Štakor kao kućni ljubimac

Kućni ljubimci i ostale živine
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 675 puta

Štakor kao kućni ljubimac

PostPostao/la Red » 30.03.2010, 18:15

Znam znam, sada vam se mozda gadi i sama pomisao, ali zbilja, Štakori su divni kao kućni ljubimci i nemojte ih podcjenjivati. za sve koji se i dalje mršte evo par informacija :D

ja sam trazila jel bi nasla nekog Štakora u obliznjem pet centru ali nigdje ih nema po gradu, mozda naletim uskoro a onda sigurno jednog i udomim :ymhug:

slika

ŠTAKOR KAO LJUBIMAC
Štakori su vrlo čisti,i najintelegentniji glodavci.Oni su nježne životinje koje se vežu za svog vlasnika poput psa.Razlika izmedu ovih štakora i divljih je ta što su ovi uzgojeni s malo poboljašanim karakternim osobinama.Nisu agresivni,zaigrani su i osjetljivi..mogu se odazivati na ime i naučiti razne trikove.

INTELEGENCIJA ŠTAKORA
Štakori su najpametniji glodavci,zbog svoje inteligencije cesto znaju patiti zbog nedostatka pažnje.Nagraditi će sve vrijeme i trud koje im poklonite,ali ipak oni nisu za sve.Njih neče zanimati nikakve igračke na kotacice i to zbog inteligencije.

O ČEMU TREBAMO RAZMIŠLJATI PRIJE KUPNJE
Prije nego se odlučite imati štakora razmislite dobro dali cete se moči dovoljno brinuti o njemu.Štakori trebaju mnogo pažnje od vlasnika i nemojte misliti da on nece zamijetiti nedostatak pažnje.Odraslog štakora nemožete udomiti jer se oni vežu uz svoje vlasnike.Nemojte ih izbacivati na ulicu jer se nece moci izvuc+ć živ.Ako vas ne zanima možete ga probati vratiti uzgajivacu.

NAVIKAVANJE
Što više pokazujete ljubav štakoru tako će se on više privikavati na vas. Mazite,igrajte i dodirujte svog ljubimca što više možete..možda u početku neće voljeti te znakove ljubavi..Najbolje se privikne na vas tako da ga stavite u neki đep malo veći ili na rame i radite obićne poslove. Nemojte ga dizati za rep. Najbolje je štakora podizati na način da ga uhvatite ispod prsa i prednjih nogu.

slika

ŠTAKOR PUŠTEN U SOBI
Morate maknuti/zaštiti:
-utićnice i kablove
-štakori grizu knjige,olovke,odjeću
-preporućujem da ste bez cipela dok on hoda po sobi
-ukolniti sve biljke
-štakori će oznaćavati svoj teritorij pa je bolje da namještaj malo pokrijete.

TUČNJAVA
Nemojte se umiješati u tučnjavu štakora rukom jer će se tada osjećati ugroženi. najbolje je poprskati štakore manjim mlazom vode.,razdvojiti ih na kratko vrijeme i pustiti da se "ohlade".

RAZMNOŽAVANJE
Najbolje je razdvojiti muške/ženske štakore,jer bi štakori mogli dobiti 8-18 beba svakih 3-4 tjedna.Štakori postanu zreli s 5 tjedana.Ako uzgajate štakore odvojite muškog štakora od ženke nakon poroda,jer ako ostane skotna odmah nakon poroda je fatalna stvar.

PREHRANA
Štakori su svejedi. Hraniti ga možete:
-žitaricama
-povrćem
-kruhom
-psećom hranom
povremeno mu možete ponuditi
-voće
-krumpir
-grašak
-kuhana jetra
-bubreg
-jogurt
-cornflakes
-smeđu rižu
Voda naravno mora uvjek biti dostupna.

BRIGA O DLACI
Štakori su vrlo čisti,pa ih nema potrebe prati,a ako ipak želite okupati svog štakora koristite blagi mačji ili pseći šampon.Mjenjanje krevetića štakora smanjiti će miris ali nemojte ga prećesto mjenjati.

IGRAČKE
Bebe štakori se vole igrati jedni s drugima. Ovo može poslužiti poput igrčke:
-prazne staklenke
-duž

OPĆENITO
Štakor je inteligentna i društvena životinja koja voli živjeti u parovima/ grupama međusobno zabavljajući se. U društvu se međusobno čiste, češkaju, spavaju, komuniciraju, svađaju te tuku. To su ljubimci čija je aktivnost jače izražena noću.

slika

Uzgajivači preporučuju držati štakore u istospolnim parovima.

Spol se lako određuje već u ranoj dobi (mužjaci imaju testise koji su dobro vidljivi prije četvrtog tjedna života). Spol se može odrediti i po drugim pokazateljima, kao što je ponašanje i veličina. Naime, ženke su nešto manje i puno su aktivnije od mužjaka koji su nešto veći i mirnije naravi (postoje mnogi izuzeci od gore navedena pravila). Spolna zrelost se postiže u dobi od 1-3 mjeseca. Ženke se tjeraju jednom u skoro svakih pet dana kada im se tokom nekoliko sati (cca 12) poveća aktivnost i nešto im se promijeni ponašanje.

Štakorska mladunčad na svijet dolazi slijepa i bez krzna. Nakon cca 2 tjedna polako otvaraju oči. Tijekom prvih 4-6 tjedana trebali bi dobiti dostatne količine majčina mlijeka. Smatra se da će im rast i razvoj završiti sa cca 8 mjesecom života.

slika

Za smještaj bi trebalo koristiti kaveze srednje visoke do visoke jer se štakori vole penjati. Nisu definirane točno određene dimenzije, ali stoji uvriježeno mišljenje "veće je uvijek bolje". Osim prostranog smještaja potrebno im je osigurati i slobodno kretanje.

slika slika

U periodu rasta i razvoja štakori grizu sve i svašta te je preporuka da se u kavezu ostave stvari za igru. Osim toga, preporuka je i da dio kaveza bude pokriven, odnosno da u kavezu imaju mjesto da na koje se mogu sakriti.

Kavez, kao i kod drugih životinja, ne bi smio biti na propuhu ili strujanju zraka iz klima uređaja, niti izložen većoj buci.

slika

Prehrana štakora je bazirana na gotovoj hrani - mješavina za štakore (npr. Versele-Laga Rat Complete ili Prestige - Duo rat & mouse) ili namirnicama kao što su pšenica, ječam, raž, zobene pahuljice, suncokretove sjemenke, jabuka, paradajz, blitva, špinat i dr. Orasi i bademi se prvenstveno daju kao slastice. Čokolada, keksi, naranče, kupus, karfiol, kelj, rotkvica i sl. su zabranjeni u prehrani štakora.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
HypnoToad
Moderator
Postovi: 3103
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:57
Zahvalio/a: 406 puta
Prim. zahvala: 1018 puta

Re: Štakor kao kućni ljubimac

PostPostao/la HypnoToad » 30.03.2010, 18:51

Štakor je odličan kućni ljubimac! Puno bolji od hrčaka il sličnih glodavaca. I stvarno ih je teško za nać, ja sam tražio po svuda nekih godinu dana valjda, kasnije sam ga dobio negdje iz Zagreba.
Evo mog pacova dok je još bio beba
Nažalost, nikad ga nisam uspio dovoljno priviknut na ruku, neda se uzet u ruku, al je inače dobar.
I want to say I’ve had it, and fuck what might have been
I want to say the battle’s done and we just couldn't win
That we could not prevail verse the world we’ve been given
I didn't just not ask for this, I wasn't asked permission
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 675 puta

Re: Štakor kao kućni ljubimac

PostPostao/la Red » 30.03.2010, 20:29

Da vidiš, i ja ne mogu nigdje naci štakora po ovim pet centrima, kao bilo ih je prije ali sada nema nigdje... ali mozda naletim negdje slucajno, tko zna.

Inace prijatelj mi je imao štakora dva, crno bijela, krasni su bili ko malo veca mackica :D ajme koje maze su to bili, on je sa jednim znao na kavu otici, stavit ga u kapuljacu i ne bi se mrdao. cudno mi je da se nije priviknuo na tebe do te mjere da ti se pusti da ga malo mazis i tako...

nemam pojma ja cu vidjet ako nabavim kojeg, jer imam jedan kavez veliki od papiga koji truli u garazi i voljela bi ga srediti i iskoristiti za tako neko biće slatko :x
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
mihayuro
rank1
Postovi: 4
Pridružen/a: 15.10.2010, 18:51
Zahvalio/a: 1 put

Re: Štakor kao kućni ljubimac

PostPostao/la mihayuro » 17.10.2010, 16:20

Oni su preslatki. Imao sam jednog mužjaka i bilo je divno negovati ga i pored toga što je bio malo asocijalan i plašljiv, te nisam mogao sa njim da se zbližim do te mere da ga nosam okolo u džepu. Više je voleo da vreme provodi sam, ali bilo je tu mnogo svakodnevnog maženja i čačkanja i to su tako umiljate i fine životinjice, ali kad god nekome kažem da sam imao pacova, svi reaguju na potpuno isti i predvidljiv način. Svima nam je usađena u um slika o njima kao o smrdljivim, zaraženim štetočinama, izuzetno agresivnim pride, i ljudi obično kažu da se gnušaju njihovog repa, ali sam vrlo brzo shvatio da kada to spominju u glavi imaju pacovske repove iz crtaća, ogromne, debele i člankovite. A oni uopšte ne izgledaju tako. Sve u svemu, ne treba mešati kanalizacijske pacove sa laboratorijskim, jer su ovi drugi izuzetno umiljate životinje. I da, meni je pacov uginuo posle pola godine iznenada i mislim da je to možda bilo zbog toga što nije imao pacovskog drugara, te je potpuni imperativ, ako želite da držite pacova, da ih kupujete u parovima, i to istog pola ako ne želite da se razmnožavaju. Na taj način se pospešuju i njihova društvenost i inteligencija, jer imaju pored sebe pripadnika iste vrste sa kojim mogu da eksperimentišu i budu manje plašljivi.
Avatar
Leo montes
rank3
Postovi: 78
Pridružen/a: 03.11.2010, 10:39
Zahvalio/a: 1 put
Prim. zahvala: 19 puta

Re: Štakor kao kućni ljubimac

PostPostao/la Leo montes » 06.11.2010, 16:49

Evo da i ja dam svoj doprinos... iskreno počeo sam pisati tekst jer sam ranije vidio temu, a da je nisam pročitao cijelu, vidim sad da su i ostali dali pregršt korisnih informacija pa bi moglo biti i malo preklapanja sa mojima, međutimo ionako vidim ovo kao svojevrsni brainstorm iz kojeg bi kasnije mogao proizaći koristan vodič kad se sve sažme...

Sve što sam napisao proizlazi isključivo iz mog trogodišnjeg iskustva otkako se bavim štakorima. Prvi put sam se susreo kroz jedan istraživački rad i odtada ih zavolio. Osnova mog rada prvenstveno je proučavanje genetike kroz nasljeđivanje, a od prije godinu i sitno odlučio sam se i za štakora kao ljubimca...
Da nekratim više...
---------------------------------------------------------------------


Za pocetak, izuzetno su inteligentne i društvene životinje. To znači da se jako brzo adaptiraju na bilo kakvu okolinu i domaćine, i u roku par dana od dolaska počet će ispitivat teritorij, verat se po policama, zavjesama, zavlačit se u ormare i najmanje rupe (kroz koje mogu proturiti glavu). Pažnju treba usmjeriti pri ovakvoj igri na činjenicu da je štakor glodavac. Zubi im rastu čitav život i kao takvi se moraju trošiti.... najčešće na okolnim predmetima koje zateknu u svojim pohodima. I pritom mislim na apsolutno sve... roba, cipele, drvo, zid, knjige, kablovi, plastika... nema izbirljivosti. Sad, da vam nebi odmah digao paniku, tu praksu neće počet upražnjavati momentalno već uglavnom ako se ostave sami, bez nadzora jedno 10ak minuta. Spriječiti možete jedino da vam životinja bude cijelo vrijeme pod budnim okom. A isto tako učestalost se može smanjiti ako im date drvenih predmeta u kavez da svoj "hobi" prakticiraju u vrijeme kad nisu vani.
Ostalo su sve samo pozitivne karakteristike.
Strašno su inteligentni. Skužit će svaku mogućnost prelaska preko prepreke ako imaju dovoljno vremena i sto je jos bitnije, dovoljno motivacije. A to je najčešće samo jedna stvar...

HRANA ! Koliko je najčešće povod za neku nepodopštinu, toliko može biti i sredstvo dresure. I možda je dresura malo neprikladan izraz, doista se mogu naučiti na određene radnje i zvukove. Moja recimo zna prepoznati kad je zovem ili pak kad joj "objasnim" da je vrijeme za povratak u kavez. Dalje od toga nisam išao jer me učenje trikova ne interesira, al dovoljno je samo prosurfati youtube-om da vidite kakve sve kompleksne radnje uče.
I još malo o hrani... iako nema pretjerane filozofije. Ono, reći ću samo Štakor... sve jedu. Ako ste lijeniji tip, dovoljno je kupiti kupovni mix i stvar riješena. Isto tako možete smiksati svoju hranu, koja bi pretežno trebala uključivati žitarice i voće. Baza hranjenja su naravno žitarice... zob, ječam, pšenica, kukuruz (ograničeno). Možete kupiti kesu bilo koje hrane za glodavce i smiješati ju sa većim količinama navedenih žitarica.
Obroke dodatno obogatite povremenim dodatkom orašastog voća (računajte s tim da orah, suncokret i kukuruz debljaju...). Od voća nema ograničenja, jedino da je količinski prilagodeno da pojede sve dano prije nego počne truliti.
I doista, ovdje doista možete eksperimentirati do mile volje. Ovo gore nek vam bude osnovni predložak za hranu, a slobodno im možete dati i svega ostalog. Mesa (bolje kuhano), sirove riže i tjestenine (dobro za trošenje zubiju), jaja, suhog kruha... ma beskonacno... a ako zelite vidjeti kako bi štakor izgledao na speedu, probajte im dati malo nutele. Doslovno polude i sve bi učinili da se dokopaju jednog liza :)
I jedino bi čokoladu trebali tržati na minimumu minimuma.

Društvenost i životu u paru
Već sam spomenuo da su štakori društvene životinje. Pod time podrazumijevam u prvom redu mjeru u kojoj su spremni na interakciju sa čovjekom, okolinom kao i pripadnicima svoje vrste. To međutim ne znači da će vas gnjaviti neprekidno i skakati po vama. Sasvim suprotno, koliko su znatiželjni toliko su i oprezni. Kod pojedinih treba čak i dosta truda i vremena da se povjerenje stekne. Isto tako kod nepažnje, to povjerenje još lakše puca...
Za vrijeme igre trebate postupati blago s njima, bez naglih pokreta i povišenih glasova. Isto tako, izbjegavajte puštati štakora na pod.
Izgube percepciju prostora i iz njihove perspektive, odjednom se nađu u ogromnoj pećini kraj nogu jednog diva. Automatski će se prestrašiti i zavući negdje, a onda vam sretno sa povratkom :P
U kavezu se osjećaju sigurno i lako se adaptiraju na buku ili više ljudi u prostoriji. Međutim, pri izlasku napuštaju svoje sigurno "utočište" i izlažu se nepoznatom terenu, stoga i taj instinkt za opreznost biva jače izdražen.
U pravilu, nezahtijevaju previše pažnje. Možete ga puštati satima da tumara vani, uz vašu kontrolu, al neće vam zamjeriti ni ako dan-dva ne izađe iz kaveza. Tu se najviše pokazuje prednost držanja 2 životinje zajedno, pošto će se i same zabaviti kad su zatvoreni. Što se minimalne rekreacije tiče, zadovoljavajuće bi bilo bar sat vremena na dan, čisto da ostanu agilni i vitki, jer se lako tove... mužjaci pogotovo.
Glede spolova mogu najkraće reći... ženke su aktivnije, hitrije i dosta plašljivije od mužjaka koji su pak više usporeniji, da nekažem lijeni, al kao takvi više pogodni za rukovanje i maženje.
Ako planirate držati 2 životinje, nema nikakvih problema kod držanja istospolnih životinja. Ako mislite sparivati mužjaka i ženku, odmah unaprijed razmislite kamo ćete sa brojnim potomstvom, jer ćete vjerovatno već kroz prvih mjesec dana dobiti prvo leglo od 10-15 mladunaca, a ubrzo još i više.


Smještaj

I kod smještaja imate dosta slobode na izbor, uz par bitnih pravila. Minimalne dimenzije variraju, ovisno koliko često poštate životinju da se kreće po vani, odnosno koliko vremena provodi zatvorena. Recimo da je po životinji potrebno bar kavez 50x30x30(cm) , al to je stvarno minimum. Sve iznad toga je samo bolje...
Drugo i najvažnije pravilo je da koliko je god moguće, nabavite potpuno žičani kavez. Dakle da se žica prostire i po podu, a kavez da dodatno ide uz plastičnu podlogu u koju se umeće do desetak centimetara dubine da drži stelju.
Kavezi koji imaju plastični pod, trebali bi imati unutarnje stijenke poda skroz zaobljene, bez rubova, jer takvi najčešće postanu meta glodanja i začaš završe sa desetak pomoćnih izlaza :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------

To bi zasad bilo to, mogao bi jos metar teksta natipkat, al nekako mi se neda jer mislim da sam osnovno obuhvatio, a ionako ću odgovarati na bilo kakva pitanja.
Toliko zasad od mene, evo i par mojih slika i lijep pozdrav !


slika

slika

slika

slika

slika

Uploaded with ImageShack.us
Nature will persist without us. Will we without her?
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 675 puta

Re: Štakor kao kućni ljubimac

PostPostao/la Red » 06.11.2010, 18:23

ee hvala ti na ovom dodatku informacija. mene osobno zanimaju vec davnih dana, ali ovdje kod nas niti jedan pet shop nema štakore, pa nikako da i ja uzmem jednog :ymblushing:

a kavez imam taman ogroman za jednog ili dva. od papiga mi ostalo i sada zjapi prazno. jeste da je kavez vise visok nego sirok i prizeman ali ja bi ga sa nekim platformama nadogradila i neki mejz unutra uredila, posto zbilja ima prostora za mastu i nadogradnju... otom potom.

predivni su ti mali prijatelji :x
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Proximus
rank6
Postovi: 214
Pridružen/a: 06.02.2011, 16:11
Zahvalio/a: 9 puta
Prim. zahvala: 51 put

Re: Štakor kao kućni ljubimac

PostPostao/la Proximus » 06.02.2011, 22:52

Najbolji glodavci ikad. Inteligentni i zabavni. Imao sam hrčka 6 mjeseci kojeg sam nasao na zimi i kiši pred faxom pred dve godine i nemogu rec da je bas idealni kucni ljubimac. O stakorima citam samo najbolje. Ako ne nabavim psa u iducih par godina, a vjerojatno necu jer nemam vremena za njega, nabavit cu dva stakora =p~
Ohmu, go back to the Forest. This is not your world.

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music.
~Aldous Huxley
Avatar
djek_D_ripper
rank2
Postovi: 44
Pridružen/a: 16.04.2011, 12:37
Zahvalio/a: 15 puta
Prim. zahvala: 11 puta

Re: Štakor kao kućni ljubimac

PostPostao/la djek_D_ripper » 16.04.2011, 15:01

preslatki su :x ...
ja si planiram nabaviti jednog, al' tek pred ljeto , da ga mogu nosit doma sa sobom, inače bi me cimerice izbacile iz stana da ga sad nabavim....

gdje bi ih u zg-u mogla nabaviti/pogledati? i kakve su otprilike cijene?
Avatar
HypnoToad
Moderator
Postovi: 3103
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:57
Zahvalio/a: 406 puta
Prim. zahvala: 1018 puta

Re: Štakor kao kućni ljubimac

PostPostao/la HypnoToad » 19.04.2011, 20:35

U Zagrebu možeš pogledat po pet shopovima, ali teško da će ih imat, najbolje ti je pogledat u onima koji su specijalizirani za zmije i guštere, oni uvijek imaju štakore za hranu. Mislim da je cijena za odraslog nekih 10, a za mladunca (kakav je tebi bolji) oko 5 kn. Cijene variraju, al računaj da neće biti puno više od toga. Ali svejedno malo pogledaj po netu neke karakteristike na koje trebaš pazit, da nije previše inbred il jadan.
I want to say I’ve had it, and fuck what might have been
I want to say the battle’s done and we just couldn't win
That we could not prevail verse the world we’ve been given
I didn't just not ask for this, I wasn't asked permission
dolores20
rank1
Postovi: 1
Pridružen/a: 25.03.2012, 16:10

Re: Štakor kao kućni ljubimac

PostPostao/la dolores20 » 25.03.2012, 16:27

Imam pitanje..Prije pola godine nabavila sam si 2 štakora.Dobro su se slagali, ali kad sam im dala suhi kruh...nastala je borba i znali su se često potući oko njega iako ga je bilo dovoljno, ali to nije bilo ništa strašno, sve do danas kada sam se vratili kući, a nije me bilo samo jedan dan i dala sam im dovoljno hrane i vode. Naime, jedan štakor je počeo jesti drugog, naravno uginuo mi je. ali jako mi je čudno to što se on nije očito branio, jer ovaj drugi štakor na sebi nema nikakvih ozljeda ni krvi. Sada me zanima kako je moguče da ga je ubio i da se nije branio i dali je pametno sada staviti drugog štakora kod njega da nije sam i dali da to bude ženka ili mužjak. Jer oboje su bili mužjaci i nisu se još s nikim parili, samo me zanima što da radim i što je moglo uzrokovati to.

Natrag na “Naši mali prijatelji”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.