Psihoaktivni alkaloidi "algi ubojica"

Svaka biljka, svoja priča. Upoznajte magične biljke i način na koji ih možete uzgojiti.
Avatar
Alkaloid
rank3
Postovi: 70
Pridružen/a: 16.09.2010, 13:47
Zahvalio/a: 6 puta
Prim. zahvala: 27 puta

Psihoaktivni alkaloidi "algi ubojica"

PostPostao/la Alkaloid » 10.08.2012, 14:50

Ova tema baš ne ide pod Biljke s obzirom da se radi o algama, ali dobro...

Kao što vjerojatno znate već više od desetljeća hrvatske teritorijalne vode muku muče s invazivnim algama iz roda Caulerpa, u našim medijima popularno nazvanima "algom ubojicom". No ono što vjerojatno ne znate je da su njihovi "toksini" zapravo alkaloidi indolske strukture, dakle iz skupine kojoj pripadaju i LSD, psilocibin, DMT i drugi srodni spojevi (ibogain, psilocin, 5-meo-dmt, bufotenin...). Ti su alkaloidi vrlo slabo istraženi, no vrlo su izgledi kandidati za novu klasu prirodnih lijekova, ali i psihodelika, s time da je psihaktivno djelovanje nekih od i njih dokazano u praksi. No da krenemo redom.

Caulerpe u Jadranu
Caulerpe, podrijetlom iz Indijskog oceana, po Sredozemlju se počinju širiti 90-ih nakon što su, po svoj prilici pobjegle iz akvarija u Monaku. U Hrvatskoj je Caulerpa taxifolia zabilježena početkom 2000-ih, da bi se nekih pet godina kasnije pojavila i njezina još agresivnija sestra Caulerpa racemosa. Kako ove alge sadrže (i otpuštaju) niz alkaloida koji su u većoj ili manjoj mjeri toksični, Predviđanja su bila katastrofična najavljujući da će se hrvatsko podmorje pretvoriti u neku vrstu zelene pustinje u kojima neće živjeti ništa osim Caulerpe.
Danas su takve crne prognoze znatno ublažene pa je, premda je evidentno da su štetne alge došle ovdje kako bi trajno ostale, očito da štete od njih ipak nisu u toliko katastrofične kao što se isprva činilo. Utvrđeno je među ostalim da nije svo dno jednako prijemčljivo za Caulerpe, ali i da postoji niz organizama (uključujući i niz riba i ježinaca) koji se usprkos toksičnosti ipak hrane Caulerpama (ovo naročito vrijedi za racemosu). Zanimljiv nalaz je činjenica da Caulerpe daleko manje ugrožavaju morsku cvjetnicu Posidoniu oceanicu nego što se prvobitno mislilo, a neki su joj čak predviđali skori nestanak pred najezdom algi ubojica. Danas je pak otkriveno da Caulerpa uopće ne ugrožava zdrave i stabilne kolonije Posidonie, a postoje čak i tvrdnje da algina prisutnost može povoljno utjecati na stabilizaciju oštećenih kolonija ove biljke (Caulerpa je, kao i mnoge druge alge snažan pročistač vode onečiščene viškom dušika, primjerice ispustom kanalizacije). Opažen je i zanimljiv fenomen da se Caulerpa povukla s nekih prethodno koloniziranih područja, prepuštajući ih drugim organizmima.

Toksičnost i psihoaktivnost Caulerpi
Dok je taxifolia nedvojbeno u određenoj mjeri otrovna za većinu organizama jer sadrži pravi koktel alkaloida (ponajprije indolskih alkaloida i halogeniziranih indolskih alkaloida), s racemosom je situacija daleko diskutabilnija. Ona sadrži oko 2% alkaloida kaulerpina, vrlo upitne toksičnosti. Racemosa se naime rado i često konzumira u velikom dijelu Azije, gdje se naziva "morsko grožđe" i konzumira u slanim, ali i pošećerena slatkim jelima. Poznato je da u slučajevima obilnije konzumacije kaulerpin izaziva osjećaj žarenja u ustima. No ozbiljniji toksični efekti nisu zabilježeni. Za kaulerpin vrijedi istaknuti da strukturom podsjeća na dvije spojene molekule DMT-a (donekle). Da se neki od alkaloida iz ovih algi psihodelični nedvojbeno je jer su Aziji zabilježene i halucinatorne epizode nakon konzumacije mesa riba koje su se hranile caulerpama. Evo što kažu jedan od izvora koje sam našao na netu o toj temi: "Caulerpa species are known to contain psychoactive substances such as caulerpin, caulerpicin and caulerpenyne. Caulerpa taxifolia species, which can be strongly hallucinogenic".
Također u Mediteranu su zabilježena i dva slučaja trovanja halucinatornog tipa nakon konzumacije ribe salpe, uslijed akumuliranih alkaloida iz caulerpi kojima se ova riba hrani, evo što o tome kaže jedan znanstveni rad:" (...) caulerpenyne (CYN) is known to induces neurological disorders (i.e. amnesia, vertigo, and hallucinations, reported by 4.59De Haro et al., 1993) on patients with food poisoning due to the ingestion of Sarpa salpa that fed on C.taxifolia" (DeHaro L., Treffot M.J., Jouglard J., Perringue C., 1993; Trois cas d'intoxication de type ciguateresque aprés ingestion de sparidae de Mediterranée).

Inače C.racemosa je potencijalno vrlo iskoristiva vrsta za razne svrhe, kao što sam spomenuo odlična je za jelo, osobno sam je probao kad sam je našao u uvali Lovišta na Pelješcu gdje živi na muljevitom tipu dna koje je joj je čini se omiljeno. Ima visok sadržaj ulja (i do 60%), a raste izuzetno brzo pa je iskoristiva recimo za proizvodnju biodizela, ili vrlo kvalitetnog jestivog ulja s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina.

Za taxifoliu su se po Dalmaciji kad se pojavila zajebavali da neće biti problema s iskorjenjivanjem ako se može pušit. Izgleda doduše da nitko nije niti probao.

Par slika C. racemosa

slika

slika

slika

par slika C.taxifolia

slika

slika

slika

slika


:mushroom: M :mushroom: I :mushroom: R :mushroom:
Avatar
Psychonaut
Moderator
Postovi: 557
Pridružen/a: 31.10.2010, 19:58
Zahvalio/a: 84 puta
Prim. zahvala: 167 puta

Re: Psihoaktivni alkaloidi "algi ubojica"

PostPostao/la Psychonaut » 10.08.2012, 15:16

Vrlo zanimljivo, hvala na clanku!
Ima'l kakvih alkaloida o kojima je pisao stricek Shulgin? :psy
Pozivam te da budes moj ucitelj
Avatar
Alkaloid
rank3
Postovi: 70
Pridružen/a: 16.09.2010, 13:47
Zahvalio/a: 6 puta
Prim. zahvala: 27 puta

Re: Psihoaktivni alkaloidi "algi ubojica"

PostPostao/la Alkaloid » 13.08.2012, 07:59

Shulgin se igrao sintetizirajući poznate alkaloide iz kopnenih biljaka (fenetilaminima, a zatim i onima indolske odnosno triptaminske strukture), te potom i njihove "analoge", mijenjajući po koji atom na osnovnoj strukturi alkaloida. No koliko mi je poznato indolskim aklaloidima iz morskih algi nitko se nije ozbiljno bavio. Iz jedne vrste koralja izolirali su bufotenin i to je otprilike sve što se zna o enteogenima iz morskih dubina. Danas se provode istraživanja na nekima od tih tvari kao potencijalnim lijekovima za kemoterapiju, čini se da su dobri za to jer selektivniji od otrova koji su danas u upotrebi.
Što se pak tiče psihodelične primjene, ona pruža ljudima koji su voljni istraživati ove alge rijetku priliku da budu u tome pioniri. Kao što znamo ogromna većina prirodnih enteogena poznata je između nekoliko stotina i puno tisuća godina.
Ronin

Re: Psihoaktivni alkaloidi "algi ubojica"

PostPostao/la Ronin » 22.09.2014, 11:00

Hallucinogenic fish are certain species of fish, found mainly in the tropics, that can produce vivid auditory and visual hallucinations if their flesh is ingested. They are also called dreamfish or dream fish.

Sarpa salpa, a species of sea bream, is commonly claimed to be hallucinogenic. These widely distributed coastal fish are normally found in the Mediterranean and around Spain, and along the west and south coasts of Africa. Occasionally they are found in British waters. They can induce LSD-like hallucinations if eaten.
300px-Sarpa_salpa_.jpg
300px-Sarpa_salpa_.jpg (12.49 KiB) Pogledano 1695 puta.

In 2006, two men who apparently ate the fish experienced hallucinations lasting for several days. The likelihood of hallucinations depends on the season. Sarpa salpa was used as a recreational drug during the Roman Empire, and is known as "the fish that makes dreams" in Arabic.

Ichthyoallyeinotoxism may result from eating the flesh or the head of the fish where the poison is reputedly concentrated.

Ima ih na ribarnici kod nas dosta. Sad šta bi se desilo kad bih joj glavu pojeo s obzirom da tih algi ima dosta i kod nas u Jadranu, a jedem ih skoro svaki tjedan.
Avatar
s4ha
rank5
Postovi: 185
Pridružen/a: 04.06.2014, 17:34
Zahvalio/a: 54 puta
Prim. zahvala: 64 puta

Re: Psihoaktivni alkaloidi "algi ubojica"

PostPostao/la s4ha » 22.09.2014, 11:42

Salpa je iz porodice šparida.

No ovako, salpe su kod nas toliko zastupljene da ih je kupovati na ribarnici glupost, a uz to su i riba koja je dobra iskljucivo dok je svijeza i to nikako vise od jednog dana nakon ulova.
Moze ih se uhvatiti i na one najjeftinije udice koje su na plastinim namatalima, samo je bitno da je udica sto manja i stavite malo kruha na vrh, osim toga vrša i mreža su daleko najefikasnije, no to mi nije draga metoda ribolova.

Kreću se u jatima i plahe su, sad ih je krcato uz obalu.

Sve u svemu problem je sto su ujedno nerjetko prljave ribe, tj. one na ribarnici su dobre samo ako imate provjerene trgovce koji vas nece zajebati, u protivnom mozete dobiti lijepe primjerke salpi koje su iz lokalnih luka i sl.

E sad trebalo bi viditi di ima tih algi pa ih pohvatati tamo i napravit veceru :D
Do sad nikad nisam vidio neke promjene i sl., al eto ako netko navali na salpe neka bar zna sto jede.
The men is now the victim of it's own technology,
the victim of it's own life; instead of being in control of it.
Ronin

Re: Psihoaktivni alkaloidi "algi ubojica"

PostPostao/la Ronin » 22.09.2014, 13:53

S4ha jesi jeo cjelu ribu odnosno i glavu salpe ? U glavi se nalaze alkaloidi . Ja samo Srdele jedem s glavom od ribe tako da me strah . :D
Avatar
s4ha
rank5
Postovi: 185
Pridružen/a: 04.06.2014, 17:34
Zahvalio/a: 54 puta
Prim. zahvala: 64 puta

Re: Psihoaktivni alkaloidi "algi ubojica"

PostPostao/la s4ha » 22.09.2014, 14:02

Nisam cijelu glavu, ali ono meso oko obrazina i iz glave koliko se da jesam, a nista ubrzo cu doma pa cu uvatiti par manjih i da vidimo, jer one od 40 dag+ mislim da ne mogu bas ugodno sazvakati hahaha :D u biti mozda treba napraviti psihodelicnu pastetu od salpinih glava :P
The men is now the victim of it's own technology,
the victim of it's own life; instead of being in control of it.
Ronin

Re: Psihoaktivni alkaloidi "algi ubojica"

PostPostao/la Ronin » 22.09.2014, 14:18

Aj pa javi :) ... Al nemoj se igrat! to ti je trip od 3 dana. Ko zna. Još ču ja to proučit .Frendica mi radi u oceanografskom institutu u splitu ,pa ču je pitat.

Natrag na “Biljke: Magičan svijet biljaka i Uzgoj”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.