi: 60
Pridružen/a: 19.01.2019, 17:29
Zahvalio/a: 14 puta
Prim. zahvala: 19 puta

Re: Snovi

PostPostao/la Spunk » 26.04.2019, 18:02

U samoj fizici se ne objasnjavaju sve pojave fizikalnog svijeta teorijom relativnosti.
There are no chains
because there is no where to run.
Avatar
Bamakhepa
rank8
Postovi: 333
Pridružen/a: 30.01.2013, 02:03
Zahvalio/a: 52 puta
Prim. zahvala: 75 puta

Re: Snovi

PostPostao/la Bamakhepa » 26.04.2019, 19:00

U samoj fizici se promatrane pojave objasnjavaju trenutno najboljim modelom za te pojave i nase potrebe izracuna, predvidjanja ili slicno, to nije sporno.

Ali on se konkretno pozvao na relativnost, a nije mi jasno kako bi se tocno bilo SL ili GL povezale sa fenomenima sa kojima ih nastoji povezati.
Avatar
malva sylvestirs
rank3
Postovi: 71
Pridružen/a: 01.01.2018, 13:36
Zahvalio/a: 27 puta
Prim. zahvala: 24 puta

Re: Snovi

PostPostao/la malva sylvestirs » 26.04.2019, 19:22

Ima super knjiga 'Tumačenje prirode i psihe', gdje Jung i fizičar W.Pauli analiziraju i tumače sinkronicitet u životu,snovima i psihi kao logična i izračunata posljedica djelovanja zakona prirode,tj. fizike i matematike... radili su i usporedbe nekih bračnih parova i njihovim položaja Sunca i Mjeseca u natalnoj karti i njihov utjecaj na djelovanje na sami brak i odnos. Pauli i opisuje zakone fizike u svijetu prirode,tj. pravilnost nepravilnosti koja se javlja u prirodi,npr. oblici,a spominju i Keplera naravno sa svojim zakonima o izračunatom geometrijskom kretanju Zemlje i planeta i njihovim utjecajem na prirodu i čovjeka (astronomija i astrologija kao matematika)... kepler je baš jako volio objasniti Bit kroz geometriju .
slika
Inače sve snove u Jungovim knjigama je sanjao Pauli, lijepo su njih dvojica spojili psihologiju i fiziku, društvenu i prirodnu znanost
sry što upadam sa (ne)vezanim komentarom,ali eto, ako nekoga zanima malo više o sinkronicitetu i fizici u čovjeka, preporučam knjigu,super je i lako se čita :thumbsup:

https://www.metanexus.net/wolfgang-pauli-carl-jung-and-acausal-connecting-principle-case-study-transdisciplinarity/
https://planetopija.hr/kategorija/publicistika/tumacenje-prirode-i-psihe
what you resist persist
Avatar
Bamakhepa
rank8
Postovi: 333
Pridružen/a: 30.01.2013, 02:03
Zahvalio/a: 52 puta
Prim. zahvala: 75 puta

Re: Snovi

PostPostao/la Bamakhepa » 26.04.2019, 22:47

Nisam citao knjigu, ali glede astrologije zanimljiv komentar jedne recenzije:

In his essay, Jung describes doing a statistical study of astrology, and half-convinces himself there is something to it, although his interpretation of the statistics is very stretched. In Pauli's essay, he mentions this in one footnote, saying something to the effect of, "as Jung has demonstrated in this volume, there's nothing to astrology."

U prevodu Jung sa slabim poznavanjem znanosti radi losu statistiku da bi u svom eseju (valjda je knjiga zbirka eseja?) nateknuo potvrdu astrologije, dok se na istu stvar Paoli referira kao na dokaz da astrologija ne funkcionira?
Avatar
Spunk
rank3
Postovi: 60
Pridružen/a: 19.01.2019, 17:29
Zahvalio/a: 14 puta
Prim. zahvala: 19 puta

Re: Snovi

PostPostao/la Spunk » 27.04.2019, 05:45

Bamakhepa, mogu govoriti o sebi, jer mislim da se na kraju sve svodi na to sta covjek vjeruje.
Tvrdi znanstveni stav po meni nije nista drugo nego vjerovanje koje je na razini, ako ne i gore, od religijskih fundamentalizama. Na kraju krajeva, znanstvena platforma promisljanja je proizasla iz religijske i razlika izmedju to dvoje sustinski nije razlicita.
Nemam problema sa relativnosti, kvantnom mehanikom. Ni sa newtnovom. Ako je nesto objasnjivo kroz njih-super. Napredak znanosti zadnjih par sto godina dosta se zasnivao na newtonovoj mehanici. I kroz nju su objasnjenja i predvidjanja fizikalnog svijeta bila toliko tocna da se na teoriju mogao staviti pecat i prihvatiti ju kao cinjenicu. A temeljne postavke teorije, one o prostoru i vremenu, su bile krive. I danasnja nekompatibilnost kvantne mehanike i teorije relativnosti ipak nesto govori. Ne moze se iza njih staviti amen. Teorije proizvode tehnicka cuda, ali dalje postoji "prostor" koji mozda znanstvenim pristupom(koji je i dalje newtonski) niti nece biti popunjen. Niti ikakvim drugim buducim, ogranicenim jer je ipak samo ljudski... majmunski...
Ali u zivotima pojedinaca dogodi se nesto sto je toliko rijetko pa se moze tumaciti kao slucajnost, ali je toliko fantasticno da promjeni sliku stvarnosti, osobnog vjerovanja. Meni se dogodilo tako nesto. Pre osobno je da bi pisao ovdje o tome, ali svodi se na to da mi je necija slutnja spasila zivot. Regularni, uobicajeni slijed dogadjaja, nista vanka regule, ali eto, jedna osoba nije mogla spavati(a inace spava kao top), jer ju je neka zebnja, strah uhvatio i nije dao mira. I u neku sitnu uru naprevila nesto sto nikada prije nije. Sjela u auto i isla me potraziti. I nasla na vrijeme.
A slutnja je pocela prije samog dogadjaja. I sto je tu u igri? Je li informacija o dogadjaju putovala u suprotnom smjeru od strelice vremena??? Ili je nesto drugo?
Ne tvrdim nista, niti imam definirani stav, ali vjerujem da nije jebena slucajnost

Edit:
Nisam dobro gore napisao. Znanost nije proizasla iz religijskog, vec magijskog promisljanja, ali se i kao vjera pretvorila u religiju
Zadnja izmjena: Spunk, dana/u 27.04.2019, 12:04, ukupno mijenjano 1 put.
There are no chains
because there is no where to run.
Avatar
Spunk
rank3
Postovi: 60
Pridružen/a: 19.01.2019, 17:29
Zahvalio/a: 14 puta
Prim. zahvala: 19 puta

Re: Snovi

PostPostao/la Spunk » 27.04.2019, 11:16

Sad sam uhvatio malo vremena i prolistao junga i paulia.
slika
Ovo je nesto najblize tom komentaru. Ali temeljni stav paulija u knjizi ne razlikuje se u svojoj biti od jungovog. Davno sam ju procitao i zaboravio na nju. Procitat cu paulijev esej i rado cu javiti ako nadjem neku razornu kritiku junga kao sto implicira komentar kojeg si naveo
slika
Sad, imam hrvatsko izdanje. Mozda je u nekom novijem engleskom drugacije.
There are no chains
because there is no where to run.
Avatar
malva sylvestirs
rank3
Postovi: 71
Pridružen/a: 01.01.2018, 13:36
Zahvalio/a: 27 puta
Prim. zahvala: 24 puta

Re: Snovi

PostPostao/la malva sylvestirs » 27.04.2019, 15:57

ništa nije slučajno i sve je s razlogom
what you resist persist

Natrag na “Off topik diskusije”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.