Coca (Erythroxylum coca)

Svaka biljka, svoja priča. Upoznajte magične biljke i način na koji ih možete uzgojiti.
Avatar
drvo.bor
rank3
Postovi: 76
Pridružen/a: 23.07.2010, 21:07
Prim. zahvala: 4 puta

Coca (Erythroxylum coca)

PostPostao/la drvo.bor » 28.08.2010, 20:36

Coca (Erythroxylum coca)

300px-Erythroxylum_coca_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-204.jpg
300px-Erythroxylum_coca_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-204.jpg (22.49 KiB) Pogledano 6013 puta.
je biljka iz obitelji Erythroxylaceae , porijeklom iz sjeverozapadne Južne Amerike . Biljka igra značajnu ulogu u tradiciji Andska kulture . Coca je najpoznatija u cijelom svijetu zbog alkaloida , koji uključuju kokain , moćan stimulans .
Biljka izgleda kao grm , a naraste do visine od 2-3 m (7-10 m). Grane su ravne, a lišće je tanko, ne prozirno , ovalno i u nijansama zelene boje.
Cvijetovi su mali i sastoje se od pet žućkasto-bijelih latica. Cvijeće sazrijevaju u crveno bobičasto voće .

Vrste i klasifikacija
Postoji dvanaest glavnih vrsta i sorti. Dvije podvrste, Erythroxylum coca var. Koka i Erythroxylum Coca var. Ipadu, gotovo neprimjetan fenotipski; srodnih visokih kokain-bearing vrsta ima dvije podvrste, Erythroxylum novogranatense var. novogranatense i Erythroxylum novogranatense var. truxillense koje su fenotipski slične, ali morfološki razlikuju .
[thumbnail]http://entheopedia.org/pics/crazyreefer/enovo.jpg[/thumbnail]


Uzgoj

Coca se tradicionalno uzgaja na nižim nadmorskim visinama od istočnih obronaka Anda ( Yungas ), ili visoravni ovisno o vrsti uzgaja. Od davnina, lišće je važna trgovačka roba između ravnice gdje raste i većim visinama gdje ga široko konzumira Andski narod u Peruu , Kolumbiji , Ekvadoru , Venezueli , Boliviji i sjeverozapadnoj Argentini .slika
Svježi osušeni listovi su tamnozeleni na gornjoj, i sivo-zelena na donjoj površini i imaju jak miris poput čaja . Kad se žvaču, proizvode utrnulost u ustima i osječaj ugode. Tradicionalno se žvaču s vapnom, koje pospješuje oslobađanje aktivnih sastojaka iz lišća.
slika
Sjeme se sije od prosinca do siječnja u malim parcelama (almacigas) zaklonjeno od direktnog sunca , a mlade biljke kad narastu na 40-60 cm visine, presađuju se u velike plantažne redove (aspi).
Biljke uspijevaju najbolje u vrućim, mokrim i vlažnim lokacijama, kao što su proplancima šuma , ali uspijevaju i na kosim obroncima.
Listovi se prikupljaju sa različitih biljaka u dobi od jedne i pol do četri godine
Smatraju se spremnima za branje kad počnu pucati prilikom savijanja. Prva žetva je u ožujku, nakon kišne sezone, druga je na kraju lipnja, a treća u listopadu ili studenom. Zeleno lišće (Matu) se rasprostre u tankim slojevima na grube vunene krpe i suši na suncu, oni se zatim pakiraju u vreće, koje moraju ostati suhe kako bi se očuvala kvaliteta listova.
slika


Medicinski aspekti

Aktivni sastojak koke je alkaloid kokain slika, koj se nalazi oko 0,3 do 1,5%, u prosjeku 0,8% , u svježem lišću. Osim kokaina , coca leaf sadrži niz drugih alkaloida , uključujući methylecgonine cinnamate , benzoilekgonina , truxilline , hydroxytropacocaine , tropacocaine , ecgonine , cuscohygrine , dihydrocuscohygrine , nikotina i hygrine . Kada se žvače, Coca djeluje kao blagi stimulans i potiskuje glad, žeđ, boli i umor.
Apsorpcija kokaina iz lišća uzrokuje euforično i psihoaktivne učinke povezane s korištenjem droga. Neki zagovornici tvrde da kokain sam po sebi nije aktivni sastojak ako se konzumira iz ne prerađenog lišća koke. Međutim, istraživanja su pokazala da male, ali mjerljive količine kokaina su prisutni u krvi nakon konzumacije koka čaj. Ovisnost ili druge štetne posljedice od konzumiranje lišća u svom prirodnom obliku nisu bili dokumentirani.
Follow the white rabbit...
šaljivac
rank2
Postovi: 17
Pridružen/a: 08.06.2011, 21:12
Zahvalio/a: 2 puta

Re: Coca (Erythroxylum coca)

PostPostao/la šaljivac » 20.06.2011, 17:32

Dali netko zna gdje se moze nabaviti (ili ima!) sjeme Erythroxylum coce? Trazio sam na internetu ali sam naso neku trgovinu gdje prodaju za 100$ i na Alibabi za 50$ :rolleyes: nije mi bas da imam 300 kuna za par bobica.

Bio bih jako zahvalan na bilo kakvoj informaciji
Zadnja izmjena: Red, dana/u 21.06.2011, 05:57, ukupno mijenjano 1 put.
Razlog: bez potraznje...
Ni jedan od ovih postova nije moj i nemože se koristiti kao dokaz. Svi su napisani od strane treće osobe iako su napisani u prvom licu jednine.
Avatar
CAM
rank5
Postovi: 192
Pridružen/a: 21.03.2010, 10:43
Zahvalio/a: 5 puta
Prim. zahvala: 10 puta

Re: Coca (Erythroxylum coca)

PostPostao/la CAM » 20.06.2011, 21:22

Aktivni sastojak koke je alkaloid kokain slika

Samo pogledaj konformaciju ovog beta bicikličkoga estera, pogledaj ketofenilnu skupinu na prvom C atomu kako leži u ekvatorijalnom položaju... nije ni čudo što nema puno konformera same skupine zajedno s bridgehead dušikom atomom nedaju promjenu koljekve ciklo spoja, baš se pitam koje se energije u zig-zag i u brodskoj konformaciji ako i postoje

:(( beautifull :((
N.I.C.E.
rank2
Postovi: 42
Pridružen/a: 09.05.2010, 19:44
Prim. zahvala: 3 puta

Re: Coca (Erythroxylum coca)

PostPostao/la N.I.C.E. » 29.12.2019, 15:22

Osnovni skelet tropanskih alkaloida je prsten nortropana odnosno kondenzovani piperidinski I pirolidinski prsten.Tropanski alkaloidi su derivati nortropana ,a dele se na tri grupe sa supstituentima u sledećim položajima.Svaki ugljenikov atom u skeletu nortropana je obeležen rednim brojem u skladu sa IUPAC nomenklaturom...Grupa tropina(3-OH; 8-CH3),grupa skopina(3-OH; 6,7-O;8-CH3),grupa ekgonina(3-OH; 2-COOH;8-CH3).U prvu grupu spadajuderivati tropina hioscijamin I njegov racemat atropine.Najvažniji alkaloid druge grupe je skopolamin,a treće kokain.Prve dve grupe posebno ona prva su poznate po otrovnim I smrtonosnim alkaloidima od kojih su se otrovale I umrle mnoge istorijske ličnosti,poznati su I po zombijima crnoj magiji dok su kokainski alkaloidi stekli slavu kao popularne rekreativne droge.Sa tim biljkama se netreba igrati jer su jako otrovne i spadaju u smrtonosne otrovnice.Poznato je da se tropanski alkaloidi koriste u primitivnom crnomagijskom ritualu zombifikacije pri kojem se ovi alkaloidi kombinuju
sa nekim toksinom da bi izazvali katatoničnu šizđfreniju kod žrtve i time je onesposobili i načinili robom odnosno zombijem.To zlo su proučili razni stručnjaci i naučnici i danas je moguće postići takve efekte koristeći nove medikamente.Treba se čuvati tropanskih alkaloida jer neko može da izvede zombifikaciju bez tradicionalnih rituala.Zanimljivo je pomenuti i to da se atropin koristi kao jedan od nekoliko protivotrova kod trovanja nekim poznatim bojnim otrovima koj se koriste u hemijskom ratu.Atropa Beladona znači crna lepa žena zatošto su neke žene koristile ove alkaloide da bi proširile zenice i tako zavodile muškarce.Skopolamin je poznat pod nazivom"devils breth",to je droga koju podmeću nekoj žrtvi da bi govorila istinu i posle sve to zaboravila.Jako su otrovni sa njima su izvršavane smrtne kazne i kazne u prošlosti.Najpoznatiji Tropanski alkaloidi su:Skopolamin, Atropin,Hiosciamin,Littorine,Tropacocaine,Cinnamoylcocaine,Anisodine,Ecgonidine,Methylecgonidine,Benzoylecgonine,Anisodamine,Apoatropine,Aposcopolamine,Belladonnine,Ecgonin,Hydroxytropacocaine,Kokain,Scopine,Tropinone.Alkaloidi koj su pronadjeni u biljci koke još su I:Hygrine,Cuscohygrine i Dihydrocuscohygrine.Poznati su još i alkaloidi halucinogenog pića katuaba:catuabine A,catuabine B,catuabine C i catuabine D.

Natrag na “Biljke: Magičan svijet biljaka i Uzgoj”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.