VICE Srbija 3 dokumentarca iz serije Psihoaktivna Srbija

Sve ono što ne spada u ostale kategorije
Avatar
Priest
rank1
Postovi: 1
Pridružen/a: 29.11.2015, 22:50
Prim. zahvala: 1 put

VICE Srbija 3 dokumentarca iz serije Psihoaktivna Srbija

PostPostao/la Priest » 10.08.2018, 00:28

Pozdrav psihonauti , travari , ljubitelji prirode i svi ostali članovi i gosti.
Želeo bih sa vama da podelim ove dokumentarne filmove(Ja nisam pratio forum u zadnje 2-3 godine pa ne znam da li je to već neko uradio).
Mislim da će vam biti korisni iako se neće svima svideti sigurno.
Ja sam naučio ponešto iako sam u ovu temu relativno dobro upućen.
Nadam se da će svi ljudi iz regiona moći da pristupe sajtu, tj. linku koji ću dole ispod teksta postaviti.
U pitanju je samo jedan od zanimljivih dokumentaraca od mnoštva koje je autor Galeb Nikačevič objavio u produkciji VICE Srbija.
Njegova životna priča koja je takođe zanimljiva, ona se ovde ne spominje, međutim njegovo iskustvo sa Psilocybe serbica u trećoj epizodi , koje uzgled po meni i nije bilo baš najpozitivnije, je odraz njegovog karaktera, ega i te čudne i pomalo dramatične životne priče. Znam da će mnogima serbica, odnosno potraga , snimljeno iskustvo i izveštaj biti posebno zanimljivi. Što se mene tiče, emisija me je inspirisala da napravim onu "somu" kakvu su oni sebi napravili kombinujući harmalu sa još nečim, nije im ni loša fora sa spravljenjem absinta po originalnom receptu.
Inače ja sam imao prilike da lično upoznam Galeba na jednom festivalu 2016 godine i on je meni prišao sa ekipom (kamerman i onaj drugi) verovatno jer me primetio kako pored reke spravljam neke čajeve od biljaka koje mi je jedna devojka nabrala u šumi. Već tada je pokazao veliko interesovanje za svet biljaka, posebno ovih sa psihoaktivnim dejstvima i ne čudi me da je posle nekoliko godina snimio seriju dokumentaraca o tome.
Priča je povezana i sa drevnom prošlošću svih nas koji živimo na ovom, našem poluostrvu. Kroz ceo serijal prati ga njegov verni drug i "sitter" koji je izvrstan travar. Nekima kao što je i meni bilo u prvi mah, zasmetaće njegov pomalo feminizirani ili pederkast, ako mogu tako da kažem dojam koji ostavlja. Ipak nema sumlje da je čovek pun znanja i dosta zrelija osoba od samog Galeba te na kraju mogu reći da sam od njega najviše naučio. Ono o čemu galeb priča me nije posebno impresijoniralo jer sam to već znao.
Sve u svemu, vredi pogledati, a nadam se da će većina članova to i uraditi. Ja sam odgledao sve tri epizode u cugu, spremio sam sebi malo jači čaj od matičnjaka i gledao serijal jedno veče pred spavanje. Nisam znao da je bunika tako retka i ugrožena biljka npr, za beli bun sam se takođe inenadio, zrnaš ili zrneš prvi put čuo da ima lokalni naziv umesto harmale. Takođe nisam znao da tatula može biti tako korisan lek za ljude koji boluju od astme ili bronhitisa.
Slobodno pišite komentare, postavljajtte pitanja i nadam se da ćemo izvući neke korisne pouke i zaključke iz ovih dokumentaraca.

CEO SERIJAL (link za prvu epizodu, ostale dve su u listi u gornjem desnom uglu stranice):

https://video.vice.com/rs/video/psihoak ... 0008dc8497

INFO:
https://www.vice.com/rs/article/vbxna9/ ... vna-srbija

EPIZODA 1: U prvoj epizodi Psihoaktivne Srbije bavimo se najozloglašenijim, najopasnijim i najpoznatijim biljkama koje spadaju u grupu takozvanih “Pomoćnica”. U pitanju su veoma otrovne biljke za koje je poznato da su bile uzročnici brojnih smrti, čudnih snoviđenja i bizarnih dešavanja. Korišćene su u veštičijim ritualima, poznatim slučajevima trovanja, ali i kao sredstvo za teranje nepoželjnih gostiju. U pitanju su bunike, tatule, velebilje i beli bun.Psi

EPIZODA 2: U drugoj epizodi serijala Psihoaktivna Srbija bavimo se grupom mističnih biljaka koje su bile inspiracija brojnih legendi, mitova i bajki. Od snoviđenja, preko kreativnog stvaranja pa sve do samospoznaje, u pitanju su biljke koje su u brojnim ritualima pratile čoveka sve do savremenih dana. Neke od njih su pelin, harmala, mak, hmelj, konoplja…

EPIZODA 3: U trećoj i poslednjoj epizodi serijala Psihoaktivna Srbija bavili smo se najvećom i najvažnijom grupom koja je zadužena za samospoznaju, rođenje ljudske apstraktne misli, doživljavanje dubokih religioznih iskustava, lečenja duševnih problema, pa čak i susreta sa stranim entitetima i božanskim bićima. U pitanju su najsnažniji halucinogeni poznati čoveku: psilocibin, muskarin...

PS
Ako u kom slučaju osobe koje nisu iz Srbije ne mogu da pristupe linku, tj ne mogu da gledaju video, javite pa ću ja gledati kako da ih drugačije objavim.
N.I.C.E.
rank2
Postovi: 38
Pridružen/a: 09.05.2010, 19:44
Prim. zahvala: 1 put

Re: VICE Srbija 3 dokumentarca iz serije Psihoaktivna Srbija

PostPostao/la N.I.C.E. » 11.06.2019, 13:23

Kod mene piše error code 100000
Šta da radim?Oću da pogledam te filmiće!
Avatar
ALLIS
rank3
Postovi: 52
Pridružen/a: 09.08.2018, 02:33
Zahvalio/a: 11 puta
Prim. zahvala: 12 puta

Re: VICE Srbija 3 dokumentarca iz serije Psihoaktivna Srbija

PostPostao/la ALLIS » 11.06.2019, 13:57

nijedan nemože da otvori
Perun
rank8
Postovi: 325
Pridružen/a: 24.11.2011, 09:15
Zahvalio/a: 116 puta
Prim. zahvala: 47 puta

Re: VICE Srbija 3 dokumentarca iz serije Psihoaktivna Srbija

PostPostao/la Perun » 23.06.2019, 11:46

Još uvik ne radi.
Ko prije umre duže je vječan
ChilI
rank3
Postovi: 52
Pridružen/a: 20.12.2012, 14:31
Zahvalio/a: 35 puta
Prim. zahvala: 7 puta

Re: VICE Srbija 3 dokumentarca iz serije Psihoaktivna Srbija

PostPostao/la ChilI » 23.06.2019, 19:54

Ovaj link radi. Kada ga otvoriš imaš desno sve tri epizode.
https://video.vice.com/rs/video/psihoak ... 0008dc8497
_______________________________________________________________________________________________________

https://greenbalkan.org/

Zdravilec s konopljo in zdravilnimi rastlinami
N.I.C.E.
rank2
Postovi: 38
Pridružen/a: 09.05.2010, 19:44
Prim. zahvala: 1 put

Re: VICE Srbija 3 dokumentarca iz serije Psihoaktivna Srbija

PostPostao/la N.I.C.E. » 28.06.2019, 20:43

Opet ništa .Tamo piše NOW PLAYING ali ništa se ne dešava,sve je crno.
Rešio sam problem trebalo je odblokirati nešto ,uh taj softver...
Gledam filmiće.
Pogledao sam.
Stvarno nisam znao da Peganum Harmala raste i u Srbiji.To je baš veliko iznanedjenje za mene.Znam da ima jedna druga biljka u tim krajevima zove se Rutvica (Ruta Graveolens)ali je ona po hemijskom sastavu,farmakološki potpuno drugačija od Peganum Harmale.Trebalo bi ovde na forumu otvoriti temu o njoj.Molim moderatore da se pobrinu za to jer ja neznam kako.Ja i moji drugari smo je baš često koristili.Za onu Psilocibe Serbica sam znao i ja sam je jednom probao ali nije bila jaka.Onaj tip se baš istripovao,nije trebao na prazan stomak.One pomoćnice ja nevolim i ne podržavam.To nije ni lek ni droga,to je čist otrov.

Natrag na “Općenito”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.