Bukovača (Pleurotus ostreatus) i Uzgoj

Općenito o gljivama i kako ih uzgojiti
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Bukovača (Pleurotus ostreatus) i Uzgoj

PostPostao/la Red » 08.09.2010, 11:38

Bukovača

slika

Bukovača - Pleurotus ostreatus je ukusna jestiva gljiva i odlično pomoćno ljekovito sredstvo. Kao gljivu koja jača imunitet vjekovima su je koristili Kinezi, a krajem prošlog stoljeća počeli su je koristiti i u Europi. U prirodi bukovača raste u buketima ili grupama, po hladnom vremenu, na mrtvom drvetu, najčešće listopadnih vrsta. Radi se o gljivi asimetričnog oblika, glatkog šešira sa ekscentrično ili lateralno postavljeno drškom, koja ima svoje obožavatelje spremne da savladaju razne prepreke kako bi došli do ukusnog zalogaja.

Uzgojene vrste su svakako najpopularnije i po zastupljenosti na tržištu su odmah iza šampinjona.

Kinezu su je koristi se za ublažavanje bolova i relaksaciju mišića. Pored toga, upotrebljavali su je i u lječenju lumbaga, ukočenosti ekstremiteta i tetiva, kao i za lječenje loše cirkulacije. Preporučena doza za lječenje je tri do devet grama suhe bukovače u toku dana.

slika
DivShare File - Koso_ Dr Sandor - Gajenje gljive bukovace.pdf

Uzgoj

slika

Gljive se uzgajaju na sirovinama koje su slabo iskoristive u druge svrhe. Mogu se proizvoditi tijekom cijele godine na relativno malom prostoru u kratkom ciklusu proizvodnje. Za pripremanje uzgojne hranjive podloge najčešće se upotrebljava slama žitarica, npr. pšenice i raži, koja bi se inače spalila ili zaorala.

Nakon uzgoja bukovače, prorašteni supstrat se u nekim zemljama koristi kao stočna hrana. Osim slame žitarica za uzgoj gljiva može se koristiti i pljeva, kukuruzovina, lišće, piljevina, stari papir i drveni otpaci.Ciklus uzgoja bukovače je kraći od ciklusa uzgoja šampinjona. Do pojave prvih plodišta ne prođe ni pun mjesec dana, a očekivani prinos iznosi otprilike 50% od težine upotrijebljene suhe mase. U prirodi bukovača (Pleurotus ostreatus) raste na panjevima, srušenim stablima i komadima drva koji ostaju iza sječe. Prvi pokušaji uzgoja bili su na drvu. Ova se metoda uzgoja i danas uspješno koristi. U posljednje vrijeme, bukovača se uzgaja na poljoprivrednim nusproizvodima, npr. slami različitih žitarica pomiješanoj s različitim omjerima kukuruzovine, sijena, pljeve, piljevine i sl. Na takvim podlogama ciklus uzgoja traje dva do najviše tri mjeseca.

slika

Bukovača se može uzgajati u zatvorenim, djelomično zatvorenim i otvorenim ali natkrivenim prostorima. Mjesto uzgoja mora biti zaštićeno od kiše, jakog vjetra i izravnih Sunčevih zraka. Mora biti osigurana stalna visoka vlažnost zraka, dobro prozračivanje i 12-satno osvjetljenje. Slama koja se koristi za pripremu podloge mora biti zdrava, zlatno-žute boje i suhih vlati. Podlozi se može dodati sijeno (10-30%), kukuruzni oklasci (25-75%), kukuruzovina (25-50%) ili slama soje ili graška (10-30%). Dodatak sijena u hranjivu podlogu povećava prinos za oko 20% i smanjuje napad zelenih plijesni na supstrat. Sve sirovine koje se koriste kao hranjiva podloga moraju biti dobro usitnjene. Image
Uzgojem bukovača na slami dobit će se zdrava hrana i iskoristiti slama koja bi se inače spalila ili zaorala.

MATERIJAL I METODE

Micelij bukovače nasađivat će se na usitnjenu slamu ječma ili pšenice. Prije nasađivanja micelija supstrat će se sterilizirati vrenjem na temperaturi 100 st. C oko pola sata kako bi se uništili mikroorganizmi i potom dobro ohladiti jer temperatura od 33 st. C ubija micelij bukovača.
Steriliziranom supstratu (100 kg) se dodaje micelij (5 litara). u slojevima. Smjesa se stavlja u plastične vreće veličine 45 x 90 cm i to tako da se slaže sloj supstrata, sloj micelija i tako do vrha vreće. Na vrećama se radi prozračivanja izbuše rupe promjera 15-20 mm na razmaku od dvadesetak centimetara. Vreće se stavljaju u zamračenu prostoriju na temperaturu 22 st. C. Nakon otprilike tri tjedna vreće su gotovo sasvim proraštene i premještaju se u prostoriju za uzgoj. U tim prostorijama mora biti osigurano 12-satno osvjetljenje i vlažnost 90-95% Prilikom berbe stručak se reže blizu same površine na kojoj je izrastao. Nakon 10-15 dana pojavit će se nove bukovače. Moguće su tri berbe, a nakon toga je supstrat iscrpljen.

Faze prorastanja

Kod uzgoja bukovače tijekom faze prorastanja potrebno je ispuniti samo jedan uvjet. Toplina uzgojne prostorije treba biti 24 °C. Ukoliko je toplina uzgojne prostorije niža doći će do smanjivanja prinosa. Do toga dolazi jer bukovača nije nakupila optimalnu količinu hranjiva u gljivači (miceliju) potrebnu za obilno plodonošenje u slijedećoj fazi. Bukovača vrlo dobro prorasta podlogu i na nižoj toplini od 10-20 °C i naizgled sve je u redu, no onda plodonosi slabije od očekivanog. Razlog se nalazi u tome da enzimi koje bukovača ispušta u podlogu kako bi je mogla probaviti ne rade na ovim nižim toplinama dobro te gljiva ne može nakupiti potrebnu količinu hranjiva kako bi obilno plodonosila. Zbog toga tijekom zime ne treba škrtariti na grijanju jer će nam se optimalno grijana bukovača odužiti visokim prinosom. Tijekom prorastanja nije dobro nit dozvoliti da se toplina uzgojne prostrije popne preko 30 °C. Na tako visokoj toplini enzimi razgrađuju podlogu vrlo brzo pa dolazi do jakog grijanja unutar vreća što u konačnici dovodi do odumiranja gljivače i izostanka ili velikog pada prinosa.

Na 30 m2 moglo bi se kvalitetno smjestiti maksimalno do 400 vreća sa supstratom na kojima rastu gljive. Na 50 m2, oko 800 vreća, na 100 m2 do oko 1600 vreća.

slika

Održavanje prostora za uzgoj

● u prostoriji za uzgoj mora biti osigurano 12-satno osvjetljenje i vlažnost 90-95%
● vlažnost se postiže zalijevanjem betonskog poda ili orošavanjem leđnim, ručnim
ili ugrađenim automatskim ovlaživačem. Izbijegavati direktno polijevanje vreća
i gljiva koje izrastaju
● osigurati dovoljnu svjetlost (prirodnu ili umjetnu)ovisno o površini prostora
● ako nema dovoljno prirodne ventilacije potrebno je ugraditi dva ventilatora.
Jedan se postavlja iznad poda 10 cm (za izbacivanje CO2 ), a drugi ispod plafona
(za ubacivanje čistog zraka).

Berba gljiva
● prva berba se očekuje nakon 4 tjedna. Berbe se obavljaju prosječno svakih 7 dana
ili češće ako je to potrebno.
● Bukovače se beru kad veličina klobuka naraste promejra do 10 cm. Bere se cijeli grm
iz korijena, ništa se ne ostavlja na tom mjestu.
● Rezanje se vrši 2 cm ispod klobuka
● uobičajeno je da se ostvare 3 berbe

Uzgoj na drvetu

slika

U prirodi bukovača raste na drvetu lisnatog drveća. Zato je možete uzgajati i na drvenim oblicama dužine 30–80 cm. Možete upotrijebiti oblice svih vrsta lisnatog drveća (ne četinara!)Drvo ne bi trebalo biti starije više od pola godine od odsijecanja. Postoji mnogo mogućnosti zasijavanja oblica bukovačom. Bitno je da bukovača dođe direktno u kontakt sa drvetom kako bi hife bukovače mogle prorastati u drvo. Micelijem obrasle kolčiće kasnije zabodite do 1/3 u zemlju u vrt, na mjesto koje je u polusjeni. U slučaju suše prskajte ih vodom. Oblice rađaju 2–5 godina (ovisno o hranjivosti drveta).
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
HypnoToad
Moderator
Postovi: 3085
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:57
Zahvalio/a: 404 puta
Prim. zahvala: 999 puta

Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) i Uzgoj

PostPostao/la HypnoToad » 31.08.2012, 11:15

Dalo bi se nešto sredit, ali otvoreni prozori bi predstavljali problem. Prvo treba osigurati konstantnu visoku vlažnost. Za to bi možda najbolje bila nekakva konstrukcija pokrivena najlonom, i pregrađena na manje dijelove radi lakšeg održavanja vlažnosti. Zatim bi trebalo pokušati smanjiti varijacije u temperaturi, ako je sve otvoreno to bi moglo predstavljati značajan problem. Bukovače su još prilično otporne na to, ali shiitake i druge gljive nebi mogle pravilno rasti.
Ukratko, definitivno je moguće, ali bi prvo trebalo podosta uložiti u osiguravanje potrebnih uvjeta.
I want to say I’ve had it, and fuck what might have been
I want to say the battle’s done and we just couldn't win
That we could not prevail verse the world we’ve been given
I didn't just not ask for this, I wasn't asked permission
Avatar
HypnoToad
Moderator
Postovi: 3085
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:57
Zahvalio/a: 404 puta
Prim. zahvala: 999 puta

Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) i Uzgoj

PostPostao/la HypnoToad » 31.08.2012, 11:59

Da, to bi se dalo izvest. Ovo je za bukovače najbolje vrijeme, sve do nekih 5 stupnjeva će one rast bez problema, nešto sporije ali mesnatije. Bukovačama treba dosta svjetla, dnevno svjetlo i blizina prozora bi bila najbolja, mada može i s neonkama.
Ljudi prodaju micelij bukovače po oglasnicima za dosta nisku cijenu, to je po meni najbolje za početak, pripremiš i pasteriziraš slamu i samo pomiješaš gotovi micelij. Kasnije od svojih gljiva uzmeš spore ili klon i proizvodiš vlastiti micelij.
Slamu treba nasjeć na male komade, oko 3-5 cm, to se može i onim ručnim kosilicama sa niti u nekoj kanti.
I want to say I’ve had it, and fuck what might have been
I want to say the battle’s done and we just couldn't win
That we could not prevail verse the world we’ve been given
I didn't just not ask for this, I wasn't asked permission
Avatar
Svilaja
rank4
Postovi: 147
Pridružen/a: 28.05.2011, 13:03
Zahvalio/a: 37 puta
Prim. zahvala: 48 puta

Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) i Uzgoj

PostPostao/la Svilaja » 12.03.2013, 14:56

Orijentalni ječmoto od bukovača

Sastojci:
- ječam
- kapula (luk)
- bukovače
- sirutka
- klinčići, muškatni orah, đumbir, sol i papar

Postupak:
- skuhati ječam
- na tavi, na ulju popržiti kapule dok ne posmeđi, dodati bukovače i uz lagano miješanje na srednjoj vatri peći dok se bukovača lagano ne omekša.
- pomiješati ječam i pečene bukovače, zaliti sirutkom i staviti na srednju vatru da se kuha. Nakon par min dodati isjeckani đumbir i klinčiće i zasoliti krupnom soli. Po potrebi dodavati vode i ostaviti da se kuha još par minuta. Na kraju popapriti i naribati malo muškatnog oraščića. Ostaviti poklopljeno da se zgusne pet minuta.
- dobar tek! :delicious:


Može li netko napisati nešto o ljekovitosti bukovače, ljekovitim tvarima i njihovoj stabilnosti na temperaturi? :-?
Tko na jastuku ima vrt služi tome vrtu danju i noću, zelen i bez ičega svoga.
statista83
rank1
Postovi: 7
Pridružen/a: 31.07.2013, 22:19
Zahvalio/a: 2 puta

Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) i Uzgoj

PostPostao/la statista83 » 31.07.2013, 23:27

Pozdrav svima!Novi sam na forumu i imao bi jedno pitanje.Zanima me je li moguce kupovni micelij bukovace na zrnu pšenice prebaciti dijelom u drugu posudu sa steriliziranom pšenicom i tako osigurati micelij za sljedecu sadnju i ako jeste koja je procedura ??Unaprijed hvala !
Avatar
muscaria
rank6
Postovi: 213
Pridružen/a: 28.10.2012, 17:47
Zahvalio/a: 40 puta
Prim. zahvala: 38 puta

Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) i Uzgoj

PostPostao/la muscaria » 01.08.2013, 07:26

Naravno da je moguće, i vrlo je jednostavno ako uspiješ održati sterilnost. U steriliziranu teglu pšenice, raži, ječma ili zobi koja je prethodno natopljena vodom i sterilizirana, ubaciš mrvicu micelija i čekaš...... Za neko vrijeme imat ćeš cijelu teglu punu micelija..
Pozdrav!
Samo da napomenem, ono što je jednom HypnoToad rekao, u ovo doba godine je jako teško stvoriti sterilne uvjete jer je zrak pun raznih mikro gamadi koje samo čekaju da ti naprave sra*e..
Moja proizvodnja bukovača za sada stoji jer su me kontaminacija izludile... Čekam zimu!! :-? #-O
Peace, Love, Sharing & Understanding
statista83
rank1
Postovi: 7
Pridružen/a: 31.07.2013, 22:19
Zahvalio/a: 2 puta

Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) i Uzgoj

PostPostao/la statista83 » 03.08.2013, 00:36

Hvala na brzom odgovoru!I da napomenem ,zasijao sam nekoliko vreca u prostoriji sa izolacijom i bez hlađenja tako da je temperatura u prosjeku 25 stepeni pa ako ima nekih savjeta dobrodošli su :)
statista83
rank1
Postovi: 7
Pridružen/a: 31.07.2013, 22:19
Zahvalio/a: 2 puta

Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) i Uzgoj

PostPostao/la statista83 » 15.08.2013, 11:26

Pozdrav!Ponovo trebam pomoć :( buduci da sam pocetnik htio sam malo eksperimenstisati pa sam u neke vrece dodavao piljevinu koju sam natopio u hipermanganu 24h a neke samo prokuhanom slamom i sijenom pa evo sta se desilo..vrece sa slamom su prorasle micelijem mnogo brze i izgledaju dobro ,dok se na vrecama sa mjesavinom piljevine prorastanje usporilo i sada vidim da se pojavila i zelena plijesan ..zarazene vrece sam odmah odstranio iz prostorije pa me zanima kakve su sanse da ce se zaraza prosiriti na ostale vrece i kakve se mjere mogu poduzeti ??Hvala unaprijed!
statista83
rank1
Postovi: 7
Pridružen/a: 31.07.2013, 22:19
Zahvalio/a: 2 puta

Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) i Uzgoj

PostPostao/la statista83 » 27.08.2013, 20:44

hello ljubitelji gljiva :) moje bukovace uspjevaju ,pogotovo sa padom temperature , zelena napast je takodje prisutna kao i mušice koje je ocigledno prenose ali nema predaje :( ono sto je novo jeste da se na jednom buketicu koji je tek 2-3 dana prisutan boja promjenila na pola klobuka u žutu a primjetim i kapljice na njima pa ako je nekome poznato o cemu se radibas bi volio znati jer na netu ne vidim nista korisno :) pozz
dr.manijak
rank14
Postovi: 1721
Pridružen/a: 05.04.2010, 21:15
Zahvalio/a: 101 put
Prim. zahvala: 232 puta

Re: Bukovača (Pleurotus ostreatus) i Uzgoj

PostPostao/la dr.manijak » 01.09.2013, 11:57

Trazim neku metodu za seckanje 100 kilograma slame na stapice od po 3-4cm za bukovacu, vidim da si ti hypno napisao sa ovim trimerom valjda, kako si to zamislio, jel ima neki primer na netu gde mogu da vidim kako se to radi.
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?

Natrag na “Jestive i ljekovite Gljive i Uzgoj”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.