Geološki fenomen – kamenje koje raste

Svakog dana, novo otkriće
SantaClaus
rank3
Postovi: 60
Pridružen/a: 11.01.2013, 13:12
Zahvalio/a: 39 puta
Prim. zahvala: 9 puta

Geološki fenomen – kamenje koje raste

PostPostao/la SantaClaus » 01.03.2013, 18:48

Geološki fenomen – kamenje koje raste

[img=left]http://cdn.slike.com/wp-content/uploads/sites/14/2013/02/kamen-koji-raste-580x338.jpg[/img]

Zemlja je izuzetan planet i priroda koja nas okružuje puna je fascinantnih pojava. Jedna od takvih je i nevjerojatan geološki fenomen – kamenje koje raste!
Rumunjski muzej i prirodni rezervat Trovant nalazi se u regiji Valcea, blizu ceste koja povezuje Râmnicu Valcea i Targu Jiu, 8 km od Horeza. Ovdje, u malenom naselju Costesti nalazi se misteriozno kamenje koje nazivaju trovanti i za koje se vjeruje da je živo. Trovant je inače geološki termin koji se često koristi u Rumunjskoj i znači cementirani pijesak.
Trovanti su geološki fenomeni u obliku sferično oblikovanog “cementiranog pijeska”, a uzrokom njihovog pojavljivanja smatra se neka vrsta snažne seizmičke aktivnosti. Smatra se da su se prvi trovanti pojavili nakon potresa koji su se dogodili prije gotovo 6 milijuna godina.

Ono što trovante čini tako jedinstvenima i misterioznima jest činjenica da nakon što dođu u dodir s vodom – ožive!
Nakon obilnih kiša kamenje veličine 6-8 mm naraste u prosjeku do veličine od 6 do 10 metara, što je stvarno nevjerojatno.
Jedno od najčudnijih svojstava tog kamenja jest da, unatoč razlici u veličini pojedinih primjeraka, koje se kreću od nekoliko milimetara pa do gotovo 10 metara, je svo kamenje vrlo slično. Pri tom uzimamo u obzir prirodni zakon koji kaže da ne postoji nešto poput dva identična kamena.

Znanstvenici vjeruju da kamenje mijenja svoju veličinu zbog visoke razine različitih mineralnih soli koje se nalaze ispod kore ovog kamenja. Kada dođu u dodir s vodom kemikalije se počinju širiti, stvaraju pritisak na pijesak i događa se da kamenje “raste”. Međutim, unatoč svim svojim nastojanjima, znanstvenici nisu uspjeli doći do logičnog objašnjenja zašto ovo kamenje ima nastavke koji podsjećaju na korijenje. Ako se ti nastavci odrežu, vide se obojeni prstenovi koji izgledaju poput godova kod stabala.

Ovo kamenje se ponaša gotovo kao nekakav nepoznati anorganski oblik života. Ne možemo poreći da je naša planeta zaista nevjerojatna.
Lokalni stanovnici znaju za postojanje ovog kamenja već preko stotinu godina, ali nikad nisu obraćali posebnu pozornost na njih. Kamenje se često koristilo kao građevinski materijal i za građenje nadgrobnih spomenika.

http://www.youtube.com/watch?v=i9baZ3EXF98
slika
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 718
Pridružen/a: 08.07.2010, 10:33
Zahvalio/a: 428 puta
Prim. zahvala: 333 puta

Re: Geološki fenomen – kamenje koje raste

PostPostao/la Ninti » 01.03.2013, 19:09

Korijenje kažeš..
sve živo na ovom svijetu je živo! :D :D
odlična tema! :thumbsup:
Refren? Mantra? Ne, tek razlika između ljudi koji žive i onih koji samo borave ovdje.

Natrag na “Znanost, kultura, misteriji, tabui, istraživanja, teorije, knjige”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.