Psihodelične Žabe

Konzumacija, načini pripreme & primjene, ekstrakcije itd.
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 675 puta

Psihodelične Žabe

PostPostao/la Red » 09.09.2010, 09:36

°~~° Psihodelične žabe °~~°

slika

Žabe koje sadrže psihodelični bufotenin

Od svih poznatih vrsta žaba najpoznatije su (zbog halucinogenog dejstva) ,,Bufo's'', a njih ima oko 200 vrsta. Evo nekoliko najpoznatijih:

1. Bufo alvarius (5-MeO-DMT i bufotenin)
2. Bufo americanus
3. Bufo arenarum
4. Bufo asper
5. Bufo blombergi
6. Bufo bufo
7. Bufo bufo gargarizans
8. Bufo formosus
9. Bufo fowerii
10. Bufo marinus
11. Bufo melanostictus
12. Bufo peltocephalus
13. Bufo quercicus
14. Bufo regularis
15. Bufo valliceps
16. Bufo viridis

Ove vrste žaba poznate su tisućama godina p.n.e. posebno indijancima srednje i južne Amerike. U arheološkim nalazištima, na ostacima oslikane grnčarije pronađenim u hramovima plemena Olmeka, Azteka i Maya, nailazimo na crteže Bufo žaba. Taj čest motiv žaba ukazuje na njihovu važnost i značaj ,što se da zaključiti i iz pozicija na kojima su naslikane na zidovima hramova ove nestale civilizacije.

U Kini je žaba Bufo poznata već 4.000 god, p.n.e i takođe ima poseban značaj.
U Australiji, Bufo marinus žaba, zove se "CANE TOAD"-(doslovno prevedeno znači: žaba šećerne trske).

slika

Ova žaba je planski donesena u Australiju iz USA, da bi se smanjio broj inskekata na plantažama šećerne trske. Taj plan je potpuno propao u Australiji, žabe su se namnožile toliko, da su čak postale prava smetnja građanima. Rijetki Australijanci drže primjerke ove vrste žaba kao kućne ljubimce. Ova vrsta žaba nema u prirodi neprijatelja osim čovjeka i guštera varana, koji je s apetitom jede . U svojoj domovini USA, ove žabe su od velike važnosti za plantaže šećerne trske jer dnevno jedu velike količine insekata i tako prištede milijardu dolara godišnje vlasnicima plantaža šećerne trske a istovremeno su idealna zamjena za hemijske otrove i insekticide koje bi plantažeri morali plaćati.

slika

Bufo marinus žaba ima u žlijezdama na vratu jednu otrovnu tečnost "bufotenine", koju luči kada je u opasnosti. Ta tečnost ako se osuši i puši, ima veliko halucinogeno dejstvo na čovjeka. Naime, “kraste” na koži žabe , su nabrekle žlijezde iza vrata žabe, ustvari su otvori substance "bufotenine".
Peruanska , pojedina plemena Indiosa ližu žabe Phyllobates i Dendrobates a pripadnici plemena Matses žabu Phyllo medusa bicolor upotrebljavaju ali često sa tragičnim posledicama. Plemena Maya koristili su halucinogenu supstancu u svojim magijskim ritualima. I danas neki koriste ovu vrstu žaba za lizanje njenih leđa ili cijede leđne žlijezde žaba na vratu žabe pa tečnost suše na komadiću stakla dok se kristalizira zatim kristale dehidriranog iscjedka dodaju sadržaju cigarete.

UPOZORENJE: Bufotenine bilo koje žabe, ne smiju se uzimati oralno, jer dovode do teških trovanja .-zato se puše kristali, i to je najbolje i najsigurnije!!

Bufotenine je prvi put izoliran 1893 god. iz žlijezda žabe Bufo alavarius. Takoder treba napomenuti da je ona jedina žaba koja sadrži i 5-MeO-DMT i bufotenin.

Jedan dokument iz 1953 (Wieland & Motzel) tvrdi da je bufotenin naden i u Amaniti Muscaria, ali to se nikada nije potvrdilo daljnjim istrazivanjem. Takoder Bufotenin nije jako potentan kada se uzima oralno.

Godine 1956, eksperimentalno je bufetenin ispitivan na zatvorenicima (bez njihovog znanja)u zatvoru South Carolina Penitentiary i u psihijatrijskoj bolnici u New York. Zatvorenicima je data desetorostruko veća doza od normalne, većina njih je umrla od trovanja.
Stari narodi i plemena, južne, srednje i sjeverne Amerike koristili su bufotenine žaba, za svoje obrede. Bufotenine se može čuvati najmanje par godina na hladnom I mračnom mjestu.
Šta je ustvari ta sluzava tečnost iz žabljih žlijezda na vratu i leđima žaba? U stvari to je njihova hemijska odbrana koja ih štiti od proždrljivaca i napasnika, odbrambeni sistem koje su žabe razvijale i patentirale od svoga postanka kao zaštitu u borbi za opstanak vrste.

Bufotenine - poznato je da su ga alhemičari od davnina koristili a da su žabe od uvijek životom plaćale pravljenje “magičnih” moćnih eliksira, sve zbog halucinogene supstance. "Bufotenine" je mnogo jači i otrovniji od danas pozvatih LSD (sintetiziranih teških droga) čak pet puta, što je od uvijek zlokorišteno a žabe su zahvaljujući predrasudama od sve svoje važnosti i korisnosti anatemizirane i neprihvaćene.
U knjiženosti Evropskih naroda i na čitavom prostoru, poznat je stav prema žabi (koju čak spominje i Šekspir u svom Magbeth) ,,krastača ili gubavica'' (Bufo-bufo) koja je od uvijek glavni sastojak vještičijih lonaca, za pravljanje magičnih napitaka i masti.

U mraku srednjeg vijeka, vjerovalo se da u glavi žabe je kamen, koji kada se stavi iznad hrane, promijeni boju ako je hrana otrovana.
I danas se u posebnim trgovinama može kupiti osušena koža tkz. ,,Kolorado ili Arizona žabe'', (Bufo alvarius) koja ima vrlo visoku koncetraciju halucinogenog sredstva ,,Triptamin 5-MeO-DMT, koji je pet puta jači od DMT-a.
Ovo izuzetno jako sredstvo koristili su južnoamerički Indijanci za "ušmrkavanje", a pravi se od kombinacije biljaka ,,Virola i Anadenathera''. Ovu vrstu žaba koja je bila veoma cijenjena kod obreda, zbog njenog jakog psihoaktivnog dejstva "muzu" samo dva puta dnevno, (ona daje najviše 0,25 do 0,5 grama bufotenina!) .

slika

Upotreba
Prije “muže “ žabu trljaju-masiraju prstima po žljezdama iza vrata, dok ne ispusti mliječno bijelu tečnost, koja se na komadiću stakla suši na suncu dok ne kristalizira, potom se miješa i u posebnim prilikama puši u luli .Ovaj veoma jak ,,otrov'', pomiješan sa raznim biljkama, marihuanom ili lišćem od Dature često je mijenjao tok života pridošlicama u novi svijet. Dehidrirani prah sa kože žabe ,,Bufo bufo'', ostaje dugo upotrebljiv, ako se čuva na hladnom i tamnom mjestu, ne gubi na svojstvima. Žaba Bufo alvarius je inteligentna žaba, koja s lakoćom lovi i guta i mišive koji su joj hrana.

Pušenje: 5-MeO-DMT doze:
Vrlo lagana: 1-2 mg
Lagana: 2-5 mg
Srednje jaka: 5-10 mg
Jaka: 10-20 mg

Početak : 0-30 seconds
Vrhunac : ~1-15 minutes
Trajanje : ~30 minutes
Efekti nakon: ~1 hr

Interesantno je što je i veliki genije Leonardo de Vinči u svojim tajnim spisima, naveo kako je moguće žabe koristi u ratne svrhe, zbog njihovog otrova. Pitamo se za nadahnuća fantastičnih patenata genijalnog svestranog genija, vizionara futurističkih vozila, raketa, aviona, mašina. Ko zna, možda i žabe imaju dio zasluga za ova otkrića u nauci.

O načinu i korištenju žabljeg odbrambenog sekreta kao i o eksperimentima s njima postoji novija literatura na engleskom jeziku "Toads and Toadstools" od Adrian Morgan.

slika

On je eksperimentalno izučavao efekte bufotenine praha od žaba i od kineske bube Claviceps Sinensis došlo je u javnost, da su kineski sportišti na Olimpijadi u Barceloni 1992. godine, postigli najveće olimpijske rezultate zahvaljujući dopingu što je kasnije i potvrđeno doping kontrolom.

U Kini je prah od žaba poznat hiljadama godina, u taoističkim spisima iz 13 vijeka, spominje se žablja koža u prahu, kao sredstvo besmrtnosti, a u Vijetnamu se i dan danas upotrebljava mast od žabe Bufo melanostiktus kao vrlo rasprostranjena tradicionalna medicina, protiv groznice kod djece.

slika

Takođe i Phyllomedusa bicolor i Taricha i Triturus, sadrže ovu tvar. Od najotrovnijih, najčuvenijih vrsta žaba, spomenut će mo samo jednu, najčuveniju ,Dendrobates' ili žaba za pravljenje otrova za strijele, koje su izrađivali pripadnici indijanskih plemena srednje i južne Amerike. Kompletna koža ove žabe sadrži masnu tečnost, otrov ,batrachotoxine', jedan od najjačih otrova na svijetu, koji je čak 250 puta jači od ,Strychnina'.
Do sada je poznato 19 vrsta žaba koje luče halucinogeni bufotenin.
Već više od deset godina, francuski naučnik Piere Nicolas, profesor na Institutu Jacques Mond u Parizu, sa kolegama iz Laboratorie de Bioactivations des Peptides Zuid Amerika, proučavaju vrste žaba sa drveća. Koža ovih žaba sadrži ,,peptiden'', sa vrlo jakim lijekovitim osobinama.

Ove žabe predstavljaju neiscrpni resurs farmaceutslim kućama kao naj jeftiniji izvor za proizvodnju osnovnih supstanci za lijekove protiv bolova kao i ljekove protiv manjih infekcija.

Brazilsko domorodačko pleme Mayoruma i danas se ,injektiraju' trljaju leđa žaba po svome tijelu. Nestankom naroda i kultura kao i mnogih jezika naroda nepovratno će nestati i velika znanja čovječanstva što je nenadoknadiv gubitak. Buđenje ekološke svijesti zapada je zanemarivo u odnosu na iskustva plemena koji još nemaju doticaj sa civilizacijom.
Ovo premazivanje tijela indiosa žabljim sekretom kože izoštrava njihova čula u lovu. Afrički plemenski vračevi liječe povrede sa mastima koje imaju žabe. Rane premazuju mastima žaba jer brzo zarastaju i nema infekcija koje bi u tom klimatskom pojasu bile za očekivati.
Naučnik Piere Nicolas, odkrio je i potvrdio da u okolini gdje žive žabe, skoro nema infekcija, i to zahvaljujući žabama. Peptideni su ustvari posrednici aminokiselina, i jedne vrste izmeđju gradjenja i ponistavanja bjelančevina.

Peptiden sadrže svi reptili, on se proizvodi u živčanom sistemu i u organima za varenje, kao hormoni i neurotransmitersi, ali sadrže i jake antibakterijalne supstance. Razlika između reptila, sisavaca i žaba je u tome, što žabe produciraju kroz kožu 100.000 puta više peptiden od sisavaca. Ima više vrsta peptidena, naprimjer iz kože žabe ,,Phyllomedusa'', efekat njene tecnosti je ravan po učinku dejstvu morfina, ali je 1000 puta jači. U opitima sa peptidenom, nije bilo posledica kao sa drugim lijekovima. Ostali peptideni su interesantni zbog svog antiinfekcionog dejstva. Ovu supstancu možemo pronaći u svim bićima u cijelom poznatom životinjskom carstvu. Sva živa bića do onih naj jednostavnjih pa nadalje imaju u tijelu antiinfekcijski sistem, koji im podržava imunitet.

Kod bolesnika AIDS, ljudi sa teškim opekotinama kože, i pogotovo pacijenata koji imaju svježe transplantiran organ, gdje često nastaju teže infekcije, peptiden žaba može efikasno da suzbija takve patološke infekcije.
Prema najnovijim istraživanjima u medicini, peptiden suzbija bolesti i parazite ,,Protozoa'', jednostanični organizmi koji mogu da prouzrokuju malariju i ,,fiscerale leishumniassis-hroničnu groznicu'', koja ide uporedo sa uvećavanjem jetre i pankreasa, limfnih žlijezda i crnila u koži i pod noktima, a peptiden uspješno suzbija i liječi te bolesti, pogotovo malariju.

Miševi koji su bili zaraženi tim bolestima, poslije injekciranja serumom žaba ozdravili su ubrzo! Posebno serum afričke žabe je dao vrlo pozitivan i brz rezultat. Kod pacova i miševa koji su imali rak, nakon ubrizgavanja žabljeg serumna sa peptidenom, ćelije raka su bile uništene bez ostećenja drugih zdravih ćelija. Ovo je još jedan dokaz da su žabe jako važne ne samo za ekološku ravnotežu u prirodi, nego i za uspješno liječenje najgorih bolesti današnjice. Pojedine vrste žabe su tako jako otrovne kao što je ,,Phyllobates terribilis'' (u prevodu-strahovita), kada bi je slučajno stavili na dlan, snaga njenog otrova bi istoga trena prošla kroz kožu dlana i sigurna smrt bi nastala trenutno. Chako indijanci iz zapadne Kolumbije, prevuku samo jednom strijelu preko leđa ove žabe. Koža ove žabe sadrži 1,9 grama najjačeg otrova ,,batrachotoxine'', količina koja je dovoljna da usmrti najmanje 100 odraslih ljudi.
Današnja nauka posebno medicina jako je zainteresirana za ove otrove žabljih leđa, jer ovi otrovi sadrže vrijedne hemjske spojeve. Kod vrste žaba ,, Epipedobates tricolor'', nedavno je izolirana supstanca ,,epibatidine'', koja je 200 puta jača od morfina. Ubrzo ovaj otrov će se koristiti za ublažavanje bolova i prilikom operacija. Žaba roda ,,Xenopus laevis'' proučavana je najviše u medicini od svih poznatih vrsta jer njen otrov sadrži nebrojene hemijske spojeve i koristi se u medicinskoj praksi kao antibiotik.

Od pronalaska penicilina ovo su najveća medicinska odkrića. Žabe su tako važne da njihovi životi su dragocjenost i za buduće majke kao i za sve žene. Žabe i test trudnoće, vezu koju je još davne 1931 god.uočio i odkrio Južno Afrički biolog, kada se urin trudne žene ušprica u žabu koja se nije parila, ova vrsta žaba počne nakon izvjesnog vremena polagati jajašca.
Kasnijim istraživanjima dokazano je da isti test kod mužjaka žabe, rezultira ispustanjem sperme žabca. Kod proba sa urinom neplodnih žena, žabe su ostajale neaktivne.
Rezultat ovih testova bio je 87% korektnosti. Ovo je nešto što su afričke žene znale od uvijek ali nauka je samo potvrdila staro znanje što je rezultiralo proizvodnjom bezbrojnih jednostavnih markera .

Napominjemo , da su sve vrste žaba od iznimne koristi za ravnotežu u prirodi, i da su u EU zakonom zaštićene. Saobraćajni znak koji upozorava vozače na prelazak žaba preko auto cesta nije nikakva novotarija EU. Naravno da su kazne za nepoštivanje ovih saobraćajnih znakova i propisa dopunjene i da su mnogo veće od onih koje se odnose na brzu vožnju. Stoga upozoravamo,sve vozače/ce o zakonima zaštite životinja posebno one koji žele putovati u EU da već sad privhate način ponašanja da nebi bili iznenađeni mjerama i efikasnošću kojom EU djeluje u pravcu zaštite životinja pa maker to bile i žabe krastače.

izvor: http://www.drustvonoa.org/zanimljivosti%2014.html

Ovdje imate dnevnik nekog lika koji je svoje iskustvo u divljini potkrijepio slikama i opsirnim textom, bacite oko http://forum.opiophile.org/showthread.php?t=28562
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
dr.manijak
rank14
Postovi: 1722
Pridružen/a: 05.04.2010, 21:15
Zahvalio/a: 101 put
Prim. zahvala: 232 puta

Re: Psihodelične Žabe

PostPostao/la dr.manijak » 17.03.2011, 18:51

HA!!

ja mislim da sam je ulovio na nadmorskoj visini oko 500-600 metara, sama mi je dosla.

Da li je to ona?

slika

slika

slika


ima jos slika ako vas zanima iz nekog drugog ugla..

Da li je ili nije, ima one zlezde, ima sve ali sigurniji sam ako mi vi potvrdite.. :-?

Mislim nema sta to je ta ali ajde da proverim.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ic2006.jpg


Kod nas u narodu se ova zaba Bufo-Bufo zove Zaba Krastaca
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Avatar
HypnoToad
Moderator
Postovi: 3103
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:57
Zahvalio/a: 406 puta
Prim. zahvala: 1018 puta

Re: Psihodelične Žabe

PostPostao/la HypnoToad » 18.03.2011, 02:20

Da stari to je bufo bufo, al zašto je želiš silovat??
Daj pusti jadnu životinju da živi, koji vrag će ti bufotenin?? To je otrov, imaš gljiva jedi njih, a jadnu životrinju pusti da živi!!
Krasna je, ljepotica je prava, molim te nemoj joj nauditi!!
I want to say I’ve had it, and fuck what might have been
I want to say the battle’s done and we just couldn't win
That we could not prevail verse the world we’ve been given
I didn't just not ask for this, I wasn't asked permission
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 675 puta

Re: Psihodelične Žabe

PostPostao/la Red » 18.03.2011, 07:00

ne isplati se maltretirati ju, predlazem da ju pustis u miru :YMPEACE:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
dr.manijak
rank14
Postovi: 1722
Pridružen/a: 05.04.2010, 21:15
Zahvalio/a: 101 put
Prim. zahvala: 232 puta

Re: Psihodelične Žabe

PostPostao/la dr.manijak » 18.03.2011, 11:27

Idem da je pustim u sumu na proplanak.


[img]http://files.myopera.com/gdare/albums/615522/thumbs/Avala_suma6.jpg_thumb.jpg[/img]


E, ali ono sto mi je najlepse je to da sam celu zimu cekao prolece da je nadjem, i bas pre dva dana na moj rodjendan dok sam pravio rostilj sama mi dodje kao poklon od majke prirode. :lovee:
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Avatar
Aquanux
rank5
Postovi: 156
Pridružen/a: 26.02.2011, 20:55
Zahvalio/a: 13 puta
Prim. zahvala: 31 put

Re: Psihodelične Žabe

PostPostao/la Aquanux » 18.03.2011, 12:06

Hehehe stvarno si je nasao :)
Meni bi bilo fascinantno da je vidim uzivo, ali samo to.
Drago mi je sto si odlucio da je pustis. :thumbsup:
I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be.
Avatar
extranoize
rank10
Postovi: 413
Pridružen/a: 30.03.2010, 18:04
Zahvalio/a: 60 puta
Prim. zahvala: 104 puta

Re: Psihodelične Žabe

PostPostao/la extranoize » 24.03.2011, 20:42

poliži ju malo prije nego ju pustiš :p :D
Okali se u Materiji, sine Zemlje, okupaj se u njezinim gorućim slojevima, jer ona je izvor i mladost tvojega života.
Pierre Teilhard de Chardin
mr.boz
rank2
Postovi: 32
Pridružen/a: 06.06.2011, 22:42
Zahvalio/a: 13 puta
Prim. zahvala: 25 puta

Re: Psihodelične Žabe

PostPostao/la mr.boz » 06.06.2011, 22:54

Neki dan sam je i ja vidio xD

slika
Avatar
HypnoToad
Moderator
Postovi: 3103
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:57
Zahvalio/a: 406 puta
Prim. zahvala: 1018 puta

Re: Psihodelične Žabe

PostPostao/la HypnoToad » 06.06.2011, 23:49

Aaaa, koja ljepotica!! :x
I want to say I’ve had it, and fuck what might have been
I want to say the battle’s done and we just couldn't win
That we could not prevail verse the world we’ve been given
I didn't just not ask for this, I wasn't asked permission
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 675 puta

Re: Psihodelične Žabe

PostPostao/la Red » 07.06.2011, 05:52

a bas je krasna :x
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Magični Pripravci i Ekstrakti”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.