Himalajska sol

Mmmmmm...što se to u kuhinji sprema?
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Himalajska sol

PostPostao/la Red » 08.10.2011, 07:34

[img=float-left]http://www.ilsalerosa.com/wp-content/uploads/2009/11/cucchiaio-di-sale-rosa.jpg[/img]Dobila sam prije neki dan komadic ove soli, posto nisam znala nista o njoj odlucila sam sloziti neku temu da naucim nesto i evo, da podijelim sa vama. :x

Ljudsko tijelo izgrađeno je od vode i soli. Sol za tijelo ima isti značaj kao i voda (život je nastao u slanoj vodi - moru). U periodnom sustavu elemenata ukupno je 92 elementa. U soli ih je prisutno 84. Dakle, svi osim plemenitih plinova. Svi ti elementi koji su prisutni u soli, sačinjavaju i naše tijelo. Vitamini i bjelančevine nisu ništa drugo do vrlo zapletene molekule, sastavljene iz osnovnih prirodnih elemenata, koji su prisutni i u soli. Iz vode i soli, uz prisutnost svjetla i drugih građevnih elemenata iz hrane, u ljudskom tijelu se izgrađuju bjelančevine. Zbog osobina koje ima, sol je vrlo važna za rad ljudskog organizma. Omogućava osmozu, važna je za metabolizam u stanicama, premošćuje energetski deficit. Bez nje ne bismo mogli niti razmišljati, niti se kretati.

Himalajsku sol također nazivaju i bijelim zlatom. Nekad je sol bila dragocjena i stoga mnogo skuplja nego što je danas. Ponekad se upotrebljavala i kao sredstvo plaćanja. Alkemičari su sol nazivali 'petim elementom' – uz vatru, vodu, zemlju i zrak – jer su njene osobine bile usporedive samo sa eterom, pravim petim elementom. Neki je nazivaju i Hunza sol - pa najzdravijem narodu u Himalaji, gdje kristalnu sol u rudnicima ručno kopaju.

Vade je ručno iz pakistanske slane brazde podno Himalaje. Specifična je po tome što potiče iz pradavnog mora na koje se prije otprilike 250 milijuna godina prevalila današnja Himalaja. Pod silnim pritiskom planine ta se pradavna morska sol polako kristalizirala i pretvorila u ružičaste gromade iz kojih se danas izrađuju kristalne svjetiljke, svijećnjaci i mnogi drugi korisni predmeti.

Nezagađena i ručno obrađena

Najkvalitetniji komadi soli melju se u jestivu himalajsku sol, potpuno čistu i nezagađenu. U njoj su pohranjeni eoni i eoni sunčane svjetlosti. Bogata je mineralima i elementima u međusobnom prirodnom skladu koji su identični elementima u ljudskom tijelu. Između ostalog sadrži i kalij, kalcij i magnezij. Ta tri elementa pomažu tijelu da postigne ravnotežu obnavljajući tekućine i nadopunjavajući zalihe elektrolita kadgod se mnogo znojimo. Da bi ljudsko tijelo pravilno funkcioniralo, potrebna mu je cjelovita sol sa svim prirodnim elementima.

[img=float-right]http://img98.imageshack.us/img98/1023/himalajskasol.jpg[/img]Današnja najčešća stolna sol nema mnogo sličnosti s prirodnom solju. Stolna sol zapravo sadrži 97,5% natrijeva klorida i 2,5% dodanih kemikalija poput joda. Sušena na više od 650ºC, uslijed pretjerane topline, ta sol mijenja svoju prirodnu kemijsku strukturu što povećava mogućnost zdravstvenih problema. Još donedavno smatralo se da je morska sol najzdravija za ljude. Nažalost, kemijski otpad i izlijevanje otrovnih tekućina zagadili su mora i oceane do alarmantnog stanja tako da današnja morska sol nije ni približno zdrava za korištenje. Iako je himalajska sol u biti kristalizirana morska sol, potpuno je nezagađena jer se vadi iz planine u kojoj je nastala davno prije civilizacije.

U starim vremenima kristalnu sol nazivali su i kraljevskom soli, jer je bila rezervirana za članove kraljevske obitelji. Ostali, obični, mještani upotrebljavali su kamenu sol. Prava himalajska sol melje se ručno. Boja, odnosno nijansa Himalajske kristalne soli ovisi o iskopu, pa tako ona može biti tamnija ili svjetlija. Može varirati od bijele boje, pa do tamno crvene. Blagodati korištenja prirodne Himalajske kristalne soli, koja sadrži 84 elemenata od kojih se sastoji i ljudsko tijelo, uključuju:

1. Regulaciju vode kroz vaše tijelo,
2. Regulaciju pretjerane kiselosti iz stanica, posebno moždanih,
3. Regulaciju razine šećera u krvi i smanjivanje stope starenja,
4. Apsorpciju čestica hrane kroz vaš crijevni sustav,
5. Pomoć pri čišćenju sluzi iz pluća – osobito korisno kod astme i cističnih fibroza,
6. Djeluje kao jak prirodni antihistaminik i pomaže pri čišćenju sinusa,
7. Sprječava grčenje mišića,
8. Učvršćuje vaše kosti - osteoporoza se može pojaviti kada tijelo treba više soli pa ga uzme iz kostiju,
9. Regulira vaš san
10. Održava vaš libido,
11. Sprječava širenje vena na vašim nogama i bedrima,
12. Stabilizira nepravilne otkucaje srca – spojena s vodom važna je za regulaciju krvnog tlaka.

Kada govorimo o cjelokupnoj snazi prirodne soli, ništa nije usporedivo s Kristalnom himalajskom soli. Evo zašto:

* to je najveći stupanj prirodne soli,
* elektronskim mikroskopom vidljiva je njena savršena kristalizirana struktura,
* vađena je i oprana ručno,
* kristalna sol je imuna na elektromagnetska polja,
* kristalna sol ne sadrži tvari koje zagađuju okoliš,
* nema roka trajanja
* Himalajska kristalna sol je čista sol koja je vađena i oprana ručno i potpuno je nezagađena.

Morska sol - nepravilne i osamljene strukture, odvojene od prirodnih elemenata. Zato te minerale, unatoč uporabi velikih količina energije ne može apsorbirati. Korist za tijelo je mala, dok je gubitak energije vrlo visok. Na Zemlji se nalazi zaista mnogo soli. Najviše soli je u oceanima, koji pokrivaju oko 70% površine. No, oceani su postali neka vrsta odlagališta otpada, zbog čega su otrovani teškim metalima kao što su olovo, kadmij, arsen, živo srebro itd. Ne prođe ni jedna godina bez izlijevanja nafte iz tankera. Ti otrovni elementi imaju svoje vlastite vibracijske uzorke koji su škodljivi za naše tijelo. Zbog toga sol današnjeg vremena ne djeluje tako dobro na naš organizam, kao što je to bilo nekada. Recimo još to da 89% svih proizvođača morske soli pročišćava sol.

Kuhinjska sol - neprirodni kristali potpuno su odvojeni jedan od drugoga; mrtvi su. Ukoliko tijelo takve minerale želi preraditi, mora upotrijebiti ogromne količine energije, ali rezultat je loš - veliki gubitak bez dobitka. Kod obične kuhinjske soli ne opaža se nikakva kristalna struktura, kristali su potpuno mrtvi i u prehrani potpuno nepotrebni. Zbog toga nam liječnici nerijetko savjetuju da uporabu soli smanjimo na minimum. Rezultat konzumacije kuhinjske soli jest povećanje tekućina u tjelesnom tkivu, što prouzrokuje nastajanje celulita. Za svaki gram natrijevog klorida kojeg tijelo ne može izlučiti, za neutralizaciju upotrijebi 23 puta više stanične tekućine. Ako je natrijevog klorida još uvijek previše, tijelo iz soli počinje ponovno tvoriti kristale. Za to koristi životinjske bjelančevine, koje su slobodne i tijelo ih ne može izlučiti. Tijelo te bjelančevine upotrijebi za tvorbu mokraćne kiseline i na taj način pokušava odstraniti višak soli. Tijelo ne može izlučiti mokraćnu kiselinu, pa se ona poveže sa natrijevim kloridom. Tako nastaju novi kristali koji se talože izravno u kostima i zglobovima, zbog čega nastaju razni oblici reumatoidnog artritisa, žučni i bubrežni kamenci. Ponovna kristalizacija je nekakva prva pomoć stanicama i organima, jer na taj način tijelo samo sebe štiti pred nepopravljivom štetom nastalom zbog uzimanja nezdrave hrane. U dužem vremenskom razdoblju može doći do nagomilavanja otrova koje tijelo više nije u mogućnosti izlučiti.

Struktura himalajske soli
Himalajska kristalna sol ima uravnoteženu kristalna struktura i lijepo razvedena. Kristali su povezani sa mineralnim elementima (84) i tvore harmoničnu cjelinu. To znači da energiju koju sadrže minerali, tijelo u potpunosti iskoristi. Ti kristali su puni života.

Djelovanje himalajske kristalne soli
Danas liječnici klasične i alternativne medicine uspješno iskorištavaju prastaro znanje o slanici - ''solle'', koja izvire iz kombiniranja himalajske kristalne soli sa dobrom, kvalitetnom izvorskom vodom.
Naime, naš zrak je zasićen s vibracijama iz elektromagnetskih aparata koji proizvode previše pozitivnih iona.
Promjena ionizacije zraka u prirodi utječe na čovjeka, a posebno je vidljiva promjenom vremena ili nailaskom ciklone.
Primjerice, pred oluju dolazi do naglog porasta pozitivnih iona, koji loše utječe na ljude, dok povećanje negativnih iona nakon oluje osvježava i stimulira.

Himalajska kristalna sol zagrijavanjem emitira negativne ione, koji jačaju pamćenje i poboljšavaju psihofizičko zdravlje.
Utjecaj negativnih iona vrlo je jak. Negativni ioni uklanjaju bakterije, vitaliziraju naše stanice, povećavaju kapacitet kisika u krvi, poboljšavaju rad metabolizma, povećavaju moć koncentracije i budnost, uklanjaju umor, povećavaju otpornost prema bolestima, iznimno dobro utječu protiv glavobolje, nesanice, depresije, alergija, astme i mnogih drugih tegoba.

[img=float-left]http://chiefherb.com/wp-content/uploads/2011/08/himalayan-salt-lamps.jpg[/img]U raznim specijaliziranim trgovinama, možemo pronaći lampe i svijećnjake himalajske soli, koje stvaraju mikroklimu jednaku zraku uz planinski potok ili nakon proljetna oluje. Osim toga, postavljene lampe pokraj televizora i računala, aporbiraju štetno elektromagnetsko zračenje.

Kristalnu himalajsku sol također možete koristiti kao terapiju

Osim korištenja ove soli za kuhanje, ona također ima mnogo drugih zanimljivih pogodnosti.

Preporučujem vam da koristite Himalajsku sol za kupke jer kada voda postane slana, zdravi minerali otopljeni u vodi ulaze u vaše tijelo kroz kožu u obliku iona. Ovo će uzrokovati prirodni razvoj stanica u sloju živih stanica što je povoljno za svakoga.

Korištenje slane kupke od Himalajske soli je posebno preporučeno za ljude sa:

* različitim kožnim bolestima,
* reumom i bolestima zglobova,
* posebnom brigom zbog operativnog zahvata,
* ginekološkim bolestima,
* infekcijama koje se iznova javljaju,
* teškim ubodima insekta, žuljevima ili ranama,
* razdraženom kožom zbog otrovnog hrasta ili bršljana

Upotreba slanice

Slanicu svatko može sam napraviti. Na dno staklenke stavi se nekoliko grumena himalajske soli, pa se staklenka napuni kvalitetnom vodom. Dobit ćete zasićenu 26 postotnu rastopinu ili slanicu. Lagano, žličicom zagrabite slanice i razrijedite je u čaši vode. Pijte jedanput na dan. Za 1 postotnu slanicu ulijte 4 ml zasićene slanice u 100 ml vode, koju onda upotrijebite za, na primjer, ispiranje očiju, nosa i usta. Suhi oblozi od himalajske soli: Sol je u platnenim vrećicama različitih veličina koje se prethodno zagrijane na izvoru topline stavljaju na bolne predjele tijela. Odličan način da se riješite bolnih i upaljenih sinusa, bolova u zglobovima i kostima…

Peeling od himalajske soli i aromatičnih ulja: Odlično sredstvo za ugodno uklanjanje mrtvih stanica epitela i osvježivanje kože.

Ionizirajuće svjetiljke od himalajske kristalne soli

* savršeno su tihe
* pružaju sasvim mirnu, opuštajuću svjetlost ugodne boje breskve
* financijski su ugodne - ništa se ne troši, nije potrebno redovito održavanje, ništa se ne mijenja osim male žarulje povremeno
* bez mirisa su
* potpuno su prirodne - 250 milijuna star produkt majke Zemlje
* otpuštaju negativne ione koji čiste zrak od bakterija, dima, prašine, peludi...
* na bolje mijenjaju zrak koji udišemo
* stvaraju ugodnu mikroklimu
* neutraliziraju elektrosmog
* U Feng Shui-u svjetiljka od himalajske kristalne soli je smirujući pol za našu dušu, spada u područje društva i grupnih stanovanja
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 718
Pridružen/a: 08.07.2010, 10:33
Zahvalio/a: 428 puta
Prim. zahvala: 334 puta

Re: Himalajska sol

PostPostao/la Ninti » 14.10.2011, 09:03

Red je napisao/la:...U periodnom sustavu elemenata ukupno je 92 elementa. U soli ih je prisutno 84. Dakle, svi osim plemenitih plinova...


Znači sadrži sve osim: helija, neona, argona, kriptona, ksenona, radona i ununoktija (pl.plinovi)
Hmm to možda zvuči dobro prve tri sekunde, a onda mi na pamet padnu neki elementi poput žive, olova, aluminija i dr koje ne bi htjela susresti u prehrambenim proizvodima..?


Red je napisao/la:Morska sol - nepravilne i osamljene strukture, odvojene od prirodnih elemenata. Zato te minerale, unatoč uporabi velikih količina energije ne može apsorbirati. Korist za tijelo je mala, dok je gubitak energije vrlo visok. Na Zemlji se nalazi zaista mnogo soli. Najviše soli je u oceanima, koji pokrivaju oko 70% površine. No, oceani su postali neka vrsta odlagališta otpada, zbog čega su otrovani teškim metalima kao što su olovo, kadmij, arsen, živo srebro itd. Ne prođe ni jedna godina bez izlijevanja nafte iz tankera. Ti otrovni elementi imaju svoje vlastite vibracijske uzorke koji su škodljivi za naše tijelo. Zbog toga sol današnjeg vremena ne djeluje tako dobro na naš organizam, kao što je to bilo nekada. Recimo još to da 89% svih proizvođača morske soli pročišćava sol.


Ok morska sol je fuj bljak.. a što je s tuzlanskom soli iz ''prapanosnkog mora'' ili sol iz austrijskog Ebensee-a? I te soli se vade iz rudnika i stare su ko zna kolko eona.. ? A kila košta par kuna..

Mah to mi izgleda ko još jedan način da ljudi troše još više.. u Bio&bio je 400g te Himalajske 30kn. How convinient :ohnoo:
Refren? Mantra? Ne, tek razlika između ljudi koji žive i onih koji samo borave ovdje.
Avatar
mr. gljiva
Moderator
Postovi: 648
Pridružen/a: 23.03.2010, 17:09
Zahvalio/a: 37 puta
Prim. zahvala: 96 puta

Re: Himalajska sol

PostPostao/la mr. gljiva » 14.10.2011, 20:54

Obožavam se napalit na takve neke 100% organic pure nature stvarčice,ali da, kad se lupi cijena [-(
to je zapravo za neku lešardu solit koja se mora kuhati na pari i na kraju se samo dodaje onako soli da nije bljutavo :D :delicious:
skuliran do jajc :thumbsup:
Avatar
314
rank14
Postovi: 646
Pridružen/a: 22.08.2011, 14:34
Zahvalio/a: 56 puta
Prim. zahvala: 140 puta

Re: Himalajska sol

PostPostao/la 314 » 20.10.2011, 12:42

imam doma takvu lampu, ali kad duže svijetli onda kao da se topi, tj. ispod nje ostanu tragovi kao da se nešto razlilo i onda osušilo, pa ostanu tragovi prašine ili soli. pa je više ne uključujem...zašto? zašto?
". . . TO JE ONAJ IZVORNI OSJEĆAJ PLEMENA KOJE JE U ISTOM RITMU, A VOĐA JE DJ."
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Re: Himalajska sol

PostPostao/la Red » 20.10.2011, 15:58

Citajuci naokolo moguce su dvije stvari, ili ti je velika vlaga u stanu, prostoriji ili imas preveliku snagu zarulje za svoju lampu (ako si je mjenjao u meduvremenu)... nema bas puno informacija, ali na eng sam nasla ponesto ;)
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Shanti
rank8
Postovi: 343
Pridružen/a: 28.07.2010, 00:23
Zahvalio/a: 189 puta
Prim. zahvala: 83 puta

Re: Himalajska sol

PostPostao/la Shanti » 20.10.2011, 17:49

Ako si mijenjo žarulju, onda moraš stavit one koje su malo skuplje, one šta idu u šporet, za visoke temperature, moguće je da ti žarulja topi ili sol ili plastiku onu unutra....
Avatar
314
rank14
Postovi: 646
Pridružen/a: 22.08.2011, 14:34
Zahvalio/a: 56 puta
Prim. zahvala: 140 puta

Re: Himalajska sol

PostPostao/la 314 » 20.10.2011, 20:12

evo kaj se dogodilo, zadrijemao sam pred telkom i probudim se sa misli o lampi i pitam mamu di je, pogledam pod nju i piše koja žarulja ide unutra, dođem do laptopa i vidim tu novi post. danas još slijedi kratka edukacija ukučana :)

kul.


slika
slika
". . . TO JE ONAJ IZVORNI OSJEĆAJ PLEMENA KOJE JE U ISTOM RITMU, A VOĐA JE DJ."
Avatar
entheogenic
rank4
Postovi: 148
Pridružen/a: 16.01.2014, 11:03
Zahvalio/a: 134 puta
Prim. zahvala: 44 puta

Re: Himalajska sol

PostPostao/la entheogenic » 08.09.2015, 10:37

Pozdrav! Tema je malo zastarila haha ali tu sam da ju obnovim..nadam se da cu dobiti pomoc. Red napisala si da je za slanicu potrebno u staklenku uliti kvalitetnu vodu? Na sta mislis pod tim pojmom kvalitetna voda? cuo sam da bi se trebala staviti filtrirana ali nemam nikakav filter za vodu doma a ako nije nuzno ne bih ga kupovao samo zbog toga.
Om Shanti
Avatar
Astrid
rank2
Postovi: 29
Pridružen/a: 17.05.2010, 14:23
Zahvalio/a: 5 puta
Prim. zahvala: 15 puta

Re: Himalajska sol

PostPostao/la Astrid » 27.09.2015, 17:12

Probaj se raspitati gdje u tvojoj blizini ima izvor pitke vode, moze i bunar pa si onda tamo u staklenu flasu natoci vodu :)
Avatar
entheogenic
rank4
Postovi: 148
Pridružen/a: 16.01.2014, 11:03
Zahvalio/a: 134 puta
Prim. zahvala: 44 puta

Re: Himalajska sol

PostPostao/la entheogenic » 28.09.2015, 16:32

Ee vidis..tog se nisam ni sjetio, a inace znam gdje mogu natociti izvorske vode :D
E al jedno pitanje, kolko znam u takvoj vodi ima mikroorganizama koji mogu uzrokovat kvarenje, jel to sol rjesi ili?
Om Shanti

Natrag na “Čarolija okusa”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.