!! Opasnosti Cijepljenja !!

Njegujte svoje tijelo i duh u skladu sa prirodom
Avatar
Beyond Le Fov
Moderator
Postovi: 2046
Pridružen/a: 06.02.2010, 21:48
Zahvalio/a: 358 puta
Prim. zahvala: 1143 puta

!! Opasnosti Cijepljenja !!

PostPostao/la Beyond Le Fov » 22.12.2011, 14:36

Neopravdano i neodgovorno trovanje djece

slika

Internistica Lidija Gajski: Obavezno cijepljenje primjenjuje se na djeci, i to već od dojenačke, štoviše novorođenačke dobi. O posljedicama koje bi ono moglo izazvati na imunološki i neurološki sustav koji je nezreo, odnosno tek u razvoju, a time vjerojatno i ranjiviji, možemo samo nagađati.

Zagovornici cjepiva u prvom su redu ljudi koji su financijski ili profesionalno vezani uz proizvodnju i primjenu cjepiva.

Kontroverze oko obaveznog cijepljenja traju već nekoliko godina. S jedne strane nalaze se zagovornici ove metode, prema čijem mišljenju vakcinacija predstavlja učinjkoviti način sprečavanja bolesti, a s druge protivnici, koji smatraju kako je propaganda cijepljenja dio farmaceutskog lobija. U Hrvatskoj se za preispitivanje kalendara obaveznih cjepiva zalaže doktorica Lidija Gajski, internistica u Domu zdravlja Centar i autorica knjige Lijekovi ili priča o obmani, koja je već za H-Alter govorila o utjecaju farmaceutske industrije na zdravstvene sustave i korupciji zdravstvene politike. Ovaj put, u tijeku sezone epidemija, za naš portal govori o tome zašto smatra da nisu sva obavezna cjepiva potrebna. Doktorica Gajski tvrdi kako izravnih dokaza o djelotvornosti cjepiva u sprečavanju bolesti nema, te upozorava kako broj odšteta zbog oštećenja uzrokovanih vakcinama raste. Smatra kako bi trebalo reducirati kalendar obaveznog cijepljenja koji se danas u Hrvatskoj primjenjuje za deset bolesti i to u 45 doza.

Koja cjepiva danas primaju djeca u Hrvatskoj i jesu li sva opravdana s obzirom na učestalost bolesti protiv kojih se vrši cijepljenje?

U sklopu kalendara obavezne vakcinacije djeca se u Hrvatskoj cijepe protiv tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubeole i bolesti koje uzrokuje bakterija Haemophilus influenzae. Lobira se za uvrštavanje cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV), a govori se i o uvođenju cijepljenja protiv pneumokoka i rota virusa.

Je li potrebna tolika količina cjepiva?

Masovno, neselektivno, rutinsko cijepljenje čitavih populacija djece tolikim cjepivima vrlo vjerojatno nije opravdano. Potrebu za svakim od njih, kao i njegovu djelotvornost i sigurnost, trebalo bi temeljito preispitati. Ona za koja bi se utvrdilo da su nepotrebna ili neučinkovita, valjalo bi isključiti ili ograničiti na rizične populacije.

Postoje li cjepiva za koja već sad možemo ustvrditi da su neučinkovita, a nalaze se na listi obaveznih cjepiva?

Za cijepljenje protiv hepatitisa B (koje se provodi već u rodilištu) sa sigurnošću se može reći da je nepotrebno. Isto vrijedi za vakcinu protiv HPV-a i onu protiv gripe. Kad je riječ o ospicama, zaušnjacima i rubeoli, te su bolesti zadnjih desetljeća dodatno reducirane i vakcinacija je u tome mogla imati određene zasluge. No ima li potrebe zbog dvije ili tri blage bolesti provoditi masovnu vakcinaciju s višekratnim uzastopnim inokulacijama kombiniranih cjepiva protiv desetak bolesti? Nije li neracionalno i opasno zbog bolesti koju djeca prebole za tjedan dana i čiji je značaj komplikacija minimalan, trošiti velika novčana sredstva i kadrovske resurse, te stvarati nove zdravstvene probleme?

Znači li to da bi zakonski obavezna cjepiva trebalo smanjiti?

Što se tiče zakonske obaveze cijepljenja u Hrvatskoj, i nju bi trebalo dobro razmotriti i po mogućnosti ukinuti, kao što je to slučaj u više drugih država (skandinavske zemlje, Njemačka, Austrija, Švicarska) gdje se cijepljenje preporučuje, ali nije obavezno. Dok se kalendar cijepljenja ne revidira i ne reducira kroz stručnu i javnu raspravu, odluku o cijepljenju valjalo bi prepustiti slobodnom izboru roditelja. Jer ovdje se ne radi o jasnoj i neupitnoj dobrobiti stanovništva i "višem", javnozdravstvenom interesu, već o predmetu, tj. postupku prepunom nejasnoća i kontroverzi, u kojem su znanstveni nalazi daleko preslabi da bi imali prioritet nad odlukom pacijenta, odnosno roditelja.

U Liječničkim novinama nedavno ste objavili članak na temu Cijepljenje - spas od zaraznih bolesti ili nepotreban rizik u kojem problematizirate stavove koji zagovaraju metodu cijepljenja. Možete li nam za početak kazati koji bi bili glavni argumenti protiv cijepljenja i kad se u medicinskoj struci pojavljuju prvi protivnici ovakvog načina prevencije bolesti?

Protivnici cijepljenja pojavili su ubrzo nakon njegova uvođenja, još u 19. stoljeću kad se širom Europe i SAD-a osnivaju antivakcinalne lige i organiziraju demonstracije protiv cijepljenja. Njihovi argumenti od tada do danas nisu se puno promijenili - toksičnost cjepiva, neučinkovitost, tj. nedostatak potrebe za cijepljenjem, financijski motivirana sprega proizvođača, medicinske struke i politike, te opasnost od društvene kontrole posredovane cijepljenjem.

Koja se oboljenja dovode u korelaciju sa cjepivima?

Cjepiva imaju dokazane nuspojave - lokalne reakcije poput bola i crvenila, do gnojenja na mjestu uboda, te sistemske reakcije kao što su febrilitet, osip, glavobolja, bolovi u zglobovima, ponekad slika bolesti protiv koje se cijepilo - u Hrvatskoj je 2010. godine 111 djece oboljelo od zaušnjaka nakon cijepljenja MoPaRu vakcinom. Cjepiva mogu uzrokovati alergijske reakcije, uključujući i anafilaktički šok sa smrtnim ishodom (iznimno rijetko). Većina proizvođača i medicinskih stručnjaka priznaje vrlo rijetku mogućnost upale ili oštećenja mozga i živaca s posljedičnim neurološkim simptomima (gubitak svijesti, grčevi, koma) i nekad trajnim motoričkim i intelektualnim oštećenjem.

Ono što stručni establišment i kompanije odbacuju su, među laicima i nekim liječnicima raširene sumnje u vezu vakcine i nagle smrti dojenčadi, hiperaktivnosti i autizma, stanjima čija se pojava poklapa s uvođenjem masovnom cijepljenja. Posebnu pozornost kritičara cijepljenja privlači i porast pojavnosti autoimunih bolesti - dijabetesa tipa I, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, sistemskog lupusa, Crohnove bolesti i sl., kao i astme i alergija. Cjepiva su inkriminirana zbog sposobnosti utjecaja na funkciju imunosnog sustava. Mnogi liječnici i imunolozi upozoravaju da ponavljano višekratno unošenje stranog biološkog materijala (antigena) može dovesti do pretjerane stimulacije imunosnog sustava i konačno proizvodnje protutijela na tkiva vlastita organizma.

Osim oslabljenih uzročnika bolesti, cjepiva sadrže i druge sastojke - životinjska tkiva na kojema su uzročnici uzgajani, a u kojima se mogu naći životinjski virusi i bakterije, potom antibiotike, te čitav niz kemijskih tvari od kojih se neke smatraju otrovima (formaldehid, aluminij, fenol, glicerin, živa). Kad govorimo o mogućoj škodljivosti vakcina, treba naglasiti da se obavezno cijepljenje primjenjuje na djeci, i to već od dojenačke, štoviše novorođenačke dobi. O posljedicama koje bi ono moglo izazvati na imunološki i neurološki sustav koji je nezreo, odnosno tek u razvoju, a time vjerojatno i ranjiviji, možemo samo nagađati.

Usprkos argumentima protiv cijepljenja, djeca danas primaju sve više obaveznih cjepiva. Koliko je njihov broj u porastu?

Broj bolesti protiv kojih se cijepimo, kao i broj inokulacija u stalnom je porastu - u nas je u kalendar obavezne vakcinacije uključeno deset bolesti s ukupno 45 doza cjepiva. Djeca rođena u SAD 1948. godine cijepila su se protiv samo jedne bolesti; današnja i do 16 bolesti. Primjenjuju se kombinirana cjepiva (protiv tri do pet bolesti), pri čemu je nemoguće isključiti nepredviđene interakcije.

No, također, raste i broj odšteta koje korisnici cjepiva dobivaju zbog oštećenja.

Zbog velikog broja prijava u kojima se za oštećenje zdravlja okrivljuju cjepiva, neke države uspostavile su sustav obeštećenja. Američki sustav - VICP (Vaccine Injury Compensation Program) zaprima tisuće zahtjeva godišnje i ako se utvrdi da je riječ o težem oštećenju i da je ono povezano s cijepljenjem, dobiva se odšteta. Do 2008. godine isplaćeno je 1,7 milijarda dolara. To, naravno nije rješenje za ovaj problem, jer je oštećenicima novac slaba kompenzacija, a proizvođači vakcina su izuzeti od kazne jer se ona isplaćuje iz poreza, dakle nisu motivirani niti prisiljeni na unaprjeđenje sigurnosti cjepiva. Profitiraju jedino odvjetnici.

Na koji način se provode testiranja i istraživanja cjepiva te registracije nuspojava?

Cijepljenje je jedno od najslabije istraženih područja suvremene medicine. Primjerena ispitivanja nisu provedena kad se cijepljenje uvodilo, a kasnije je njegova korisnost uzeta zdravo za gotovo. Za dio cjepiva nema valjanih kliničkih pokusa na temelju kojih bi se moglo zaključivati o djelotvornosti, a tamo gdje istraživanja postoje, nisu dokazala učinkovitost cijepljenja. Toksični učinci vakcina također su vrlo slabo istraženi, pa nema osnove za tvrdnje o sigurnosti cijepljenja.

Kad je riječ o prijavljivanju nuspojava cjepiva, ono je krajnje manjkavo. U Američkoj upravi za hranu i lijekove (FDA) smatraju da ih se registrira tek 10-15 posto. Nuspojave koje se javljaju s vremenskim odmakom teško je povezati s cjepivom, liječnici za taj problem nisu senzibilizirani, a za prijavu ozbiljnih oštećenja izrazito su demotivirani jer to povlači pitanje odgovornosti.

U subotnjem Jutarnjem listu dr. Vladimir Draženović, epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, tvrdi kako su nuspojave kod cijepljenja vrlo rijetke te da se javljaju u jednom od 100 tisuća cijepljenih.

To ne odgovara istini. Svi liječnici koji se u praksi bave cijepljenjem znaju da su nuspojave razmjerno česte. Srećom, većina njih je lakše naravi. Kad je riječ o ozbiljnim oštećenjima, znanstvenici koji su proučavali samo jednu kombinaciju vakcina (DiTePer) i samo jedan tip oštećenja (neurološka) došli su do zaključka da se trajno oštećenje mozga javlja u jednog od 62 000, a smrt u jednog od 71 600 djece. Učestalost težih poremećaja doista se na prvi pogled ne čini zabrinjavajuća. Međutim, u uvjetima masovne vakcinacije, kad je riječ o milijunima, i desetinama milijuna djece, to itekako dobivaju na značaju.

Kako se mjeri djelotvornost cjepiva?

Kad se proizvođači i medicinski stručnjaci izjašnjavaju o djelotvornosti vakcine, oslanjaju se uglavnom na laboratorijske nalaze - cjepivo je efikasno ako proizvede porast antitijela u primaoca. No količina protutijela ne mora biti u vezi s otpornošću na mikroorganizam; ljudi mogu biti imuni na neku bolest a da nemaju protutijela protiv uzročnika, ili su osjetljivi unatoč visokome titru. O učinkovitosti cjepiva možemo govoriti onda ako se pokaže da cijepljena populacija ima manju vjerojatnost obolijevanja od necijepljene. Takvih istraživanja, međutim, u pravilu nema. Znanstvenici koji su pokušali odgovoriti na pitanje o djelotvornosti i sigurnosti vakcine protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, primjerice, iz tog se razloga o tome nisu mogli izjasniti.

Koje argumente koriste pristalice cijepljenja i zbog čega ih smatrate nevaljanim?

Zagovornici cijepljenja kao argument za njegovu učinkovitost obično nude neizravne retrospektivne epidemiološke pokazatelje - epidemije izbijaju među necijepljenom djecom, javljaju se kad procijepljenost padne, bivaju "uvezene" iz zemalja gdje vakcinacija nije obavezna, itd. Međutim, takvi "dokazi" ne zadovoljavaju striktne znanstvene standarde. Osim toga, ima i drugačijih primjera. Brojne epidemije javljale su se među cijepljenim osobama i u uvjetima visoke procijepljenosti (95 posto i više), a države u kojima nije bilo cijepljenja imale su iste ili niže stope obolijevanja od onih u kojima je cijepljenje bilo obavezno. Primjerice, pojavnost tuberkuloze jednaka je u Europi gdje je besežiranje obavezno i u SAD gdje ga nikad nije bilo.

Tvrdite da se pad pojavnosti i smrtnosti uzrokovan infektivnim bolestima nije dogodio zahvaljujući cijepljenju, već poboljšanju životnih uvjeta. Možete li dati primjere temeljem kojih to dokazujete?

Postoje brojni znanstveni radovi i knjige koji dokazuju da cijepljenje nije imalo značajniju ulogu u iskorjenjivanju zaraznih bolesti. Pad zaraznih bolesti poput boginja, difterije, dječje paralize i tuberkuloze započeo je još u 19. stoljeću i do sredine dvadesetog, kad je uvedena masovna vakcinacija smrtnost se već spustila na zanemarivu razinu, a pojavnost bolesti bila je značajno reducirana i nastavila je padati jednakim intenzitetom. Osim toga, cijepljena je tek manjina svjetskog pučanstva. U Švedskoj je difterija nestala bez ikakve vakcinacije. Značajna redukcija pobola od dječje paralize koja je zabilježena u pedesetim godinama posljedica je promjene u definiciji i klasifikaciji te bolesti koja se dogodila u to vrijeme. U osamdesetima, kad je polio-vakcina uvedena u zemlje u razvoju, nije zabilježen veći pad pojavnosti te bolesti. Najbolja postignuća u eradikaciji tuberkuloze bilježe se u zemljama gdje nije bilo cijepljenja protiv tuberkuloze - Nizozemskoj, Islandu i na Havajima. Epidemiologija bolesti protiv kojih se cijepimo poklapa se s epidemiologijom onih protiv kojih nema masovne vakcinacije - šarlah, reumatska vrućica, kolera, dizenterija, tifus. Pad pojavnosti i smrtnosti od infektivnih bolesti nije se dogodio zahvaljujući cijepljenju, već zbog poboljšanja životnih uvjeta - prehrambenih, sanitarnih, stambenih, radnih, kao i rasta prihoda i edukacije.

Slučaj sa cjepivom protiv svinjske gripe na svjetskoj je razini uzdrmao postojeću mrežu sprege farmaceutskih tvrtki i državnih zdravstvenih sustava. U Hrvatskoj je doktor Srećko Sladoljev nezakonito suspendiran jer se pobunio zbog potpisivanja ugovora Imunološkog zavoda s farmaceutskom kućom Novartis za neregistrirano cjepivo protiv virusa H1N1. Tko lobira za uvođenje cjepiva i na koji način?

Zagovornici cjepiva u prvom su redu ljudi koji su financijski ili profesionalno vezani uz proizvodnju i primjenu cjepiva. Osim proizvođača - farmaceutskih kompanija i imunoloških zavoda kojima je primarni interes prodati cjepivo, glavnu odgovornost za promidžbu cjepiva imaju medicinski stručnjaci i autoriteti s područja pedijatrije, infektologije, epidemiologije i imnunologije. Oni svoja radna mjesta i plaće, ali i dodatne honorare zahvaljuju vakcinama i svoje su profesionalne karijere izgradili na dogmi o njihovoj korisnosti. Stoga nisu, a to se pokazalo i u aferi s pandemijskom gripom, objektivan i vjerodostojan izvor informacija i preporuka u vezi s cijepljenjem. Zdravstvene vlasti, odnosno političari, također su u financijskoj vezi ili pod pritiskom farmaceutskih kompanija, pa se ni od njih ne može očekivati realno promišljanje i racionalizacija na ovom području. No, vjerujem da će osviješteni roditelji, odnosno javnost s vremenom napraviti pritisak na struku i politiku, i da će se stanje početi mijenjati.


Lidija Gajski: "Za cijepljenje protiv hepatitisa B (koje se provodi već u rodilištu) sa sigurnošću se može reći da je nepotrebno."

Možete li komentirati priopćenje Hrvatskog imunološkog društva i Hrvatskog epidemiološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora koji smatraju protivnike cijepljenja šarlatanima?

Riječ je o priopćenju koje, kao i još neka iz redova pedijatara i infektologa, obiluje paušalnim postavkama i tvrdnjama bez argumenata. Ne postoje valjana znanstvena uporišta za bilo koju od iznesenih teza. Jednu jedinu šire obrazloženu, onu o djelotvornosti cjepiva protiv gripe (koje je navodno učinkovito u 30-90 posto cijepljenih), glatko će osporiti svatko tko prati stručnu literaturu i zna tumačiti nalaze istraživanja. Naime, znanstvenici Cochraneove istraživačke mreže (najvjerodostojnija i najuglednija baza podataka o učinkovitosti medicinskih postupaka) lani su objavili studiju koja je prikupila i analizirala sva valjana istraživanja s vakcinom protiv gripe provedena u zadnjih četrdesetak godina. Našli su da je u tipičnim okolnostima cjepivo protiv gripe efikasno u jednog od 100 cijepljenih, no to treba umanjiti zbog činjenice da je polovina istraživanja financirana od proizvođača i dokazano pristrana - po mojoj procjeni efekt treba prepoloviti, dakle korist u jednog od 200 cijepljenih. Autori su upozorili da učinak treba još dodatno smanjiti na račun štete od cjepiva koja je nepoznata, ali realna. I, ne manje važno, ovi se rezultati odnose na zdravu odraslu populaciju. Za ljude starije od 65 godina ovi znanstvenici nisu uopće našli metodološki ispravna istraživanja na temelju kojih bi se moglo zaključiti bilo što o djelotvornosti ili sigurnosti vakcine protiv gripe! U listopadu ove godine u vodećem medicinskom časopisu Lancet objavljen je sustavni pregled s istom temom čiji se rezultati u potpunosti poklapaju s Cochraneovim.

Kao obično kad su protuargumenti slabi ili ih nema, pozornost se u ovakvim osvrtima skreće na sporednu temu - kompetenciju neistomišljenika. S pozicije stručnog autoriteta monopolizira se pravo na znanje i uskraćuje kritika i poziv na preispitivanje uhodanih, uskim interesima vođenih koncepata i praksi. No zainteresirani čitatelji H-Altera o tome mogu dalje čitati u mojem odgovoru na reakcije establišmenta koji će uskoro biti objavljen u prosinačkom broju Liječničkih novina (Liječničke novine dostupne su na internetu; u listopadskom broju može se naći moj originalni članak o cijepljenju).

Izvor: http://www.h-alter.org
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.
Avatar
Psychonaut
Moderator
Postovi: 557
Pridružen/a: 31.10.2010, 19:58
Zahvalio/a: 84 puta
Prim. zahvala: 174 puta

Re: !! Opasnosti Cijepljenja !!

PostPostao/la Psychonaut » 23.12.2011, 21:25

Evo ja recimo nemam pojma o medicini, vakcinaciji pogotovo. Al u principu vjerujem nauci i naucnom metodu, jer znam kako je rigorozan. Mislim da nauka nije plodno tlo za teorije zavjera. Medjutim, zloupotreba se moze javiti na nivou selektivnih i pogresnih tumacenja naucnih istrazivanja sa odredjenim ciljem, npr. ostvarivanjem profita, i vjerujem da se ovo dogadja. U kojoj mjeri zaista ne znam.

Procitao sam ovaj tekst, i ne posjedujem dovoljno strucnog znanja ni da prihvatim misljenje ove doktorice, niti da ga opovrgnem. Izjava djeluje pismeno i razumno, i cini se da iza svega stoje odredjene provjerljive informacije (za razliku od recimo price o Visockim piramidama), tako da bih volio procitati neki odgovor sa stajalista mainstream medicine, jer nikada nije dobro posmatrati neki problem sam iz jednog ugla. Pogotovo ako o tome znamo vrlo malo.
Pozivam te da budes moj ucitelj
Avatar
Beyond Le Fov
Moderator
Postovi: 2046
Pridružen/a: 06.02.2010, 21:48
Zahvalio/a: 358 puta
Prim. zahvala: 1143 puta

Re: !! Opasnosti Cijepljenja !!

PostPostao/la Beyond Le Fov » 30.12.2011, 15:29

Privatni zdravstveni biznis zarobio je liječnike i vlasti

http://danas.net.hr/intervju-tjedna/pag ... 19006.html
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 719
Pridružen/a: 08.07.2010, 10:33
Zahvalio/a: 428 puta
Prim. zahvala: 335 puta

Re: !! Opasnosti Cijepljenja !!

PostPostao/la Ninti » 02.01.2012, 13:49

Psychonaut je napisao/la: Izjava djeluje pismeno i razumno, i cini se da iza svega stoje odredjene provjerljive informacije (za razliku od recimo price o Visockim piramidama), tako da bih volio procitati neki odgovor sa stajalista mainstream medicine, jer nikada nije dobro posmatrati neki problem sam iz jednog ugla. Pogotovo ako o tome znamo vrlo malo.


Mainstream stajalište je više nego jasno po tom pitanju, nisam sigurna da ga želiš stvarno čut, a i već neko vrijeme ne vrijedi pravilo mainstream = istina
Puno toga djeluje pismeno i razumno pa nije ni jedno od navedenog, no u ovom slučaju moram priznat da žena ne priča bezveze niti to ne radi zbog neke slave ili para, da joj je do toga vjerojatno bi šutila i prodavala cjepiva i ljekove.
Dobro je pratiti govor tijela kod ljudi i intuiciju kada nam ponestane dovoljno stručnog znanja na nekom polju..

Što se tiče piramida tu bar imaš tvrdih dokaza, tvrdih ko onaj beton koji iskopavaju trenutno :D
Refren? Mantra? Ne, tek razlika između ljudi koji žive i onih koji samo borave ovdje.
Avatar
Psychonaut
Moderator
Postovi: 557
Pridružen/a: 31.10.2010, 19:58
Zahvalio/a: 84 puta
Prim. zahvala: 174 puta

Re: !! Opasnosti Cijepljenja !!

PostPostao/la Psychonaut » 03.01.2012, 10:41

Mainstream stajalište je više nego jasno po tom pitanju, nisam sigurna da ga želiš stvarno čut, a i već neko vrijeme ne vrijedi pravilo mainstream = istina
Puno toga djeluje pismeno i razumno pa nije ni jedno od navedenog, no u ovom slučaju moram priznat da žena ne priča bezveze niti to ne radi zbog neke slave ili para, da joj je do toga vjerojatno bi šutila i prodavala cjepiva i ljekove.
Dobro je pratiti govor tijela kod ljudi i intuiciju kada nam ponestane dovoljno stručnog znanja na nekom polju..


Fazon je da ni ti ni ja (vjerovatno) nemamo ni priblizno dovoljno znanja da u ovoj situaciji mozemo sami izvagati argumente, ako se ne posvetimo proucavanju tematike (barem procitati neke knjige), tako da se moras odluciti kome ces da vjerujes. Govor tjela ne pomaze jer te neko ne mora svjesno lagati da bi iznosio nesto sto nije tacno.

Kao sto sam rekao, ja u principu vjerujem nauci jer znam da je naucni metod vrlo striktan. Zbog toga je nauka konzervativna, i otkrica nisu "senzacionalna", ali uvijek mozes vidjeti sta stoji iza njih, procjeniti argumente, izraziti sumnju u metodologiju eksperimenta, ponovo izvrsiti mjerenja da vidis da autor nije pogrisio itd. To je dio peer review procesa kroz koji svaki naucni rad mora da prodje, da bi bio prihvacen. To je u principu izuzetno zahtjevan test, koje brojne "alternativne" teorije (npr. homeopatska medicina, reiki itd.) ne prolaze, iako nekom pojedincu mogu pomoci.

Da vakcinacija u principu ne funkcionise, ne bi bila podrzana od naucne zajednice. To je odavno provjereno. Ako neko sumnja, uvijek moze objavljivati ozbiljne naucne radove i time postati slavan.

Pricaje je drugacija kada su u principu konkretni proizvodi (vakcine), kod koji je u pitanju i neciji profit. Njih sigurno treba provjeriti, i ne sumnjam da je to tesko obzirom da je vjerovatno tesko dobiti grant za istrazivanje "protiv" necega, imajuci na umu da u istrazivanja cesto ulazu upravo oni koji od njih ocekuju profit. Sasvim je moguce da manipulacije zaista postoje, ali mi tesko mozemo prociniti koliko su prisutne :)

Što se tiče piramida tu bar imaš tvrdih dokaza, tvrdih ko onaj beton koji iskopavaju trenutno

To oni kazu da je beton :) Peer review je nikakav.
Pozivam te da budes moj ucitelj
Shanti
rank8
Postovi: 343
Pridružen/a: 28.07.2010, 00:23
Zahvalio/a: 189 puta
Prim. zahvala: 83 puta

Re: !! Opasnosti Cijepljenja !!

PostPostao/la Shanti » 03.01.2012, 11:15

Možda ne znaš nešto što se treba znat o "naučnim zajednicama", iz istog razloga je peer review "nikakav"...
hypokeimenon
rank3
Postovi: 52
Pridružen/a: 19.06.2010, 01:49
Zahvalio/a: 2 puta
Prim. zahvala: 5 puta

Re: !! Opasnosti Cijepljenja !!

PostPostao/la hypokeimenon » 05.01.2012, 09:31

da nije bilo cjepiva još danas bi milijuni umirali od boginja svake godine
većina cjepiva danas vjerojatno jest nepotrebna, a umiješanost farmaceutske industrije automatski budi sumnju u sve i svašta, no realno gledajući određena cjepiva bi u normalnom nekapitalističkom svijetu bila standard i potrebna za sve stanovnike Zemlje
zato napravimo vatromet i slavlje najveće
ispratimo zadnje trenutke osamdeset i treće
Avatar
pecurko
Moderator
Postovi: 820
Pridružen/a: 23.08.2010, 13:58
Zahvalio/a: 228 puta
Prim. zahvala: 286 puta

Re: !! Opasnosti Cijepljenja !!

PostPostao/la pecurko » 05.01.2012, 13:29

Vakcine su infekcije unete u telo zajedno sa pripadajućim antitelima. Pitanje je sada kada je moguća proizvodnja izolovanih humanih antitela za određene bolesti, zasto se deca i dalje vakcinišu. To jesu teške i epidemijske bolesti, ali da li je tolika preventiva neophodna? Mislim da mnoge druge bolesti bivaju trigerovane upravo vakcinacijama. Ja recimo nisam preležao ni jednu dečiju bolest, verovatno 80 % vas isto tako nije imalo zauške, boginje itd, ko može da tvrdi da bih ikada imao tuberkulozu, hepatitis...ali su te bolesti po mom rođenju već unete u moje telo-ZAŠTO?
Pod pretnjom užasnih epidemija to se i dalje radi kao i sredinom prošlog veka i obavezno je-mogu Vam oduzeti dete ako ga nevakcinišete, po meni je to preterano. Uzmimo recimo da roditelj može da bira i da bude recimo 50%-50% dece. I da se kroz par generacija bolesti jednih i drugih uporede, gotovo sam siguran da bi učestalost onih bolesti zbog kojih se ova 1/2 vakcinisala bila zanemarljiva. Da ne iznosim svoju teoriju zavere ostaću na ovom.
Sto rece moja baba:"Sve sto raste iz Zemlje to je zdravo".
Avatar
extranoize
rank10
Postovi: 413
Pridružen/a: 30.03.2010, 18:04
Zahvalio/a: 60 puta
Prim. zahvala: 104 puta

Re: !! Opasnosti Cijepljenja !!

PostPostao/la extranoize » 10.01.2012, 23:10

pecurko je napisao/la:Ja recimo nisam preležao ni jednu dečiju bolest, verovatno 80 % vas isto tako nije imalo zauške, boginje itd, ko može da tvrdi da bih ikada imao tuberkulozu, hepatitis...ali su te bolesti po mom rođenju već unete u moje telo-ZAŠTO?

dobro kažeš.
većina bolesti je vjerojatno nestala zbog poboljšanih higijenskih i životnih uvjeta u odnosu na prošlost, a ne zbog cjepiva.
Okali se u Materiji, sine Zemlje, okupaj se u njezinim gorućim slojevima, jer ona je izvor i mladost tvojega života.
Pierre Teilhard de Chardin
Avatar
Beyond Le Fov
Moderator
Postovi: 2046
Pridružen/a: 06.02.2010, 21:48
Zahvalio/a: 358 puta
Prim. zahvala: 1143 puta

Re: !! Opasnosti Cijepljenja !!

PostPostao/la Beyond Le Fov » 13.03.2012, 01:20

Pazite ljudi, imate mnogo pretpostavki (kroz indoktrinaciju kojoj smo svi izloženi) koje jednostavno nisu istinite pa nemožete ni cjelu sliku sagledati objektivno i donjet pravilan zaključak.

Logika je vrlo nezgodan umni algoritam jer radi dobro tek onoliko koliko informacija ima dostupnih za kalkulaciju. Logika će uvijek bit logična s obzirom na informacije s kojima um kalkulira, al ako te informacije nisu točne, neće ni logika imat veze s realnošću, ili će imat do nekog određenog stupnja, poslije kojih u manjku informacija um popunjava pretpostavkama i dobiš čušpajz, što se zapravo događa kod svih nas.
Pa makar donosili logične zaključke na bazi istinitih informacija, logičan zaključak opet nemora imati veze s realnošću ako u toj umnoj formuli za izračun logičnog NEDOSTAJU informacije.
Zapravo svi mi živimo u pretpostavljenoj realnosti a ne istinskoj. Znamo samo onoliko koliko iskusimo u praksi života, sve ostalo su pretpostavke, znači 99% svijeta u našem umu.

Jasno da nemožeš tvrditi kako su cjepiva ogromno štetna prijevara farmaceutske mafije ako ne raspolažeš s podacima koji tako tvrde, isto tako nemožeš tvrditi da su cijepiva zdrava samo zato jer medicinska konvencija tako kaže, i zato jer je to najnormalnija medicinska praksa i zbog razmjera prakse. Iza cijepiva su milijuni dolara za njihove proizvođaće, misliš li da neće učiti sve što je u njihovoj moći da pokušaju to prodati u ovom kapitalističkom svijetu?
Nebi to oko cjepiva ništa bilo toliko zabrinjavajuće i frustrirajuće, niti interesantno za trošit vrijeme na to, da dobar dio doktora koji se bave tematikom ne govore strašne stvari o njima na bazi svog istraživanja i prakse.


Psychonaut je napisao/la:Kao sto sam rekao, ja u principu vjerujem nauci jer znam da je naucni metod vrlo striktan. uvijek mozes vidjeti sta stoji iza njih, procjeniti argumente, izraziti sumnju u metodologiju eksperimenta, ponovo izvrsiti mjerenja da vidis da autor nije pogrisio itd. To je dio peer review procesa kroz koji svaki naucni rad mora da prodje, da bi bio prihvacen.

Studije se mogu lako lažirati ovisno tko ih financira i s kojim ciljem. Gledao sam neke dokumentarce, ima dosta toga na netu, kroz statističke podatke jasno iskaću problemi koje cjepiva uzrokuju ljudima. Znači ono bazično, usporediš grupu koja nije primila cijepivo s grupom koja jest i ne dobiš dokaz da je cjepivo djelotvorno a dobiješ pun k problema s grupom koja je primila cjepivo... ali svejedno posložiš i filtriraš podatke tako da idu u tvoju korist (one koji neidu jednostavno prešutiš i ignoriraš) i javno plasiraš teške beskorisne kronično opasne otrove koje ti donesu milijarde dolara profita.

Nije se rijetko događalo da se neki lijek odobri (a odobren je zbog lažnih informacija o djelotvornosti i sigurnosti) pa da uskoro bude povućen s tržišta jer uzrokuje neprihvatljivu štetu na ljudima. Zapravo je regulacija i kontrola "lijekova" koji izlaze i nalaze se na tržištu zabrinjavajuće loša, npr. FDA povlači 500 neodobrenih lijekova sa tržišta nakon što su se prodavali desetljećima.

Psychonaut je napisao/la:Da vakcinacija u principu ne funkcionise, ne bi bila podrzana od naucne zajednice. To je odavno provjereno. Ako neko sumnja, uvijek moze objavljivati ozbiljne naucne radove i time postati slavan.

Laž je najjača kad se infiltrira zajedno s istinom, štetu je najlakše sakriti i ignorirati ako dolazi zajedno s nekom koristi. Naučna zajednica može prihvatiti nešto zbog filtriranih studija i brdo para, ali štetnost je još uvijek tu.

Rijetko tko želi trošiti puno para na dokazivanje nečeg što nikome neće donjet profit (i još se izlagat riziku). zapravo vrlo logično. Netko će se upustit u sve ovo i riskirat posao samo iz moralnih razloga, mora se snažnim srcem suprotstaviti nemoralnom kapitalizmu.

Nažalost tumačenjem podataka može se jako lako manipulirati i slagati da pašu u nečiju korist.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.

Natrag na “Moje Tijelo, Moj Hram”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.