Hranjenje najdražih

Kućni ljubimci i ostale živine
Avatar
luther7hrol
rank10
Postovi: 433
Pridružen/a: 03.08.2013, 19:36
Zahvalio/a: 214 puta
Prim. zahvala: 93 puta

Hranjenje najdražih

PostPostao/la luther7hrol » 29.01.2014, 19:04

Imam dva genijalna mačora koji su moja braća. :x No nešto me zabrinjava u zadnje vrijeme, posebno otkako se zdravo hranimo. Hrana za mace. Ako je ljudska toliko puna neurotoksičnih kemikalija zbog zarade korporacija i drugih ciljeva, pitam se što je u hrani za ljubimce i možda ne želim čuti odgovor. Ne bi me čudilo da u svu tu hranu stavljaju nekakve agense na koje životinje reagiraju tako da ih obožavaju i neće ništa drugo jesti, kao kad ljudska djeca polude za brzom i konzerviranom hranom zbog "poboljšivača okusa" i sličnih gluposti. Iako ih hranimo sa skupom i kvalitetnom hranom, barem naizgled, Whiskas i sličnom, sve me više zabrinjava pomisao da sve te hrane sadrže raznolike konzervanse i pitam se kako ih kvalitetno i zdravo hraniti i kako ih uopće naviknuti na išta drugačije budući da se toliko teško odvajaju od svojih prehrambenih navika.


slika
slika
slika
slika
slika
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 719
Pridružen/a: 08.07.2010, 10:33
Zahvalio/a: 429 puta
Prim. zahvala: 335 puta

Re: Hranjenje najdražih

PostPostao/la Ninti » 29.01.2014, 20:00

Prije svega preslatki su ti mačori :x

Kupovna hrana za ljubimce je puna i prepuna toksina, proteina (zato onak podivljaju kad se prežderu whiskasa), hormona, pesticida...
I sam si primjetio da je ljudska hrana krcata svega i svačega pogotovo fast food pa ne vidim zašto bi hrana za ljubimce toga bila pošteđena. Pogotovo ako uzmeš da je hrana za ljubimce podložna još slabijim kontrolama od one ljudske.
2007. godine u SAD-u je povučeno sa tržišta više od 100 vrsta procesuirane hrane za ljubimce. Hrana je povučena jer je sadržavala otrovni melamin, zbog čega je uginulo oko dvije tisuće pasa i isto toliko mačaka.
Imam i slučaj iz prakse - mačak od frendice koji je godinama bio hranjen isključivo kupovnom hranom je obolio od dijabetesa (jer je ta hrana između ostalog i puna šećera?). Ne pitaj me kak su mu to dijagnosticirali jer ne znam detalje, uglavnom sada hrani svoje mačke isključivo sirovim mesom i to je naravno nešto sasvim drugo. Mačak se uspio oporaviti iako mu je jedno vrijeme davala i inzulinske injekcije.
Jedino što me muči kod sirovog mesa jest mogućnost zaraze ljubimca salmonelom i escherichiom c.
Ili možda psi i mačke imaju drugačije želučane kiseline koje sve to mogu efikasno procesuirati?
Avatar
Devil'sChase
Moderator
Postovi: 864
Pridružen/a: 07.06.2011, 06:40
Zahvalio/a: 311 puta
Prim. zahvala: 201 put

Re: Hranjenje najdražih

PostPostao/la Devil'sChase » 29.01.2014, 20:20

Predivni Mačori :D. Istina je uvijek bolna. Meni nekad tolko da me krene stezat oko srca i da pocnem dobivat unutarnju drhtavicu te pitat se, kako ce zemlja ostat ziva. Npr. kad sam vidio ekološke afere hrvatske, zemlje cvijeća s manje smeća, to mi se počelo dešavat, popračeno suzama.
Bilo mi oduvijek čudno, zašto pripitomljene mačke žele jesti samo tu industrijsku hranu. Ube pticu, miša, iz zajebancije i igre, i na kraju ih nepojedu neg ostave da leže mrtve onako, i vrate se svojoj zdjelici, dok domaće mace, koje su same odrastale, tipa uz kuću, ali terenski kao kod mene, ubijaju plijen, te ga uljudno jedu.
Tako sam jednu nutricionistkinju koja ljetuje u hr pitao jedne godine to i rekla mi je, da je istina to da u hranu za mačke stavljaju aditive koji čine mačke ovisnima o industrijskoj hrani, te mi je posebno istaknula whiskas. Kad pogledamo, u današnjem svijetu, svaka logika te vodi do toga da je u ogromnom interesu industriji za hranu mačaka da to i učini, tako da netreba stvarati nikakve teorije zavjere oko toga ako je netko imao u planu. Jbg, ima i mačaka koje možda jedu i jednu i drugu, ko zna. No činjenice su ipak izgleda ovakve kakve jesu, a pogotvo što ljudi u ovo vrijeme od prvih koraka mačića, ne vide drugi izbor nego industrijsku hranu, e da vidite kako je to kad same na terenu love i jedu, ajoj, tamo se vidi srž lovstva tih divnih stvorenja, njihove naravi divlje kad tako odrastaju. Psi imaju jako proždrljivu narav i zato jedu sve, pa i govna nerijetko, dok mačke imaju onu svoju eleganciju, i zato vjerojatno se lako naviknu, tj jednostavno su drukčiji, mačke su.
Mi Slaveni, nekoć vjerovasmo u sveobuhvatno jedinstvo, drveće štovasmo kao naše pretke, starije i mudrije od čovjeka, vjerovasmo u nadnaravnu snagu životinja, ali srećom, došoše nam kršćanstvo, spasivši nas od zlih štovanja, te navevše nas na pravi put :)
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 719
Pridružen/a: 08.07.2010, 10:33
Zahvalio/a: 429 puta
Prim. zahvala: 335 puta

Re: Hranjenje najdražih

PostPostao/la Ninti » 30.01.2014, 20:39

U obitelji imam ribolovce pa mačke imaju privilegiju jesti svježu (živu) ribu dobar dio godine :D i to nerijetko izgleda ovako -
slika

Ako se već i hrane sa kupovnom hranom, bitno je održavati taj neki balans i tu i tamo ubacivati svježe meso..
Avatar
luther7hrol
rank10
Postovi: 433
Pridružen/a: 03.08.2013, 19:36
Zahvalio/a: 214 puta
Prim. zahvala: 93 puta

Re: Hranjenje najdražih

PostPostao/la luther7hrol » 30.01.2014, 21:35

Ne znam je li to tvoj mačak, Ninti, ali presladak je ;-))))

Odlučili smo im promijeniti prehranu, uvesti mnogo ribe i mesa i ako je moguće povrća. Da ih mogu natjerati da jedu neku od superhrane koju mi jedemo, i to bih. Ono što me brine je kako izvesti taj prijelaz, jer sam prilično siguran da oni to ne bi jeli. :meatballs:

Ova industrijska hrana je sigurno dopingirana raznoraznim excitotoksinima koji stimuliraju receptore zadovoljstva i gladi kod ljubimaca. Nijedna normalna i zdrava hrana ne može se mjeriti s takvim učinkom. X_X

I još nešto: kvaliteta mesa i ribe koju se kupuje. Kažu da je meso prepuno raznoraznih hormona jer stoku hrane smećem i kemijom svakakvom da bi bila teža, a riba je navodno puna teških metala. Jednostavno mi dođe loše kad počnem razmišljati o tome :ohnoo:
Hmmmm... :confuse:
Avatar
HypnoToad
Moderator
Postovi: 3103
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:57
Zahvalio/a: 406 puta
Prim. zahvala: 1018 puta

Re: Hranjenje najdražih

PostPostao/la HypnoToad » 30.01.2014, 22:05

Puno toga ti je medijsko prenapuhavanje i širenje panike. To rade najbolje. Ovdje mislim primarno na ribu i teške metale, ne na umjetnu hranu, jer se oni ne ustručavaju reklamirati wiskas i ostalo smeće. Svu tu umjetnu hranu treba izbjegavati u širokom luku.
Što se tiče ribe, tuna ulovljena u morima jugoistočne Azije vrlo moguće da ima koncentracije teških metala opasne za male životinje poput mačaka. Ali naše srdele nemaju da ga jebeš! Na taloženje metala ovisi veličina i dob ribe, te gdje se hranila. Ako živiš negdje blizu obale, nabaviš mrvicu starije srdele za ispod 10 kn po kili, možeš ih i zaledit. Iznutrice, pileće kože i slično većina mačaka obožava. S druge strane, biljke nemaju mjesta u njihovoj prehrani. Otprilike ima sličan efekt na njihovu probavu kao da natjeraš kravu da pojede hamburger. Jedina iznimka je kad one same prožvaču neku travu radi vlakana, ali to same znaju po potrebi, biljke im ne smiju biti sastavni dio prehrane.
I want to say I’ve had it, and fuck what might have been
I want to say the battle’s done and we just couldn't win
That we could not prevail verse the world we’ve been given
I didn't just not ask for this, I wasn't asked permission
Avatar
pecurko
Moderator
Postovi: 820
Pridružen/a: 23.08.2010, 13:58
Zahvalio/a: 228 puta
Prim. zahvala: 286 puta

Re: Hranjenje najdražih

PostPostao/la pecurko » 31.01.2014, 08:19

Evo ličnog primera, našu rusku plavu smo hranili wiskasom, matise i sl. hranom...super je ona to klopala, ali smo skoro morali da joj operišemo jajnike jer je imala neku strašnu upalu, jajovodi su bili puni gnoja, sad je dobro i na dijeti. Veterinar je "naš" čovek, pa nam je savetovao da prvo promenimo ishranu. Sad jede samo pileću džigericu i jedan do dva puta nedeljno ribu. Prvo njena dlaka je 100x lepša, samo ponašanje sad joj je mnogo više mačije, jer je ranije bila ko lutka, spava, mazi se, pa opet spava. Sad jurca i mnogo više vremena provodimo u igri. Treće- nokti joj primera radi rastu mnogo brze, ranije smo jednom u dva meseca morali da joj skraćujemo nokte, a sad jednom u dve nedelje.
Nikad više hrana iz "konzerve".
Sto rece moja baba:"Sve sto raste iz Zemlje to je zdravo".
Avatar
luther7hrol
rank10
Postovi: 433
Pridružen/a: 03.08.2013, 19:36
Zahvalio/a: 214 puta
Prim. zahvala: 93 puta

Re: Hranjenje najdražih

PostPostao/la luther7hrol » 31.01.2014, 14:04

A kako ste ju nagovorili da jede sirovo? Obično se dogodi da mace ne žele ni primirisati nešto drugo osim ove nabildane hrane?
Avatar
pecurko
Moderator
Postovi: 820
Pridružen/a: 23.08.2010, 13:58
Zahvalio/a: 228 puta
Prim. zahvala: 286 puta

Re: Hranjenje najdražih

PostPostao/la pecurko » 31.01.2014, 14:30

Glad je čudo, prvih par dana se sve u činiji osušilo, ali smo stalno stavljali sveže meso, bilo je teško gledati je kako se mota oko nogu i tužno mjauče, dolazi do mesta gde je stajala hrana.
Na kraju je glad pobedila...
Pogotovu smo bilo uplašeni prvih par dana, jer su je sedativi još radili i dosta je izgubila na masi, ali sad je da kucnem u drvo :x
Sto rece moja baba:"Sve sto raste iz Zemlje to je zdravo".
Avatar
luther7hrol
rank10
Postovi: 433
Pridružen/a: 03.08.2013, 19:36
Zahvalio/a: 214 puta
Prim. zahvala: 93 puta

Re: Hranjenje najdražih

PostPostao/la luther7hrol » 11.03.2014, 13:58

Ljudi, možete li, please, nabrojiti svu prirodnu hranu koju jedu vaše mace. Borimo se da ih polagano skinemo s kemijski prerađene hrane, posebno one mesne (meke). Ono što se sada čini problem je što su navikli barem tri puta na dan dobro pojesti, a ne možemo im davati pluća tri puta svaki dan. Čini se da im pašu pluća kada se lagano dime na pari da omekšaju. Zanima me što im još mogu davati, znam da ste napisali gore, ali ako vam nije teško da napišete još jednom sve što mogu pokušati, na jednom mjestu, a da im u prehrani ništa ne fali i da bude što raznovrsnija? Hvala :x

Natrag na “Naši mali prijatelji”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.