Kalaripayattu

Njegujte svoje tijelo i duh u skladu sa prirodom
Ronin

Kalaripayattu

PostPostao/la Ronin » 23.08.2012, 18:52

[img=float-left]http://www.indianetzone.com/photos_gallery/11/kalaripayattu_6051.jpg[/img]KALARIPPAYATTU - DREVNA BORILACKA VJESTINA. MAJKA SVIH VJEŠTINA.

Kalarippayattu je forma tradicionalne borilacke vjestine iz Kerale. U Kalarippayattu je ukljucen i Kalari tretman ili “marma” tretman. Lijekovi i ulja koji se koriste u Kalari tretmanu su slicni onima u Ayurveda medicini.

Kalari znaci arena a payattu znaci borba. Klarippayattu ukljucuje borbu golim rukama te borbu oruzjem. Oruzje ukljucuje kratke palice, duge palice, kratke nozeve i maceve.

Postoje dva razlicita sistema Kalarippayattu u Kerali – sjeverna i juzna Kalari skola.

U sjevernoj Kalari skoli (nazvanoj Vadakkan Kalari), naglasak je na borbi sa macem. Fleksibilnost tijela postize se kroz specificne tehnike masaze. Prilikom masaze tijela koriste se ljekovita ulja u svrhu postizanja snage i fleksibilnosti.

U juznoj Kalari skoli, naglasak je na borbi golim rukama. Fleksibilnost tijela se postize razlicitim vjezbama.
Oba Kalari sistema koriste razlicite tipove masaznih ulja i ljekovitog bilja.

Kalaripayattu ili Kalari tretman ima siroku primjenu u sportskoj medicini. Povrede koje zadobiju ucenici u Kalari arenama se brzo lijece aplikacijom ljekovitog bilja i/ili masazama.

Majstor Kalarija je upoznat sa marma – vitalnim tackama na tijelu, ljekovitim sredstvima i tehnikama masaze, pored njegovih borilackih vjestina.

[img=float-left]http://3.bp.blogspot.com/-S1fsAQwsn4U/T4G8ngwPa-I/AAAAAAAAALo/2izPOs2a4Rw/s1600/Raj1869_17915_10345.jpg[/img]Prakticiranje Kalarija je najbolji nacin da se postigne zdravo, fleksibilno tijelo i bistar um. Postoji razlika u koracima nevine osobe i osobe koja ima zle misli. Onaj koji praktikuje Kalari moze razlikovati ovakve osobe.

Uporediva forma borilacke vjestine u Indiji je Huyen Lallong (Thang Ta) iz Manipura, a koja pretstavlja trening samoodbrane. Huyen Lalloong uci o koristenju maceva, kopalja, bodeza i drugog oruzja. Takodjer uci ispravne tehnike disanja, tehnike meditacije te razlicite rituale.

Danas prakticiranje Kalarije nije vjestina borbe sa drugima nego vjestina borbe sa unutrasnjim neprijateljima – kao sto je djecija gojaznost.

Izvedbe Kalaripayattu su dostupne u gotovo svim dijelovima Kerale, posebno tokom Onam – nacionalnog Kerala festivala.

Kalarippayattu iz juzne Indije je vjerovatno najstarija borilacka vjestina u svijetu. Danas se najvise prakticira u Kerali. Kaze se da je Bodhidharma odnio ovu vjestinu u Kinu, a tamo je, prema tvrdnjama, prerasla u Kung Fu i ostale forme kineskih borilackih vjestina.

[img=float-left]http://media2.intoday.in/indiatoday/images/stories//issue230309/090401032911_work-1.jpg[/img]Kalaripayattu se praktikuje unutar Kalari, arene koja pretstavlja neku vrstu sportske dvorane ili dojo. Rijec “Payattu” oznacava “praksu”. Ove rijeci pripadaju Malayalam jeziku (ogranak Tamila nakon 900 godine), jezik koji je u Kerali dominantan. Vecina rijeci u Kalari orginalno vode porijeklo iz Tamil jezika, ukljucujuci rijeci kao sto su “suvadi” (otisak stopala), “vadivu” (poza, polozaj tijela), “verum kai” (ruka bez oruzja), “mei payattu” (mei = tijelo). U stara vremena, nesporazumi izmedju clanova plemstva su se cesto rjesavali na osnovu ishoda Kalaripayattu turnira. U moderna vremena, Kalaripayattu se jos uvijek prakticira sirom svijeta zbog svoje popularnosti jer one koji ga prakticiraju obdaruje superiornom fizickom agilnoscu i fleksibilnostcu. Prema tome, veoma je popularan medju plesacima koji prolaze trening iz ove borilacke vjestine da bi postigli fizicku fleksibilnost.

U sklopu Kalarypayattua takodjer se vide uticaji Ayurvede te Kathakali, klascih formi plesa iz Kerale. Kalrippayattu ucitelji cesto masiraju svoje studente tradicionalnim ljekovitim ukljima da bi povecali njihovu fizicku fleksibilnost ili da bi lijecili misicne povrede koje su studenti zadobili tokom vjezbe. Ovakve masaze se generalno zovu “Thirumal” a posebna masaza koja se zove “Katcha thirumal” izvodi se da bi se povecala fizicka fleksibilnost.

Kalarippayatu ima dvije glavne podjele: VADAKKAN KALARIPPAYATTU (Sjeverna skola) i THEKKEN KALARIPPAYATTU (Juzna skola). Sjeverna skola podrazumijeva gracioznije pokrete tijela a juzna skola podrazumijeva veoma brze, ekonomicne a ipak snazne pokrete.

Kalarippayattu trening se razlikuje od vecine drugih treninga borilackih vjestina. Borilacke vjestine golim rukama se uce na kraju. S obzirom da se radi o originalnoj borilackoj vjestini kojoj su bili poducavani ratnici, borilacka vjestina uci prilagodbi nekoliko razlicitih formi oruzja.

[img=float-left]http://farm8.staticflickr.com/7056/6949289803_bbdf5d643a_n.jpg[/img]Stadiji treninga su slijedeci:

Meythari: Ovo je pocetnicki stadij kada polaznik savladava rigorozne tjelesne pokrete koji se sastoje od okreta, polozaja tijela i kompleksnih skokova. Ove se vijezbe zovu Meyppayattu i one izgradjuju izvrsnu neuro-muskularnu koordinaciju.

Kolthari: Kada je ucenik dovoljno fizicki spreman, on/ona se uce borbi sa dugackim drvenim oruzjem. Prvo oruzje koje se uci je obicno dugacko 5 stopa ili od zemlje seze do ucenikova cela. Drugo oruzje koje se uci jeste drvena motka dugacka dvije i po stope ili tri raspona dlanova. Ovo se zove “Cheruvadi” ili “Muchan”. Trece oruzje koje se uci jeste “Otta”, drvena motka savijena tako da podsjeca na trup slona. Vrh je zaobljen i koristi se da pogadja vitalne tacke na protivnikovom tijelu.

Ankathari: Kada ucenik stekne sigurnost u koristenju drvenog oruzja, on/ona se uci metalnom oruzju, koje zahtijeva izvanrednu koncentraciju s obzirom na smrtonosnu prirodu oruzja. Prvo oruzje koje se uci je metalni bodez koji se zove “Kadhara” i koji ima zakrivljenu ostricu. Kada se savlada bodez, najvaznije oruzje Kalarippayattu, zasluzni studenti uce se koristiti mac i stit. Mac se zove “Val” a stit se zove “Paricha”. Ovo je vjerovatno najljepsa vjezba koja se moze vidjeti na demonstracijama ove borilacke vjestine.

Postoji jos oruzja koja se uce ukljucujuci drveno koplje i slavni savitljivi mac “Urumi” koji je izuzetno opasno oruzje kojem se poducavaju samo najsmjeliji ucenici.

Verumkai: Nakon sto je ucenik savladao koristenje svih vrsta oruzja, uci se kako da se odbrani tehnikama borbe golim rukama. Ove ukljucuju napade na vitalne tacke na tijelu, poluge i hrvanje.

Kompletan Kalarippayattu trening je nekompletan bez ucenja medicinskih aspekata. Ucenik koji zavrsi trening borilackih vjestina uci kako da tretira fizicke povrede tradicionalnim lijekovima. Osoba koja je dobro obucena u svim ovim aspektima i postane kompletan majstor naziva se “GURUKKAL”.

http://www.youtube.com/watch?v=hsUai4wt6Yk

Najsličniji ovoj vještini je Aikido koja potječe iz japana.Iz Dhanurvede se razvila borilačka vještina kalaripayat ,čiji je prvi učitelj bio drevni ratnik Parašurama.
Zadnja izmjena: Ronin, dana/u 07.09.2012, 14:00, ukupno mijenjano 1 put.
Avatar
Red Weed
rank8
Postovi: 316
Pridružen/a: 21.03.2010, 19:09
Zahvalio/a: 65 puta
Prim. zahvala: 42 puta

Re: Kalaripayattu

PostPostao/la Red Weed » 07.09.2012, 08:52

Gdje se mozhe nach ucitelj kod nas? Tocnije Hrvatska, zagorje-zagreb?
^Ali tO jE sAMo MojE MisLJeNJE!!!
Ajujem te... Aj[mo]uJe[dno]
Ronin

Re: Kalaripayattu

PostPostao/la Ronin » 07.09.2012, 14:22

Škola za Kalaripayattu uopče nema u Hrvatskoj.Jedino ako hočeš izvorni trenirat trebao bi otiči u južno indijsku saveznu državu točnije Keralu odakle i potječe.Nažalost u Hrvatskoj je nema a i da postoji to je toliko sofisticirana vještina da se liječe po ayurvedi i starim dokumentima koji su pisani na palminim listovima i koji se čuvaju u najstrožim tajnama stolječima,masaže,ishrana te podneblje i sama klima je temelj takve vještine da bi mogli početnici slijediti obrise stopala starih ratnika.Svaka vještina koja dođe na zapad došla je u znaku promicanja mira al opet vještina izgubi svoje značenje.Takvim stvarima se prilazi s velikim poštovanjem ,velikim odricanjima, doživotno. Savjetovao bi ti Karate ili judo to su lijepe vještine gdje možeš raditi na tijelu i umu,karakteru...općenito na zdravlju.

Evo stranica i knjiga o Kalaripayattu: http://www.shajikalari.com/home.html

Natrag na “Moje Tijelo, Moj Hram”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.