Reishi (Ganoderma lucidum)

Općenito o gljivama i kako ih uzgojiti
shroomko
rank14
Postovi: 887
Pridružen/a: 16.07.2012, 18:45
Zahvalio/a: 138 puta
Prim. zahvala: 202 puta

Re: Reishi (Ganoderma lucidum)

PostPostao/la shroomko » 28.08.2013, 01:45

Koja mrcina. Jeli to reishi?
dr.manijak
rank14
Postovi: 1722
Pridružen/a: 05.04.2010, 21:15
Zahvalio/a: 101 put
Prim. zahvala: 232 puta

Re: Reishi (Ganoderma lucidum)

PostPostao/la dr.manijak » 28.08.2013, 13:45

Da da reishi. Ogromna je, ovo je prvi put da nadjem ovoliki primerak, obicno se krecu najvise do 150gr(Ono sto sam ja nalazio)
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Avatar
vrtniPatuljak
rank3
Postovi: 99
Pridružen/a: 30.04.2011, 11:39
Zahvalio/a: 23 puta
Prim. zahvala: 9 puta

Re: Reishi (Ganoderma lucidum)

PostPostao/la vrtniPatuljak » 28.08.2013, 14:07

wow :-o stvarno je mrcina meni je največa bila oko 270 g
"love the life you live, live the life you love.” - Bob Marley
dr.manijak
rank14
Postovi: 1722
Pridružen/a: 05.04.2010, 21:15
Zahvalio/a: 101 put
Prim. zahvala: 232 puta

Re: Reishi (Ganoderma lucidum)

PostPostao/la dr.manijak » 04.05.2014, 00:52

Mene drugari jako dobro znaju po tome sto na pecanju uvek nailazim na Reishi gljive i ovog vikenda sam imao ogroman ulov, stvarno je prevelika kao sto mozete videti na slci!

[img]https://i.imgur.com/zJs0Tfk.jpg[/img]
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Avatar
Minja
rank2
Postovi: 33
Pridružen/a: 09.04.2012, 21:31
Zahvalio/a: 3 puta
Prim. zahvala: 11 puta

Re: Reishi (Ganoderma lucidum)

PostPostao/la Minja » 08.09.2014, 15:23

slika

slika


Ganoderma lucidum - hrastova sjajnica iz moje šume :)

slika
Avatar
miskostudenac88
rank1
Postovi: 8
Pridružen/a: 30.01.2014, 02:15
Zahvalio/a: 1 put

Re: Reishi (Ganoderma lucidum)

PostPostao/la miskostudenac88 » 16.10.2014, 20:39

:D stvarno prelep primerak Minja, kod mene na suvoj planini sam ih nalazio cesto ali nisam znao da su lekovite, ove godine sam ubrao par primeraka i jos dosta ostavio u sumi nadam se da cu sledece godine naci mlade na mestima gde sam ostavio stare ;) mozda bih i probao da je razmnozim u sumi neznam koliko bi mi to poslo za rukom ali vidim da je moguce uzgajati je :-? otac mi je pricao da je moja baba lecija ljude tom pecurkom reko mi je tek kada sam doneo skoro kuci par primeraka steta sto mi ranije nije reko nalazio sam ih stotinak metara iznad kuce :D
112358
rank1
Postovi: 1
Pridružen/a: 11.07.2018, 12:04
Prim. zahvala: 1 put

Re: Reishi (Ganoderma lucidum)

PostPostao/la 112358 » 11.07.2018, 14:47

Živjeli!
Prošle godine naletio sam na zanimljive ali većinom stare primjerke Ganoderme lucidum. Panj na kojem su nađene gljive je skoro u potpunosti raspadnut, no šuma je hrastova pa sam pristao na prepostavku. Konzultirao sam se s jednim iskusnim "gljivarom" koji mi je prenio da može biti siguran za neke od tih gljiva, ali da izobličenje, eventualna trulež i promjena boje starijih primjeraka otežavaju stvar.
https://imgur.com/a/FFSwOKl -- gljive koje su dobile "prolaz", više i manje sjajne, više i manje crvene.

Nakon dosta vremena traženja slika i čitanja o G.lucidum, ostao sam lagano zbunjen oko toga što se sve smatra tom gljivom - svakojaki oblici, boje, debljine, sjajnosti i duljine stručka, a nekoliko internetskih članaka koji su navodili lakoću prepoznavanja + neki članak koji je spominjao neke nejasnoće oko taksonomije ganoderma, probudili su u meni sumnju. Zaključak je bio da ću se teško osloniti na neki izvor, pa sam pokupio iz raznih izvora po neku informaciju (najvažnija od njih bila je da nema otrovnih polypore gljiva) i ostatak prepustio svojeglavosti. Prisjetio sam se kako sam počupao bez razmišljanja sve primjerke iz panja ali pročitao sam da godinama izbijaju na istom mjestu, pa u isčekivanju novog nicanja krenuo sam u potragu za drugim lokacijama.

U retrospektivi bilo je smiješno, svaka iole slična gljiva mi je bila prolazna, i trebalo bi mi neko vrijeme da pređem preko toga da nije. Zaboravio sam koje su sve bile te "lažne ganoderme", ali bila je među njima jedna Fistulina hepatica i poneka Fomitopsis pinicola. Po Zagrebačkim većim parkovima bilo je ponešto skupina Ganoderma applanatum, koje ponekad ispod svoje prašnjave površine imaju iste boje i sličnu teksturu "kože" kao i G.lucidum.
https://imgur.com/a/XLG2au1
https://imgur.com/a/M38yjkO
https://imgur.com/a/Jts6Dds - neki primjerci optuženih i osumnjičenih gljiva
https://imgur.com/a/iVtd5uJ - skupina G.applanatum na Dubravkinom putu

U međuvremenu napravio sam tinkturu dvostrukom ekstrakcijom, nažalost od nekvalitetnih sastojaka ali barem sam se zaigrao i naučio ponešto. Duže vrijeme sam redovito uzimao malu dozu i teško je pripisati djelovanje uzroku, ali rekao bih da mi nije škodilo : )
Kako se tinktura primicala kraju, posjetio sam mjesto prvotnog pronalaska i vidio da izbijaju mali stupići, na vrhu bijeli a na dnu tamno lakirano crveni, no još je bilo mjesec-dva do njihovog sazrijevanja. Posrećilo mi se pa sam nešto nakon toga naišao na velike primjerke gljiva koje su mi se činile kao mlade G.lucidum, uzeo sam jednu i to nažalost prenaglo jer nisam mogao biti siguran na kraju. Dva tjedna kasnije, druge dvije gljive su već poprimile karakteristične boje te sam bio sigurniji. Još uvijek postoji mogućnost da to nisu G.lucidum, ali nisam našao boljeg kandidata.
https://imgur.com/0WjWR6a
https://imgur.com/Cot4YFA
https://imgur.com/mKfetVu - mali stupići, svega par cm duljine
https://imgur.com/SJLp99O - večinom bjeli mladi gorostasi na drugoj lokaciji, koji rastu na živom drvetu
https://imgur.com/j6Aw6EO - dva tjedna kasnije, karakterističe boje. Manja gljiva u sredini nije s iste lokacije, ali je isto s živog drveta.
https://imgur.com/etFnIMz - za kontrast, jedna s jako dugačkim stručkom.

Ove primjerke sam osušio te ih malo po malo pretvaram u prah (nisam razradio neku učinkovitu metodu) i radim čaj od njih, dok ne nabavim rakiju za tinkturu.

Finalno, prije tri dana sam se vratio na početnu točku/panj kako bih zatvorio krug. Gljiva je izbilo podosta mladih, snažnih i lijepih, tapšam se po ramenu da je moje prošlogodišnje nemilo čupanje starih primjeraka otvorilo vrata novim snagama ali tko će znati. Neke su ostavljene da prožive malo života, pošto mi se činilo nepošteno da druge polypore smiju ostati na panju.
https://imgur.com/EgtWYhd
https://imgur.com/OqrNJml - mlade žrtve, puno sjajnije i ljepše u pravom životu nego na slici

Sve G.lucidum sa slika nalazile su se u gradu Zagrebu, osjećao sam čudnu lakoću u pronalasku istih. U skoro svakoj šumi gdje bih pogledao bi ih bilo, ali samo na jednom drvetu/panju pa je nekada bilo potrebno prošetati nekoliko puta. Doima mi se kao da su se odlučile ukazivati same od sebe, pa iskaču čak i usred grada iako te nisam skupio zbog prometnih cesta tik do.

Volio bih vidjeti još primjeraka ovih lijepih gljiva, čuti neka iskustva, isprobane recepte itd. a nadam se da će barem nekome ove fotografije pripomoći u ideji raznolikosti primjeraka ove gljive.
Avatar
drvić
rank2
Postovi: 14
Pridružen/a: 02.11.2018, 13:44
Zahvalio/a: 5 puta

Re: Reishi (Ganoderma lucidum)

PostPostao/la drvić » 24.09.2019, 06:49

Evo kopipejstam sa fejsa recept za tinkturu od ljekovitih gljiva. Poprilično je jednostavan.

''Dobivanje tinkture na bazi ljekovitih gljiva - proces dvostruke ekstrakcije

Tinkture na osnovu ljekovitih gljiva dobivaju se na temelju tehnike dvostruke ekstrakcije. Prvo se gljive umaču u alkohol koji ekstrahira sastojke netopljive u vodi kao što su steroli i terpeni. Pošto se završi proces ekstrakcije u alkoholu, gljive se podvrgavaju procesu ekstrakcije toplom vodom, odnosno radi se dekokt. Topla voda ekstahira beta-glukane, proteoglikane i ostale polisaharide stimulatore imunološkog sustava. Proces dvostruke ekstrakcije je jednostavan i primjenjuje se u narodu od davnina.
Prvi dio: ekstrakcija alkoholom

Napunite staklenku od 2 litre do pola sa sušenim komadićima gljiva.
Dodajte alkohol/rakiju (50% konc.) do vrha staklenke i označite datum.
Držite staklenku na toplom i tamnom mjestu, protresite svakodnevno.
Nakon mjesec dana procijedite.

Drugi dio: ekstrakcija toplom vodom

Uzmite gljive preostale nakon procjeđivanja alkohola, dodajte ih u lonac i prelijte vodom.
Neka se kuha oko dva sata. Višak vode za to vrijeme ispari.
Neka se dobiveni dekokt ohladi prije nego ga procijedite.
Dodajte dekokt u istu količinu alkoholnog ekstrakta. Dobivena tinktura sadrži 25% alkohola.

Napomena: izmjerite količinu tekućine koju ste dobili iz ekstrakcije alkoholom, tu količinu uvećajte bar tri puta i dodajte u lonac i kuhajte dok višak vode ne ispari te dobijete podjednaku količinu alkoholnom ekstraktu.

Preporuka za upotrebu tinkture ovisi o veličini osobe odnosno snazi tinkture, ali standard je ½ čajne žličice, 2 do 3 puta dnevno. Trajnost tinkture je oko dvije godine, uz uvjet da se čuva u tamnoj boci na hladnom mjestu dalje od izravnog sunčevog svjetla.''


U raspravi se također navodi kako se postotak alkohola u rakiji nakon prvih mjesec dana smanjio za gotovo 10% a pošto je on ključan da bi tinktura ostala ispravna i mogla se duže čuvati, kažu da ga je 20% u tinkturi dovoljno. Ako je slabija rakija u pitanju, dekokt bi trebali kuhati da mu se volumen smanji na trećinu ili manje kako se prilikom mješanja postotak alkohola ne bi previše smanjio. Ako je u pitanju etilni alkohol ili neka opasna pijača, onda ne bi trebalo biti problema. Moja tura za idućih godinu dana trebala bi biti gotova za nešto više od mjesec dana :-BD
PurpleMagic
rank1
Postovi: 5
Pridružen/a: 11.12.2018, 22:53

Re: Reishi (Ganoderma lucidum)

PostPostao/la PurpleMagic » 25.09.2019, 15:49

DRAGI PRIJATELJI,

OVAJ UVID U GANODERMA GLJIVU JE ODLIČAN I PODRŽAVAM SVE REČENO. JA BIH SAMO DA SE NASTAVIM NA NAPISANO:

GANODERMA SA NJENIM SPORAMA MOŽE SE NAĆI U PRAHU. NAIME ZA BOLESTI IMUNITETA MORAO
BI SE UZIMATI U PRAHU.

POSTOJE 8:1 4:1 GANODERMA U PRAHU, ŠTO POKAZUJE KOLIKO KILA JE U TOM PRAHU.

IMALA SAM PRILI DODJEM DO PRAHA 8:1 I NEZNAJUĆI NIŠTA O GLJIVI, NI NAZIV NI NIŠTA, JA SAM ZA 7 DANA BILA DRUGI ČOVEK. OVO SE MOŽE NARUČITI IZ AMERIKE.
UCELOJ SRBIJI SAM NAŠLA SAMO JEDNOG ČOVEKA KOJI PRODAJE U PRAHU SA LOMLJENIM SPORAMA GANODERME (ne znam šta to znači) ČOVEK JE SAM PROŠAO PAKAO, MISLIM DA MU JE ŽENA IMALA RAK I IZLEČILA SE.

POZDRAV SVIMA PURPLE MAGIC
Avatar
Firmus
rank4
Postovi: 114
Pridružen/a: 29.05.2019, 14:54
Zahvalio/a: 33 puta
Prim. zahvala: 40 puta

Re: Reishi (Ganoderma lucidum)

PostPostao/la Firmus » 19.02.2020, 21:50

Jako zanimljivo. I ja sam se počeo zanimati za ovu gljivu, velika mi je želja da je sam uzgojim. Ima li netko tu sa foruma spore od reishi gljive ili zna gdje mogu nabaviti?

Nisam osobno još probao, ali jedva čekam. Mislim se bi li kupio ekstrakt da probam, dođe 150 kn doza za 2 tjedna. Bio&Bio u ponudi ima dosta proizvoda od Fungi Perfecti koja je tvrtka koju je osnovao Paul Stamets.

U ponudi imaju i reishi kapsule i ekstrakt. Pretpostavljam da je ekstrakt bolji jer sadrži i plodno tijelo gljive, a ne samo micelij kao kapsule.

https://www.biobio.hr/proizvodi/marke/f ... rfecti_27/
„Život je gozba. Tragedija je u tome što većina ljudi umire od gladi...”

Natrag na “Jestive i ljekovite Gljive i Uzgoj”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.