Hmelj (Humulus lupulus)

Općenito o ljekovitim biljkama i uzgoju
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 672 puta

Hmelj (Humulus lupulus)

PostPostao/la Red » 09.10.2012, 13:01

[img=float-left]http://www.herbateka.eu/slike/hmelj.jpeg[/img]Drugi nazivi: blust, kudiljice, kuke, melika, melj, meljevina, milje vina, falon, hmel, hmelina, hmeljevina.
Latinski naziv: Humulus lupulus.

Opis
Šišarice hmelja su jajaste, lake, rastresite cvasti, dugacke 3-4, široke oko 2 cm, nešto pljosnate, toplog i gorkog ukusa, prijatnog svojstvenog aromaticnog mirisa (dugo cuvana i pokvarena droga zaudara na stari odoljen, izovalerijansku kiselinu). Šišarice se lepe za prste. Oko krivudave osovine, dugacke oko 2 m, poredani su plodni listici unaokolo u cik cak, kao crepovi na krovu. Na njihovoj bazi golim okom se mogu videti, oble, sjajne, prozirne, žute žlezde, koje se mogu lako istresti (lupulin). Plodni listici (brakteje) su vrlo tanki, hartijasti, jajasti, žuto-zelenkasti ili žuti, oko 10 mm dugacki i oko 7 mm široki, mrežasto išarani sitnim nervima i lako se mogu odvojiti. Upotrebljava se samo gajen hmelj. Hmelj potice iz istocne Evrope. Kod nas raste uz grmlje po vlažnim mestima kao divlja povijuša. ,

[img=float-right]http://www.herbateka.eu/slike/hmelj1.jpeg[/img]Stanište
Gaji se kod nas i u drugim zemljama u velikim kolicinama za potrebe pivara. Upotreba hmelja u pivarstvu je novijeg datuma, a u medicini tek od pocetka XIX veka. Smola lupulina konzerviše pivo sprecavajuci razvoj mlecno-kiselih bakterija, etarsko ulje mu daje prijatan miris, gorke materije gorcinu, a tanin ga bistri taložeci belancevine jecmenog slada. Hmelj se bere u septembru po lepom i suvom vremenu i brzo suši na tavanu ili u zagrejanim sušarama. Dobro osušen hmelj ima lepu zelenu boju. Negde ga pre pakovanja sumporišu radi konzervisanja.. .

Lekoviti deo biljke
: Za jelo se beru nezreli plodovi velicine prsta.

Lekovito delovanje
Hmelj je amarum aromatik i sedativ, šišarice su tonik i stomahik svojim gorkim materijama, sedativ svojim etarskim uljem i anafrodizijak lupulinom. Daje se u obliku infuza, alkoholnog ekstrakta ili sirupa protiv nemanja apetita, teškog varenja, skrofuloze, za umirivanje živaca i stišavanje polne nadraženosti (lupulin) i sl. Cini se da jastuci punjeni hmeljom pomažu od nesanice. U tu svrhu u nekim zemljama pune jastuke i dušeke u bolnicama za živcane bolesti Uzet u vecoj kolicini hmelj izaziva trovanje: gadenje, povracanje, glavo bolju, usporavanje cirkulacije i dr. Na radnicima zaposlenim oko hmelja za pažene su pojave zapaljenja ociju i kožna oboljenja.

Biljka hmelj sadrži i visok procenat hormona vrlo slicnih estrogenu, pa je zato koristan za zene. Caj od hmelja dobro je piti u toku menstruacije jer deluje umirujuce.

Uzet u vecoj meri hmelj izaziva trovanje koje se manifestuje kroz gadjenje, povracanje, glavobolju, usporavanje cirkulacije i slicno. Opste je poznato da biljka hmelj veoma uspesno otvara apetit i izaziva prijatnu potrebu za hranom. Sadrzi gorke materije pa tako podstice varenje hrane.

Poznato je da pivo goji, kao i da alkoholna pica u vecoj meri nikako nisu zdrava ali od hmelja (biljke od koje se pravi pivo) i od samog piva, uzetog na pravilan nacin i u malim dozama, možete imati i velikih koristi.

[img=float-left]http://www.herbosophy.com.au/product_images/uploaded_images/hops-sw.jpg[/img]Čaj od hmelja

Čaj od hmelja upotrebljava se za lecenje manjka apetita i za opustanje a priprema se tako sto se jedna supena kasika cvetova hmelja prelije sa jednom soljom kljucale vode i ostavi da odstoji svega desetak minuta. Nakon toga caj se procedi i zasladi medom. Pije se u malim gutljajima, pre jela ili pola sata pre spavanja.

Pivo i hmelj protiv kamena u bubregu

Pivo moze biti od koristi ako se ima problema sa kamenom u bubregu. Kamen u bubregu moze biti izbacen ako se legne u kadu sa toplom vodom i popije 1/2 litra toplog piva. Iza toga potrebno je zadrzati mokracu neko vreme da bi se kamen kasnije izbacio pod vecim pritiskom.

Pivo za negu lica

Zbog visokog sadržaja vitamina B, pivo moze biti vrlo korisno prirodno sredstvo za negu lica. Za ovu vrstu tretmana potrebno je pivom natopiti maramicu i drzati kao oblog 10-15 minuta. Time ce se podstaci regeneracija kože. Ovo je najbolje uraditi u vecernjim satima jer su procesi regeneracije tada intenzivniji nego preko dana.

Za nadražena creva i probleme sa varenjem preporučujemo čaj (nekoliko puta dnevno) od kombinacije hmelja, kamilice, nane i belog sleza.

Za smanjenje napetosti savetujemo čaj sa kombinacijom: kamilice, hmelja, lipovog cveta i valerijane.

Protiv zubobolje povoljno deluje mešavina čaja od: valerijane, hmelja i loćike.

Hmelj i preparati na bazi hmelja ne preporučuju se trudnicama, dojiljama i maloj deci. Takođe se ne preporučuje upotreba hmelja u velikim količinama.

Hronični bolesnici i pacijenti sa ozbiljnim zdravstvenim problemima trebalo bi da se pre upotrebe preparata na bazi hmelja posavetuju sa lekarom, kako njihovi redovni lekovi u sadejstvu sa hmeljom ne bi izazivali neka neželjene efekte.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Ljekovite Biljke i Uzgoj”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.