Poljska preslica - za zdravlje i ljepotu

Recepti, napici, tinkture...
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 718
Pridružen/a: 08.07.2010, 10:33
Zahvalio/a: 428 puta
Prim. zahvala: 333 puta

Poljska preslica - za zdravlje i ljepotu

PostPostao/la Ninti » 23.07.2012, 10:23

Drugi nazivi: konjski rep, kositerka, njivska preslica, poljska preslica, rastavić, šutkavac, vošće.

Poljska preslica (Equisetum arvense) je jako rasprostranjen korov koji se teško iskorjenjuje. Ubraja se u red papratnjača. Trajna podzemna stabIjika crne je boje i poput niti rasprostranjuje se u dubinu i širinu i jako je otporna. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu te je zbog toga zovu konjskim repom.
Raste na močvarnom tlu , na pjeskovitim livadama i poljima te duž željezničkih nasipa.

slika
slika
slika

Ne moraju sve ljekovite biljke biti prelijepe cvjetnice poput lavande, niti neobična visoka stabla poput kamforovca. Postoje i neugledne biljke koje susrećemo u šetnji periferijom svog grada, a da možda niti ne pomislimo kako mogu biti iznimno ljekovite, a neke nam mogu pomoći čak i za ljepotu. Jedna od takvih biljaka je poljska preslica.

Poljska preslica sve je samo ne neiskusna. Preživjela je dvije velike kataklizme na zemlji milijune godina ranije, jednu davno prije pojave dinosaura, i drugu koja je dinosaure uništila. Tako očito sposobna i izdržljiva biljka morala je “izmisliti” vrlo vrijedne spojeve kako bi preživjela.

Osim zbog svoje starosti, ova biljka koja pripada u grupu papratnjača, poznata je i zbog dva životna oblika. Šetajući prirodom u rano proljeće, možete zapaziti kako iz zemlje niče mala, smeđa neugledna biljka, s neobičnim vrhom koji poput primitivnog klasa nosi spore kojima se biljka razmnožava. Taj se smeđi oblik naziva fertilni (plodni) oblik. Kasnije, iz istog korijena niče prepoznatljiva zelena biljka koja ima funkciju da stvara hranjive tvari, ali ne i da se razmnožava. Stoga se taj zeleni oblik naziva sterilni oblik. Ljekovita je upravo ta sterilna, zelena biljka.

Njenu berbu prepustite ljudima koji biljke dobro poznaju, jer ju neiskusno oko može lako zamijeniti s njenom nimalo bezazlenom i prilično otrovnom sestrom (Equisetum palustre).
slikaEquisetum palustre


Kakvo je ljekovito djelovanje poljske preslice?

Kada uberete poljsku preslicu možete zamijetiti da je to prilično čvrsta biljka usprkos tome što djeluje lomljivo. Svoju čvrstoću duguje silicijevim spojevima neobične strukture, od kojih je dio topiv u vodi. U tradicionalnoj fitoterapiji biljke sa silicijevim spojevima, poput plućnjaka (Pulmonaria officinalis) i preslice, koristile su se kod tuberkuloze. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća vjerovalo se da silicijevi spojevi pomažu imunološkoj obrani u plućima i regeneraciji oštećenog plućnog tkiva. Moderna fitoterapija smatra takvu upotrebu relativno zastarjelom i neopravdanom, premda postoji nemali broj opisanih slučajeva gdje su preslica i plućnjak pomogli kod plućnih bolesti.
Za lijek se sakuplja cijela biljka.

Višestruka ljekovitost preslice poznata je od davnina.
Osnovne djelatne tvari: Sadrži silicijevu kiselinu, flavonoide, saponine (ekvizetonin).
Jedno je od najboljih sredstava za liječenje bolesti pluća, posebno kod plućnih krvarenja i tuberkuloze. Preslica je veoma dobra i u liječenju svih oblika malokrvnosti jer pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Nenadoknadivo je sredstvo u liječenju čira na želucu, hemoroida i raznih oblika čireva te u liječenju bolesti mokraćnih puteva.
Dobri rezultati se postižu kod liječenja grčeva u mjehuru, bolnog mokrenja, zadržavanja mokraće, upale bubrega s pojavom bjelančevina u mokraći, upale bubrežne nakapnice, krvarenja bubrega, kod hroničnog nadražaja mejhura s pritiskom na mokrenje (kod žena) te kod početne tuberkuloze bubrega i mjehura. Pomiješana s drugim biljkama koristi se i u liječenju raznih drugih bolesti.
Preporuča se i u kurama za mršavljenje, kao dopunska terapija osteoporoze te krhkih noktiju i kose. Dobro djeluje kod reume i gihta. Kao kupka pomaže kod rana koje sporo cijele, kroničnih ekcema te za sprečavanje nastajanja bora. U “narodnoj medicini “koristila se za liječenje tuberkuloze, a novija istraživanja govore i tome u prilog. Ograničenja za uporabu: Nakon 2 mjeseca primjene, preporuča se stanka u uzimanju, barem kroz 10 dana.
S kliničkog aspekta, preslici je opravdana upotreba kod urinarnih tegoba, poput kroničnog i akutnog cistitisa (upale mokraćnog mjehura) te bubrežnih kamenaca. Danas također znamo da nisu samo silicijevi spojevi odgovorni za djelovanje, već i drugi ljekoviti spojevi, među kojima su i kemijski neobične kiseline poput ekvisetolične kiseline. Zanimljivo je to da biljka sadrži i vrlo male količine spoja nikotina, inače prisutnog u duhanu. No, ta je količina odveć mala da bi djelovala na organizam.

Preslica se koristi u tzv. drenažnim kurama kojima je cilj “ojačati” bubrege. Te kure traju obično 2-3 tjedna, a tijekom njih iskazuje se blagi diuretički učinak, tj. dolazi do pojačanja stvaranja urina. Ne dolazi do pojačanog lučenja kalija ili natrija, stoga se smiju provoditi i kod osoba koje zbog uzimanja lijekova (poput nekih lijekova za srce) moraju paziti da ne koriste čajeve koji djeluju na lučenje natrija ili kalija.

Preslica se u modernoj fitoterapiji često opisuje kao remineralizacijska biljka, vraćajući elastičnost i čvrstoću kostima, kosi i noktima. Stoga se ona koristi i kod osteoporoze te kod problema s krhkim i lomljivim noktima i kosom. Budući da je osteoporoza vrlo česta bolest današnjice, gotovo je nevjerojatno da je ovakva primjena preslice kod nas gotovo nepoznata. Isto je tako neobično da se u doba kada mnoge žene posežu za vrlo skupim kozmetičkim pripravcima za jačanje kose i noktiju, posve zaboravlja kako ljepota dolazi iznutra, te kako je važno pomoći organizmu tako da tkivo samo ojača svoju funkciju.

Kako koristiti poljsku preslicu kod mokraćnih tegoba?

Tradicionalni travari rijetko propisuju poljsku preslicu da se koristi samostalno. Naime, većinom se prodaje u čajnim smjesama s drugim biljkama poput medvjetke, lista breze, zlatnice i sličnih biljaka koje također djeluju na mokraćni sustav. Pritom se zaboravlja da se navedene biljke spravljaju prelijevanjem biljnog materijala vrućom vodom (takav pripravak se naziva infuz). Za razliku od njih, poljska preslica se mora kuhati barem 5 minuta u ključaloj vodi kako bi se iz nje iscrple ljekovite tvari (to se naziva dekokt). S druge strane, kuhanje biljaka poput medvjetke oštetilo bi ljekovite sastojke. Stoga se preporuča korištenje poljske preslice kao samostalne terapije, a ne u čajnim smjesama!

Dekokt preslice se spravlja kuhanjem 2-4 g droge (to je otprilike jedna na vrh puna jušne žlica) u 250-300 mL vode. Kuha se na tihoj vatri 5 minuta, potom se makne s vatre i ostavi poklopljeno još desetak minuta. Pije se uvijek svježe pripremljen dekokt, 2-3 puta dnevno između obroka. Preporuča se kod tegoba s mokraćnim mjehurom, a kura traje 2-3 tjedna.

Mnogim ljudima je spravljanje dekokta nezgodno zbog posla i manjka vremena za kuhanje. Stoga se mogu uzimati i druge vrste pripravaka preslice. Jedan od njih je SIPF ekstrakt. SIPF je francuska skraćenica za integralnu suspenziju ljekovitog bilja. Tijekom proizvodnje se svježa biljka prelije s tekućim dušikom koji je zamrzne, a potom se usitnjava. Nakon toga se biljni materijal prelije s otopinom alkohola i iscijedi. Na taj je način spriječen raspad osjetljivih tvari, a sam pripravak sadrži svježi sok biljke s visokom razinom u vodi topivih silicijevih spojeva i osjetljivih spojeva poput flavonoida. Jedna čajna žličica SIPF ekstrakta pomiješa se u 200 mL mlake vode. Kod mokraćnih tegoba pije se 3 puta dnevno tijekom 2-3 tjedna.

Druge vrste pripravaka, poput tinktura, kapsula sa suhim ekstraktima i stabiliziranih vodenih pripravaka, nisu dostupne na našem tržištu.

Kako koristiti preslicu kod osteoporoze i krhkih noktiju i kose?

Pripravak koji je najdjelotvorniji je SIPF pripravak. Budući da se kod ovakvih tegoba koristi duže vrijeme, dovoljno je uzimati jednu čajnu žličicu u pola čaše vode dva puta dnevno između obroka. Uzima se mjesec dana, a potom se napravi pauza od tjedan dana, nakon koje se nastavi uzimati daljnjih mjesec dana.

Uz preslicu, ne smije se zaboraviti uzimati pripravke kalcija i drugih minerala te vitamine B kompleksa. Njihov unos najbolje je ostvariti uz kvalitetnu prehranu: vitamini B kompleksa nalaze se u neljuštenim žitaricama, a kalcij u biljnim namirnicama poput sezama i rogača. Mlijeko, pogotovo današnje industrijski obrađeno mlijeko, na žalost, nije najkvalitetnija namirnica za unos kalcija.

Osim terapije iznutra, koncentrirani dekokt poljske preslice se koristi kao tonik za lice kod stanjene kože sklone borama. Šteta je što u poplavi raznoraznih losiona za lice, punih konzervansa i umjetnih tvari, danas niti jedan kozmetički salon ne nudi tretmane ovakvim kvalitetnim, prirodnim i svježim tonikom za njegu kože!

Tonik za njegu lica

Spravlja se tako da se jedna jušna žlica preslice kuha deset minuta u 150 mL vode, ostavi stajati 10 minuta, a potom se mlaka otopina nanosi vatom na lice, navečer prije spavanja, i prije nanošenja kvalitetne prirodne kreme ili ulja za lice. Ovaj nježan losion, jednostavan za pripravu, vrlo je ugodan za kožu.

Treba li biti oprezan kod uporabe preslice?

U nekim fitoterapijskim knjigama kadšto se nađu upozorenja kako je preslica opasna za bubrege. Klinička fitoterapija to nije potvrdila, no ipak treba biti oprezan i ne koristiti dekokt preslice kod upala bubrega poput glomerulonefritisa. No, to vrijedi za gotovo sve biljke koje djeluju na bubrege. Treba biti oprezan i kod jako smanjenog kapaciteta rada bubrega pa u tom slučaju uvijek treba konzultirati stručnu osobu.

U nekim knjigama se također nađe podatak kako preslica uništava tiamin (vitamin B1) pa se zato ne bi smjela uzimati oralnim putem. Danas znamo da druge vrste preslica sadrže enzim tiaminazu koji uništava vitamin B1, ali to je opasnost samo za stoku i druge biljojede ukoliko se hrane velikim količinama raznih vrsta preslice. Stoga je preslica biljka koja je sigurna za upotrebu. Čak ni poslovično stroga Komisija E, zadužena od strane njemačke vlade da odobrava biljne lijekove, ne navodi opasnosti uzimanja poljske preslice.

ČAJ OD PRESLICE

Preslica svojim djelovanjem pomaže obnavljanju krvi pa je dobro piti čaj od preslice kod svih oblika krvarenja.

U kombinaciji, ako se pije čaj od preslice i njime ispire kosa zaustavlja ispadanje kose. Ispiranje svježim čajem od preslice pospješit će i zacjeljivanje rana.

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.


Izvor: Centar Cedrus
Refren? Mantra? Ne, tek razlika između ljudi koji žive i onih koji samo borave ovdje.

Natrag na “Liječenje ljekovitim biljem”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.