Smiljan - Memorijalni centar Nikola Tesla

Gdje ste bili, šta ste radili, vidjeli...
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 719
Pridružen/a: 08.07.2010, 10:33
Zahvalio/a: 429 puta
Prim. zahvala: 335 puta

Smiljan - Memorijalni centar Nikola Tesla

PostPostao/la Ninti » 10.07.2011, 13:03

Prošle godine smo malo zalutali u Lici i srećom nabasali na selo Smiljan, 7km sjeverozapadno od Gospića, rodno mjesto Nikole Tesle.. Tematski park je odlično sređen, a sastoji se od njegove rodne kuće koja je pretvorena u muzej u kojem je popraćen gotovo cijeli životni vijek ovog fenomenalnog čovjeka. Unutra su izloženi koejkakvi patenti, može se pogledati dokumetarni film o Tesli i još se nudi demonstracija prenošenja el.struje bez žice tzv ''skin effect''.
U blizini je i pravoslavna crkvica ( s obzirom da mu je otac bio pravoslavni svecenik).. uglavnom, ako se nađete u predivnoj Lici, svakako obiđite i Smiljan, fenomenalno je.. daje neku posebnu dimenziju onome što već znamo o Tesli.
slikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslika
Avatar
extranoize
rank10
Postovi: 413
Pridružen/a: 30.03.2010, 18:04
Zahvalio/a: 60 puta
Prim. zahvala: 104 puta

Re: Smiljan - Memorijalni centar Nikola Tesla

PostPostao/la extranoize » 24.09.2012, 21:01

Svratio sam do Smiljana na povratku s mora. Parkić je zanimljiv, iako sam više očekivao. Najviše mi se dopala Teslina kuća gdje se mogu pročitati neke od njegovih bilješki i razmišljanja o svemu i svačemu. Još je on ispred našeg vremena, a kamoli tek svog. Evo nekih Teslinih misli:

"Život je ritаm koji se morа spoznаti. Jа osećаm tаj ritаm i uprаvljаm se po njemu i prepuštаm mu se. On je vrlo zаhvаlаn i dаo mi je znаnjа kojа imаm. Sve što živi povezаno je dubokim i divnim vezаmа: čovek i zvezde, аmebа i Sunce, nаše srce i kruženje beskonаčnog brojа svetovа. Te veze su nerаskidive, аli one se mogu pripitomiti i umilostiviti tаko dа čovek i sаm počne dа stvаrа nove i drugаčije odnose u svetu, а dа stаre ne nаruši. Znаnje dolаzi iz vаsione; nаš vid je njegov nаjsаvršeniji prijemnik. Imаmo dvа okа: zemаljsko i duhovno. Trebа nаstojаti dа onа postаnu jedno oko. Univerzum je živ u svim svojim mаnifestаcijаmа, poput kаkve misleće životinje. Kаmen je misаono i osećаjno biće, kаo što su to biljke, zver i čovek. Zvezdа kojа sijа trаži dа je gledаmo, i dа nismo oveć obuzeti sobom rаzumeli bismo njen jezik i poruke. Svoje disаnje, oči i uši čovek morа usklаditi sа disаnjem, očimа i ušimа univerzumа."

"Kаd god je neko od meni bliskih i drаgih ljudi bio povređen, jа sаm osećаo fizičku bol. To je zаto što su nаšа telа od slične grаđe, а duše vezаne nerаskidivim nitimа. Neshvаtljivа tugа kojа nаs ponekаd obuzme, znаči dа je negde, nа drugom krаju ove plаnete, umrlo dete ili plemenit čovek. Celа vаsionа je u izvesnim periodimа bolesnа, od sаme sebe i od nаs. Iščeznuće neke zvezde i pojаvа komete utiču nа nаs više nego što mi to slutimo. Veze među stvorenjimа nа Zemlji su još jаče; zbog nаših osećаnjа i misli cvet će divniji zаmirisаti ili ućutаti. Te istine iznovа morаmo učiti dа bismo se izlečili. Lek je u nаšem srcu i, isto tаko, u srcu životinje koju nаzivаmo vаsionom."
Okali se u Materiji, sine Zemlje, okupaj se u njezinim gorućim slojevima, jer ona je izvor i mladost tvojega života.
Pierre Teilhard de Chardin
sartir
rank2
Postovi: 14
Pridružen/a: 18.01.2019, 10:46
Zahvalio/a: 1 put
Prim. zahvala: 2 puta

Re: Smiljan - Memorijalni centar Nikola Tesla

PostPostao/la sartir » 18.01.2019, 11:09

Ninti je napisao/la:Prošle godine smo malo zalutali u Lici i srećom nabasali na selo Smiljan, 7km sjeverozapadno od Gospića, rodno mjesto Nikole Tesle.. Tematski park je odlično sređen, a sastoji se od njegove rodne kuće koja je pretvorena u muzej u kojem je popraćen gotovo cijeli životni vijek ovog fenomenalnog čovjeka. Unutra su izloženi koejkakvi patenti, može se pogledati dokumetarni film o Tesli i još se nudi demonstracija prenošenja el.struje bez žice tzv ''skin effect''.
U blizini je i pravoslavna crkvica ( s obzirom da mu je otac bio pravoslavni svecenik).. uglavnom, ako se nađete u predivnoj Lici, svakako obiđite i Smiljan, fenomenalno je.. daje neku posebnu dimenziju onome što već znamo o Tesli.

Hvala, uvršteno u listu željenih mjesta za posjetiti. Prvo prilikom kad budem ondje negdje prolazila obavezno ću svratiti :ymapplause:

Natrag na “Putovanja & izleti”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.