Lovor (Laurus nobilis)

Općenito o ljekovitim biljkama i uzgoju
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Lovor (Laurus nobilis)

PostPostao/la Red » 29.09.2012, 17:32

[img=float-left]http://www.pfaf.org/Admin/PlantImages/LaurusNobilis.jpg[/img]U srednjem vijeku se mislilo da lovor štiti od uroka i vještica, a kršćanska vjera je od nje splela krunu koja je simbol mučeništva. Smatran je svetim drvetom koje je bilo simbol mudrosti, slave, pobjede.

Lovor (Laurus nobilis)
Druga imena: plemeniti lovor, loborika, labor, lobor, lovorika

Lovor je uvijek zeleni grm ili drvo iz porodice lovorika na čijim su granama i grančicama naizmjenično smješteni kožasti, tamnozeleni, šiljasti, eliptični, na rubovima valoviti listovi dužine 3 do 7 cm. Mali žutozeleni cvjetovi združeni su u bokore i iz njih se nakon oplodnje razvijaju mali crnoplavi plodovi.

Uzgoj i prerada
U zemljama uz Sredozemno more lovor raste samoniklo, a uzgajaju ga kao ukrasni grm ili drvo i kao mirodiju. Najbolje uspijeva u bogatoj, dobro dreniranoj zemlji i u blagim klimatskim uvjetima. No, može uspijevati i u kontinentalnim predjelima ako ga posadimo na zaklonjeno mjesto okrenuto prema jugu i zaštitimo laganim pokrovom od jelovih grana u zimskim mjesecima dok je biljka još mlada. Razmnožava se sadnicama, a mogu se upotrijebiti i mlade sjemenjače iznikle iz sjemena ispod matičnog stabla. Kao začin koristimo listove koje pažljivo otrgnemo s grana i sušimo u sjeni kako bi očuvali zelenu boju i aromu.

[img=float-right]http://www.olivegrovenurseries.co.uk/images/laurus%20nobilis.jpg[/img]Uporaba
Ljekoviti sadržaj: Pertenoloidi, u listovima 1-3% eteričnog ulja s cineilom, pinenom, konstunoloid, eremantin dehidrocostuslakton, a u plodu oko 1% eteričnog ulja, oko 30% masnih ulja a najvažniji sastojci su laurin, fenol, miristicin, masne kiseline i treslovina.

Toksičnost: Veće količine lovora imaju narkotični učinak.

Ljekovito djelovanje: Pučka medicina preporučuje ga zbog stimulativnog svojstva kojim se potiču na rad mlitavi organi, kao i za ostale tegobe u radu organizma.

U Primorju se lovor najčešće koristi u liječenju kašlja, prehlade i gripoznih stanja.

Ugodan miris listova potječe iz eteričnog ulja koje sadrži 50 posto cineola. Kod pripreme jela dovoljno je dodati samo jedan lovorov list, u suprotnom se može dogoditi da jelo poprimi gorkast okus. Lovorov list pomaže kod probave, a iscijeđeno ulje iz svježih plodova koristi se za liječenje kožnih osipa, tumora i bolnih mišića, te pospješuje prokrvljavanje i dezinficira. U primorskim krajevima upotrebljavaju lišće lovora za konzerviranje i oblaganje suhog voća, prije svega suhih smokava, a ako vam se u kuhinji pojave mravi, svoje ćete namirnice najlakše zaštititi tako da oko njih poslažete listiće lovora.

Povijest

Grčka mitologija kazuje da je Eros, ljut na Apolona koji je zbijao šale na račun uspješnosti djelovanja njegovih ljubavnih strijela, pogodio Apolona ljubavnom strijelom, a jednu od najljepših nimfi - Daphne - strijelom koja ubija ljubav. Ona odbija ljubav najljepšeg boga i radije se pretvara u drvo - lovor. U slavu ljubavi Apolon nosi krunu lovorovih grančica na glavi. U Grčkoj je veza između lovora i zvijezde svjetla – Sunca – dovela do njegova posvećivanja Apolonu, mitskom arhetipu moći, mudrosti i muške ljepote. Apolon okrunjen lovorom je bog koji pročišćava, osvjetljava i pobjednički se pojavljuje, a čiji amblem je imao reputaciju da donosi svjetlo i osigurava slavu. Prema mitologiji Gea, Majka Zemlja utemeljila je prvo proročište – Dafnis – u Delfima, Apolon je prisvojio Delfsko proročište, izgradio oltar od lovorovih grana i postavio Pitiju, svoju svećenicu u svom svetištu, na tronožac iznad pukotine iz koje je proročište isparavalo.

Proročice su žvakale lovorove listove prije objavljivanja proročanstva primljenog kao svetu riječ bogova; svećenik je asistirao paleći ječam, konoplju i lovor da bi potaknuo njihov trans.

[img=float-left]http://www.sierplant.be/en/laurus-nobilis/history/01.jpg[/img]Lovorov vijenac je cijenio i Asklepije, bog medicine, sin Apolonov, kojem su drevni narodi odavali počast lovorovim mnogobrojnim ljekovitim svojstvima. Lovor je bio namjenjen Apolonovu prvom čišćenju od Pitonove krvi.
Grčki imperator Klaudije se u vrijeme epidemije kuge preselio u Laurentium poznat po lovorovim šumama vjerujući da isparavanje lovora priječi širenje zaraze. I danas je lovor simbol slave - koristi ga i akademija medicinskih znanosti.
Rimljani su lovor zvali Laurus – zlato, a to ukazuje na lovorovu vezu s bogom sunca, jer je zlato prema ezoterijskoj tradiciji kondenzirano sunčevo svjetlo.

Rimskim carevima, igralo je ulogu u predapolonskoj ikonografiji, u ktoničkim ritualima, štiteći od zlih podzemnih duhova. Njegovo lišće koje se nosilo oko hramova, kad se njemu spavalo ili kad se nosilo u ustima davalo je magične darove i štitilo od svih opasnosti, osobito od gromova. Biti ovjenčan lovorom, koji je uvijek zelen činilo je i ljude besmrtnim štiteći ih od udarca vremena. Koristi se kao i sredstvo za liječenje Simbol je znanosti, jer se znanje stječe uz mnogo truda i znoja, kao i bračne neporočnosti.

U Indiji su slava, moć i žrtvovanje lovora simbolizirani u kultu Shive; što smatramo muževnom i nebeskom moći, znakom pravde i više ljubavi u pobjedu Rame i Krishne.
Jednako kao što sunce, Božje oko, sve vidi i ujedno nama omogućuje da vidimo, lovor nam otkriva ono što je skriveno.

Tijekom stoljeća lovor je zadržao tragove slave svoje apolonske kulminacije – on kontrolira i štiti od zlih sila tame i nesretne sudbine ; „štakori ugibaju i od samog dodira lovora“ (tvrdio je Liebalut u 16. stoljeću). Lovor je dugo povezivan s proricanjem, a njegova svojstva revitaliziranja mentalne i psihičke razine zaista mogu dovesti do zaključka da ima okultno-medijsko svojstvo.
U svakom slučaju, pucketanje lovorovih listova u plamenu je odavno smatrano sretnim znakom, ponekad čak i znakom dobre žetve, a preporučivalo bi se i spavanje s lovorovim listovima ispod jastuka da bi se prorekla budućnost kroz snove.

Lovor može smiriti osječaje nekih ljudi i pomoći im da nadiđu svoje strahove i potisnutost. On potiče ambicije i samopouzdanje i čini osobu svjesnom svoje vrijednosti dajući joj volju i želju da djeluje.

Prožet misticizmom i proročkom slavom, lovor i njegove legende ostaju vječne. Kao neizreciva nazočnost koja osvjetljava ljudsko postojanje lovor nadilazi obično i uzdiže našu svijest moćnom aurom, snaži slabe i iscjeljuje stare. Može osobu ohrabriti da otkrije svoju moć, preuzme odgovornost za sebe i mentalnu i fizičku i objektivno pomoći pojedincu da se oslobodi emocionalne zbrke i mentalne obamrlosti. Lovor podržava život uklanjajući sve trulo, septično i degenerirano. Lovor uzdiže našu svijest, snaži slabe, iscjeljuje stare.

[img=float-right]http://4everylife.com/3574-199-large/laurus-nobilis-essential-oil-5-ml.jpg[/img]Ljekovita svojstva lovora

Lovor ima antiseptičko djelovanje, ublažava proljeve, reumatske bolove, pospješuje mokrenje i pojačava znojenje, pospješuje tek, ublažava nadutost, stimulira lučenje probavnih žlijezda i olakšava probavu, naročito masnije hrane, potiče iskašljavanje i olakšava disanje čisteći gornje dišne putove. U ove ga je svrhe najbolje koristiti kao začin jelima.

No to nije sve, jer lovor je poznat i kao repelent jer odbija neke kukce i nametnike.

Najčešće se koristi kao začin za variva ili marinade. U primjeni prirodnih terapija biljem najunčikovitiji je kod suzbijanja peruti ako se kosa ispire vodom u kojoj se kuhao lovorov list.

Potiče iskašljavanje pa pomaže kod bronhitisa, prehlade i gripe. Pripravci na bazi lovora, koji je prirodni antiseptik, primjenjuju se i u liječenju raznih osipa te posebno za omekšavanje potkožnih čireva.

Esencijalna ulja lovora

Destilacijom vodenom parom listova lovora dobiva se ulje zelenkasto žute boje specifičnog kemijskog sastava. Ulje je bogato monoterpenolima, oksidima (1,8 cineol) te malom količinom seskviterpenskih laktona. Preporučljivo je da ulje nakon destilacije odleži neko vrijeme (oko godinu dana).

Terapeutsko djelovanje esencijalnog ulja lovora je širokog spektra:
umjereno je aktivno protiv bakterija, tj. smanjuje rast bakterija (E. Coli, Enterobacter aerogenes)
vrlo je aktivna protiv gljivica (Candida)
ublažava reumatske bolove
pospješuje mokrenje i pojačava
znojenje ublažava nadutost
stimulira lučenje probavnih žlijezda i
olakšava probavu.

Indicirano je kod:
reumatoidnog artritisa
mišićnih bolova ili grčeva
virusnih infekcija dišnog sustava (prehlada, bronhitis)
masne kože i akni
gljivične infekcije kože
celulita

Kada pričamo o esencijalno ulju lovora, moramo spomenuti i limfni sustav obzirom da se lovoru pripisuje vrlo jaka sposobnost čišćenja i jačanja limfnog sustava. Važnost tog njegovog djelovanja je u tome što je limfni sustav drugi prijenosni sustav u ljudskom organizmu nakon krvotoka. Za razliku od krvotoka, limfni sustav transportira isključivo metabolički otpad iz vezivnog tkiva te ga na taj način stalno čisti. Kako bi stanica u organizmu mogla primiti neophodne hranjive tvari na vrijeme, bezuvjetna potreba je da se njihova okolina očisti od otpadnih tvari. Da bi uvažili važnost limfnog sustava za čovjekovo zdravlje, moramo naglasiti da limfni sustav transportira sljedeće tvari:

- oštećene stanice koje nisu mobilne
- eritrocite koji su oštećeni
- stanice metabolički obrađenih masnoća
- plazmaproteine i vodu koja se uz njih veže

Limfni sustav je smješten u mekom vezivnom tkivu i tvore ga limfne žile, limfni čvorovi i limfne kapilare. Limfni čvorovi raspolažu vlastitim krvnim žilama i unutar svakog limfnog čvora su izravne veze između sustava limfnih žila i vena. Limfni čvor je mjesto za razmnožavanje limfocita koji imaju važnu ulogu za obrambeni sustav ljudskog tijela.

Zbog svega navedenog je važno da se u terapeutskom radu provjeri stanje limfnih čvorova, te ako je potrebno izvrši limfna drenaža. Limfna drenaža potiče i poboljšava proticanje limfnih tekućina unutar limfnog sustava, te na taj način jača obrambeni sustav organizma odvodeći stanični otpad (toksine) iz organizma.

Pri tome prvi izbor esencijalnog ulja je ulje lovora. Na otečene limfne čvoriće nanosi se mješavina ulja nosioca i lovora, što će proizvesti trenutačni opuštajući efekt. Često već nakon jednog aromaterapeutskog tretmana, pri čemu je korišteno esencijalno ulje lovora i upotrijebila se tehnika limfne drenaže, osoba osjeća vidno olakšanje.

Kontraindikacija
Prečesto dermalno korištenje ulja lovora kroz duži period (više od 3 tjedna) može rezultirati iritacijom kože, iz razloga što sadrži seskviterpenske laktone.

S obzirom da djeluje nadražujuće, lovorovo lisće trebaju izbjegavati osobe koje imaju zelučane i crijevne tegobe.

[img=float-left]https://www.lush.co.uk/media/catalog/ingredient/cache/0/mainImage/290x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/247-BayLeafInfusion.jpg[/img]Hidrolat je vodena otopina zasićena sastavnicama esencijalnog ulja, a dobiva se prilikom destilacije biljke. U hidrolatu imamo komponente koje se otapaju u vodi, molekule esencijalnih ulja koje se nalaze u vodenoj matrici. Svaki hidrolat je jedinstven jer sadrži vodotopive supstance iz biljnog materijala. Te vodotopive supstance se ne mogu naći u esencijalnim uljima i sačinjene su primarno od vodotopivih kiselina. Iz tog razloga je bitno naglasiti da hidrolat nije destilirana voda u koju se dodaju esencijalna ulja. Ljekovitost hidrolata se sve više priznaje u svijetu.

Hidrolat lovora je jako nestabilan i njegov rok trajanja je osam mjeseci od dana destiliranja. Međutim, on je prvi izbor za čišćenje i jačanje limfnog sustava. Koristi se tako da se nanosi na limfne čvoriće na tijelu kroz 3 tjedna i da se interno konzumira kroz navedeni period. Hidrolat lovora ima jako svojstvo pročišćavanja limfnih čvorova. Prilično široko djerovanje hidrolata lovora je kao dio tretmana za sustavne infekcije i za brzo šireće viralne infekcije kao što je gripa. Dobar je kao «pomagač» probave nakon večere, tj. nakon masne hrane, umanjuje osjećaj nadutosti. Hidrolat lovora je preporučljiv za dentalnu higijenu, te za grgljanje radi infekcije.

Eterična ulja i bilja bazna ulja nude vrlo učinkovito rješavanje raznih teškoća. Svojim djelovanjem se uzdižu iznad pukog rješavanja fizičkih simptoma i djeluju holistički.

Holizam ne gleda ljudsko tijelo samo kao fizičko tijelo već kao jedinstven spoj materijalnog tijela, emocija, mentala i duha. Korištenjem eteričnih ulja tretiramo kožu, tj. organizam ali istovremeno utječemo i na naše raspoloženje i na ostala razmišljanja.

Uporaba lovorovog lista.
• kao začin jelima 1 list,
• za kiseljenje povrća 2-4 lista
• kao začin octu 2-4 lista

Čaj
za navedene bolesti
1 suhi list lovora,
2 dl vode
Priprema. Vrućom vodom preliti smrvljeni list lovora, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
Uporaba. Piti 1-2 šalice čaja na dan, prije jela..

Vino
za liječenje prehlade i gripe
Priprema. U crno vino staviti 1-2 lista lovora, 1-2 žlice meda i par klinčića. Vino zagrijavati polagano i prije nego što zakipi, maknuti s vatre. Uporaba. Piti umjereno vruće, u večernjim satima, prije spavanja.

Mast
za hemoroide
100 g svježih plodova, 200 g svinjske masti
Priprema. Plodove lovora dobro zgnječiti i samljeti, umiješati u rastopljenu mast te kratko kuhati, stalno miješajući. Malo ohladiti i vruće uliti u odgovarajuću posudu. Pohraniti u hladnjak. Uporaba. Mazati oboljela mjesta 1-2 puta na dan.

Ulje
za navedena oboljenja
200 g svježih i zrelih plodova, litra ulja
Priprema. Zrele plodove zgnječiti, staviti u staklenku te preliti uljem. Držati na toplom mjestu 30-45 dana i procijediti. Uporaba. Mazati bolna mjesta više puta na dan.
Napomena. Ulje se na isti način može raditi i od svježih listova.

Za masažu
20 g usitnjenog lovorovog lista, 1 dl maslinovog ulja
Priprema. Bilje preliti uljem i staviti da odstoji tjedan dana uz svakodnevno mućkanje.
Uporaba. Uljem masirati bolna mjesta kod reume.

Tinktura
za navedena oboljenja
Priprema se prema propisima farmakopeje!
Uporaba. Masirati bolna mjesta.

Prašak
Osušene plodove usitniti u prah i uzimati ga 1-2 puta na dan koliko stane na vrh noža, u jelu ili s čajem.

Kupke
Smrviti 20 listova lovora i kuhati kratko u 5 I vode. Poklopiti i nakon jednog sata uliti u kadu.

Eterično ulje
Može se nabaviti u ljekarnama i koristiti prema uputama proizvođača.

Uputa za veterinare
Lovorom se liječe uganuća, istegnuti mišići i bolesti vimena u životinja.

Uputa za pčelare
Lovor je vrlo dobar medonoša. Klasifikacijska oznaka za prinos meda je - 3.

Liker od lovora

200 gr. svježih lovorovih listova
800 ml jake rakije
350 gr šećera
3,5 dl. vode

Listove pažljivo izbrišite i dobro očistite
Napravite sirup od vode i šećera i u ohlađeni stavite listove lovora i rakiju. Dobro začepite staklenku pa je držite 40-tak dana na suncu povremeno okrećite.
Gotovo ocijedite, ulijte u boce i ostavite da odleži malo duži period, cca deset mjeseci pa i duže.
Što je duži period ležanja liker je bolji.

Lovor u magiji

[img=float-right]http://www.starwest-botanicals.com/images/C/205045-01.jpg[/img]ČAROLIJA ŽELJA
~Ispunjava tvoje želje~

SASTOJCI
- tri lovorova lista
- komadić papira

POSTUPAK
Kad je mladi mjesec zapiši svoju želju na komadić papira. Sad zamisli kako se tvoja želja ostvaruje. Savi taj papir na trećinu i stavi tri lovorova lista unutra. Ponovno, zamisli kako se tvoja želja ispunjuje. Stavi opet papir na trećinu i stavi ga na mračno mjesto. Nastavi zamišljati kako ti se ispunjuju želje dok to radiš. Jednom kada ti se želja ispuni zapali papir kao zahvalu. Ne reci nikome svoju želju, jer ako to učiniš to će se negativno odraziti na čaroliju.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
supermario
rank2
Postovi: 26
Pridružen/a: 23.09.2012, 23:44
Zahvalio/a: 1 put

Re: Lovor (Laurus nobilis)

PostPostao/la supermario » 30.09.2012, 09:21

Nismo valjda mi tu na forumu baš tako glupi?
Ma svi smo mi glupi majmuni i što to prije przinamo bolje za nas. :mushroom: :cheesy:
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Re: Lovor (Laurus nobilis)

PostPostao/la Red » 30.09.2012, 10:11

:cheesy: nije mi jasan komentar... a što to kažeš? :D
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
sometimes
rank14
Postovi: 619
Pridružen/a: 10.01.2012, 12:45
Zahvalio/a: 228 puta
Prim. zahvala: 84 puta

Re: Lovor (Laurus nobilis)

PostPostao/la sometimes » 30.09.2012, 12:50

hej red, dobar post, negoooooo....., jesi čula onu da ljudi koji zive u blizini vece kolicine lovora, tj. gdje raste veca kolicina lovora da prije polude :)) =)) :))

ima jedno malo mjesto u pgž, lovran, kazu da tamo ima veci postotak ludaka jer je sve puno lovora (izvinjavam se unaprijed stanovnicima lovrana - tako sam cuo).....

naravno to je ono rekla-kazala, nema tu nikakvih dokaza ili sta ja znam, ali eto tako se prica..... :)) :)) :))
....it didn't make any sense.....
sinnerman
rank7
Postovi: 292
Pridružen/a: 12.03.2012, 23:40
Zahvalio/a: 52 puta
Prim. zahvala: 71 put

Re: Lovor (Laurus nobilis)

PostPostao/la sinnerman » 30.09.2012, 14:12

Znaš da i ja poznajem Lovrance.... spaljeni su na n-tu.
Imam frendova tamo... i s obzirom da su tako malo mjesto imaju brdo problema sa "dopom".

A i kad spaljuju lovor miriše kao da je neko spalio "joint"

Možda je lovor psiho(ne)aktivan, odnosno postaneš psihički neaktivan od lovora. :mushroom:
Omne nimium, quamvis optimum, naturae inimicum est.
Avatar
sometimes
rank14
Postovi: 619
Pridružen/a: 10.01.2012, 12:45
Zahvalio/a: 228 puta
Prim. zahvala: 84 puta

Re: Lovor (Laurus nobilis)

PostPostao/la sometimes » 30.09.2012, 18:56

:)) :)) :thumbsup: =)) =))
....it didn't make any sense.....
Avatar
fear8wonder
rank2
Postovi: 33
Pridružen/a: 19.11.2013, 00:44
Zahvalio/a: 2 puta
Prim. zahvala: 17 puta

Re: Lovor (Laurus nobilis)

PostPostao/la fear8wonder » 19.01.2014, 18:50

da li možda znate kakve posljedice može imati otrovnost lovora?

naime,kuham si kao neki sirup od SVJEŽEG lišća lovora(negdje pročitah da je samo svježe lišće otrovno ali ja se i dalje trujem i radujem ozdravljenju moje grlobolje jer mi se ne da sušit lišće)
u receptu piše da se stavi 10 lovorovih listova na 2dcl vode.ja povečam dozu na 20listova i pola litre vode te si skuham čaj,pijem i uživam u divnom okusu i još uvijek ne osjećam nikakve posljedice trovanja.

što me čeka na kraju posljednje ispijene kapljice čaja :delicious:
Avatar
M & R
rank7
Postovi: 271
Pridružen/a: 14.09.2013, 04:32
Zahvalio/a: 155 puta
Prim. zahvala: 54 puta

Re: Lovor (Laurus nobilis)

PostPostao/la M & R » 08.03.2014, 17:29

Stari narodni čaj protiv kašlja:

1/2 l vode
4 jušne žlice šečera
3-7 lovorova lista (ovisi o veličini .. ako su veči onda ih se stavi manje, ako su manji stavi ih se više - ako su pak totalni ficleki moze i vise od 7 .. najbolje procijeniti sam - dobro ih je ostaviti ne ih izvaditi van nakon prokuhavanja) :ymdevil:

Prokuhati 10ak minuta .. toliko dugo mora kipjeti!!

Konzumirati ga ne kao običan čaj, već piti u malim gutljajima recimo tih pola litre da Vam je kroz pola dana! Majčici mojoj i meni pomoglo samo tako, njoj već nakon 2 dana presjeklo kašalj u totalu, a ja počela iskašljavati ono što me muči od cigareta, i otvorili mi se sinusi ... tako da se cijela pročišcavam .. iako kazu da je samo protiv kašlja .. meni se pokazao eto jako dobrim da mi potakne iskašljavanje onog okorjelog šlajma koji se zadržava, i kad ono od cigareta se ujutro kašlje .. pomoglo mi oko toga .. sto se iznanadila da mi počelo pročiščavat i sinuse ... :thumbsup:

U svakom slučaju preporučujem... Samo ponavljam ne ga ispiti onako kao običan čaj, nego govore da bi se trebao konzumirati na žlice, sto smo majčica i ja malo zanemarile i uzimale po par malih gutljaja tijekom dana!! :thumbsup:

btw: razmišljam o prestanku pušenja prvi puta u životu jer me ovi duhani koje motamo .. ubijaju .. svaki puta je drugi u pitanju, sa više il manje smeća .. doslovno počelo gušiti .. nikako mi ne pase - a da kupujem na kiosku nesto .. za to se nema para :cheesy:
Sat - ćit - ananda - Vigrahi.
Avatar
Magica
rank1
Postovi: 9
Pridružen/a: 23.05.2015, 10:37
Zahvalio/a: 7 puta
Prim. zahvala: 8 puta

Re: Lovor (Laurus nobilis)

PostPostao/la Magica » 25.05.2015, 11:14

Lovor je drama biljka, iako se danas koristi pretezno samo kao zacin. U basti mi raste vec 30 godina lovorika, a zadnjih par godina (otkako sam skontala sta su kolo i rerna) pravim sirup za jacanje imuniteta od lovora. Pa evo recept, ako nekog interesuje:

20 listova lovora
1/2 kg secera
1/2 l vode
2 limuna

Limun isjeckati na ploske i kuhat kao sirup za baklavu.
Procijedit i flasirat; drzat u frizideru.
mr.boz
rank2
Postovi: 32
Pridružen/a: 06.06.2011, 22:42
Zahvalio/a: 13 puta
Prim. zahvala: 25 puta

Re: Lovor (Laurus nobilis)

PostPostao/la mr.boz » 01.02.2016, 23:45

Nisam znao kako da se smirim od južine koja na mene nikad ne djeluje dobro. Preznojavanje, živčanoća, totalno nisam svoj i pročitao sam ovaj post. Sjetio sam se da imam čisto eterično ulje od lovora iz Istre. Kapnuo sam jednu kapljicu na alu foliju i zagrijavao iznad plamena dok nije počelo isparavati. Udahno sam pare i instantno olakšanje :D

Natrag na “Ljekovite Biljke i Uzgoj”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.