Uzgoj Anadenanthera colubrina (Cebil)

Svaka biljka, svoja priča. Upoznajte magične biljke i način na koji ih možete uzgojiti.
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 675 puta

Uzgoj Anadenanthera colubrina (Cebil)

PostPostao/la Red » 03.11.2011, 18:46

Untitled.png
Untitled.png (211.93 KiB) Pogledano 1094 puta.
Untitled.png
Untitled.png (388.34 KiB) Pogledano 1094 puta.


Svježe sjemenke vrlo dobro klijaju, međutim one koje se prodaju za konzumaciju su najvjerojatnije stare i nemaju nikakvu klijavost. Bitno je da nabavite sjeme koje je klijavo i namjenjeno za uzgoj.

Sjeme bi trebalo namočiti 24 sata u sterilnoj vodi. Prokuhajte vodu, ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu prije nego namočite sjeme. Pošto je sjeme podložno truljenju bilo bi najbolje klijat sjeme u mediju bez organske tvari. Pijesak, perlit i vermikulit su također odlični. Idealno bi bilo ako bi sve sterilizirali prije upotrebe. Također se mođe sjeme staviti u zip-lok vrečicu, između dva papria namočena i vlažna. Ili jedostavno u vodu i pričekat da proklije. Koju god tehniku da koristite, bitno je napomenuti da voda mora biti sterilna.

[img=float-right]http://www.horizonherbs.com/images/products/Yopo_Anadenanthera_colubrin.jpg[/img]Sjeme zahtjeva 22°C da bi proklijalo. Ako koristite perlit/vermikulit/pjesak, sjeme stavite na dubinu od 1 cm i dobro navlažite, zalijte ili dobro pošpricajte sa rasprščivaćem. U čemu god da zasijete imajte na umu da vam podloga za sjeme uvijek mora biti vlažna, a ne mokra poput blata. Ako zalijevate, ostavite posudu sa strane da se sav višak vode ocijedi, prije nego vratite teglu na svoje mijesto.
Svoje tegle ostavite na klijanje na toplo mjesto, zaštičeno od direktnog sunca, prozračno. Moguće da će te morat zalijevat svakodnevno, zavisi od prilika, neka podloga bude uvijek vlažna.
Ako se pojave gljivice tokom klijanja, možete se pomoći sa malo krede, koju pospete po površini.

Sjeme bi trebalo proklijat unutar tjedan dana, ponekad i duže. Kada sjeme krene klijati, prilogođavajte sjeme malo sušoj klimi. Neka bude na prozračnom mjestu, lagano sprejajte ali svakodnevno. Nek se tlo potpuno osuši između zalijevanja, i obratite pažnju na plijesanj, pošto on može ubiti male klice.
Također pazite da nije prevruće, jer će biljka odmah uvenuti i umrijeti. Pošto vaše tlo nema organske materije trebat će gnojiti redivito. Počnite prvo sa laganom gnojidbom, a kasnije možete i standardnu dozu.
Kad narastu dovoljno da se bez straha mogu presađivat, ili ako se guraju, možete se pripremiti na presađivanje.

[img=float-left]http://www.tranceplants.net/avactis-images/yopoplant.JPG[/img]Sadnja/ presađivanje

Prve godine će rasti vrlo sporo, i dalje zahtevaju dobro propusno tlo, kao npr. 50% mix za kaktuse i 50% perlit. Kao alternativa možete kupiti zemlju za bonsai. U drugoj godini ih opet presadite u potpuno novu zemlju. Ovaj put možete staviti i zemlju ali ipak ona mora ostati dovoljno propusna. Najbolje bi bilo 50% treseta, 25% coco coir (kokosova vlakna) i 25% perlit. Nakon presađivanja bi trebale počet bogato rast.

Bilo bi dobro staviti jedno 2 cm kamenja ili ostataka razbijenih keramičkih lonaca, cigli i sl. na dno vaše tegle, radi bolje drenaže. Također bi bilo dobro posipati 1 cm pijeska za akvarije ili one za kaktuse, na površinu zemlje, da perlit ne ispliva na površinu. Time ćete sprijećiti isušivanje zemlje a i lijepo izgleda.

Nakon što ojačaju odlično će reagirati na gnojenje tokom ljetnih mjeseci.

[img=float-right]http://www.horizonherbs.com/images/products/yopo-Anadenanthera-colubrina-plant-seed-small.jpg[/img]Kad narastu vaše biljke će tražiti puno sunca i topline i dobro propusno tlo. Neće tolerirati prezalijevanje, i podnjet će samo vrlo malo mraza. Ove biljke će umrijeti ispod ništice, pogotovo ako su mokre. Najbolje bi bilo da ih držimo vani tokom toplih mjeseci, zaštičene, ali zimi bi bilo najbolje da se unesu unutra na toplo. Tek kada narastu dovoljno jake i velike (1,5-2 m) možete ih pustiti vani i tokom zime, ali ih zastitite i ne dozvolite da se smrznu.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
fear8wonder
rank2
Postovi: 33
Pridružen/a: 19.11.2013, 00:44
Zahvalio/a: 2 puta
Prim. zahvala: 17 puta

Re: Uzgoj Anadenanthera colubrina (Cebil)

PostPostao/la fear8wonder » 01.03.2015, 17:25

jeli netko vidio u hr za kupiti sjemenke ili sadnice ?

GDJE?

ovo na slikama me podsjeća na onu biljku što ovde kod nas prodaju kao sramežljiva mimoza( mimosa pudica)

Natrag na “Biljke: Magičan svijet biljaka i Uzgoj”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.