Iboga, Ibogain (Tabernanthe iboga)

Svaka biljka, svoja priča. Upoznajte magične biljke i način na koji ih možete uzgojiti.
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Iboga, Ibogain (Tabernanthe iboga)

PostPostao/la Red » 15.01.2013, 18:49

[thumbnail=float-left]https://themajka.com/media/images/1358337693.jpg[/thumbnail]Tabernanthe iboga - Iboga (ibogain)
Porodica: Apocynaceae (Dogbane Family); Subfamily Plumerioideae, Tabernaemontaneae Tribe
Rod: Tabernanthe
Vrsta: iboga

Uobičajena imena: Abona, abonete, aboua, ahua (Pahuin), bocca, boccawurzel, boga, botola, bugensongo (Ngala), dibuga, dibugi, difuma (Eshira), eboga (Fang), eboga bush, eboghe, eboka ("miracle wood"), elahu (Mongo), eroga, gbana (Gbaya), gifuma, iboa, ibo'a, iboga (Galwa-Mpongwe/Miene), ibogakraut, ibogain-pflanze, iboga shrub, ibogastrauch, iboga typique (Congo), iboga vrai, ibogawortel (Dutch), ibogawurzel, ikuke (Mongo), inado a ebengabanga (Tshiluba), inaolo a ikakusa (Turumbu), inkomi (Mono), isangola, leboka, liboko (Vili/Yoombe), libuga, libuka, lofondja, lopundja, mabasoka, mbasaoka, mbasoka (Mitsogo), mbondo (Aka Pygmy), meboa (Bakwele), minkolongo (Fang), moabi, mungondo (Eshira), obona, pandu (Mongo), sese (Fang), wunderholz

Ova biljka inače raste kao grm u kišnim šumama, a korijenje joj sadrži ibogain koji se, osim u svrhe liječenja ovisnosti, koristi i u tradicionalnom ritualima punoljetnosti u gabonskom plemenu Bwiti.

Ibogu koriste razne tajne organizacije i Bwiti kult u Gabonu i Kongu. Osim u tim područjima koristila se i u cijeloj zapadnoj Africi još davnih dana i smatrala se simbolom velike šumske moći.
Bwiti kult je nastao negdje u periodu oko 1890 godie, nakon što je The Fang kombinirao kršćanska uvjerenja s ritualima predaka Apinji i Metsogo plemena, koji su otkrili Ibogu od Pigmejaca. Sam Bwiti kult se grana u nebrojeno mnogo sekti, a svaka sekta ima nekoliko zajednica i ima prosječan broji od oko 50-tak ljudi. Svaka sekta se međusobno razlikuje po stupnju kršćanskog utjecaja.

[thumbnail=float-left]https://themajka.com/media/images/1358360869.jpg[/thumbnail]Tabernanthe iboga je zimzelen grm koji može narasti do 1,2 m i proširiti se na 1.5 m. Stručak je uspravan i razgranat, lišće tamno zeleno, nasuprot jedan drugom uski i jajoliko-šiljasti, cvjetovi bijeli do žućkasti. Porijeklom iz Gabona (Afrika), Iboga preferira dobru kompostnu zemlju, propusno tlo u zaštićenom, polusjenovitom položaju, vrlo osjetljiva na sušu i mraz.
Razmnožava se svježim sjemenom ili reznicama.

[thumbnail=float-right]https://themajka.com/media/images/1358362275.jpg[/thumbnail]Postoji nekoliko alkaloida koji su prisutni u korijenu iboge, glavi među njima je ibogain koji je odgovoran za njeno jako psihoaktivno djelovanje. Iboga ima dalekosežan društveni utjecaj. Prema vjerovanjima plemena, nitko se ne može inicirati u Bwiti kult ako nije vidio Bwiti (pretke), a jedini način da se Bwiti vidi je da se pojede iboga.

Unutar kulta iboga ima više namjena. Čarobnjaci/šamani uzimaju ibogu kako bi potražili informacije iz duhovnog svijeta, a glavešine kulta konzumiraju ibogu tijekom cijelog dana prije nego zatraže savjete od predaka. Lovci također koriste ibogu kako bi ostali oprezni i revitalizirani tijekom produženog lova.

Glazba ima veliku ulogu u ritualima Bwiti kulta. Harfa je osobito važna, ručno i stručno izrađena, koju sviraju tijekom rituala i prate pjevanjem određenih tekstova.

http://www.youtube.com/watch?v=zWf2amOxyCQ

[thumbnail=float-right]https://themajka.com/media/images/1358342223.gif[/thumbnail]Iboga se usko veže uz smrt
Biljka se često antropomorfizira kao nadnaravno biće, drevne pretke, koji se poštuju i vrednuju ili pak mogu prezirati pojedinca i odnijeti ga u carstvo mrtvih. Zna se ponekad desiti da osoba umre od prekomjerne doze koju je uzeo tijekom inicijacije, no intoksikacija obično ometa motoričke sposobnosti pa tako pojedinac može samo sjediti i promatrati svemir, i na kraju doživjeti kolaps, a tada ga se odnosi u posebne kuće ili šumska skloništa. Tijekom tog komatoznog stanja, vjeruje se da sjena (duša) napušta tijelo kako bi tumarala s precima u zemlji mrtvih. The Banzie (anđeli)- pojedinci, inicijati- objašnjavaju svoje halucinacije na ovaj način: Mrtvi predak mi je došao u san i rekao da je moram pojesti; Bila sam bolesna i savjetovano mi je da pojedem ibogu kako bi se izliječila; Želio sam upoznati Boga, kako bi upoznao mrtve i zemlju mrtvih; Hodao sam ili letio uzduž šarene ceste ili preko mnogih rijeka koje su me odvele do mojih predaka koji su me upoznali s velikim Bogovima.

Iboga je kontrolirana tvar (posjedovanje je ilegalno) u nekim zemljama, uključujući Ameriku, Švicarsku, Dansku, Švedsku i Belgiju.

Tradicionalna upotreba
Iboga se tradicionalno koristi među različitim Bwiti sektama kao "jedini pravi sakrament". Same kompleksne ceremonije i plemesnki ples vezan uz Ibogu se uvelike razlikuje od lokaliteta do lokaliteta, ali je primjena iboge prilično konstantna.

http://www.youtube.com/watch?v=vSMk7asCXQM

Unutar svake sekte iboga se priprema i uzima na dva načina:
-Redovito u ograničenim dozama prije same ceremonije i u samom početku, a potom nakon ponoći još jedna manja doza.
-Ili jednom- dvaput tijekom inicijacije u kult i to u prekomjernim dozama 1-3 puta, tijekom 8-24 sata, kako bi "otvorili glavu," čime se izaziva "kontakt s precima kroz kolapsa i halucinacije."

[thumbnail=float-left]https://themajka.com/media/images/1358273367.jpg[/thumbnail]Još jedna zajednička točka jesu propovijedi Bwiti svećenika u posebnim hramovima koje su rezervirane i namijenjene iboga ritualima. Prije propovijedi svećenik leži satima u "grobu" nakon što je uzeo Ibogu i čeka moment dok nije prikladno inspiriran i tek onda se uspinje i objavljuje svoje nkobo akyunge, ili "nevjerojatne riječi/poruke."

Ritualna upotreba Iboge se pojavila i u Europi i Americi. Postoje grupe koje sudjeluju u indijanskim susretima koje koriste magične gljive i pejotl. Unutar tih grupa se korijen iboge kombinira s 50 micrograma LSD-a.

Pogledajte dokumenatrac. Babongo of Gabon - The Iboga Ritual

http://www.youtube.com/watch?v=f6-O9FWKhwU

Više informacija na linku

Tradicionalna priprema
Postoji nekoliko različitih varijanti pripreme iboge no svi su orijentirani oko korijena.

[thumbnail=float-right]https://themajka.com/media/images/1358343931.jpg[/thumbnail]U Gabonu se korijen melje ili usitnjava, ili vrlo rijetko priprema kao čaj. Korijen se uvijek vadi iz živih biljaka (tako biljak nastavlja živjeti a i daje više korijena).
Iako se doza od 6-10 gr sameljenog korijena smatra psihodeličnom dozom, u obredima inicijacije kod Bwiti sekte konzumira se negdje između 50-200 gr. Najmanja efektivna doza je žličica praha, iako u tim količinama više djeluje kao stimulant pračen euforijom nego psihodeličan.

Ako ćemo dozu određivati po tjelesnoj težini, 2-10 mg po 1 kg daje stimulirajući učinak, dok 40 mg po 1 kg daje psihodelični efekt. Ponekad se korijen iboge kombinira i s drugim biljkama, kao što su Marihuana i Yohimbine (Pausinystalia yohimbe). Mnoge druge biljke, koje treba još identificirat, često se koriste u kombinaciji sa ibogom.

Ljekovita upotreba
Osim svojih vizionarskih kvaliteta, iboga ima raznih medicinskih aplikacija. Njen korijen je korišten u zapadnoafričkoj narodnoj medicini, vjerojatno onoliko dugo koliko se i ritualno koristi, kao stimulans, tonik i afrodizijak. Zbog svog anestetičkog učinka koristi se u borbi protiv teških slučajeva živčane napetosti, groznice, visokog krvnog tlaka, zubobolje...

[thumbnail=float-left]https://themajka.com/media/images/1358298118.jpg[/thumbnail]Metsogo koristi korijen iboge kao medicinski dijagnostički alat, smatra se da pruža uvid u bolesti. Iboga se koristi u Kongu u borbu protiv malarije. Francuzi su tvrdili da su uspješno koristi ekstrakt iboge za liječenje mnogih bolesti, najčešće sifilisa i neurastenije. Homeopatski lijek od ekstrakta korijena iboge također liječi mnoge bolesti.

Glavni sastojak iboge, ibogain, koristi se u klinikama protiv ovisnosti kod pacijenata koji pate od heroinske krize ili se žele očistiti. Također se koristio s velikim uspjehom u liječenju ovisnosti od metadona, duhana, kokaina, creka i alkohola. Međutim, od 2005 godine, proizvodnja ibogaina je usporena i nije dostupna kao tretman za većinu ovisnika koji traže takvu vrstu terapije.Ovisnost i iboga

Od 1960-ih godina skupina znanstvenika i bivših ovisnika zagovara liječenje ovisnosti uz pomoć Ibogaina.

Zanimljivo je da prvo izvješće o korištenju korijenja biljke T. iboga datira još u 1864. godinu, kada ih je Griffon du Bellay, doktor francuske ratne mornarice, koristio kao stimulus i afrodizijak, a u Francusku je korijenje donio iz Gabona i Konga. S obzirom da se u nekim slučajevim čini da primjena ibogaina umanjuje simptome odvikavanja od heroina, kokaina, ali i alkohola, postavlja se pitanje zašto nije u široj upotrebi?

Iako se ibogain koristio stoljećima u ritualnim obredima, 1962. godine se sve promijenilo kada je mladi ovisnik o heroinu Howard Lotsof počeo s korištenjem ovog halucinogena, shvativši da više nema želju za drogom - tada je postao uvjeren da je pronašao rješenje za ovisnosti, te je svoj daljnji život posvetio promicanju ibogaina kao tretmana.

Koliko znanstvenici zasada znaju jest da ibogain utječe na mozak na dva različita načina. Prvi je metabolički, pri čemu se stvara protein koji blokira receptore u mozgu čiji je podražaj okidač želje za drogom, zaustavljajući na taj način simptome odvikavanja.
Drugi način je manje razumljiv i više pomaže bolesnicima sa psihičkog aspekta. Čini se da potiče stanje nalik snu kojim se oživljavaju potisnuti i zaboravljeni doživljaji i ponire se u podsvijest i viđenje vlastitog života iz druge perspektive. To je ovisnicima ujedno i prilika za riješavanje potisnutih trauma koje su bile ''okidač'' ovisnosti.

Kampanja Howarda Lotsofa nije postigla velik uspjeh jer je ibogain 1967. godine zabranjen u Americi, zajedno s LSD - om i psilocibinskim gljivama. S obzirom da je u većini drugih zemalja zakon o zabrani izostao, Lotsof otvara privatnu kliniku u Nizozemskoj 1980. godine. Od tada su se slične klinike pojavile i u Kanadi, Meksiku i Južnoj Africi. Iako djeluju u sivoj pravnoj zoni, mala skupina znanstvenika i dalje naporno radi na uvođenju ibogaina u širu upotrebu.

Ranih devedesetih godina, neuroznanstvenica i stručnjakinja za ovisnosti, Deborah Mash sa Sveučilišta u Miamiju, počela je surađivati na radu dr. Stanleya Glicka koji je proučavao učinak ibogaina na štakore.

[thumbnail=float-right]https://themajka.com/media/images/1358278300.jpg[/thumbnail]Pokus je napravljen tako da je dr. Glick ''navukao'' štakore na morfij - alkaloid iz opijuma i sredstvo za ublaživanje bolova. Štakori su imali samostalan i nesmetan pristup morfiju kroz tubice. Nakon što im je dao ibogain, primjetio je da su štakori dobrovoljno prestali uzimati morfij.

Negdje u isto vrijeme, Deborah Mash je počela surađivati s bivšim ovisnikom Howardom Lotsofom, radeći na odobrenju ibogaina od strane američke Agenciju za hranu i lijekove (FDA - Food and Drug Administration) kako bi testirali njegovo djelovanje na ljudima. Prijavili su se za pet različitih javnih novčanih potpora, no svaki zahtjev im je odbijen. Razlog je možda u tome da farmaceutske tvrtke ne bi imale mnogo koristi jer bi se ibogain trebao uzeti u samo jednom tretmanu, za razliku od konvencionalnih metoda liječenja ovisnosti o npr. heroinu gdje je zamjena metadon koji i sam stvara ovisnost. Isto tako, farmaceutske tvrtke stvaraju novac patentiranjem novih lijekova, a s obzirom da je ibogain tvar koja se normalno pojavljuje u biljci, teško je osigurati patent.

Također, postoje i neki rizici od uzimanja ibogaina. On usporava rad srca, a kada se na štakorima primijenio u vrlo velikim dozama, dokazano je oštećenje malog mozga, i to dijela mozga koji je povezan s motoričkim funkcijama, pa se ne bi trebao koristiti bez liječničkog nadzora.

Zasigurno da su nova otkrića dobrodošla ne samo za liječnike, već i za bivše ovisnike, koji će možda po prvi put imati moć promijeniti svoj način života. Iako ibogain pomaže u prekidanju ovisnosti, on nije lijek za ovisnost niti čaroban napitak. Mora ga se uzimati pod nadzorom uz odgovarajuću psihološku pomoć ovisnima.

Iskustvo jednog ovisnika.

Dokumentarac: Ibogaine- Rite of Passage

http://www.youtube.com/watch?v=H2YnCRxcFfg
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Truthopia
rank3
Postovi: 89
Pridružen/a: 06.01.2013, 13:02
Zahvalio/a: 15 puta
Prim. zahvala: 5 puta

Re: Iboga, Ibogain (Tabernanthe iboga)

PostPostao/la Truthopia » 15.01.2013, 20:28

hm...
Izmakao sam mu stolicu. Nije pao - ostao je da visi!
shroomko
rank14
Postovi: 887
Pridružen/a: 16.07.2012, 18:45
Zahvalio/a: 138 puta
Prim. zahvala: 202 puta

Re: Iboga, Ibogain (Tabernanthe iboga)

PostPostao/la shroomko » 16.01.2013, 13:15

Mislim da su ovo i ayahuasca 2 najmoćnije droge koje postoje.

Za one koji ne vole čitati Redine romane navesti ću samo 2 činjenice koje su mene najviše fascinirale kad sam istraživao:

1) Trip traje preko 24 sata
2) Toliko je psihički iscjeljujuća da trajno liječi dugogodišnju ovisnost o heroinu u 90% slučajeva.
Perun
rank8
Postovi: 324
Pridružen/a: 24.11.2011, 09:15
Zahvalio/a: 116 puta
Prim. zahvala: 47 puta

Re: Iboga, Ibogain (Tabernanthe iboga)

PostPostao/la Perun » 16.01.2013, 13:23

Nedavno sam iz nekih psihonautskih krugova dobio informaciju da ljudi koji su probali ibogu, nakon nekoliko godina umiru od infarkta.Nisam nešto istraživao, ali po ovome što vidim na netu, svi koji su je probali su itekako živi.
Ekipa od koje sam to čuo je prilično rekla-kazala nastrojena, i nisam ih uzeo zaozbiljno, no ipak me zanima vaše mišljenje.
Ko prije umre duže je vječan
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Re: Iboga, Ibogain (Tabernanthe iboga)

PostPostao/la Red » 16.01.2013, 14:34

Koliko sam čitala na sve strane mogla sam zaključiti ovo: da, opasna je biljka pogotovo ako se uzima u prekomjerenim količinama koje mogu dovesti do komatoznog stanja pa i do smrti. Zabilježeni su slučajevi kad osoba tijekom ceremonije uzme prekomjerenu dozu pa doživi kolaps, ali zna se zašto, njihove ritualne doze su zbilja ogromne.

Ispitivanja su pokazala da postoje i neki rizici. Ibogain usporava rad srca, a kada se na štakorima primijenio u vrlo velikim dozama, dokazano je oštećenje malog mozga, i to dijela mozga koji je povezan s motoričkim funkcijama, pa se ne bi trebao koristiti bez liječničkog nadzora.

Što će reči: mudro i pomalo, lagane doze a ne neke ogromne koje mogu dovest do sranja. U tekstu su navedene doze i mislim da je rizik sveden na minimum da ti se neko sranje desi. Toliko dugo vremena se iboga koristi među plemenima u Africi, da ljudi tako umiru mislim da bi se znalo :)

kao i sa SVAKOM supstancom, upoznaj dozu, upoznaj sebe :) onda je rizik minimalan...
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Truthopia
rank3
Postovi: 89
Pridružen/a: 06.01.2013, 13:02
Zahvalio/a: 15 puta
Prim. zahvala: 5 puta

Re: Iboga, Ibogain (Tabernanthe iboga)

PostPostao/la Truthopia » 16.01.2013, 14:36

nevjerujem da ljudi umiru od iboge,iboga ima svojstva zaljecenja i psihickog i fizickog...tako da zelim to cudo probat...
Izmakao sam mu stolicu. Nije pao - ostao je da visi!
neuro
rank2
Postovi: 19
Pridružen/a: 04.06.2012, 17:15
Zahvalio/a: 2 puta
Prim. zahvala: 2 puta

Re: Iboga, Ibogain (Tabernanthe iboga)

PostPostao/la neuro » 25.01.2013, 13:10

mislim da i nisu umrli od iboge ne bi je ovi koristili milion godina da se od nje umirecveć je vjerojatnije da su kombinirali neke lijekove -supstance koji uz ibogu loše djeluju i došlo je do incidenta
Avatar
Echoes
rank5
Postovi: 174
Pridružen/a: 31.03.2010, 20:29
Zahvalio/a: 29 puta
Prim. zahvala: 45 puta

Re: Iboga, Ibogain (Tabernanthe iboga)

PostPostao/la Echoes » 22.02.2013, 21:17

neovisno o našim osobnim stavovima, činjenica je da Iboga ima relativno visoku stopu smrtnosti. 1 od 300 po nekim procjenama. brojke su više manje nebitne, ali je bitna činjenica da Iboga može biti izravan uzrok smrti što samo po sebi zahtjeva iznimnu opreznost. mnoge smrti su nastale u kliničkom okruženju gdje su pacijentima motrili sve vitalne funkcije, ali smrt nisu mogli spriječiti. najčešći (i jedini koji sam našao) uzrok smrti su srčani problemi, pogotovo u većim ("flood") dozama, kao što je Red već rekla. zato Ibogu ne bi trebao uzimati nitko tko ima povijest bilo kakvih srčanih problema, ali neke od njih ne otkriva ni EKG! već se često otkriju kad je prekasno.

mnogi će reći da je puno smrtnih slučajeva jer Ibogu uzimaju ovisnici (a ta skupina često ima narušeno fizičko zdravlje), ali ovisnici konzumiraju i mnoge druge tvari (ayahuasca, meskalin, salvia itd), pa ipak nije dokumentirana nijedna smrt koja je izravna posljedica konzumacije tih tvari. Što ne vrijedi i za ibogu.

ova biljka je jako "nova" u našoj kulturi, i vrlo neistražena, pa je zato kontraproduktivno davati savjete koji su bazirani na nečijem osobnom mišljenju ili nagađanju, pogotovo kad se radi o nečemu što može biti fatalno.
tišina je najbolji jezik
Avatar
tea
rank3
Postovi: 63
Pridružen/a: 27.07.2012, 12:27
Prim. zahvala: 11 puta

Iboga

PostPostao/la tea » 02.08.2013, 16:39

Tabernanthe Iboga

slika


Za razliku od DMT-a koji vas ''lansira'' van pa možda sve do Vaše roditeljske duše na višoj razini svijesnosti, Ibogain Vas vodi duboko duboko u ovozemaljske Vas same, oživljava vaša potisnuta i zaboravljena sjećanja, ponire zajedno sa Vama duboko u podsvijest dajući joj oblik i Vama mogućnost da promatrate svoj vlastiti život iz perspektive druge osobe. Još uvijek neistražena biljka, mami pozornost mnogih pa sada sve više ljudi plaća rituale s Ibogom. Šamani koji rade rituale kažu da ne odgovaraju za Vaš život i da potencijalno možete umrijeti, što se i desilo jednom posjetitelju (barem je to broj za koji ja znam, možda ih je bilo i više).
Naime priča o Ibogi ide ovako. U zemljama centralne Afrike ; Gabonu, Zairu I Cameroonu postoje određena plemena koja vjeruju, bazirano na vlastitim iskustvima, da se duše mrtvih mogu kontaktirati i posjetiti. Šamani tih plemena ovladali su ritualom u kojem pojedu otrovnu biljku, lokalno znanu kao Eboku ili Ibogu, kojim ljudi mogu otići u ''drugi svijeti'' i vratiti se živi. U vjerovanju Bwiti postoji legenda kako su šamani ovladali time:
''Zame ye Mebege dao nam je Eboku, on je poslijednji od bogova kreatora. Jednog dana vidio je Pygmy Bitamu visoko na Atanga stablu kako skuplja svoje voće. Učinio je da padne. On je umro, a Zame je dozvao njegov duh sa njim. Zame je odsijekao male prste na nogama i rukama Pygmya i posadio ih na različite lokacije u šumi. Oni su izrasli u grm Eboke. Pygmyeva žena zvala se Atanga. Kada je čula za smrt svoga muža otišla je tražiti njegovo tijelo u šumu. Nakon nekog vremena zalutala je u srce šume u jednu špilju gdje je ugledala i ljudske kosti. Po ulasku u špilju čula je glas, kao glas njezinog muža da je zove i raspituje se tko je ona i s kim želi pričati. Glas joj je rekao da pogleda na lijevi vrh špilje, da tamo raste Eboka i da pojede njegovo korijenje. Pojela je i osjetila se jako umorno. Okrenula se, a iza nje stajao je njezin muž s ostalom mrtvom rodbinom. Nadjenuli su joj novo ime ,Disoumba, i rekli da je ona prva koja je otkrila novu biljku koja ljudima omogućava da vide mrtve.''

slika

Iboga, znanstveno klasificirana kao Tabernanthe Iboga spada u obitelj Apocynacae. Posebnost je u njezinom korijenu koji sadrži mnogo spojeva, indolne alkaloide iz porodice triptamina, među kojima je najpoznatiji ibogain. Ibogain se smatra jakim halucinogenim sredstvom odgovornim za nadnaravna iskustva i kontakt s mrtvima.
U mnogim zemljama alkoholizam i ovisnosti o teškim drogama liječe se Ibogom, gdje većina ima iskustva koja ih vode do samog uzroka ovisnosti daleko u prošlost, a neki to proživljavaju i zajedno sa mrtvim precima čiji duhovi im se ukazuju na putu i usmjeravaju ih. Da bi se ''duša očistila'' osoba treba pojesti fatalnu toksičnu dozu i riskiraju potencijalno predoziranje dok traže svoje pretke, Bwiti vjerovanje kaže da ih tada preci povuku na ''onu stranu''. Iskustvo na Ibogi započinje grozno, znate da ste otrovani i neprestano povraćate, u procesu te borbe i mučnine počnu se javljati ukazanja i glasovi. Trip traje dugo, u nemogućnosti ste hodati i piti vodu dvadeset i četiri sata, no dođete do onog najdubljeg dijela sebe i do one srži u kojoj leži i svo znanje naposlijetku.
Eto, zaintrigirala me knjiga Grahama Hancockca - Supernatural, gdje nije tema samo Iboga već i DMT i ostali halucinogeni koji su potencijalno mogli biti odgovrni za ljudsku evoluciju, a započinje upravo opisom tripa kojeg doživljava na Ibogi, većina informacija koje sam napisala je iz te knjige.
Pošto su me oduvijek zanimale biljke i Afrika, to me odvelo do toga da malo istražim nešto o Ibogi, a dalje prepuštam vama ako znate kakve priče ili imate kakve informacije o toj čudnovatoj biljci. :)

http://www.youtube.com/watch?v=WrGEwtTEyWQ
http://www.ibogahouse.com
http://www.youtube.com/watch?v=RR9P7ksKktM
We are not human beings having a spiritual experience. We are spiritual beings having a human experience.
MagicHead
rank1
Postovi: 2
Pridružen/a: 12.02.2014, 22:17

Re: Iboga, Ibogain (Tabernanthe iboga)

PostPostao/la MagicHead » 12.02.2014, 22:48

Prvo pozdrav svima na forumu. Znam da ovdje nije mjesto za prestavljanje i zato to necu ni raditi ovdje ali ipak ovo je moj prvi post pa zato VELIKI POZDRAV SVIMA :ymhug:
Ovako, mene zanima da li je itko ima iskustva sa uzgojem ove biljke i da li je Tabernanthe iboga legalna u RH?

Natrag na “Biljke: Magičan svijet biljaka i Uzgoj”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.