Patološki lažljivci

Svakog dana, novo otkriće
Avatar
gotta
rank7
Postovi: 276
Pridružen/a: 25.12.2015, 23:35
Zahvalio/a: 41 put
Prim. zahvala: 32 puta

Patološki lažljivci

PostPostao/la gotta » 24.08.2017, 17:48

U suvremenoj DSM-IV klasifikaciji bolesti i poremećaja, patološko laganje kao kategorija ne postoji. Međutim postoji kao jedno od psiholoških stanja i simptoma u okviru tzv. umišljenog poremećaja, mada se sa sigurnošću može tvrditi da mnoge osobe sklone patološkom laganju ne pokazuju ostale simptome umišljenog poremećaja.

Patološki lašci opsesivno i impulzivno lažu. Mijenja se samo tematika. Stoga mnogi ovaj fenomen približavaju razini psihotičnog poremećaja. Postoje stavovi da patološki lašci ne mogu kontrolirati svoje laži, što može dovesti i do kriminalnog ponašanja koje se npr. može ispoljiti i kod davanja iskaza na sudu.

Još uvijek nedostaju sustavna istraživanja o eventualnim abnormalnostima središnjeg živčanog sustava, nedovoljno je istraženo pitanje da li je patološko laganje posljedica preegzistirajuće duševne bolesti ili je to sama duševna bolest, ako pak jeste tada bi bilo nužno odrediti njezine stabilne i konzistentne simptome i uvrstiti ju u međunarodnu klasifikaciju bolesti.

Sve ranije navedene nepoznanice predstavljaju i poteškoću kada se radi o liječenju osoba koje patološki lažu. Patološki lažljivci se u pravilu ne osjećaju bolesnima, njihovo ponašanje je često impulzivno i opsesivno, a poriv za laganjem nekontroliran. Postoje odredjene vrste psihoterapije i farmakoterapije koje ne djeluje direktno na patološko laganje, ali djeluje upravo na gore navedene komponente kao njihov sastavni dio. (cybermed.hr)


Postoji 1 osoba, meni vrlo bliska koja ima navedeni problem. Ja sam ju prihvatila takvu kakva ona jest uzimajući u obzir potrebu koju je teško kontrolirati i koja traje otkako ju poznajem.
Naime, postavila sam se na ovaj način: ne lažeš mene, nego sebe, uostalom laži su bezazlene i mene osobno ne ugrožavaju. Razumijem i pozadinu svega toga obzirom da osobu poznajem, stoga ne osuđujem već bih voljela pomoći, ali što se više družimo, mene više opterećuje jer zbog svoje životne monotonije i dosade, zna biti vrlo naporna.

_________________________________________________________________________________________________________________

Kakva su vaša mišljenja u vezi svega toga i jeste li se susreli s patološkim lažljivcem?
Everything you can imagine is possible. :mushroom:
..Kakva bi nastala tišina kada bi ljudi pričali samo ono što ZNAJU.... :cheesy:

Natrag na “Znanost, kultura, misteriji, tabui, istraživanja, teorije, knjige”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.