Harmala alkaloidi (B. caapi - P. harmala)

Konzumacija, načini pripreme & primjene, ekstrakcije itd.
Avatar
Fig
Moderator
Postovi: 498
Pridružen/a: 21.11.2010, 23:53
Zahvalio/a: 48 puta
Prim. zahvala: 112 puta

Harmala alkaloidi (B. caapi - P. harmala)

PostPostao/la Fig » 29.10.2011, 18:41

Prijevod članka iz knjige The Essential Psychedelic Guide od D.M. Turnera:

Harmala alkaloidi
Povezanica do drevnih duhova

[img]http://journals.prous.com/journals/dof/19992412/html/df241333/images/xingfig1.gif[/img]
Intenzitet: 1 do 2. Harmala alkaloidi uobičajeno nisu potenti psihodelici kada ih se uzima same, zbog toga što je njihova primarna zadaća potenciranje i pripomaganje drugih psihodelika.

Materijal
Harmala alkaloidi: harmin, harmalin, tetrahidroharmin i dr. nađeni su u raznim biljkama, a najpoznatija od takvih biljaka je vrsta Banisteriopsis caapi, loza autohtona u amazonskoj regiji koja je aktivni sastojak ayahuasca ili yage napitka domorodaca Južne Amerike. Priopćenje Graciejevih i Zarkovih Bilješaka iz podzemlja i Jonathan Ottovog Pharmacotheona indiciraju da kora biljke Banisteriopsis caapi sadrži između .2 i 1,3% mješavine harmala alkaloida.

Najkoncentriraniji izvor harmala alkaloida je u sjemenu vrste Peganum harmala, poznatijoj i kao Syrian Rue. Ova biljka raste na mnogim područjima diljem svijeta, kao što je Afrika, Bliski istok, Indija, Južna Amerika, Meksiko, te južni dio Sjeverne Amerike. Sjeme sadržava 2-7% izmiješanih harmala alkaloida, te je većina mojih eksperimenata sa harmalom rađena baš sa ovom biljkom, zbog toga što je u tom pogledu najpotentnija i lako dostupan izvor harmale.

Izvori
[thumbnail=float-right]http://img.mosup.com/7586/7586087230348459801.jpg[/thumbnail]Biljka Banisteriopsis caapi mora uobičajeno biti dobavljena iz amazonskim prašumama, te se u rijetkim se prigodama prodaje od strane specijaliziranih biljnih i herbalnih prodavača koji su specijalizirani za ovakav tip supstance.

Sjeme Peganum harmale se može lako pokupiti u divljini na mnogim mjestima koja su gore navedena, te isto tako može biti dobavljeno od specijaliziranih trgovaca sjemenom i biljem, a rijetko i kao zaliha za izradu boje. Neki trgovci sjemenom neće isporučivati sjeme Syrian Rua u Kaliforniju zbog toga što zakon o "škodljivoj biljci" to zabranjuje. Čini se kako je Syrian Rue veoma izdržljiva biljka, te će zauzet drugu vegetaciju i zadominirat njome ako se posadi na pogodnom području.

Doziranje i preparacija
Približno tri grama sjemena Syrian rua je potrebno za potentnu omogučavajuću dozu. Gracie, Zarkov i ja smo uspostavili da određeni iznos harmale reagira kao sklopka koja omogućava djelovanje drugih psihodelika. Ne čini se kako veća doza povećava taj "omogučavajući efekt" već samo povećava fizičke simptome kao što je mučnina. Čini se kako su tri grama Syrian Rue sjemena dovoljna za potenciranje djelovanja drugih psihodelika bez izazivanja popratne mučnine i jačeg efekta na želudac.

[thumbnail=float-right]http://medicinemanherbals.com/images/uploads/Harmaline.jpg[/thumbnail]Sjeme se priprema da ga prvo meljemo u mlincu za kavu, a rezultirajući prah se potom stavlja u želatinozne kapsule. Pomoću ove metode biti će potrebno otprilike oko dva sata kako bi efekti došli do izražaja. Neki konzumenti pak kuhaju prah nekoliko minuta kako bi spravili čaj čije će djelovanje početi za sat vremena, ali okus čaja je donekle gorkog okusa. Kasnije sam proširio svoju konzumaciju Syrian Rua tijekom sati što dodatno smanjuje disturbacije u želucu.

Syrian Rue i drugi izvori harmale mogu biti i ekstrahirani. Gracie i Zarkov su koristili votku kao otapalo. Ekstrakt koji sam ja probao ima neke pogodnosti za razliku od forme sjemena. Ekstrakt se može pušiti, što uzrokuje veoma lijep "high" osjećaj i dolazi do izražaja za nekoliko minuta. Izgleda da ekstrakt, ako se puši ili ubrizguje, izaziva manju mučninu i ostale fizičke efekte za isti dobar "high" osjećaj. Naime, pušenje harmale neće rezultirati dugotrajućim efektom kao što se to postiže ubrizgavanjem, korišten sam ili za induciranje drugih psihodelika.

Osjećaj
Iskustvo harmale kao samog je generalno veoma blago, iako su neka moja iskustva poprimila cjelovite psihodelične efekte konzumiranjem malih količina Syrian Rua tokom dana kako bi prevario mučninu.

Primarno sam interesiran kako harmala potencira i poboljšava druge psihodelike. Ubrizgavajući "potencirajuću" dozu harmala producira osjećaje nježne protočne energije i blago poboljšanje percepcije.
Koncentrirana se harmala može pušiti za više umno/manje fizički orijentiran "high", često sa osjećajima euforije i relaksacije. Nalazim kako je dobra alternativa za efekte kanabisa, osjećaj je više meditativniji i opuštajući.

Faktori sigurnosti
Harmala alkaloidi su MAO inhibitori. Pogledajte listu namirnica koja se ne uzima sa MAO inhibitorima u poglavlju o sigurnosti. Harmala alkaloidi su emetici i mogu izazvati intenzivnu mučninu ako se konzumiraju u većim količinama.

Kombinacije
Harmala potencira mnoge psihodelike, te kao takva ima dugu povijest upotrebe kao glavni sastojak ayahuasce ili yage gdje je dodavana kako bi potencirala i poboljšala DMT. Ustvari, ovi bi napitci bili impotentni bez dodatka harmale s obzirom da DMT nije inače aktivan pri oralnom konzumiranju. Harmala nastanjuje enzime koji inače uništavaju DMT u želucu prije nego stigne do mozga, te također reducira brzinu kojom se DMT metabolizira u mozgu.

Harmala dodaje svoj osobni potpis iskustvima drugih psihodelika.

Pokušao sam sa time, te iskusio taj potpis kao konekciju za: kolektivnu nesvijesnost, zemljin duh (Gaia), evolucijske mitologije i arhetipove prošlosti. Isto ima tendenciju uskladiti me u nježne energije i osjećaje tijela. Većina mojih prijatelja koja je ekperimentirala sa harmalom prijavila je slične rezultate. Ovi aspekti harmale su savršeni za dovođenje već kozmičkog osjećaja, kao što je DMT, u veoma proširujuću dimenziju. Regularno, DMT iskustvo može imati osjećaj nekog poslje-humanog identiteta u udaljenoj galaksiji eonima u budućnost. Sa harmalom iskustvo postaje povezano kroz individualne identitete do zemlje, čovječanstva, i evolucionarnu povijest pohranjenu u nama samima.

Probao sam harmalu sa supstancama kao što su N,N-DMT i 5-MEO-DMT, LSD, psilocibin i ketamin sa dobrim rezultatima.

Harmala može signifikantno pojačati i moguće biti opasna ako se kombinira sa supstancama iz obitelji fenetilamina: esctasy, meskalin i 2C-B.


Neki dodaci sa wikipedije:

Harmala alkaloidi
Nekoliko alkaloida koji funkcioniraju kao MAOI (monoaminski oksidativni inhibitori), nađeni su u sjemenu harmale. Ti alkaloidi obuhvaćaju spojeve harmin, harmalin i harmalol, koji su članovi grupe supstanci sa sličnom kemijskom strukturom znanoj kao harmala alkaloidi.

Ovi su alkaloidi od interesa zbog njihove primjene u amazonskom šamanizmu, gdje se dobivaju iz drugih biljnih vrsta dostupnih na takvom području.

Harmala alkaloid, koji je prije bio poznat kao telepatin i banisterin, prirodno se javlja kao beta-karbolinski alkaloid koji je strukturalno srodan harmalinu, te također pronađen kod vrste Banisteriopsis caapi, kao i tetrahidroharmin.

Dr. Alexander Shulgin je sugestirao kako je harmin mogući produkt raspadanja harmalina. Harmalin i harmin su reverzibilni MAOI od MAO-A izoforma enzima, te mogu stimulirati centralni živčani sustav naseljavajući metabolizam monoaminskih spojeva kao što su serotonin i norepinefrin.

Harmala alkaloidi se kod Peganum harmale javljaju u koncentraciji ugrubo od 3%, iako su testovi dokumentirali raspon od 2-7% ili više, sa time da prirodni izvori veoma variraju u kemijskom sadržaju. Ovakvi su alkaloidi pronađeni i kod vrste Banisteriopsis caapi , koja predstavlja glavni sastojak domorodačkog napitka ayahuasce, u koncentraciji koja ima raspon od 0,31-8,43% za harmin, 0,03-0,83% za harmalin i 0,05-2,94% za tetrahidroharmin. Druge se psihoaktivne biljke dodaju u napitak ayahuasce za postizanje vizionarskih stanja svijesti, kao što je to npr biljna vrsta Psychotria viridis, odnosno chacruna, koja je izvor psihoaktivnog spoja dimetiltriptamina (DMT). Harmala alkaloidi služe kako bi potencirali pripravljene komponente spriječavajući njihovo raspadanje u digestivnom traktu. Ovi alkaloidi su također pronađeni kod raznih drugih biljaka kao što je duhan i pasiflora.

Kao što je spomenuto, neki se harmala alkaloidi mogu koristiti kao MAOI kako bi omogućili oralno konzumiranje DMT-a i drugih triptamina, dok se sama generalno ne konzumira kao psihoaktivno sredstvo, te pri visokim dozama ima purgativno djelovanje.
Harmala alkaloidi iz vrste Banisteriopsis caapi korišteni su pri liječenju Parkinsonove bolesti.

[thumbnail=float-right]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/Peganum_harmala1.jpg/250px-Peganum_harmala1.jpg[/thumbnail]Peganum harmala
Peganum harmala (Syrian Rue, Harmala) je višegodišnja biljka iz porodice Nitrariaceae, autohtona od istočnog mediteranskog dijela pa sve do Indije. Može narasti do 0,8m ali uobičajena visina doseže do nekih 0,3m. Ima veoma razvijeno korijenje koje na suhim tlima aridnih područja može doseći i do 6m u dubinu. Cvjetanje se odvija od lipnja do kolovoza u sjevernoj hemisferi, a cvjetovi su bijele boje dijametra 2,5-3,8cm. Razvija kapsule veličine 1-1,5cm dijametra koje imaju po tri komore i nose oko 50 sjemenki.

Harmala je korištena kao enteogen na Bliskom istoku, te u u modernoj zapadnjačkoj kulturi za spravljanje ayahuasce, kao analog biljci Banisteriopsis caapi koja je dostupna jedino u amazonskim prašumama.
Upotrebu nalazi i kao izvor crvenog pigmenta iz sjemena, gdje se koristi naročito u zapadnoj Aziji za bojenje tepiha, te vune. Ako se ekstrakcija vrši vodom, dobije se fluorescentna boja, a ako se vrši alkoholom onda se dobiva crvena boja. Stabljika, korijenje i sjeme se može koristiti za izradu tinte, mrlja i tetovaža.

Harmala se koristi kao analgetični i antinflamatorni djelovatelj. Tako se u Yemenu koristila za liječenje depresije, te je u laboratoriju ustanovljeno kako aktivni sastojak harmalin stimulira centralni živčani sustav i spada u kategoriju antidepresanta.

Dim sjemena ubija alge, bakterije, crijevne parazite i plijesan, tako da ima i antibakterijska svojstva protiv bakterija otpornih na lijekove.

Korijen se koristi za ubijanje uši, a kada se zapali, dim ubija insekte. Također spriječava reprodukciju kornjaša Tribolium castaneum koji napada skladištene namirnice kao što je brašno, žitarice, kekse, orase, tjesteninu, grah i sl.

Također je korištena kao lijek protiv parazita, te su navodno stari Grci koristili sjeme u praškastoj formi kako bi se riješili parazitičkih crva i za liječenje ponavljajućih groznica (najvjerojatnije malarije).

Peganum harmala je potencijalna supstanca za izazivanje pobačaja, te u velikim količinama može spriječiti spermatogenezu i mušku fertilnost kod štakora.

Veoma je efektivna protiv praživotinja (Protozoa), uključujući i malariju. Postoje i dokazi kako bi mogla biti efektivna i protiv protozoa otpornih na lijekove.
Kod jedne od komponenti nađenih u harmali zvanoj vasicin ili peganin, otkriveno je sigurna i efektivna protiv praživotinjskog parazita Lesihmania donovani koji može uzrokovati "fatalnu visceralnu leishmanijazu". Osim što je siguran, ustanovljeno je da peganin hidroklorid dihidrat inducira apoptozu u oba stadija parazita L. donovani putem gubitka mitohondrijskog transmembranskog potencijala.
Za još jedan alkaloid nađen u harmali zvan harmin, ustanovljena je značajna efikasnost kod uništavanja unutar-staničnih parazita i to ne-hepatotoksične i ne-nefrotoksične prirode.

Jedna studija upotrebe harmale pokazala je po život spasilački efekt kod stoke inficirane praživotinjskom groznicom Istočne Obale koja može biti 100% fatalna po život stoke, te je ubila 1.1 milion stoke u Africi 1992. godine.

Beta-karbolinski alkaloidi prisutni u ljekovitim biljkama kao što je P. harmala i Eurycoma longifolia, nedavno su privukli pažnju zbog njihove anti-tumorne aktivnosti. Daljne su studije indicirale kako beta-karbolinski derivati nastanjuju DNA-topoizomeraze, te se miješaju u sintezu DNA.

[thumbnail=float-right]http://photos.v-d-brink.eu/Flora-and-Fauna/Asia/nieuw-Iran-Central-Western/IMG2666/816770355_cGSfW-L.jpg[/thumbnail]
Harmala ima antioksidativna i antimutagena svojstva. Harmin izložuje citotoksičnost HL60 i K562 leukemijskim staničnim linijama. Tradicionalno se u Maroku sjeme ponekad koristilo za tretiranje raka kože i potkožnih rakova. Ekstrakt sjemena također pokazuje efektivnost protiv raznih stanica tumora in vitro i in vivo.

Aktivni alkaloidi sjemena su MAOI-A spojevi: harman, harmin, harmalin, harmalol, tetrahidroharmin, vasicin, vasicinon.
Stabljika sadrži oko 0,35% alkaloida, listovi oko 0,52%, a korijenje do 2,5%.
Harmin i harmalin su reverzibilni MAOI-A inhibitori.
Avatar
Svilaja
rank4
Postovi: 147
Pridružen/a: 28.05.2011, 13:03
Zahvalio/a: 37 puta
Prim. zahvala: 48 puta

Re: Harmala alkaloidi

PostPostao/la Svilaja » 25.11.2011, 15:51

Jedna jedina stvar koju ne volim oko ovog foruma je to šta daje milijune informacija oko raznih biljaka, no ne daje nikakve informacije vezano gdje ih nabaviti (za ilegalne shvaćam zašto.. ali za ostale)?
I onda, gdje nabaviti Harmalu u Hrvatskoj?
:questionn:
Tko na jastuku ima vrt služi tome vrtu danju i noću, zelen i bez ičega svoga.
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Re: Harmala alkaloidi

PostPostao/la Red » 25.11.2011, 16:18

Nema tih informacija zato sto ih se kod nas ne moze nabaviti. bar ja ne znam od kuda i gdje. sve biljke koje ovdje spominjemo su za nas ziva egzotika, 99% ljudi nema ni pojma kakve su to biljke a kamoli djelovanje...

jedini nacin je da si sam uzgojis, kao i vecina ovdje. zato sluze te informacije. ako nekog zanima neka odredena biljka mora u vecini slucajeva potraziti biljku/ kaktus ili sjeme onlajn, snaci se sam.

za one biljke/kaktuse koje znam gdje nabaviti uvijek i napisemo.

znam frustrirajuce je, ali zato imamo FSR listu sjemenki i neke od tih biljaka mozemo nabaviti od tamo, sjeme naravo, ali i to je pocetak. Svi se tako snalazimo. :thumbsup:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
EnTi
rank1
Postovi: 2
Pridružen/a: 20.12.2011, 10:04

Re: Harmala alkaloidi

PostPostao/la EnTi » 20.12.2011, 10:20

kod nas se ne moze nista nabaviti, ali nije nikakav problem naruciti izvana..
Avatar
Morpheus
rank6
Postovi: 237
Pridružen/a: 29.03.2011, 23:38
Zahvalio/a: 4 puta
Prim. zahvala: 16 puta

Re: Harmala alkaloidi

PostPostao/la Morpheus » 14.02.2012, 00:51

Koliko vidim, u Srbiji je Syran Rue legalna jos uvek,pa sam razmisljao da narucim sa FSR. :psy Ali, videh na netu da je gomila ljudi zasadila, pa nista od toga. S druge strane, kako sam do gotovo svih biljaka dolazio iz prirode ili standardne prodavnice i pojma nemam gde da nabavim brdo semenki za efekat, idem ovih dana da lutam prodavnicama semenja, u nadi da ima negde da se kupi na kesicu....
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Re: Harmala alkaloidi (B. caapi - P. harmala)

PostPostao/la Red » 06.06.2012, 18:15

imam brdo Syran Rue sjemenki. zanima me jel se netko igrao sa njima. u biti me zanima efekt kod pušenja, kako, šta, gdje, na koji način. željela bi testirat da vidim taj efekt "letenja" :ymdevil:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Echoes
rank5
Postovi: 174
Pridružen/a: 31.03.2010, 20:29
Zahvalio/a: 29 puta
Prim. zahvala: 45 puta

Re: Harmala alkaloidi (B. caapi - P. harmala)

PostPostao/la Echoes » 21.02.2013, 19:41

znam da je tema stara, ali nije me bilo dugo ovdje pa imajte razumijevanja :)
htio bih podijeliti svoja iskustva sa syrian rue.

prvo što bih naglasio je da je to jako podcjenjena biljka. kad kažem jako, stvarno to mislim.
nakon puno istraživanja po forumima (dmt nexus je jedini koji sam našao, a da ima vjerodostojne informacije), zaključio sam da prave razlike u iskustvu između peganum h. i "prave" ayahuasce (banisteriopsis caapi) gotovo i nema, iako mišljenja jako variraju. budući da je peganum harmala puno lakši za nabaviti te je priprema kraća, odlučio sam se za tu biljku.

Uzimao sam ga samog, sa gljivama, daturom, kanabisom, 4-HO-METom... u daljnjem tekstu zvat ću ih "dodaci".
I ono što sam primjetio je da harmala alkaloidi svaki put vode iskustvo, a dodatke koriste samo da bi se "izrazili". Nebitno je koji sam dodatak uzeo, iskustvo je bilo vrlo slično. Osim toga drastično pojačaju djelovanje mnogih supstanci pa je potrebno uzeti manju dozu. Također smanjuju dugoročnu toleranciju na ostale tvari. Primjer - nekad sam uzimao 3 grama gljiva uz 3 grama peganum harmale, 2 puta tjedno.
Sad mi je gram gljiva dovoljan da dođem do iste "razine", a samo gram i pol me zadnji put toliko prestravilo da sam dolazio sebi tjedan dana, iako sam relativno iskusan sa obje tvari.
Sad ih više nikad ne uzimam same, već samo s harmalom, i to otprilike svakih 1-2 mjeseca.
Također, sve traje puno dulje. Efekte osjećam 8-10 sati, ali nekad i puno dulje (jednom je sve trajalo 15 sati, a već nakon 5 sam htio da prestane - zato budite oprezni!). Također, iskustvo po meni traje i idući dan, a to je integracija naučenog u ovu našu stvarnost :)

ovo su neki aspekti iskustva koje bih posebno istaknuo (odnose se na peganum harmala bez ikakvih dodataka):
- snažan antidepresivni i relaksirajući učinak, samo nakon 10ak minuta sam primjetio efekte

- introspekcija - dolazi do odvajanja od vlastite podsvijesti i emocija, koje se može promotriti iz "druge perspektive", što može potpuno transformirati ljudsku psihu uz pravilan pristup. takve promjene je prvo teško primjetiti jer se sve odvija vrlo polako, ali dok god imate želju i vjeru u sebe stići ćete na odredište

- vizualno iskustvo - puno drugačije od triptamina, usporedivo sa snovima. može otići jako duboko, ali isti tren kad pomisliš na to, cijela scena nestane i zamjeni ju nova. u kombinaciji sa triptaminima (ovisno o količini), vizualizacije se mjenjaju te na kraju nastane nešto između tog dvoje, jako teško za objasniti. Cijelo vizualno iskustvo je također puno smislenije, metaforičnije..
Ali htio bih naglasiti da naglasak NIJE na vizualnom iskustvu! Najvažnija iskustva koja sam imao bila su najmanje vizualna. Ne mora biti povezano, ali moram to napomenuti.

- zvukovi - obično mi na triptaminima odgovara glazba, ali na p. harmali sam puno izbirljiviji. imam samo 2 albuma koje mogu poslušati, sve ostalo me više iritira nego što mi odgovara.
u biti mislim da je potpuna tišina najbolja.
Zvučne halucinacije su rijetke, ali definitivno postoje. Osobno sam ih doživio svega 2-3 puta.

- kretanje - u prvih nekoliko sati kretanje je izrazito teško, svaki pokret može izazvati mučninu. cijelo iskustvo traje jako dugo pa je važno naglasiti da se ne upuštate u takvo nešto ako niste 100% sigurno da imate barem jedan cijeli za sebe, bez ikakvih obaveza.

- prehrana - na netu ćete pročitati svakakve članke o tome kako određena hrana može ubiti ili nanjeti ozbiljnu štetu u kombinaciji s harmala alkaloidima. PO MENI (ne garantiram da je tako svakome) je ovo totalna glupost, jer mi je omiljena hrana tokom harmala iskustva banana (sadrži tiramin), a jeo sam čak i sir i začinjenu hranu neposredno prije i tokom iskustva, i nisam primjetio nikakve štetne ili opasne učinke!!!
jedino negativno iskustvo može biti mučnina (može se javiti i neovisno o prehrani!). Nemojte jesti ništa što bi moglo povećati mučninu ili nelagodu, a ako ste i dalje paranoični potražite listu namirnica za izbjegavanje prije ayahuasce - isti popis vrijedi i za p.harmalu.
Druga stvar su neke psihoaktivne tvari i LIJEKOVI!!! nikako ih ne kombinirati sa ovom tvari!!!
Također, primjetio sam da pravilno pripremljen napitak nikad ne izazove mučninu, ali ju dodaci izazovu gotovo svaki put.


- priprema i doziranje - za aktivaciju DMT-a potrebno je samo 1.5 grama, ali za potpuni harmala doživljaj većini ljudi je dovoljno 3 grama. Najbolje je prvi put uzeti malo pa povećavati dozu.
po meni je najbolji način pripreme sljedeći: 3 kuhanja od 10 minuta, nakon svakog kuhanja procjediti vodu i sačuvati sadržaj. iskombinirati te 3 tekućine i reducirati kuhanjem do vrlo male količine. zatim je potrebno odvojiti sediment (talog) metodom po izboru. Ja koristim filtraciju (filter papir za kavu) i sedimentaciju. ovo je vrlo važan korak koji uklanja mučninu i odvratan okus čini manje odvratnim :thumbsup:

neki random savjeti:
- ovo nije zabavna tvar, nikako nije za društvo ili partije i sl.
- nikad ne podcjenjujte gdje vas može odvesti, a to je dublje nego što razumna osoba može i zamisliti
- ne opirite se - čak i ako sve izgleda kao loš trip, postoji razlog za to :)
- upoznajte biljku i sebe - ovo zvuči kao neko New Age preseravanje, ali svejedno sam to napisao :D
prvi put su mnogi razočarani (i ja sam donekle bio), ali s vremenom iskustva postanu sve dublja i smislenija
- namjera - bez jasne namjere nema smisla uzimati p. harmalu. a o uzimanju iz zabave/dosade nema ni govora
- probava - mučnija je česta (i brzo prođe), ali nisam nikad povraćao ili imao proljev. doduše, čitao sam reportove gdje su ljudi imali jako teške probavne smetnje, pa se zato pripremite na sve moguće scenarije!
- pušenje - par puta sam umočio joint u otopinu p. harmale, i definitivno osjetio efekte harmala alkaloida odmah nakon par dimova. nije ugodno i smirujuće kao oralna primjena, već intenzivnije i kraćeg trajanja - osjećam da više djeluje na tijelo nego na um. ali to je samo moje osobno mišljenje koje ne mora vrijediti za druge homo sapiense (kao i sve gore navedeno) :D

ispričavam se zbog jako dugog posta, ali imao sam potrebu ovo s nekim podijeliti, te se nadam da će s vremenom više ljudi primjetiti potencijal ove podcjenjene biljke!
tišina je najbolji jezik
Avatar
Psychonaut
Moderator
Postovi: 557
Pridružen/a: 31.10.2010, 19:58
Zahvalio/a: 84 puta
Prim. zahvala: 174 puta

Re: Harmala alkaloidi (B. caapi - P. harmala)

PostPostao/la Psychonaut » 21.02.2013, 20:03

Hvala na vrlo korisnim informacijama!

Ja sam probao harmalu nekoliko puta (sa gljivama i mimosom hostilis), i slazem se sa tobom da ona "preuzima" trip. Svaki put je iskustvo bilo veoma intenzivno, "samansko" i duhovno (ne znam kako bolje opisati), odnosno imao sam osjecaj da manje tumaram psihodelicnim hiperprostorom, ali da mogu navigujem. Vise puta sam proveo sate placuci od srece zbog dubokih duhovnih uvida, koje je vrlo tesko opisati, pa cak se i prisjetiti. Nesto kao sto je sinnerman napisao na temi o ljekovitosti marihuane:
sinnerman je napisao/la:Dešava mi se da m imam osjećaj da istovremeno i jesam i nisam tu, i da činim ono što činim (pričam) ali da mi sve djeluje da nije stvarno. Imam full osjećaj hologramskog svijeta, matrice osjećaja stvarno/nestvarno. I još sam k tome full pozitivan, otvoren, emotivan, ushićen, lagan, pokušavam maksimalno djeliti svoju radost sa drugima. Ne zamarati ih sa svojim mišljenjima. Konstantno prisutan i konstantno svijestan samoga sebe i onoga dijela koji je ego i njegovog utjecaja na mene i stvari koje činim i pričam, i čak i kada me taj "egić" šuta iz ritma kojim rimujem život. Ma predivno. Ponekad se stvarno uhvatim da se pitam što je stvarnost i kako izgleda ludilo? Valjda nisam skrenuo?


Iako sam imao neka neopisivo dobra ikustva sa muzikom (slusao sam Krishna Dasa), sada vise cijenim tisinu na takvim putovanjima.

Mozes li mi reci jos nesto o nacinu pripreme? Da li meljes sjemenke prije kuhanja, i koliko vode stavljas prilikom prokuhavanja? Da li takav ekstrakt moze "stajati", i koliki mu je rok upotrebe?
Ja sam do sada uvijek gutao prasak. Na pocetku mi nije predstavljalo problem, ali sada mi i sam miris sjemenki izaziva ucninu.


U svakom slucaju, imam ogroman respekt, cak i dozu straha od putovanja sa harmalom. Zaista mocna biljka.
Pozivam te da budes moj ucitelj
Avatar
Echoes
rank5
Postovi: 174
Pridružen/a: 31.03.2010, 20:29
Zahvalio/a: 29 puta
Prim. zahvala: 45 puta

Re: Harmala alkaloidi (B. caapi - P. harmala)

PostPostao/la Echoes » 21.02.2013, 21:22

slazem se sa svime sto si napisao i drago mi je da ima jos ljubitelja harmale na forumu!
nekad sam ih drobio cekicem prije kuhanja, ali to vise ne radim. nisam primjetio razliku, osim sto se mljevenjem dobije vise taloga. teoretski bi i sam napitak trebao biti jaci, ali buduci da sam dosta osjetljiv na psihoaktovne tvari, tesko mi je dati realnu procjenu. na stranim forumima su misljenja podjeljena.
vode stavim otprilike 1 dc po kuhanju, ali vjerojatno i manje. jos bih napomenuo da smanjeni pH omogucuje laksu ekstrakciju u vodi, pa mnogi koriste limunsku kiselinu, ali meni je ta kombinacija nesto najodvratnije sto sam okusio :S
takav napitak je meni stojao par dana na sobnoj temperaturi i jos uvijek je bio kao prvi dan. na dulje vrijeme se moze drzati u frizideru. nakon nekog vemena moze fermentirati, ali to mjenja samo okus, ne efekte. za rok trajanja ne znam, ali mislim da je ekstrakt ok dok god nema neku kontaminaciju - plijesan, bakterije i sl.
ja sam prvih par puta jeo sjemenke, i primjetio sam da su efekti slabiji a mucnina puno veca.
preporucujem ti da probas kuhanje i filtraciju, malo je vise posla ali isplati se :)

kakva je razlika u kombinaciji s mimosom i gljivama?
tišina je najbolji jezik
Avatar
Psychonaut
Moderator
Postovi: 557
Pridružen/a: 31.10.2010, 19:58
Zahvalio/a: 84 puta
Prim. zahvala: 174 puta

Re: Harmala alkaloidi (B. caapi - P. harmala)

PostPostao/la Psychonaut » 21.02.2013, 21:51

Hvala na informacijama! Znaci stavim 3g sjemenki harmale u 1 dcl vode, prokuham 10min, odvojim vodu, i to ponovim 3 puta sa istim sjemenkama. I onda svu vodu zajedno smanjim na neku razumnu zapreminu. Definitivno cu to probati!

Tekso mi je uporediti jer nisam toliko puta ponavljao (2 puta sa gljivama, 2 puta sa mimosom). Ali cini mi se da sa gljivama traje puno duze(4h peak, plus barem jos toliko dok se covjek spusti pa da moze zaspati), dok je na mimosi peak mozda 3-4 sata, i nakon toga se brzo moze spavati(kao kod ayahuasce). Gljive su mi licno bile napornije(3gH+3gG) cak i od epskog tripa na mimosi (3gH+10gM). Gljive sam uglavnom prelezao sirom otvorenih ociju, dok sam sa mimosom oba puta imao period kad mi je godilo da se nekontrolisano tresem (iako nisam morao), i zelju da radim jos nesto... Sa mimosom sam imao umjerene probavne probleme pri vecoj dozi, ali i dalje dosta blaze od ayahuasce(doduse, vjerovatno to dosta zavisi od kolicine harmala alkaloida).

Ali obje kombinacije su definitivno bile u "samanskom" znaku harmale.
Pozivam te da budes moj ucitelj

Natrag na “Magični Pripravci i Ekstrakti”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.