Konopljino sjeme

Njegujte svoje tijelo i duh u skladu sa prirodom
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Konopljino sjeme

PostPostao/la Red » 04.09.2012, 14:45

[img=float-left]http://images.smh.com.au/2011/07/04/2471068/hemp_seeds_729-420x0.jpg[/img]Konoplja (lat: Cannabis) je jednogodišnja biljka iz roda skrivenosemenica koja uključuje više varijeteta (odnosno vrsta). Veruje se da je poreklom iz Centralne Azije, Kine i severo-zapada Himalaja, i već vekovima se koristi u industrijske, medicinske, duhovne i uživalačke svrhe.[img=float-right]https://sites.google.com/site/svetkonoplje/_/rsrc/1319008878300/industrijska-konoplja/FileCannab2_new.png?height=320&width=225[/img]1. Cannabis sativa - gajena (industrijska) konoplja
Konoplja koja služi za industrijsku upotebu se najčešće naziva industrijska konoplja. Ona se koristi u industriji radi izgrade konopaca, tkanine, platna, hartije, odeće, goriva, građevinskih materijala, hrane itd. Odlikuje se veoma niskim nivoom glavnog opojnog sastojka, THC-a (obično ispod 0.3%).

2. Cannabis indica - indijska konoplja
Ovu jednogodišnju biljku je čovek koristio od davnina, ponajviše zbog njenih vlakana, psiholoških i fizioloških efekata, kao i u ishrani.
Izraz marihuana se najčešnje odnosi na osušenu biljku konoplje koja se koristi pušenjem ili kroz hranu. Odlikuje se sa veoma visokim sadržajem glavnog opojnog sastojka THC-a, čak i do 20-30%. Ilegalna je u Hrvatskoj i Srbiji.

THC - Tetrahidrokanabinol
Δ9THC, Δ9-tetrahidrokanabinol (delta-9-tetrahidrokanabinol) ili dronabinol, je psihoaktivna supstanca. Nalazi se u indijskoj konoplji, poznatije kao marihuana.
THC je izolovan u Izraelu 1964. godine. U mnogim zemljama se danas koristi u medicinske svrhe.


3. Cannabis rudelaris - divlja konoplja
Divlja konoplja je najviše rasprostranjena u istočnim zemljama i raste kao korov.

Povijest konoplje na balkanu
Istorija upotrebe konoplje na Balkanu u pisanom obliku traje 2500 godina, dok neki istraživači pretpostavljaju da ona seže i do 6000 godina u balkansku prošlost. Svi narodi Balkana su je koristili, pa iako se upotreba konoplje tokom vremena menjala (nekad medicinska, nekad industirjska, nekad uživačka), ona se u kontinuitetu koristi do dan danas.
Jugoslavija se sredinom 20 veka. ubrajala medju najznačajnije proizvođače ove industrijske biljke. Prema podacima FAO, 1948. godine,po površinama pod konopljom naša zemlja je bila najveći proizvođač u Evropi (ne računajući SSSR) sa udelom od oko 25% u evropskim i 6% u svetskim razmerama. U periodu 1900-1960. godine na teritoriji sadašnje Srbije čak u 30 mesta se nalazila aktivna kudeljara za preradu kudeljne stabljike, negde i po nekoliko. U Odžacima je tada osnovana jedinstvena berza kudeljne stabljike odakle se diktirala cena od Italije do Engleske.

Krajem 20. veka, širi društveni interes za uzgoj industrijske konoplje najviše se ispoljava u zemljama Evropske Unije i ona biva povremeno uključena u državne podsticaje ekološki održivoj proizvodnji. Napori su usmereni na osiguranje kvalitetnog semena za uzgoj biljaka u kojima nivo THC-a neće prelaziti dozvoljenih 0,3%.

[img=float-left]http://www.svetkonoplje.com/_/rsrc/1320957763510/proizvodi/ljudska-ishrana/uhiuh.jpg?height=200&width=148[/img]Konoplja kao lek

Sadrži više amino kiselina (proteina) nego mleko, meso ili jaja.
Kompletan je izvor proteina - mnogo više izbalansiran i svarljiv od sojinih proizvoda.
Sadrži oko 47% ulja, od kojih su 78% omega-3 i omega-6 masne kiseline.
Sadrži sve bitne omega masti neophodne za ljudsko zdravlje.
Sadrži nekoliko puta više omega-3 esencijalnih masnih kiselina nego bilo koja riba.
Obezbeđuje više energije nego energetska pića - bez šećera i sa manje zasićenih masti.
Pogodna je za one koji ne mogu da jedu gluten, šećer, mleko, koštunjavo voće i meso. Savršena je za one koji uznemirava zatvor u stomaku.

Omega 3 protiv starenja

Konzumacija dovoljne količine omega 3 masnih kiselina usporava starenje, pokazalo je istraživanje Univerziteta Kalifornija iz San Franciska, objavljeno u uglednom medicinskom časopisu JAMA.
Ranija istraživanja su ukazala da pacijenti koji imaju kardiovaskularna oboljenja, ukoliko uzimaju veliku količinu omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja, žive u proseku duže od onih koji nemaju dovoljno omega-3 masnih kiselina u svojoj ishrani. Ali, ovo istraživanje je pokazalo da osim kardioprotektivnog efekta, omega 3 utiču na veću stabilnost tzv. telomera, struktura na krajevima hromozoma koji utiču na stabilnost i replikaciju hromozoma, a to su markeri starenja. Faktori okoline mogu da utiču na smanjenje dužinte telomera I time ubrzaju starenje, ali dovoljna količina omega-3 masnih kiselina štiti telomere od skraćivanja, a time I telo od prevremenog starenja.

Kao što već znamo: značajan izvor omega 3 masnih kiselina ima konopljino seme!

[img=float-left]https://sites.google.com/site/svetkonoplje/_/rsrc/1319116980553/studije-o-konoplji/NORML_conditionsmap_340_rev.jpg?height=320&width=288[/img]Uticaj na zdravlje:

Korišćenjem celih semena u ishrani

podržava varenje
sprečava poremećaj usled nadutosti
sprečava formiranje toksičnih materija
sprečava zapaljenje creva i prekomernu količinu nepoželjnih bakterija
podržava rast korisnih mikroorganizma
sprečava čuvanje neželjenih holesterola u krvi
pomaže u borbi protiv gojaznosti
zahvaljujući antioksidantnim svojstvima, štiti protiv raka dojke, debelog creva, prostate i rektuma
smanjuje opasnost od angine i upale, sprečava zadržavanje vode i visok krvni pritisak

Snižuje nivo LDL(tzv.lošeg) holesterola u krvi
Snižuje krvni pritisak
Poboljšava cirkulaciju i kardiovaskularnu funkciju
Poboljšava funkcije organa
Poboljšava imunitet
Povećava nivo energije i pospešuje metabolizam
Smanjuje simptome PMS i menstrualne grčeve
Smanjuje upale i simptome artritisa
Poboljšava oporavak mišića posle vežbanja
Smanjuje i leči suvu kožu, kosi daje vitalnost i sjaj
Smanjuje mnogo degenerativnih oboljenja kroz preventivne mere

Čuvanje,skladištenje i korišćenje

Celo seme se može koristiti sirovo , prženo , mleveno ili u obliku ulja .Možete ga blendirati sa drugom hranom ili pripremati biljno mleko ili napraviti “milk-šejk”.

Celo (neoljušteno) seme je jednostavno za čuvanje, čuvajte ga na tamnom i suvom mestu. Uz adekvatno čuvanje celo seme može da stoji i godinu dana a da ne izgubi na kvalitetu!

Ljušteno seme -Ima lep orašast ukus, koji podseća na mešavinu arome pinjola i suncokreta. Može se koristiti kao užina, za posipanje jela, blendiranje sa drugom hranom ili pripremanje biljnog mleka i “milk-šejkova”.

Oljušteno seme konoplje je osetljivo na kontakt s kiseonikom, zato je najbolje da ga držite u frižideru, dobro zatvoreno , da ne bi užeglo zbog nepravilnog čuvanja.

Ulje- Ukusan orašast ukus konopljinog ulja koristimo kao dodatak jelima u salatama ili u izradi namaza. Takođe se može direktno konzumirati-piti (jednu malu kašiku ujutru i jednu malu kašiku uveče), dobija se hladnim ceđenjem konopljinog semena. - Nije za kuvanje, jer se tako uništava njegov dragocen sastav.

Konopljino ulje po otvaranju boce držite u frižideru, van domašaja svetlosti i toplote.

[img=float-left]http://www.svetkonoplje.com/_/rsrc/1335219565142/recepti/klijanje-semena/IMG_2979.jpg?height=148&width=200[/img]Klijanje semena
Posao oko klijanja semena je jednostavan, ne zahteva mnogo vremena, a redovnim korišćenjem klica ćete osetiti blagotvorno dejstvo na organizam. Klice su prava mala apoteka jer sadrže vitamine i minerale u čistom, prirodnom obliku, kakav nam jedino i odgovara. Zapravo, sadržaj vitamina u biljci doživljava svoj maksimum za vreme klijanja. Osim toga, seme sadrži enzime koji tokom klijanja razlažu belančevine, ugljene hidrate i masti na sastojke koje organizam mnogo lakše usvaja. U svakom slučaju, ukoliko želite da učinite nešto za svoje zdravlje, uvrstite u svoju ishranu i klice.


Način pripreme: u čistu teglu staviti oprano seme. Napuniti teglu do polovine vodom (po mogućnosti filtriranom) a zatim teglu povezati gazom. Ostaviti seme da bubri preko noći. Sutradan ocediti vodu kroz gazu (ne skidati gazu sa tegle) i ostaviti teglu na sobnoj temperaturi ne previše izloženo svetlosti. Seme je potrebno ispirati 2 puta u toku dana (ponekad i češće ako je vrlo toplo) najbolje ujutro i uveče da bi bilo uvek vlažno. Ispiranje se vrši na taj način što se sipa voda kroz gazu, malo promeša a zatim voda dobro ocedi. Ovaj postupak ponavljati dok se ne razviju klice odgovarajuće veličine (2-3cm).
Klice se čuvaju u frižideru u zatvorenoj staklenoj tegli.

Važno: Nemojte se iznenaditi ili obeshrabriti ako vam klijanje ne uspe uvek. U najboljem slučaju može se desiti da vam ne proklija svako zrno. Ponekad se dešava da ni jedno zrno ne klija već počinje da truli. Ovo se najčešće događa ako je seme previše staro(u našem slučaju nemoguće, jer svaku sezonu imamo sveže seme proizvodeno na našim njivama) i ukoliko je previše suvo ili vlažno tokom klijanja. Na uslove klijanja možete uticati, pa zato povedite računa da seme uvek bude vlažno, ali ipak dobro oceđeno!

Upotreba: Klice možete jesti sirove tako što ih dodate u salatu, sendvič, čorbu, musli, izmiksate sa voćem ili povrćem.

[img=float-left]http://cdn.theweedblog.com/wp-content/uploads//marijuana-cannabis-tea.jpg[/img]Čaj od konoplje

O čajevima:
Čajevi su korišćeni već hiljadama godina za medicinske i socijalne svrhe, poreklom iz istočne hemisfere, brzo stiču popularnost i na zapadu. Prednosti koje donosi konzumiranje čaja, ljudi su oduvek znali, šoljica čaja je način da na zdrav i prirodan način okupi ljude i olakša im um. Konopljin čaj je jedinstvena forma ove tradicije...

Konopljin čaj se uveliko koristi u mnogim zemljama, gde ga neki piju zbog njegovog izvrsnog ukusa, dok ga drugi piju zbog njegovog pozitivnog uticaja na zdravlje i relaksaciju tela i uma.
Uticaj korišćenja konopljinog čaja je sledeći: poboljšava varenje, snižuje krvni pritisak i povećava energiju. Pored toga, konopljin čaj je povezan sa mršavljenjem, šećerom u krvi, kontroliše i snižava holesterol.Priprema
1 gr. sušenih listova konoplje (što je otprilike mala čajna kašika) staviti u šolju i preliti sa 1dl. kipućom vodom, ostaviti pokriveno 10 minuta i zasladiti po želji (ne mora se zasladiti).

Sigurno ste primetili da je odnos konoplje i vode 1:100, što znači da možete napraviti od 10gr. konopljinih listova -1 L ukusnog i mirisnog konopljinog čaja!

Konopljin čaj možete kombinovati sa svakim prirodnim čajem ili limunom. Naš savet je 50% konoplje i 50% ostali sastojak!

Konopljino seme se može :

konzumirati sirovo, dodavati u salate
pržiti(so, paprika, cury)
izblendirati sa drugom hranom (voćem)
praviti konopljino mleko
koristiti umesto oraha, badema, susama i sl.
dodavati kod pravljenja hleba, kolačića, pogačica
dodavati u supe ili čorbe
samleti i praviti od njega namaze ili puter

[img=float-left]http://blog.stack.com/wp-content/uploads/2012/06/1-hummus-3.jpg[/img]Namaz od konoplje

3 kašike semena konoplje
1 1/2 šolje kuvane leblebije
2 kašike tahinija
2 kašike ulja od konoplje
2 kašike limunovog soka
1 do 2 čena
morska so
malo bibera i kumina

Postupak: Sve to zajedno izmiksamo i napravimo glatku pastu, koju pospimo peršunom.


[img=float-right]http://ingredientsofafitchick.files.wordpress.com/2012/07/single-serve-chocolate-flax-cake-2.jpg[/img]Srećni konopljini kvadratići

2 šolje konopljinog semena
4 banane
2 šolje lana(natopljene 1 sat u vodi)
1 1/2 šolja semena bundeve
1 1/2 šolje semena suncokreta
1 1/2 šolje grožđa
1 1/2 iseckane suve kajsije

Postupak: Blenderom izmiksate banane. U odvojenoj činiji pomešajte ostale sastojke. Dodajte mešavinu u banane i izmiksajte ih zajedno.
Kašikom mešavinu stavite na vosk papir, razširite je od 2cm do 5cm i sušite na cca 38C.
Traje oko 24-48 sati.


[img=float-left]http://forum.sensiseeds.com/images/users/a_arjun/hemp_seed_butter.jpg[/img]Slatki maslac od konopljinih izdanaka

1 šačica konopljinog semena
1 kašika meda
6 do 10 suvih šljiva
Šaka suvog grožđa
Mleveni cimeta
2 kašike maslaca ili konopljinog ulja

Postupak: Ostaviti konopljino seme u vodi (oko 1dan) neka počne da klija. Kada izvadimo konopljino seme iz vode, sve zajedno izmixamo i dodamo cimet po ukusu. Perfektno kao namaz za slatki hleb ili tost.[img=float-right]http://cache0.bigcartel.com/product_images/2077877/300.jpg[/img]Čokoladni kolačići od konopljinog semena

1 jaje
1 šolja putera od kikirikija
1/2 šolje sode bikarbone
1 šolja konopljinog semena
1/2 šolje šećera
1šačica iseckane crne čokolade

Postupak: Zagrejte rernu na 350 stepeni.
Sve sastojke stavite u veliku činiju i izmiksirajte. Uzmite kašiku mešavine i napravite male loptice. Postavite ih na pleh i poravnajte sa viljuškom.
Pečite dok ne porumeni (10 -15 min).

[img=float-left]https://encrypted-tbn0.google.com/images?q=tbn:ANd9GcS-NxTPJ7mtJFFf326Ub0eYE0TKcyDENP7Pj5GBp9eW6AExOBzIsg[/img]Konopljino mleko

1 šolja konopljinog semena
5-6 šolja vode

Postupak: Izmixujte konoljino seme i vodu u blenderu. Dobijeno smesu precedite i dobijete mleko ili ako želite možete popiti izblendirano bez ceđenja. Ako cedite, ostatak koji ostane pri ceđenju je pun vitamina i možete ga iskoristiti kao privar ili ga jednostavno pojesti. Možete koristiti više ili manje vode za dobijanje gušćeg napitka.

Da je napitak sladji dodati po želji:
banane, urme, smokve, suvo grožđe, javorov sirup, med ili omiljeno voće.

Mixovati 2-3 minuta ili dok nebude kremasto i glatko.
Ovaj doručak je savršen sam i možete ga čuvati 3 dana u frižideru u zatvorenoj posudi. Dobro promućkajte pre upotrebe.
Roditelji: ovo je veoma lak način da dobijete dobar izvor omega-6 i omega -3 esencijalne masne kiseline za doručak Vaše dece.

[img=float-right]https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcR7Pf5fVfQjUEjm58n1WHdeQEB_aLaSKIMWBQU_7XruF8aJ_9HQ[/img]Prženo konopljino seme

3 šolje konopljinog semena
so, paprika ili cury

Postupak: Uz konstantno mešanje pržiti seme na tiganju oko 1min. Pažnja- seme veoma lako i brzo zagori, dakle, odmah nakon pečenja sipati seme u drugu činiju.


UŽIVAJTE I u slast! :x
Srodna tema: Konoplja - Naše uže spasa do budućnosti
Izvor: http://www.svetkonoplje.com
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
dr.manijak
rank14
Postovi: 1721
Pridružen/a: 05.04.2010, 21:15
Zahvalio/a: 101 put
Prim. zahvala: 232 puta

Re: Konopljino sjeme

PostPostao/la dr.manijak » 04.09.2012, 15:03

Ja u svojoj hrani za pticu imam konopljino seme i to BAS veliko, kao ona semenja sa dobrom genetikom kad narucite iz nekog dobrog online shopa.
I papagaj obozava da ga maznjava, prvo njih pojede onda sve ostalo.
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
orijentalna_košara
rank1
Postovi: 1
Pridružen/a: 21.08.2012, 07:19

Re: Konopljino sjeme

PostPostao/la orijentalna_košara » 19.09.2012, 21:56

:) Mljac. Nekidan sam baš napravila kruh, pošto sam alergična na gluten stavila sam kukuruzno, rižino i konopljino brašno, prefino je ispalo :) uskoro ću morat u ponovnu nabavku
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Re: Konopljino sjeme

PostPostao/la Red » 20.09.2012, 08:15

a ja sam si keksiće napravila, ali ne od sjemena :ymdevil:

slika
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Moje Tijelo, Moj Hram”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.