Hranjenje vanjskih ptica

Kućni ljubimci i ostale živine
Avatar
Kadulja
rank5
Postovi: 184
Pridružen/a: 29.10.2011, 22:17
Zahvalio/a: 40 puta
Prim. zahvala: 19 puta

Hranjenje vanjskih ptica

PostPostao/la Kadulja » 17.12.2012, 12:38

Hranite li vanjske ptice preko zime?

Mi smo kupili u pet shopu kuglice za 3 kn po komadu.
Dolaze sjenice i vrapci, a na veće komade kruha i suncokretove sjemenke dođu i grlice i golubovi.
Treba samo paziti da je daleko od dohvata mački.

Kuglice se daju napraviti i kod kuće od goveđeg loja i sjemenki.
Samo pazite da hrana ne bude slana i da ih hranite redovito ako počnete.
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 675 puta

Re: Hranjenje vanjskih ptica

PostPostao/la Red » 17.12.2012, 17:31

[thumbnail=float-left]https://themajka.com/media/images/1355812815.jpg[/thumbnail]Napravite hranilicu za ptice

Svi znamo da su divlje ptice u vrtovima vrlo korisna mala bića. One nam pomažu u borbi protiv neželjenih nametnika i insekata koje možda napadaju vrt. Što više ptica privučete to će one raditi u vašu korist. Možete aktivirati i vašu djecu da skupa s vama naprave malu hranilicu za ptice. Procedura nije komplicirana a vjerojatno svatko kod kuće ima potreban materijal da bi ju napravili.

Nekoliko savjeta važnih za zdravlje ptičica, preuzeto sa stranice Udruge za zaštitu divljih životinja

-Hranilice možete kupiti ili izraditi sami. Bitno je pripaziti da imaju krović, kako se hrana ne bi brzo smočila i trunula ili se smrzavala. Hranilice ne bojite jarkim bojama jer se toga ptice boje.

- Hranilice morate redovito (svakodnevno!) kontrolirati: ako je hrana mokra ili smrznuta treba je ukloniti i zamijeniti. Ako su hranilice velike pa ptičice ulaze u njih kako bi jele, često se događa da u hranilici ostaju prazne ljuske, koje ptice ne mogu izbaciti pa vam se može činiti da je hranilica puna. Stoga je najbolje u takve hranilice stavljati količinu hrane dostatnu za jedan dan te svakodnevno hranu zamjenjivati u potpunosti.

- Hranjenje obavezno morate vršiti svakodnevno, odnosno ako se ustanovi da je sva hrana pojedena – ptice koje «računaju» na hranu koju im nudite, mogu uginuti od gladi ukoliko preskočite hranjenje.

- Ako hranilice postavljate na stupove, pazite da se uz njih ne mogu popeti grabežljivci (mačke i sl) –minimalna potrebna visina takvog stupa iznosi oko 1,5 m. Hranilice možete postaviti i na vanjski zid kuće, ispod krova, na staje, garaže, balkone - nije nužno da imate vrt i drveće na koje ćete ih vješati: sve varijante su dobre.

- Možete kupiti već pripremljenu hranu ili je možete prirediti sami

- Koju ćete vrstu hrane ponuditi ovisi o tome koje vrste ptičica želite hraniti. Predlažemo da iskombinirate nekoliko vrsta kako bi privukli što više vrsta ptica, društvo je veselije.
Najnekvalitetnija hrana je kruh. Ako ga već dajete, tada neka to bude stari kruh sa sjemenkama sitno natrgan. Njega će najradije jesti vrapci a i kos – zato nije dobro kruh stavljati u male hranilice. Preporučujemo stoga da za kruh imate ili drugu hranilicu ili ga jednostavno ponudite na podu koji ste prethodno očistili. Nipošto ne smijete davati pljesnivi kruh! Ono što nije dobro za vas nije ni za ptice.

Treba napomenuti da ćete primijetiti da ptice ne jedu isključivo jednu vrstu hrane npr. sjemenje već prehranu upotpunjuju i drugim namirnicama.

Jedan jednostavan način kako izraditi hranilicu za ptice, koju kasnije možete zakačiti negdje u vrtu na neko stablo ili sl. Zapamtite, nemojte ju stavljati preblizu mjestu vašeg boravka, da ih nepotrebno ne plašite.

Treba vam:
- plastična boca (1. lit - 2. lit.)
- plastični tanjur (podignutih rubova)
- hrana za divlje ptice
- malo špage/ žice
- škare
- silikonski pištolj (s patronama od silikona) ili silikon za građevinu

[thumbnail=float-left]https://themajka.com/media/images/1355810133.jpg[/thumbnail]Operite bocu i uklonite sav papir s nje. Izrežite ju na pola. Upalite silikonski pištolj da se zagrije. Ako nemate silikon u tubi možete koristiti silikon za građevinu.
Na dnu vašeg odrezanog dijela, izrežite polukružni otvor, jer će tu sjeme istjecati iz boce na tanjur. Pustite čep, kroz to će te sipati ponovo hranu i zatvoriti kako ne bi padale druge stvari unutra.

[thumbnail=float-left]https://themajka.com/media/images/1355850242.jpg[/thumbnail]Sa silikonom prođite po rubu boce, osim dijela gdje ste izrezali rupu za sjeme. Uzmite tanjur i centrirajte bocu u centar tanjura. Držite nekoliko minuta da se sve dobro zalijepi. Ako koristite silikon za građevinu pustite ga da se dobro osuši.[thumbnail=float-left]https://themajka.com/media/images/1355809508.jpg[/thumbnail]Ako se sve dobro zalijepilo i osušilo probušite dvije rupe na vrhu boce, niže čepa, provucite špagu ili neku žicu. Ubacite sjeme kroz grlo boce i objesite na stablo.

Evo par drugih primjera za inspiraciju, isto vrlo lagano i jednostavno.

slika

Možete pokušati nešto još jednostavnije. Hranilice za suho vrijeme možete napraviti od visećih mrežastih vrećica ispunjenih hranom. Možete hranu kupiti ili napraviti vlastitu mješavinu sa suncokretovim sjemenkama, hranom za kanarince, pšenicom, mljevenim kukuruzom, orasima, kikirikijem i komadićima jabuke.

[thumbnail=float-left]https://themajka.com/media/images/1355836640.jpg[/thumbnail]Par ideja za izradu poslastica

- Sjemenke suncokreta, lana ili prosa, mljeveni kukuruz, komadiće jabuke i sjemenke za ptice dobro promiješajte. Dodajte omekšanu mast ili maslac i sve zajedno utisnite u proreze na češeru prije nego što se smjesa stvrdne. Za vrh češera vežite vrpcu.

- Neoljušteni kikiriki i druge orašaste plodove nanižite na vrpcu kako bi ptice mogle visjeti na njoj.

- Oni kreativniji mogu napraviti pločice od sjemenki. Sve što vam treba je: 2 šalice hrane za divlje ptice, oko 60 gr želatine bez okusa, kalup za kolače i špaga za vezanje.
Želatinu pripremite kako piše na uputstvima, dodajte izmiješano sjeme i utisnite u izabrani manji kalup. Stavite neku slamku ili štapić na mjestu gdje će te kasnije provući špagu. Pustite nek se dobro stvrdne ili ubacite u hladnjak da ubrzate proces.
Izvadite iz kalupa, stavite špagu i objesite hranilicu na granu stabla.

Prije nego stavite novu hranu, hranilicu morate dobro očistiti. Nemojte zaboraviti i malu plitku posudu s vodom, ptice će vam biti vrlo zahvalne!
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
shroomko
rank14
Postovi: 887
Pridružen/a: 16.07.2012, 18:45
Zahvalio/a: 138 puta
Prim. zahvala: 202 puta

Re: Hranjenje vanjskih ptica

PostPostao/la shroomko » 17.12.2012, 23:22

Red je napisao/la:Svi znamo da su divlje ptice u vrtovima vrlo korisna mala bića. One nam pomažu u borbi protiv neželjenih nametnika i insekata koje možda napadaju vrt. Što više ptica privučete to će one raditi u vašu korist.
...
- Hranjenje obavezno morate vršiti svakodnevno, odnosno ako se ustanovi da je sva hrana pojedena – ptice koje «računaju» na hranu koju im nudite, mogu uginuti od gladi ukoliko preskočite hranjenje.

Ovo dvoje mi nema smisla. Ako ga ne hranim svaki dan valjda će taj dan kad nema hrane pojesti neke štetočine iz vrta. Zato sam i privukao ptice, ako ih hraniš svaki dan nikakve koristi od njih.
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 675 puta

Re: Hranjenje vanjskih ptica

PostPostao/la Red » 18.12.2012, 09:18

Ovaj drugi dio teksta se odnosi na hranjenje ptica zimi.
ako ima stavljate hranu tokom zimskih mjeseci one računaju na hranu i oslanjaju se na nju kad nema obilja hrane kao u proljeće /ljeto ;)

Ljeti ih možete privuči dodatnom hranom ali one će se hraniti insektima iz vrta i ostalim plodovima, dakle nema straha da će ptica ostat gladna
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
mr. gljiva
Moderator
Postovi: 648
Pridružen/a: 23.03.2010, 17:09
Zahvalio/a: 37 puta
Prim. zahvala: 96 puta

Re: Hranjenje vanjskih ptica

PostPostao/la mr. gljiva » 22.12.2012, 09:21

Jednom započeta prihrana tijekom zime se ne smije prekidati jer (kako je već rečeno) se ptičice u samo nekoliko dana nauče da imaju stalni izvor hrane pa kad to maknete ostanu zbunjene i neće odmah ići tražiti hranu dalje što može dovesti do neželjenih posljedica ;)
skuliran do jajc :thumbsup:

Natrag na “Naši mali prijatelji”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.