Mumio (mumijo, mumyo, shilajit) - lat. Asphaltum punjabianum

Recepti, napici, tinkture...
afrata
rank2
Postovi: 17
Pridružen/a: 25.10.2012, 23:20
Prim. zahvala: 1 put

Mumio (mumijo, mumyo, shilajit) - lat. Asphaltum punjabianum

PostPostao/la afrata » 30.05.2013, 13:04

Latinski naziv: Asphaltum punjabianum
Ruski naziv: mumio, mumie
Perzijski naziv: momiai faqurual yahud
Arapski naziv: hajar-ul-musa
Sanskrtski naziv: shilajit, šiladžit
Ostali nazivi: mineralna smola, židovska smola

Mumyo predstavlja najkompleksnije prirodno ljekovito sredstvo, koje potječe iz teško pristupačnih planinskih predjela Azije.
Usprkos brojnim biološkim i geološkim prosudbama još uvijek nema relevantnih objašnjenja egzaktnog procesa njegovog nastajanja, ali je svim nalazištima zajedničko da su locirana na velikim visinama, intenzivno obasjana sunčanim zrakama u uvjetima vrlo čistog zraka, okružena velikim bogatstvom biljnih i životinjskih vrsta.

Zato je ovdje naveden kompromisni opis Djenchrova koji je mumyo predstavio kao: “kompleks visoko molekularnih, mineralnih produkata izmjene tvari aerobnih mikroorganizama, nastalih u procesu truljenja biljnih ostataka, lišajeva i smola iz korijena jele, omorike i bora.“ Zastupljenost pojedinih vrsta organskih ostataka prilično varira.
Uvijek je u njemu izražena specifičnost flore i faune pojedinih podnevlja.

Ispitivanja kemijskog sastava, koja su proveli indijski i ruski znanstvenici polovinom 20. stoljeća, razjasnila su da je mumijo u osnovi organskog podrijetla jer sve vrste bez obzira na to gdje nastale sadrže organski ugljik.

Povijest i zanimljivosti

U Egipat je Mumyo donesen iz jugozapadnog dijela arapskog poluotoka. Liječnici u Starom Egiptu Mumyo su smatrali izuzetnim iscjeljujućim sredstvom.
Postoji mišljenja da je narod u Starom Egiptu vjerovao da je Mumyo ključna komponenta mješavine korištene za balzamiranje tijela. Oni su vjerovali da će Mumyo koji toliko pomaže živima jednako štititi i mrtve.
Malo je poznato da su balzamirana tijela iz Egipta dobile svoj danas široko rasprostranjeni naziv upravo po Mumyu, a ne obratno!

Pod kraj Egipatskog carstva nastala je prava pomama za Mumyom. Istraživač egipatske kulture Peter Elebraht smatra da je Mumyo bio jedan od povoda za pljačkanje egipatskih grobnica.
Svojstvima Mumya u Indiji se otprilike prije 3000 godina bavio i dvorski liječnik Čaraka, koji je napisao da ne postoji niti jedna bolest koju Mumyo ne može izliječiti ili ublažiti.

U indijskom sustavu liječenja Ayurvedi Mumyo se od davnina smatra za najjačom od ukupno deset "rasajana" koje se koriste.
Rasajana znači tvar ili biljka sa visoko energetskim potencijalom koja oživljava, pomlađuje i liječi organizam.

Mumyo se spominje u brojnim izrekama i legendama današnjeg Kirgistana, Afganistana, Tibeta, Kine, Mongolije, Burme.

Starim trgovačkim putevima stigao je Mumyo do prednje Azije i Grčke gdje se čuveni filozof i prirodoslovac Aristotel (384-323. godina prije Krista), iscrpno bavio njegovim djelovanjem i bilježio svoja saznanja.
On je tvrdio da Mumyo pomaže kod mucanja, rinitisa, otitisa. Njegov učenik Aleksandar Veliki podupirao je rad svog učitelja i obojica su istraživali načine kojima se provjerava autentičnost Mumya.
Pretpostavlja se da je Mumyo u to vrijeme relativno široko korišten kao sredstvo za brže zacijeljivanje rana i prijeloma dobivenih u bitkama.

Hipokrat - najpoznatiji antički liječnik te danas smatran ocem moderne medicine, (460-380. godine prije Krista), također je poznavao i koristio Mumyo u liječenju.

Galen - rimski liječnik i filozof (129-200. poslije Krista), koristi Mumyo kao glavni sastojak svog čudesnog lijeka za sve bolesti "Theariac".

U srednjem vijeku Mumyom se bavio Razes (854.-935.), opisujući primjenu Mumya kod prijeloma, bolesti kostiju, kože, migrena, epilepsije, čireva, tuberkuloze...

Avicena (Ibn Sina; 980-1037.) - čuveni perzijski liječnik i filozof u svojoj knjizi "Kanon medicine" piše: "Mumyo to je planinski vosak... Kad se utrlja, izvanredno je sredstvo za bolove kod išćašenja ili prijeloma, kao i povrede kod padova ili u slučaju paralize živaca lica".
Mumyo je nazvao savršenim i kompleksnim. Pokušao je izdvojiti aktivne komponente i otkriti njihovu ulogu. Avicena je tvrdio: "Mumyo izoštrava svijest, jača želudac, olakšava disanje; to je najsavršeniji lijek".

Al-Biruni (973.-1048.), ističe da je Mumyo odlično sredstvo kod povreda.

Muhamed Tahib (12. Stoljeće), opisuje Mumyo kao dobar lijek. On ga miješa sa sokom od mrkve za jačanje spolne funkcije kod muškarca i plodnosti u žena, čak i kod dokazane neplodnosti.

Tijekom renesanse brojni znanstvenici pokušavali su sintetizirati Mumyo. I čuveni liječnik i alkemičar Paracelzus (1494.-1541.), pokušao ga je dobiti umjetnim putem. Zanimljivo je da je on imunitet nazivao Mumyo.

U 17. stoljeću Mumyo je opisan kao lijek u mnogim spisima u Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj. U drugoj polovini 18. stoljeća ovako ga je opisao poznati engleski liječnik Robert James: "crna, smoli slična supstanca, kiselo-gorkog okusa sa specifičnim mirisom, lijek za opću regeneraciju, protiv upala i trovanja".

Tridesetih godina prošlog stoljeća u bivšem Reichu vrše se i objavljuju znanstvena istraživanja o zdravstvenoj snazi Mumya.
Od 60-tih godina prošlog stoljeća istraživači u SSSR-u objavljuju na stotine znanstvenih radova i kliničkih studija o Mumyu.

Veliku popularnost i pozornost medija, političke elite, vojske i osobito sportaša, Mumyo je stekao nakon teške prometne nesreće slavnog atletičara i svjetskog rekordera u skoku uvis Valerija Brumelja 1965. godine.
Uz brojne operacije kojima je Brumelj bio podvrgnut kako bi spasili njegovu potpuno smrskanu nogu i uz pomoć liječnika Gavrila Ilizarova koji ga je intenzivno liječio s Mumyom, uspio se potpuno izliječiti, kosti su zarasle, uspostavljena je kompletna funkcija noge, pa se Valerij mogao ponovno vratiti treniranju.

Pročišćeni mumio:
slika

Općenito

Nalazišta mumija su uglavnom u predjelima Himalaja, odnosno u dijelovima Indije, Nepala, Butana, Tadžikistana, Tibeta i drugih regija sjeverozapadne Kine, Afganistana, Butana, Pakistana, Burme, Kirgistana, Rusije...

Mumio se u prirodi nalazi u sirovom stanju te ga je potrebno pročistiti od slobodnih radikala, gljivica i ostalih nečistoća koje mogu biti štetne za zdravlje.
Tradicionalni proces pročišćenja se sastoji od otapanja u vodi (u koju se mogu dodati i biljke; triphala), filtriranja i sušenja (na suncu).
Danas se razvijene modernije metode pročišćenja.

SIrovi i pročišćeni mumio:
slikaslika

Uobičajene su četiri vrste ljekovite smole: od zlatne do crvenkastozlatne boje, od srebrne do bijelosive, od bakrene i crne do tamnosmeđe. Posljednja se vrsta tradicionalno smatra najkvalitetnijom iako ispitivanja pokazuju da su sve vrste sličnog djelovanja.

Okus mumija je blago gorak, a miris specifično aromatičan. Mumijo je smolast, rastezljiv i na sobnoj temperaturi ljepljiv iako može biti i u obliku suhog ekstrakta.

U sastav mumija ulaze mikroelementi, makroelementi, proteini, aminokiseline, masne kiseline, prirodni steroidi, vitamini, steroli, kumarini, eterična ulja, neutralne i kisele smole, vosak, benzoati, hipurna kiselina, terpeni, saponini, alkaloidi, fosfolipidi, elaginska kiselina, humična i fluvična kiselina…

Na specifičnost pojedinih vrsta mumija utječe mjesna vegetacija, fauna pa i osobitost stijena u kojima se nalazi. Ipak, sve vrste mineralne smole sadrže osnovni paket koji osigurava njihovo djelovanje.
Mumijo različitog podrijetla jedino se razlikuje u pogledu količine zastupljenosti elemenata. Različite vrste mumija imaju još i svoje specifične sastojke iako im je djelovanje na kraju vrlo slično.

Glavni aktivni elementi mumija su:
-fuluvična i humična kiselina
-kumarini
-minerali
-hipurična kiselina
-aminokiseline.

Klinička ispitivanja, pokusne studije i stoljetna praksa pokazuju da mumijo potiče zarastanje vezivnog tkiva, jača imunitet, regulira metabolizam i probavu, makrofargnu zaštitnu reakciju, poboljšava i stabilizira cirkulaciju.

Povoljno djeluje na metabolizam srčanog mišića. Kod infarkta miokarda normalizira sadržaj bakra i željeza u srcu, regulira krvni tlak, pojačava funkciju mozga.
Mumijo je iznimno sredstvo za liječenje opeklina, vrlo je korisno kod tromboflebitisa, prijeloma i drugih ozljeda kostiju, kroničnih i akutnih radikulitisa (upala korijena kralježničnog živca).

Jak je antioksidans, djeluje laksativno, pomaže kod kronične bolesti srednjeg uha, paradentoze, čira na želucu, hemoroida, psorijaze i neurodermitisa.
Daje dobre rezultate kod liječenja muške i ženske neplodnosti, normalizira menstrualni ciklus.
Djeluje kao profilaktičko sredstvo, okrepljuje organizam i obnavlja energiju, smanjuje osjećaj umora, pojačava izdržljivost i podiže opću otpornost organizma.

Mumijo je siguran pripravak za upotrebu. Pri njegovoj upotrebi jedino trebaju pripaziti one osobe koje uzimaju antikoagulanse (sredstva za sprečavanje zgrušavanja krvi).

Primjena:
Memorija i spoznaja
Modulator imunološkog sustava
Protiv čira
Protiv upale
Antioksidans
Urogenitalne bolest
Dijabetes
Žučni kamenci
Žutica
Uvećana slezena
Fermentativna dispepsija
Gliste
Probavni problemi
Hemoroidi
Pretilost
Anasarka
Bubrežno kamenje
Kamenci u mjehuru i bubregu
Anurija
Histerija
Neurastenija
Epilepsija i ludilo
Živčane bolesti
Amenoreja
Dismenoreja i menoragija
Škrofula.

Zapadna klasifikacija djelovanja:
adaptogeno, antialergijsko, protuupalno, antioksidansno, protiv čira, hipoglikemijsko, imunomodulator.

Ayurvedska primjena:
mineralnih lijek koji se koristi za poboljšanje imunološkog sustava i kao tonik za srce, jetra i bubrege.
Djeluje hepatoprotektivno, protuupalno, kao antihistaminik, i gastroprotektivno. Koristi se za liječenje dijabetesa, kliničkog hepatitisa, zatvora, probavnih poremećaja, raka, degenerativnih bolesti bubrega, i anemije.

Čaraka (drevni indijski liječnik i mudrac) je naveo da onaj tko uzastopno (ne odjednom) uzme oko 3.5 kg shilajita (mumya) može živjeti i 100 godina bez bolesti i zdravstvenih tegoba (propadanja) te da sa svakih 3.5 kg još sto godina više može živjeti, a da onaj tko uzme 35 kg (sukcesivno) može dočekati i 1000 godina života!Doziranje

Razni izvori navode razno doziranje;
• prvi izvor navodi da bi se dnevna doza trebala kretati od 0.4-0.6 grama kroz 25-30 dana;
• drugi izvor navodi raspon doze od 0,5-5 grama dnevno;
• treći izvor navodi dozu od 8 rati (1 g ili 1.5 g) prvoga tjedna, zatim 16 rati (1.9 g ili 2.9 g) drugoga, trećega i četvrtoga tjedna, a nakon toga se doza povećava za 2 rati po tjednu do sedmoga tjedna da bi se zadržala na toj razini;
• Čaraka samhita, spis za koji se smatra da datira iz 300.-500. god. pr. Kr., navodi minimalnu dozu od 12 g dnevno barem 2 mjeseca za postizanje maksimalne dobrobiti;
• prema još jednom izvoru, za teške bolesti bi dnevna doza trebala biti oko 28-29 grama (1 unca).

Prema tome, ovisno o razlogu zbog kojeg se mumio uzima određuje se i doza.
Pri većim dozama nema opasnosti(moje iskustvo), ali znanstvenici uglavnom navode dnevne doze manje od 1 gram te da se trebaju raditi veće ili manje pauze između perioda uzimanja.

Napomena

Pri nabavi mumija treba biti na oprezu jer postoje mnogi koji prodaju ''lažni'' mumio u koji su umjetno dodani neki sastojici ili se uopće na radi o mumiju.
To se pogotovo odnosi na mumio u prahu.
Pravi mumio se prepoznaje po mirisu, topljivosti u vodi, fizičkim karakteristikama, boji i okusu, a u konačnici i po djelovanju.
afrata
rank2
Postovi: 17
Pridružen/a: 25.10.2012, 23:20
Prim. zahvala: 1 put

Re: Mumio (mumijo, mumyo, shilajit) - lat. Asphaltum punjabi

PostPostao/la afrata » 30.05.2013, 13:07

Dodao bih još da ga u Hrvatskoj nije tako lako nabaviti, odnosno da se u biljnim ljekarnama i ostalim dućanima prodaje po vrlo visokoj (previsokoj) cijeni, ako se uzme nekakav prosjek svjetskih cijena.

Ako se netko nađe u problemima oko nabave može mi se slobodno obratiti.
Osobno ga koristim pa često imam neku zalihu.

Inače, efekti koje sam primjetio su puno veća energija, i fizička i mentalna, povoljan utjecaj na živčani sustav, puno jača koncentracija, bolje pamćenje, čišći pogled i općenito veća bistrina u glavi.

Većina ovih efekata se osjeti već nakon što se jednom mumio uzme. Te efekte sam osjetio i pri većim i pri manjim dozama.
Mislim da ako se mumio uzima svaki dan, doprinosi trajnom poboljšanju pamćenja, energije, koncentracije itd.
Avatar
zvonchica88
rank2
Postovi: 16
Pridružen/a: 04.03.2013, 21:56
Zahvalio/a: 15 puta
Prim. zahvala: 3 puta

Re: Mumio (mumijo, mumyo, shilajit) - lat. Asphaltum punjabi

PostPostao/la zvonchica88 » 29.06.2013, 16:48

Uzimala to neko vrijeme! Dosta odlicna stvar moram priznat, jedino ja osobno imam problema s uzimanjem necega svaki tinu, al sbvadan, tesko podnosim rutinu, no svakako preporucam svakom ko ima disciplne za svakodnevno doziranje. :)
be and let be
afrata
rank2
Postovi: 17
Pridružen/a: 25.10.2012, 23:20
Prim. zahvala: 1 put

Re: Mumio (mumijo, mumyo, shilajit) - lat. Asphaltum punjabi

PostPostao/la afrata » 29.06.2013, 18:47

zvonchica88 je napisao/la:Uzimala to neko vrijeme! Dosta odlicna stvar moram priznat, jedino ja osobno imam problema s uzimanjem necega svaki tinu, al sbvadan, tesko podnosim rutinu, no svakako preporucam svakom ko ima disciplne za svakodnevno doziranje. :)


Ja izrežem i izvažem oko 10-20 dnevnih doza, uzmem jednu običnu vrećicu i izrežem ju u komade i onda svaku dozu zamotam u jedan komad od vrećice pa pohranim u frižider.

Onda nemam komplikacija sa svakodnevnim uzimanjem jer uzmem jedan komad iz frižidera, odmotam ga iz komada od vrećice i eventualno izrežem i oblikujem tako da mi bude lakše progutati pa popijem s vodom ili čajem.
Avatar
zvonchica88
rank2
Postovi: 16
Pridružen/a: 04.03.2013, 21:56
Zahvalio/a: 15 puta
Prim. zahvala: 3 puta

Re: Mumio (mumijo, mumyo, shilajit) - lat. Asphaltum punjabi

PostPostao/la zvonchica88 » 30.06.2013, 14:22

zgodno! :) Jao bas me tipkovnica ismijava, nadam se da je ipak bilo razumljivo. :D
be and let be
Aida2601
rank1
Postovi: 3
Pridružen/a: 26.02.2015, 14:53
Zahvalio/a: 1 put

Re: Mumio (mumijo, mumyo, shilajit) - lat. Asphaltum punjabi

PostPostao/la Aida2601 » 26.02.2015, 14:57

Poštovani,

nadam se da će se naći neko ko će mi znati odgovoriti.
Imam bolesnog oca i doktor alternativne medicine mu je propisao terapiju koja uključuje i mumiju.
Kupila sam od njega 225 gr ovih vrećica http://www.ebay.com/itm/5-GRAM-SHILAJIT ... 3a93148af4 . Da li mi neko zna odgovoriti da li je ovo prava mumija, da li se susretao s ovakvim pakovanjima?

Zaista bi mi značio odgovor, jer o ovome jako malo ljudi zna.

Pozdrav
Aida2601
rank1
Postovi: 3
Pridružen/a: 26.02.2015, 14:53
Zahvalio/a: 1 put

Re: Mumio (mumijo, mumyo, shilajit) - lat. Asphaltum punjabi

PostPostao/la Aida2601 » 26.02.2015, 15:01

afrata je napisao/la:Dodao bih još da ga u Hrvatskoj nije tako lako nabaviti, odnosno da se u biljnim ljekarnama i ostalim dućanima prodaje po vrlo visokoj (previsokoj) cijeni, ako se uzme nekakav prosjek svjetskih cijena.

Ako se netko nađe u problemima oko nabave može mi se slobodno obratiti.
Osobno ga koristim pa često imam neku zalihu.

Inače, efekti koje sam primjetio su puno veća energija, i fizička i mentalna, povoljan utjecaj na živčani sustav, puno jača koncentracija, bolje pamćenje, čišći pogled i općenito veća bistrina u glavi.

Većina ovih efekata se osjeti već nakon što se jednom mumio uzme. Te efekte sam osjetio i pri većim i pri manjim dozama.
Mislim da ako se mumio uzima svaki dan, doprinosi trajnom poboljšanju pamćenja, energije, koncentracije itd.Da li biste mi Vi znali reći da li je ovo prava mumija, u ovim pakovanjima. http://www.ebay.com/itm/5-GRAM-SHILAJIT ... 3a93148af4
Gram se prodaje za 1,4 eura. Nisam je kupovala preko ebaya, već doktora koji mi je rekao da je čuvam u zamrzivaču, a sutra dolazi da je pomiješa sa medom i ostalim sastojcima. Ukoliko je ovo prava, zanima me da li je mogu kupovati i preko interneta, da li gubi neka svojstva u putu, iako je u ovim vrećicama?Pozdrav
Avatar
antoniopavaroti
rank14
Postovi: 1030
Pridružen/a: 13.11.2013, 22:49
Zahvalio/a: 358 puta
Prim. zahvala: 330 puta

Re: Mumio (mumijo, mumyo, shilajit) - lat. Asphaltum punjabi

PostPostao/la antoniopavaroti » 26.02.2015, 17:20

..uvjek mi upadne u oči neka takva pisancija o metodama ili sredstvima ili sic! lijekovima , manje više , prirodnog porijekla ili materijalima ..spojevima .. koji eto kao i ova "mumio" liječi ni manje ni više kakvih 30-40 bolesti od kojih su neke čak i za današnje mogučnosti gotovo neizlječive ili teško izlječive ...a neke bolesti iz gore napisane litanije evidentno se mogu liječiti isključivo operativnim metodama .U prilog tome se navodi i notorna glupost indijskog "mudraca" Čarake koji eto ,nakon više stoljetne potrage konačno daje recept za ni manje ni više samo 1000 garantiranih godina života ako se pojede 35kg mumija. Ili možda mumije?Prave pravcate ..po mogučnosti taze egipatske i još ženskog spola jerbo je njihovo meso( bar meni) ukusnije . Tako , koliko god se znanost trudila i na logičkim i inim osnovama kroz bezbrojne kemijske i fizikalne pokuse i tretmane pronači odgovarajući lijek tj. postupak za neko izlječenje uvjek se jave tu i tamo poneki dušebrižnici koji nude spasonosne supstance ..maltene sveti gral ..izvor života i alelujsko mistično izlječenje ili lijekove poput ovog gore opisanog a koji u stvari nikad i nigdje nije proučen kroz pravi naučni i znanstveni pristup , kroz višegodišnje proučavanje i analizu prvo u laboratorijama širom svjeta pa preko opita na životinjama pa tek onda ..eventualno..na ljudima kroz kontrolne grupe i ostala sredstva pristupa i obrade koja se koriste a da bi se lakše i cjelovitije neki lijek ..spoj..itd. ispravno proanalizirao i u konačnici mu se dozvolila prodaja odnosno primjena u liječenju ljudi.
Poštujem brigu za bolesnog oca ..o čemu piše naš korisnik-ca Aida2601 ..ali draga moja zar nebi bilo jednostavnije da si napisala od čega ti otac boluje ? Pa tražila mišljenje od nekog na saitu tko možda ima slično iskustvo ili je doktor ili ili ? Čudno mi djeluje doktor alternativne medicine koji je eto baš "slučajno" ili ne , imao taj sveti "mumio" i baš je njegov najkvalitetniji i shodno tome papreno ljuto skup . U svemu tome jedino mi to mješanje sa medom djeluje ispravno .Neznam ..možda sam u krivu ..možda je taj mumio i taj doktor potpuno ispravna solucija za tebe i za tvoj slučaj ..volio bi da ti on pomogne tj. tvom ocu ..u svakom slučaju javi nam razvoj događaja ako češ biti u prilici.
Ne kažem da ne postoje dobri prirodni lijekovi pa čak i "umjetni" lijekovi se rade iz prirodnih elemenata i spojeva , supstanci , ali nije logiči moguće da takvi, u pravilu izvikani ,ili rijetke prirodne supstance liječe ama baš sve , često i najteže oblike karcinoma i ostalih bolest pred kojima i današnja medicina gotovo nemočno kleči.
Naravno , uvjek ima onih kojima će pomoći i parfemirano pseće govno ako ih se uvjeri da je to kitovo salo uvaljano u saharski pjesak.. i da je veoma rjedak pripravak sa samog vrha Olimpa ili Mont Everesta ..ubjeđivanje takvih naivaca uvjek je popračeno megamasnim cijenama za gramske težine.Zar zaista treba ..sad, danas , nakon svih postignuća uma podsječati na silne boleštine od kuge , lepre , tbc, diztenterije , ospica , šarlaha , variola ,itd , itd koje su tamanile i desetkovale u milionskim brojkama bespomoćno čovjećanstvo a kojemu nije pomoglo nikakvo zaklinjanje ni molitve svetim glupostima , ni podizanja zavjetnih crkava i kapelica i ostalih bedastoća a da o bogatim milodarima ni ne govorim koji su neštedimice davali na lopate i taljige, elem, ..nebi li se izliječilo i spasilo život pošto poto.Naravno , i onda su bezbrojni "čudotvorni" pripravci od konjskog podrepka i druge fantazije zvučnih imena a bome i cijena haračile (kao i danas)među obeznađenim stanovništvom ..no za razliku od ondašnje vjerske zatupljenosti i neobrazovanja to je moglo i je lako prolazilo ali danas?? Ma i danas je ista stvar ..kad bolje razmislim ..isto se mole sveti zaštitnici ,sveci voštanih lica mudro šute(po običaju) pješači se po kojekakvim svetištima a lokalne jungferice ..vidjelice ..usmjeravaju i manipuliraju stotinama tisuća bjeloglavih vjernika ka mjestima ukazanja presvetih majčica , djevica pod pazuhom, i ostalih ceremonija po hercegovačkom kršu iz kojeg su čak i poskoci pobjegli u bijeli svjet trbuhom za kruhom iz tog užarenog kamenjara i još jednom kamenjara..
Opet , neka svatko radi po svom nahođenju i savjesti..ako je ubjeđen da mu neko koloidno srebro ..mumio .. ili nešto treće koristi neka samo roka , roka..pa makar poplavio ili pocrnio . Neka se prodavači ljekovite magle i šarene laže , smiju na sav glas..a zašto i ne?
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"
Avatar
wonaabi
rank12
Postovi: 537
Pridružen/a: 21.03.2010, 11:06
Zahvalio/a: 185 puta
Prim. zahvala: 135 puta

Re: Mumio (mumijo, mumyo, shilajit) - lat. Asphaltum punjabi

PostPostao/la wonaabi » 01.03.2015, 23:38

susrela sam se s takvim pakiranjem kod starije osobe koja se lječila pomoću shilajita, mozes skuzit po okusu i kako se topi u vodi dal je pravi.na ebayu sam vidjela boljih ponuda ali je cijena uglavnom 50ak e za 50g i iako sam se dobro nasmijala na prethodni post i s većinom rečenog se u potpunosti slažem, meni je prošla temperatura i jači bronhitis u par dana kad sam eksperimentirala sa ovom smolom. tako da je nebi odbacio kao potpuni mumbo jambo.kakvoću stvarnih medicinskih svojstva mumia nisam podrobno proučio ali u najgorem slučaju znanost je dokazala moć placeba i mislim da to nije SAMO placebo već moć svakog pojedinca da iscjeli samog sebe, samo što se do te sposobnosti dolazi prevarom vlastitog uma, sve djeluje nekako ozbiljnije i djelotvornije kad je u igri neka basnoslovna cifra,egzotična priča i guru s reputacijom.ako ti otac vjeruje u mumio sigurno će mu pomoć,mozda čak ako i ne vjeruje al ako je konzervativni katolik ili neki slični autoktoni hibrid onda bi puno djelotvornije bilo da se iskreno pomoli za ozdravljenje i eventualno obrati nekom tko je zavrsio etnoframakologiju da ga savjestuje o načinims tradicionalnog lječenja s lokalnim pripravcima.
recite ne yogi, kao drogi!
Aida2601
rank1
Postovi: 3
Pridružen/a: 26.02.2015, 14:53
Zahvalio/a: 1 put

Re: Mumio (mumijo, mumyo, shilajit) - lat. Asphaltum punjabi

PostPostao/la Aida2601 » 02.03.2015, 02:03

antoniopavaroti je napisao/la:..uvjek mi upadne u oči neka takva pisancija o metodama ili sredstvima ili sic! lijekovima , manje više , prirodnog porijekla ili materijalima ..spojevima .. koji eto kao i ova "mumio" liječi ni manje ni više kakvih 30-40 bolesti od kojih su neke čak i za današnje mogučnosti gotovo neizlječive ili teško izlječive ...a neke bolesti iz gore napisane litanije evidentno se mogu liječiti isključivo operativnim metodama .U prilog tome se navodi i notorna glupost indijskog "mudraca" Čarake koji eto ,nakon više stoljetne potrage konačno daje recept za ni manje ni više samo 1000 garantiranih godina života ako se pojede 35kg mumija. Ili možda mumije?Prave pravcate ..po mogučnosti taze egipatske i još ženskog spola jerbo je njihovo meso( bar meni) ukusnije . Tako , koliko god se znanost trudila i na logičkim i inim osnovama kroz bezbrojne kemijske i fizikalne pokuse i tretmane pronači odgovarajući lijek tj. postupak za neko izlječenje uvjek se jave tu i tamo poneki dušebrižnici koji nude spasonosne supstance ..maltene sveti gral ..izvor života i alelujsko mistično izlječenje ili lijekove poput ovog gore opisanog a koji u stvari nikad i nigdje nije proučen kroz pravi naučni i znanstveni pristup , kroz višegodišnje proučavanje i analizu prvo u laboratorijama širom svjeta pa preko opita na životinjama pa tek onda ..eventualno..na ljudima kroz kontrolne grupe i ostala sredstva pristupa i obrade koja se koriste a da bi se lakše i cjelovitije neki lijek ..spoj..itd. ispravno proanalizirao i u konačnici mu se dozvolila prodaja odnosno primjena u liječenju ljudi.
Poštujem brigu za bolesnog oca ..o čemu piše naš korisnik-ca Aida2601 ..ali draga moja zar nebi bilo jednostavnije da si napisala od čega ti otac boluje ? Pa tražila mišljenje od nekog na saitu tko možda ima slično iskustvo ili je doktor ili ili ? Čudno mi djeluje doktor alternativne medicine koji je eto baš "slučajno" ili ne , imao taj sveti "mumio" i baš je njegov najkvalitetniji i shodno tome papreno ljuto skup . U svemu tome jedino mi to mješanje sa medom djeluje ispravno .Neznam ..možda sam u krivu ..možda je taj mumio i taj doktor potpuno ispravna solucija za tebe i za tvoj slučaj ..volio bi da ti on pomogne tj. tvom ocu ..u svakom slučaju javi nam razvoj događaja ako češ biti u prilici.
Ne kažem da ne postoje dobri prirodni lijekovi pa čak i "umjetni" lijekovi se rade iz prirodnih elemenata i spojeva , supstanci , ali nije logiči moguće da takvi, u pravilu izvikani ,ili rijetke prirodne supstance liječe ama baš sve , često i najteže oblike karcinoma i ostalih bolest pred kojima i današnja medicina gotovo nemočno kleči.
Naravno , uvjek ima onih kojima će pomoći i parfemirano pseće govno ako ih se uvjeri da je to kitovo salo uvaljano u saharski pjesak.. i da je veoma rjedak pripravak sa samog vrha Olimpa ili Mont Everesta ..ubjeđivanje takvih naivaca uvjek je popračeno megamasnim cijenama za gramske težine.Zar zaista treba ..sad, danas , nakon svih postignuća uma podsječati na silne boleštine od kuge , lepre , tbc, diztenterije , ospica , šarlaha , variola ,itd , itd koje su tamanile i desetkovale u milionskim brojkama bespomoćno čovjećanstvo a kojemu nije pomoglo nikakvo zaklinjanje ni molitve svetim glupostima , ni podizanja zavjetnih crkava i kapelica i ostalih bedastoća a da o bogatim milodarima ni ne govorim koji su neštedimice davali na lopate i taljige, elem, ..nebi li se izliječilo i spasilo život pošto poto.Naravno , i onda su bezbrojni "čudotvorni" pripravci od konjskog podrepka i druge fantazije zvučnih imena a bome i cijena haračile (kao i danas)među obeznađenim stanovništvom ..no za razliku od ondašnje vjerske zatupljenosti i neobrazovanja to je moglo i je lako prolazilo ali danas?? Ma i danas je ista stvar ..kad bolje razmislim ..isto se mole sveti zaštitnici ,sveci voštanih lica mudro šute(po običaju) pješači se po kojekakvim svetištima a lokalne jungferice ..vidjelice ..usmjeravaju i manipuliraju stotinama tisuća bjeloglavih vjernika ka mjestima ukazanja presvetih majčica , djevica pod pazuhom, i ostalih ceremonija po hercegovačkom kršu iz kojeg su čak i poskoci pobjegli u bijeli svjet trbuhom za kruhom iz tog užarenog kamenjara i još jednom kamenjara..
Opet , neka svatko radi po svom nahođenju i savjesti..ako je ubjeđen da mu neko koloidno srebro ..mumio .. ili nešto treće koristi neka samo roka , roka..pa makar poplavio ili pocrnio . Neka se prodavači ljekovite magle i šarene laže , smiju na sav glas..a zašto i ne?Ne znam što ovaj pokrenuh esej ismijavanja, ja nisam niti rekla da vjerujem da će mumija izliječiti mog oca. Ja ovo koristim kao pripravak za podizanje imuiteta i sada vam već mogu tvrditi da je jako učinkovito, jer na ocu već vidim promjene nabolje.

Hvala na konkretnom odgovoru u postu iznad.

Pozdrav

Natrag na “Liječenje ljekovitim biljem”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.