Gemmoterapija

Njegujte svoje tijelo i duh u skladu sa prirodom
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 718
Pridružen/a: 08.07.2010, 10:33
Zahvalio/a: 428 puta
Prim. zahvala: 334 puta

Gemmoterapija

PostPostao/la Ninti » 18.03.2013, 21:13

Liječenje uz pomoć mladica i pupoljaka drveća

Gemmoterapija (od latinskog gemma – pupoljak, i therapia – liječenje), je vrsta biljne medicine, koja koristi posebne pripravke od mladih tkiva drveća i grmlja. Za pripremu pripravaka se najčešće upotrebljavaju pupoljci, a ponekad mladice, rese, sjeme, sok i mlado korijenje drveća i grmlja.

Sastojci se beru u proljeće (osim sjemena, koje se sakuplja u jesen), u vrhuncu nicanja. U ovo doba biljke sadrže najviše vitamina, biljnih hormona i enzima. Neki od sastojaka su prisutni u biljkama isključivo u to doba, zbog toga su pupoljci, mladice i svježe korijenje prava riznica vitamina i minerala.

slika

Zanimljiv nije samo kemijski sastav biljaka u vrijeme nicanja, nego i vitalna energija, koju sadrže biljke u to doba. Smatra se da…

1. vitalna energija drveća i grmlja je najveća, kada ono počinje tjerati lišće, grane i cvijeće

2. vitalna energija se koncentrira u mladim tkivima biljaka (pupoljci, rese, mladice)

3. ta energija prelazi u gemmoterapijske pripravke i povećava njihovu efikasnost


Povijest gemmoterapije


Terapijski učinak pripravaka, napravljenih od mladih dijelova biljaka, počeo je proučavati 1959. godine belgijski doktor Pol Henry. Svoja istraživanja je radio sa grupom francuskih homeopata i bioterapeuta, uključujući Maksa Tetau i Juliana O.A.

Provedeno je nekoliko kliničkih istraživanja na ljudima i životinjama da bi se ustanovilo djelovanje gemmoterapijskih pripravaka na zdravlje i psiho-emotivno stanje čovjeka. Nakon toga Pol Henry je objavio nekoliko monografija, u kojima je opisao svoja otkrića.

Gemmoterapija je službeno prihvaćena kao grana biljne medicine u Francuskoj, a popularna je i u Italiji. Na žalost, gemmoterapija je skoro nepoznata u drugim dijelovima svijeta, uz izuzeće nekih područja Engleske, SAD-a i Njemačke.

Priprema gemmoterapijskih pripravaka

Gemmoterapisjki pripravak može se sastajati od jedne ili više biljaka. Međutim, uobičajena praksa je da se biljke ne miješaju i da se istovremeno uzima samo jedna vrsta macerata.

Odmah nakon berbe (najkasnije u roku od 2-3 sata) pupoljci, mladice ili drugi sastojci se očiste i izvažu. Nakon toga uzme se mali dio mješavine, isuši se u peći na temperaturi 105 °C i ponovno izvaži. Ovo se radi zbog toga, da bi se izračunala točna masa suhe mješavine.

Od ostataka se pravi macerat: na 20 dijelova biljne mješavine (uzima se suha masa) potrebno je dodati jedan dio alkohola i jedan dio biljnog glicerina.

Macerat ostavite mjesec dana na tamnom, hladnom mjestu, povremeno ga protresite. Zatim ga procijedite i ostavite na 48 sati, nakon čega ga ponovno procijedite. Tekućina, koju ste dobili, se zove souche, ili buljon. Sadrži jednaki dio alkohola i glicerina i 10-25% biljnih sastojaka, ovisno o sadržaju vode u biljkama, koje ste koristili.

Da bi ste dobili lijek, trebate razrijediti souche sa 50% biljnog glicerina, 30% alkohola i 20% vode. Tekućinu je potrebno lagano protresti 30 puta, da bi se dobio homeopatski pripravak jačine 1DH (1:10).

Takav pripravak, ako ga čuvate u dobro zatvorenim bočicama na hladnom, tamnom mjestu, ne gubi svoja ljekovita svojstva. Međutim, zbog pravila, koja nalaže Europska Unija, na svim gemmoterapijskim pripravcima deklariran je rok trajanja do najviše 5 godina.

Doziranje

Uobičajeno doziranje: popiti 20-30 kapi macerata dnevno, prije jela, sa malom količinom vode. Ovo doziranje se može mijenjati ovisno o individualnoj reakciji svakog čovjeka. Preporučuje se da istovremeno koristite samo jedan macerat, tako da možete pratiti reakciju organizma na određenu biljku.

Primjena

slika
izvor
Refren? Mantra? Ne, tek razlika između ljudi koji žive i onih koji samo borave ovdje.

Natrag na “Moje Tijelo, Moj Hram”

Online

Trenutno korisnika/ca: G i 1 gost.