Gljive i kako ih fotografirati

Imate najdražeg umjetnika, sami nešto crtkarate?
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Gljive i kako ih fotografirati

PostPostao/la Red » 20.11.2012, 18:19

[thumbnail=float-left]https://themajka.com/media/images/1353442745.jpg[/thumbnail]Nekoliko uputstava za strastvene ljubitelje fotografiranja koji se žele upustiti u slikanje gljiva, evo nekoliko savjeta za sve vas koji požele baciti i koju sliku na forum, što zbog ulova što zbog identifikacije.

Kako slikati gljive
Sve zavisi o dobu godine – fotografiranje gljiva nije cjelogodišnji hobi jer gljive rastu samo u nekoliko intervala tijekom godine. Naravno da je to različito u različitim područjima a različite su I vrste gljiva koje u njima rastu. Možda je najbolje vrijeme s fotografiranje gljiva- jesen, topla i vlažna, a i ima ih tada najviše.

[thumbnail=float-right]https://themajka.com/media/images/1353450580.jpg[/thumbnail]Gdje pronaći gljive za slikanje

Gljive se kriju na mjestima koja su poprilično drugačija od onih na kojim se može npr. pronaći cvijeće (koje voli toplotu, svjetlost I uglavnom mjesta na otvorenom.)

Gljive vole mrak, vlagu a pojavljuju se na mjestima na koja nikada ni ne pomisliš da ćeš ih naći. Otvori oči kada prolaziš ispod drveća, ispod lišća I među korijenjem drveća.

Gljive rastu na različitim staništima i na različitim supstratima prilagođene određenoj ekološkoj nizi: na kopnu i u vodi. Neke vrste su isključivi stanovnici šume, mnoge rastu samo na livadama, požarištima, parkovima ili drugim mjestima, ali su brojne i manje specijalizirane vrste sposobne rasti na različitim staništima. U šumama rastu brojne vrste gljiva, ovisno o sastavu biljne zajednice. Neke gljive rastu samo uz određene vrste drveća, što posebno vrijedi za one koje tvore mikroriznu zajednicu sa korjenom biljke. Vrsta supstrata na kojem rastu gljive je za svako stanište vrlo značajna, pri čemu treba istaći da i jestive i otrovne gljive mogu rasti na drvetu različitog stupnja razgradnje, travama, zemljištu, humusu.

[thumbnail=float-left]https://themajka.com/media/images/1353448720.jpg[/thumbnail]Malo dotjeraj gljive prije slikanja

Gljive rastu ispod površine tla I kao takve mogu često biti napola pokrivene nečistoćom, bubama pa i drugim truležima. Pošto vi želite da vam na fotografiji izgledaju maksimalno prirodno, bi će sigurno vrijedno truda da ih očistite I malo sredite prije fotografiranja. Očetkajte ostatke zemlje, uklonite sve pokretno iz njihove blizine, ispred i iza gljiva. Ne zaboravite da ste vi fotograf koji drži do prirode i okoline i sve ostavite u maksimalno zatečenom stanju ali se ne ustručavajte od malih dotjerivanja .

Spusti se nisko dole na tlo

Najvjerojatnije je najefektniji način da se uđe u svijet gljiva preko fotografija koje ćete napraviti tako da se spustite i slikate s nivoa tla. To će vam omogućiti da vidite cijeli sadržaj, oblik i boje a ne samo vrh kape gljive već i njene dijelove ispod nje. To će i vašoj gljivi dati visinu što će ukupno učiniti dojam da se radi o trodimenzionalnom snimku. Naravno, pri tome ćete se malo I uprljati jer cijeli zahvat podrazumijeva I dosta vremena provedenog u ležećem položaju na zemlji.

Priđi im što bliže

Za stvarno dobru fotografiju priđi gljivama sto je moguće bliže. Ovo bi moglo značiti da kameru uključiš na macro mode ili, ako imaš DSLR, zakači se s makro objektivom ili zašarafi makro objektiv I nauči kako se koristi. Npr. Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM Lens izvrsno funkcionira za ovaj tip fotografija.

[thumbnail=float-right]https://themajka.com/media/images/1353520178.jpg[/thumbnail]Rasvjeta

Jedan od izazova s kojim ćeš se susresti slikajući s donjih pozicija u uvjetima slabe svjetlosti, je da se dio gljive ispod njenog šešira (koji je veoma često najinteresantniji dio radi svojih detalja i sadržaja) često nalazi u tami, u usporedbi sa vrhom gljive. Zato osvjetljavanje “stomaka” gljive može biti veoma složena stvar. Evo nekoliko tehnika da ih isprobaš:

Fill Flash/potpuni-ispunjavajući blijesak
Prva stvar koju treba znati je da skoro svaka digital camera može imati flash kojim se može postići ‘fill flash‘ efekt. Ako ne možeš kontrolirati nivo svjetlosti iz flash-a, poželjet ćete malo eksperimentirati sa svjetlošću u čemu ima i opasnosti da uslikate pretjerano osvijetljen dio gljive.

Usmjeravanje svjetlosti: Camera Flash
Problem je u tome što su flashevi na kamerama građeni tako da ne možete stvarno usmjeravati svjetlost, što je smetnja posebno kod slikanja malih objekata kao što su gljive, što znači da ne možete osvijetliti samo dio gljive ispod kape već I njen vrh kao I njeno okruženje.Ako ste dovoljno srećković pa imate jedan flash koji se može odvojiti od kamere I usmjeriti na druge objekte (drveće, zemljište I sl.) i pokretati ga oko gljive, to će značiti da možete napraviti nekoliko snimaka njene pozadine a i bokovima.

[thumbnail=float-left]https://themajka.com/media/images/1353475688.jpg[/thumbnail]Reflectori
Možda je dobro u potragu za gljivama nositi I reflector, reflektore/ručne lampe na baterije, kojim možete svjetliti postelju gljiva i njihove dijelove koji se nalaze ispod kape. Funkcionira jako dobro.

Stabiliziraj i učvrsti kameru

Radi slabe svjetlosti na mjestima gdje se gljive mogu naći, često ćete imati potrebu za većom dužinom okidanja, što znači da trebate naći način da držite svoju kameru u idealno stabilnom položaju.

Neki dobar tripad/tronožni stalak za kameru će vam omogućiti da je postavite na veoma malu razdaljinu od tla, tako što ćete noge tripada raširiti maksimalno. Druga opcija je izbor jednog od mnogobrojnih beanbag stabilizers koji su na raspolaganju. Također razmotrite mogućnost korištenja remote shutter release za extra stabilnost kamere (ili koristite samookidač/self timer)

[thumbnail=float-right]https://themajka.com/media/images/1353515004.jpg[/thumbnail]Slikanje dugim ekspozicijama

Ako nastojite da se riješite problema slabe svjetlosti, ne plašite se probati s dužim ekspozicijama. Ljepota gljiva je u tome da su veoma stabilne I mirne I ako ste uspjeli da uspostavite stabilnost kamere na čvrstom tripodu i shutter release cable tada možete početi slikati s dužim ekspozicijama, onoliko dugim koliko vi to želite.(dok postoji razlog za to).

Koristi pliće polje snimanja kako bi gljivu izolirao od njene okoline

Gljive obično rastu tamo gdje oko njih ima puno drugog rastinja, te nisu uvijek na čistinama. Najbolji način da ih izdvojite od svega onoga što se nalazi ispred, pored i iza njih je koristiti plitko polje snimanja, koristeći veliki “otvor” koji će iz fokusa izbaciti pozadinu.

Naravno, moglo bi biti jako efektno detaljno pokazati okruženje u kojem gljiva raste u tom slučaju ćete koristiti manji “otvor”.

Napisao/autor: Doug Craig
Izbor I prevod: VSlokar
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
whisperingwind
rank3
Postovi: 58
Pridružen/a: 25.08.2010, 01:26
Zahvalio/a: 8 puta
Prim. zahvala: 16 puta

Re: Gljive i kako ih fotografirati

PostPostao/la whisperingwind » 21.03.2013, 21:23

Sljeme, kolovoz 2012.jpg


Sljeme, kolovoz 2012.

Panasonic GH2, minolta 50mm, 2.0
"LSD is a drug which tends to cause psychotic behavior in those people who HAVEN'T taken it." Timothy Leary
Avatar
314
rank14
Postovi: 646
Pridružen/a: 22.08.2011, 14:34
Zahvalio/a: 56 puta
Prim. zahvala: 140 puta

Re: Gljive i kako ih fotografirati

PostPostao/la 314 » 21.03.2013, 23:26

bravo Red :X :YMHUG:

resize 3.jpg
canon s5is


resize 5.jpg
". . . TO JE ONAJ IZVORNI OSJEĆAJ PLEMENA KOJE JE U ISTOM RITMU, A VOĐA JE DJ."
dr.manijak
rank14
Postovi: 1721
Pridružen/a: 05.04.2010, 21:15
Zahvalio/a: 101 put
Prim. zahvala: 232 puta

Re: Gljive i kako ih fotografirati

PostPostao/la dr.manijak » 22.03.2013, 00:17

Moja omiljena, mojih ruku delo outdoor psilocibe cubensis pesa
[img]http://img338.imageshack.us/img338/7168/dscn1733g.jpg[/img]
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Re: Gljive i kako ih fotografirati

PostPostao/la Red » 24.03.2013, 19:31

Odlične slike! :ymhug:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Lešak
rank2
Postovi: 30
Pridružen/a: 11.06.2013, 21:16
Prim. zahvala: 7 puta

Re: Gljive i kako ih fotografirati

PostPostao/la Lešak » 11.06.2013, 23:46

Evo mojih ruku djelo, slikano prije par dana.

slika

slika

slika
Eto vam vrabac, odo ja pokušat uhvatit' goluba!
Avatar
sajkedelik
rank2
Postovi: 10
Pridružen/a: 25.09.2013, 15:18
Zahvalio/a: 1 put
Prim. zahvala: 5 puta

Re: Gljive i kako ih fotografirati

PostPostao/la sajkedelik » 27.09.2013, 19:03

Pozdrav dragi prijatelji... :ymhug:
Za vikend je bilo prekrasno vrijeme, pa sam uzeo bicikl, spakirao u ruksak fotić i ponešto voća te se uputio na sam sjever Hrvatske, na XC biciklističku stazu koja vodi kroz prekrasnu šumu smještenu odmah do popularnog odmarališta/toplica. Dao sam si zadatak da to poslijepodne iskoristim za amatersko fotkanje gljiva. Nakon što sam ušao u samu šumu, napravio prvu stanku da pofotkam prvu gljivu, počeo sam shvaćati koliko zapravo različitih vrsta ima na relativno maloj površini, pa je tako prva stanka, prvi "metar" kroz šumu potrajao sat vremena. Kad sam "ulovio" gotovo sve vidiljive gljive, krenuo sam dalje po stazi. I tako se svako malo zaustavljao da zabilježim te zanimljive, predivne i jako prilagodljive organizme, koji su postali predmet moje fascinacije. :mushroom: :mushroom:

Evo vam međimurskih gljiva :) i pokoja životinjica...
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika

Natrag na “Umjetnost”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.