Cedar (Cedrus)

Općenito o ljekovitim biljkama i uzgoju
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Cedar (Cedrus)

PostPostao/la Red » 23.04.2010, 11:52

[thumbnail=float-left]http://www.zelenaknjizara.org/sites/default/files/21.jpeg[/thumbnail]Jel ste citali "ZVONKI CEDAR RUSKI - ANASTAZIJA" - Vladimir Megre ??

E pa ako niste, par rijeci o knjizi pa onda o Cedru ;;)

Dio iz knjige:U prvoj knjizi Vladimira Megrea priča se o neobičnoj ženi, obdarenoj sposobnošću iscjeljivanja duše i tijela čovjeka ... Prema tvrdnji Anastazije, u tekst su unesena slova i sklopovi riječi koji blagotvorno djeluju na čovjeka. To je djelovanje moguće osjetiti pri čitanju, kad sluh nije pod utjecajem zvukova što ih proizvode predmeti i mehanizmi koji nisu prirodni. Prirodni zvukovi, kao što su pjev ptica, žuborenje kiše, šuštanje lišća na drvetu, pomažu čovjeku u pozitivnom djelovanju.
Starac je govorio da je ovaj cedar poseban. Komadić njega treba nositi na vrpci, na grudima. Usto, treba ga metnuti stojeći bosim nogama na travi, i prisloniti dlanom lijeve ruke na gola prsa.
[thumbnail=float-right]http://www.thebluesun.co.uk/acatalog/woodendisc1.jpg[/thumbnail]
Tijekom minute osjetit će se ugodna toplina što je proizvodi cedar, nakon čega će po tijelu proći lagani trnci. S vremena na vrijeme, kad se pojavi želja, trebat će strugati cedrov komadić vršcima prstiju na toj strani koja ne dodiruje tijelo, pridržavajući ga palcima ruku za drugu stranu.
Starac je s uvjerenošću potvrđivao da će se već za tri mjeseca čovjek koji posjeduje komadić zvonkog cedra, znatno bolje osjećati i izliječiti od mnogih bolesti … Od svih bolesti. No ovo je, po njegovu mišljenju, bio lagani zadatak. Najvažnije se odnosilo na to da će čovjek, koji posjeduje ovaj komadić, postati boljim, uspješnijim i darovitijim.


citala sam prvu knjigu i zbilja se odusevila nekim sitnicama koje sam tamo procitala, pogotovo dio gdje Anastazija objasnjava proceduru sadnje biljaka, na pomalo drugaciji nacin, mada opet- cista permaklutura :D

Prvo malo o Cedru a onda cemo o njegovom uzgoju. Nedavno sam dobila sjeme (hvala Flora :-* ) pa reko da otvorim temu, mozda nekog navucemo na Cedar :ymdevil:

Općenito

Podrijetlo naziva: cédros, gr.
- kedros = staro grčko ime za smolasto stablo
4 najvažnije vrste
1. Cedrus deodara (Roxb.) G. Don - himalajski (ili indijski) cedar
sin: Cedrus indica Chambray
2. Cedrus libani A. Rich. - libanonski cedar
sin: Cedrus libanensis Juss. ex Mirb.
3. Cedrus libani subsp. atlantica (Endl.) Manetti ex Carrière - atlantski cedar
sin: Cedrus atlantica (Endl.) Manetti ex Carrière
4. Cedrus libani subsp. brevifolia (Hook. f.) Meikle - ciparski cedar
sin: Cedrus brevifolia (Hook. f.) A. Henry - kratkolisni libanonski cedar

slika

Prirodno stanište: dolazi prirodno u planinskim područjima južnog i jugoistočnog Mediterana, te u zapadnim dijelovima Himalaja na visinama od oko 1000 do 3000 metara. U svijetu se uzgaja kao ukrasna biljka. (Foto gore: 8 god. star Cedrus deodara)

Kratki opis: jednodomna i zimzelena biljka koja naraste i više od 30 metara u vis i promjera debla od preko 3 metra. Dugog je životnog vijeka. Krošnja široka s povinutim ili uspravnim vrhom. Grane nisu smještene u pršljenovima, a iglice su u čuperku. Kora drveta kod mladih stabala glatka i siva, a kasnije izbrazdana i ljuskava. Cedar cvate u srpnju i kolovozu, a potpuno su razvijeni do početka listopada. Plodovi (češeri) su 5 do 10 cm dugi, jajoliki i stoje uspravno. Vrlo su tvrdi. Sjeme krupno s velikim krilcem. Cedar ima od 8 do 10 kotiledona, a kromosoma 12. Iglice cedra su trobride, ušiljene i mirišljave. Češeri cedra vrlo su smolavi i mirišljavi. Drvo cedra je kvalitetno i tisučljećima se na području mediterana koristi za gradnju brodova i stambenih objekata.

Razmnožavanje: cedar se razmnožava sjemenom, a dosta teško reznicama. Reznicama se može razmnožiti zaista vrlo teško, međutim, takvo razmnožavanje ima prednosti, jer biljka je veća u startu kada pusti žile, u odnosu na onu iz sjemena. Najbolje se razmnožava mladim reznicama (od biljaka starih 3-10 godina), a pokazalo se da se vrlo dobro razmnožava vrsta cedrus deodara. Najbolje je reznice staviti na užiljavanje početkom proljeća ili krajem zime i to u vanjske uvjete. Takve će biljke biti najotpornije.

Iz sjemena biljku nije teško razmnožiti, međutim dosta je teško doći do sjemena jer cedar ne rodi kontinuirano, a zabilježeno je da brojne biljke (posebno u kontinentalnom dijelu) imaju vrlo malo ploda – neke i nakon pedesetak godina gotovo ništa. Češer je vrlo tvrd i kada se ubere, npr. u prosincu ili siječnju potrebno ga je ostaviti da dozrije na suhom i hladnom mjestu.
Najbolje ga je sijati od ožujka do svibnja. Dobro je sjeme namočiti cca 24 sata u mlakoj vodi, zatim ga staviti na oko 1 cm dubine u obični supstrat za lončanice. Zatim je potrebno svaki dan voditi brigu da ima dovoljno vlade (ne previše da istrune) i da se nalazi na toplom (cca 20-25 stupnjeva C.
Kada proklija (ako sjemenke nisu odvojene svaka za sebe) treba klijance presaditi i dalje zalijevati, ali je važno da se biljka prvo vrijeme nalazi vani i u hladovini - ne na jakom suncu. Razmnožavanje kultivara bilo koje od navedenih vrsta može se izvesti razmnožavanjem reznicama (što je vrlo teško) i transplantacijom (tj. cijepljenjem) na tipičnu vrstu. (Dolje: Cedrus deodar 'Pendula')

slika

Uzgoj:
cedar voli pomalo zaštićen prostor, dakle polusjenu, ali mu odgovara i suho, svijetlo i duboko tlo.
U Hrvatskoj se uzgaja najviše u primorju, ali sve češće i u kontinentalnom dijelu, gdje odlično podnosi i tu vrstu klime. Kažemo da cedar sasvim dobro raste na svim podlogama. Otporan je na niske temperature. Ne smeta mu kada se nalazi na jakom suncu i visokim temperaturama, no ako je moguće potrebno je izbjegavati direktno i vrlo jako sunce. I cedar se može uzgajati i u kontejnerima (cvjetnjacima) ali tada će mu se ponešto usporiti rast.
Cedar u prostoru raste relativno brzo. Prilikom stavljanja u prostor potrebno je voditi brigu da se smjesti negdje u pozadinu, iza svih biljaka (i da ima oko sebe minimalno 15-ak metara kvadratnih prostora), jer će nakon desetak i više godina izrasti u prekrasnu nešto veću formu – što je ovisno o kultivarima.
Biljka odlično podnosi orezivanje pa ju je moguće smjestiti bilo gdje, ali ju se mora i održavati. Međutim, biljka koja se orezuje neće biti tako lijepa kao ona koja se nije rezala. Tijekom godine biljka ne traži mnogo. Potrebno ju je redovito zalijevati, a povremeno tijekom vegetacije nekoliko puta prihraniti folijarnim gnojivom (preko lista), a površinu zemljišta oko biljke držati uredno, sad da li bila trava, malč ili što drugo – kako bi biljka došla do izražaja.

Vrste i kultivari: poznate su četiri vrste ovoga roda, a svaki od njih ima zasebne karakteristike. Svaka vrsta ima i svoje varijetete ili kultivare. Kod nas, ali i u Europi, najpopularniji je Cedrus deodara (tipična vrsta), zatim Cedrus deodara 'Pendula', Cedrus libani (tipična vrsta), te Cedrus libani 'Atlantica glauca' i 'Pendula' i još neki. (Foto dolje: oko 7 godina star Cedrus libani u fazi izbijanja novih izdanaka u proljeće).

slika

Himalajski cedar ili Cedrus deodara jedna je od najpopularnijih i najraširenijih vrsta roda Cedrus. Postojbina mu je Tibet i sjeverna Indija, tj. Himalaja, a u prirodi raste na nadmorskoj visini od 1100 do 3000 m.n.v. Kod nas je poznat isključivo kao himalajski ili indijski cedar.

slika
Cedrus deodara.

Himalajski cedar pripada skupini četinjača, a naraste najviše od 20 do 25 metara. Kod mladih stabala krošnja je elegantna, a vrh povinut. Grane su horizontalno otklonjene i vrhovi grana vise. Posebno elegantno i graciozno djeluju starija stabla kojima nisu orezivane donje grane koje vise do zemlje. Iglice su mu tamno zelene do plavozelene, ušiljene, dok himalajski cedar cvjeta u rujnu i listopadu.
Češeri su dugi cca 10 cm (+-2 cm), a debeli oko 5 cm. Smeđe su boje, tvrdi, dok su plodne ljuske široke oko 5 mm. Sazrijevaju naredne godine oko listopada (ovisno o lokalnoj klimi i vrsti tla gdje rastu). Same sjemenke su duge oko 15-17 mm, dok je trokutasto krilce dugo i do 2,5 cm, a svjetlosmeđe boje. Počinje prvi put roditi u starosti od oko 10-ak godina.

Ovaj cedar voli sunčan i polusjenovit položaj. Voli duboka propusna pjeskovito humusna tla u kojima se ne zadržava voda. Baš i nije otporan na vrlo niske temperature, no u proljeće i tijekom ljeta biljka se brzo regenerira novim izbojcima. Ova vrsta cedra odlična je za soliternu i grupnu sadnju u parkovima i omiljena je hortikulturalna vrsta diljem svijeta. Himalajski cedar odlična je vrsta za bonsai uzgoj, pa se dosta često i uzgaja na taj način.

slika
Cedrus deodara.

Himalajski cedar, osim iz sjemena, odlično se razmnožava od reznica mladih stabala. Najbolje je kada se mlade reznice stave na užiljavanje početkom proljeća ili krajem zime, međutim, ukorijeniti se hoću i reznice koje su uzete u kolovozu, ali se takve kasnije treba zaštititi od jake hladnoće. Mladih biljaka godišnji prirast je od 25 pa sve do 50 cm, a osim u hortikultiralne svrhe himalajski cedar se koristi i u narodnoj medicini za liječenje mokračnih infekcija i dišnih puteva. Od kultivara Cedrusa deodare najatraktivniji je 'Pendula', međutim kod njega postoji veliki problem oko držanja biljke u uspravnom stanju pogotovo prvih godina rasta. Stoga ga se često prvih godina mora držati uspravno raznim potpornjevima sve dok osnovno stablo ne ojača. Osnovna karakteristika ovog kultivara je da mu grane vijugavo vise na sve strane.

slika
Cedrus deodara 'Pendula'.

Magična strana cedra i Anastazijin nacin uzgoja :x

U knjigama o Anastaziji mnogo piše o ljekovitim i pozitivnim učincima cedra na čovjeka. Maye su ga također koristili za komunikaciju sa svojim predcima.

U prvoj knjizi je naveden način kako posaditi sjeme bilo koje biljke (držati ga u ustima devet minuta, udahnuti u njega, ispružiti ga na dlanovima prema nebu...) kako bi predali sjemenu što više informacija.
No ako tako posadimo cedrov oraščić u lonac u kući, možda neće niknuti, jer sjeme nije 'prezimilo'. Sjeme stoga treba posaditi ili u jesen u zemlju u dvorištu (te će tako samo prezimiti) ili ga treba stratificirati, izložiti hladnoći na određen period vremena.
Tako se u sjemenu pokreću mehanizmi koji mu omogućuju da u proljeće, tj. kada dođu povoljni uvjeti (u kući na toplom u loncu), nikne.

"Cedar živi petsto i pedeset godina. Milijunima svojih igličastih listova on danju i noću prima i skuplja u sebi energiju svjetla, njezin čitav spektar. Za vrijeme života cedra, nad njim se kreću sva tijela, koja odražavaju energiju svjetla…

Čak je i u najmanjem komadiću cedra više blagotvorne energije za čovjeka, nego u svih, ukupno uzevši, umjetnih energetskih postrojenja na Zemlji.

Cedar prima energiju koju čovjek šalje Kozmosom, čuva je, i u trenutku kad je to potrebno, šalje je dalje. Šalje je dalje kad je nema dovoljno u Kozmosu, znači, u čovjeku, u svemu što živi i raste na Zemlji…
"

SADNJA SJEMENKI CEDRA

slika

Izvaditi sjemenje iz šišarke i metnuti u vodu. Neka stoji 3 dana u vodi. Vodu mijenjati svaki dan. Izvaditi ono sjemenje koje je ostalo na dnu – sjemenje na vrhu nije kvalitetno za sadnju – pa ga posaditi u lonac kako je opisano u 1.-3. knj. o Anastaziji.
Sjemenje posaditi u lonac na proljeće (trebalo bi proklijati za 2 mj.), a nakon otprilike 2. god. se mali cedar može posaditi van, u zemlju.

I da ponovimo:

Eng. cedar
Planet kojim vlada: sunce
Element: vatra
Spol: muški

Magična svojstva: Koristi se kod pročišćenja, ozdravljenja, rituala novca, zaštite i ljubavi. Dim cedra djeluje pročišćavajuće i može poslužiti kod problema sa nesanicom i noćnim morama. Nosi se u torbi ili novčaniku za privlačenje novca, te se koristi kao incens za privlačenje novca. Koristi se također kod ljubavne magije, a njegov dim potiče psihičke moći. Koristi se za prizivanje energije elementa zemlje, te kod uzemljenja (grounding).
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
alenzen
rank1
Postovi: 1
Pridružen/a: 05.12.2012, 20:05

Re: Cedar (Cedrus)

PostPostao/la alenzen » 05.12.2012, 20:10

Bok,

volio bi znati kako doći do sjemenki cedra

hvala
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Re: Cedar (Cedrus)

PostPostao/la Red » 06.12.2012, 12:38

✿ • ˚ • ❀ TheMajka Sjemenarna ❀• ˚ • ✿

Kod nas :D Imam sjemenke cedra i drage volje ću ih poslati dalje :) Sve detalje kako i gdje ćeš naći na linku gore.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Huncut Malik
rank1
Postovi: 3
Pridružen/a: 05.07.2015, 19:48
Zahvalio/a: 8 puta
Prim. zahvala: 1 put

Re: Cedar (Cedrus)

PostPostao/la Huncut Malik » 05.07.2015, 19:55

Hej hej, evo i moj prvi post ovdje nakon dugog čitanja foruma :D ja isto pročitao tek prvu knjigu i zanima me odmah da li imaš još sjemena cedra i da li netko zna gdje se može nabavit komad cedra kakav je opisan u knjigama?
...najrađe bih se sam uputio u ruske tajge koliko je knjiga dobra :sunn:
Perun
rank8
Postovi: 324
Pridružen/a: 24.11.2011, 09:15
Zahvalio/a: 116 puta
Prim. zahvala: 47 puta

Re: Cedar (Cedrus)

PostPostao/la Perun » 13.07.2015, 10:45

Svojevremeno je bio na HTV film o njemačkom vojniku koji bježi iz zarobljeništva u Sibiru. Usput se smuva sa domorotkinjom, valjda jakutkinjom ili tunguskinjom. I ova mu na rastanku poklanja ogrlicu od cedra, I od tog momenta u filmu se pojavljuju i mistični detalji. Nažalost ne sjećam se detalja.
Navodno je i Raspućin nosio komad cedra oko vrata. Govorio je da mu to daje snagu da može cijelu noć lumpovati i ujutro bez problema na posao. Mada nije to bio neki ajmemeni posao.
Ko prije umre duže je vječan
shroomko
rank14
Postovi: 887
Pridružen/a: 16.07.2012, 18:45
Zahvalio/a: 138 puta
Prim. zahvala: 202 puta

Re: Cedar (Cedrus)

PostPostao/la shroomko » 13.07.2015, 13:01

Perun je napisao/la:Navodno je i Raspućin nosio komad cedra oko vrata. Govorio je da mu to daje snagu da može cijelu noć lumpovati i ujutro bez problema na posao. Mada nije to bio neki ajmemeni posao.
Komad cega? Drva, lisca?

Lumpovanje pa posao, to je pravi pothvat kad si u 30-tima.
Huncut Malik
rank1
Postovi: 3
Pridružen/a: 05.07.2015, 19:48
Zahvalio/a: 8 puta
Prim. zahvala: 1 put

Re: Cedar (Cedrus)

PostPostao/la Huncut Malik » 18.08.2015, 15:41

Drva, čitaj knjigu, super je! :)
CUVARZEMLJE
rank1
Postovi: 2
Pridružen/a: 06.10.2016, 11:48
Prim. zahvala: 1 put

Re: Cedar (Cedrus)

PostPostao/la CUVARZEMLJE » 06.10.2016, 13:24

volio bi cut od nekog kome je osobno uspjelo iz sjemena koje je uzeo sa stabla dobiti cedar...npr deodara..ili himalajski ili neki drugi ali ne sibirski jer smatram da klima ovdje u primorju odnosno u Istri gdje zivim nije prikladna za sibirski cedar...hvala,hvala...volio bi dobiti cedar nacinom kako savjetuje Anastazija sibirka..i da raste na prostranstvu ljubavi koje stvaram..hvala jos jednom

Natrag na “Ljekovite Biljke i Uzgoj”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.