Otpadni enzim - čudotvorna otopina

Čuvajmo Planetu Zemlju
Avatar
Pooji
rank2
Postovi: 42
Pridružen/a: 30.08.2013, 19:45
Zahvalio/a: 23 puta
Prim. zahvala: 53 puta

Otpadni enzim - čudotvorna otopina

PostPostao/la Pooji » 31.08.2013, 10:36

SVOJ OTPAD PRETVORITE U ZLATO!

San svake domačice - višenamjensko sredstvo za čišćenje koje je potpuno prirodno, ekološko, neotrovno, bez sintetskih kemikalija i - najbolje od svega - može se napraviti kod kuće, od kuhinjskih otpadaka.

slika

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Ali, mnogi koji su napravili i koriste se tim sredstvom zaklinju se u njegovu izvanrednu učinkovitost. Ovo čudesno sredstvo za čišćenje doista je jednostavno napraviti: kuhinjski otpaci (ostatci voća i povrća) stave se u plastičnu posudu s vodom i smeđim šećerom te se sve skupa ostavi da fermentira 3 mjeseca.
Smeđa octena otopina koja pritom nastane je otpadni enzim, a pri korištenju se razrjeđuje sa vodom (omjer 1:1000) a prema mnogobrojnim svjedočanstvima čini čuda.

NA GOTOVO ČUDESTAN NAČIN OTPADNI ENZIM PROČIŠĆAVA NAŠU ZEMLJU

slika

1. On pročišćava naš zrak: tijekom katalizacije stvara Ozon (O3) i ne samo da ubija bakterije nego povećava i količinu kisika u zraku te uklanja neugodne mirise.

2. Održava zahod čistim: otpadnim enzimom možete ispirati zahodsku školjku jer on sprječava začepljenja i uništava štetne bakterije te razgrađuje svu prljavštinu i nakupljene masne taloge.

3. Održava čistim i naš dom: on je antiseptik. podovi prani vodom u koju ubacite dvije žlice zaista bivaju čisti. ubija bakterije te odbija komarce, žohare i štakore.

4. Održava čistom i kuhinju: razblaženom otopinom otpadnog enzima možete čistiti štednjak, pečnicu, posuđe. Djelotvorno čisti i najtvrdokornije mrlje.

5. Održava čistim i odjeću: odjeću natapajte u vodi s malo dodanog otpadnog enzima. neutralizirat će škodljive, kemijske deterđente, a postupak pranja čini lakim te omekšava rublje. Tako oprana odjeća biti će zaista čista jer, kao i kod posuđa, otpadni enzim uklanja i najtvrdokornije mrlje.

6. Čisti i povrće: kad perete voće i povrće u vodu za pranje dodajte manju količinu otpadnog enzima zato što ispire pesticide i čini plodove sigurnim za jelo :)

7. Za njegu kože i za deterđente: razblaženu otopinu otpadnog enzima (1:10) dodajte šamponima, gelovima za tuširanje, perilicama za suđe i deterđentima. on, naime, neutralizira škodljive kemijske otrove u komercijalnim deterđentima. Spriječava kožne alergije. Tijelo natapajte u vodi s dodanim otpadnim enzimom: on će vas osloboditi kožnih problema i učiniti vašu kožu mekom poput svile. Otpadni enzim nemojte razblažavati vrućom vodom jer prevelika toplina uništava enzime.

8. Za njegu kućnih ljubimaca: razblaženom otopinom otpadnog enzima možete prati svoje kučne ljubimce jer on uklanja krpelji. Otopinom pošpircajte psećju kučicu jer otpadni enzim neutralizira vonj kućnih ljubimaca, a i njegovo će krzno biti gušće!

9. Za održavanje vozila: manju količinu otpadnog enzima možete dodati u vašu bocu s vodom namjenjenu hlađenju motora. Rashladit će motor, produžiti mu vijek trajanja, a ako otopinom pošpricamo unutrašnjost automobila otpadni će enzim neutralizirati neugodne mirise.

10. Prirodno gnojivo: razblaženi otpadni enzim (500-1000 puta) može poslužiti za zaljevanje biljaka, cvijeća, i drveća te kao izvrsno gnojivo, pomažući rastu biljaka. Jalovo tlo zalijevajte tri mjeseca za redom i kvaliteta tla će postati očita.

11. prema najnovijim izvještajima, otpadni enzim čak može zaštiti zatvorene prostore od elektromagnetskog i drugog štetnog zračenja (od mobitela, računala, bežičnog telefona, uređaja itd.)
I posljednja napomena: kad bi svatko koristio enzim i kad bi svako kućanstvo pretvorilo svoj otpad u taj blagotvorni enzim time bi se pridonjelo širenju kolektivne svijesti o potrebi zaštite našeg ozona. Živjeli bismo u čistom, nezagađenom okolišu.
Hrana nebi sadržavala toksine iz tla (recimo, iz chemtraila) te iz korištenih pesticida, a tlo bi bilo bogato hranjivim tvarima.

DR. JOEAN OON: Ozelenimo Zemlju otpadnim enzimom!

slika
Razrijeđenu otopinu otpadnog enzima, dr. Joaen oon koristi, za pranje povrća.


jedna od najzasluženijih osoba za upoznavanje javnosti s blagodatima otpadnog enzima je veganka i pobornica zaštite okoliša iz Penanga u Maleziji, dr. Joean Oon. Ona je ravnateljica penanškog centra za naturopatiju i zaštitu obitelji, predavačica iz međunarodnog kineskog društva za prevenciju raka, a često govori o temama iz domene zdravlja te o postizanju unutarnjeg mira.
Dr. oon je također odana supruga i majka triju krasnih djevojčica. Godine 2006. dr.Oon je otputovala na Tajland kako bi studirala alternativnu medicinu od dr. Rosukon Poompanvong, naturopatkinje i organske poljoprivrednice. Za izuzetna dostignuća na polju organske poljoprivrede ta agrarna inovatorica (dr. Rosukon) dobila je 2003. godine priznanje tajlandskog Regionalnog ureda UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Dr. Rosukon aktivno se bavi istraživanjem enzima više od 30 godina, ustvari ona je "tvorac" otpadnog enzima.
Otpadni enzim je organska otopina nastala jednostavnom fermentacijom ostatka svježeg voća i /ili povrća, smeđeg šećera i vode.
Dr. Rosukon kaže da fermentacija stvara prirodne lance proteina, mineralnih soli i enzima. Na temelju svojih istraživanja Rosukon tvrdi da otpadni enzim smanjuje globalno zatopljenje jer katalitički proces tijekom nastajanja otpadnog enzima generira plin ozon, O3, koji smanjuje količine ugljičnog dioksida u atmosferi i teških metala u bolacima koji "zarobljuju" toplinu.

Budući da u gradovima ne možete zasaditi mnogo drveća, možemo koristiti ovu organsku materiju, i to tak oda je stavimo u čvrsto zatvorenu posudu (bez pristupa zraka) u koju dodamo smeđi šećer i vodu. Za trajanje fermentacije cijelo vrijeme se otpušta kisik, što je isto kao da ste posadili 10 stabala.

tehniku pripremanja otpadnog enzima dr. Oon je naučila od dr. Rosukon te je, vrativši se u Penang, počela zagovarati njegovu upotrebu. Dr. Oon smatra da je od velike važnosti da svako kućanstvo napravi taj enzim te da ga izljeva u odvodne i kanalizacijske sustave, što bi doprinjelo pročišćavanju oceana i rijeka od toksina.
Dr. Oon kaže da 1 litra otopine otpadnog enzima može pročistiti do 1000 litara kontaminirane riječne vode.

Kod upotrebe standardnog deterđenta on se ustvari obavije oko masnoće. kad se obavijene čestice masnoće isperu niz slivnik one se ponovno skupe, tvoreći masni sloj koji nazivamo masnim talogom koji je, naravno, pun masti i koji bi trebalo odstranjivati "lopatama". Ak ose ne ukloni začepit će slivnike i uzrokovati poplavu. Sustavi odvodnje i kanalizacije biti će preplavljeni.

Dodamo li malo enzima deterđentu za čišćenje on će rastvoriti masnoću u manje čestice, a mikroorganizmi iz zraka dodatno će ju oksidirati i razgraditi. Dakle, budemo li rewdovito koristili otpadni enzim u slivnicima se neće nakupljati talozi masnoće i neće dolaziti do začepljenja odvodnih sustava u našim domovima, a slivnicima će nesmetano teči čista voda.

Tijekom postupka pravljenja enzima otpuštat će se vrlo jaki plinovi, stoga se savjetuje upotreba plastičnih posuda. treba, podrazumjeva se, koristiti čistu vodu. Otpadni enzim veoma je lako napraviti: treba nam 1 dio smeđeg šećera, 3 dijela kuhinjskih otpadaka i 10 djelova vode.

slika

Dr. Rosukon naglašava da je bolej koristiti smeđi šećer umjesto bijelog jer sadržava mnoštvo minerala. koristiti li više povrća od voća otopina će mirisati poput ukiseljenog povrća, ali ako koristite više kora od voća imat će vrlo ugodan miris. Zapišite si datum "proizvodnje".
Poslje 3 mjeseca otpadni enzim će biti spreman za upotrebu.
U prvih mejsec dana zatvarač posude će trebati svakodnevno otvarati zbog nakupljenog plina koj ise stvara za vrijeme fermentacije. Sigurnosti radi, preporuča se da se koriste plastične posude. tijekom prvog mejseca fermentacije otpuštat će se alkohol, pa kad otvorite posudu osjetit ćete miris alkohola. u drugom mjestu osjetit ćete kiselkast miris, karakterističan za ocetenu kiselinu. Uz mnoge spojeve minerala i vitamina, sastojci će se nastaviti razgrađivati i prirodno će naposljetku nastati otpadni enzim.
Upravo zbog toga dr. Rosukon kaže da spravljenje treba trajati 3 mjeseca. kad ste enzim napravili ne morate ga odmah iskoristiti. Možete ga držati godinama. godinu, dvije, tri ili čak i 10,20 godina :).
Što je dulje razdoblje, to molekule postaju manje jer smjesa nastavlja fermentirati i razgrađivati se.
Kad su molekule manje imaju bolju sposobnost prodiranja. Mi zagovaramo upotrebu otpadnog enzima jer se nadamo da ljudi mogu smanjiti količinu svojih kuhinjskih otpadaka tak oda ih pretvore u nešto korisno, iskoristivo u svakodnevnom životu. kao što smo naveli, postupak je više nego jednostavan. Ako taj enzim napravite kod kuće žohari, muhe i komarci zaobilazit će vas u širokom luku.

ŠTO JE POTREBNO UČINITI AKO ENZIMSKA OTOPINA NE FERMENTIRA KAKO TREBA?

Otpadni enzim nikad se ne može pokvariti, ma koliko dugo stajao. Kvari se jedino ako nisu zadovoljavajući uvijeti u kojima se enzim priprema ili je pogrešan postupak njegova spravljanja. U tom slučaju kako popraviti stvar?
Ako vaš enzim počne jako zaudarati, poput trulih jaja ili izmeta, kako tomu doskočiti?
Vrlo jednostavno: dodajte jedan dio smeđeg šećera.
na primjer, u bocu koja sadrži 1 litru vode, treba brzo dodati 100 g šećera. Smjesu dobro promješajte, a poklopac zatim čvrsto zatvorite. nakon što ste bocu hermetički zapečatili više je ne otvarajte. mjesec danakasnije, kad je otvorite vidjet ćete da se otopina "oporavila".
slika
Dodavanjem otpadaka agruma otpadni enzim će imati ugodan miris

U enzimskoj otopini ponekad se mogu naći crvi. Kako se to dogodilo?
Glavni razlog je taj što poklopac nije bio čvrsto zatvoren. kad je poklopac čvrsto zatvoren crva neće biti.

Što ako se pojavi plijesan?
Dr. Rosukon kaže da je to samo ostatak mrtvih bakterija. Prije korištenja fermentirane enzimske otopine taj ostatak treba filtrirati, tak oda ostane samo enzimska otopina. Izdvojeni ostatak treba baciti u slivnik kako bi se pročistio otpadni sustav ili ga se može osušiti i koristiti kao gnojivo. osim toga, otopinu otpadnog enzima dr.Oon preporučava kao izuzetno djelotvorno sredstvo za čišćenje. Ona predlaže da se enzim razrijedi i pomiješa s proizvodima za čišćenje kućanstva kak obi se povećala njihova djelotvornost. također preporučava korištenje te otopine kao sredstvo za čišćenje povrća, kuhinjskih i zahodskih površina jer, kako kaže ona ima antibakterijska svojstva a odstranjuje i neugodne mirise i prljavštinu. Otpadni enzim ne samo da pomaže našem okolišu već je djelotvoran i u čišćenju masnih kuhinjskih podova i rublja zato što uklanja masne mrlje i nečistoće.
Također s njim možete čistiti voće i povrće. Dvije žlice tog enzima ubacite u korito sudopera ili posudu sa vodom i natapajte voće i povrće barem 30 minuta. Enzim će ukloniti sve pesticide i kemijske supstance.
Otopina otpadnog enzima može se koristiti i kao gnojivo budući da obogaćuje tlo. Poželite li koristiti taj enzim kao gnojivo jednostavno dodaze žlicu otopine na 1L vode te pošpricajte vaše biljke i tlo. tako će se tlo prirodno pognojiti. Bogat oće tlo privući gliste. uz prisutnost glista vaše će biljke prirodno rasti i bujati. Sve je vrlo jednostavno i ne trebate trošiti novac na kupovinu skupih kemijskih gnojiva.

Neka od testiranja otpadnog enzima:

- farmeri i uzgajivači V&P umjesto kemijskih gnojiva koriste otpadni enzim. Uočili su povećan urod, plodovi su ukusniji, a bilježe i mnogo manje slučajeva bakterijskih bolesti kakve inače napadaju usjeve.
- pojava biljnih bolesti opada
- poboljšana kvaliteta tla
-teški metali itoksini poput oni iz kemijskih gnojiva se razgrađuju
-poboljšala se kvaliteta zraka

Izvor: SVJETLOST
“Life isn't as serious as the mind makes it out to be.”
Avatar
mr. gljiva
Moderator
Postovi: 648
Pridružen/a: 23.03.2010, 17:09
Zahvalio/a: 37 puta
Prim. zahvala: 96 puta

Re: Otpadni enzim - čudotvorna otopina

PostPostao/la mr. gljiva » 11.09.2013, 21:43

Napravio danas, 3.5L 350g billington melasenog šečera.
Ostatak 10 cherry rajčica + paradajz, kore svježih smokava, grožđe, kora i kompletne šljive,
kore breskve, mekana kruška, kompletno narezana rog papirka, kore i kriške jabuke, jedna limeta i potrošena polovica limete :)
Materijala je bilo skoro kilu,a neke stvari sam stavljao "cijele" jer nemogu nakupiti samo
koru pošto voće jedem kompletno sa košticama, od jabuke ostanu samo one lupine koje
okružuju sjemenke i peteljka (jedem i sjemenke zbog laetrila) :D pa se javim
kad i ako krene fermentirati.
skuliran do jajc :thumbsup:
Avatar
Pooji
rank2
Postovi: 42
Pridružen/a: 30.08.2013, 19:45
Zahvalio/a: 23 puta
Prim. zahvala: 53 puta

Re: Otpadni enzim - čudotvorna otopina

PostPostao/la Pooji » 12.09.2013, 12:05

Bravo gljivo :) !

također sma uradija u bidonu od 7L. Šljive, limun, naranča, kore banane, paprika babura, pomidora, kore lubenice, ananaes itd itd itd...okacim sliku koju kroz dan dva da vizualno popratimo :)
“Life isn't as serious as the mind makes it out to be.”
Avatar
Alkaloid
rank3
Postovi: 70
Pridružen/a: 16.09.2010, 13:47
Zahvalio/a: 6 puta
Prim. zahvala: 28 puta

Re: Otpadni enzim - čudotvorna otopina

PostPostao/la Alkaloid » 13.09.2013, 11:54

Ovaj tekst je ful zanimljiv, moja skepsa je još jaka prema neki stvarima koje se ovdje tvrde, ali neke su se potvrdile u praksi. S obzirom da odvajam biološki otpad doma probao sam po prvi put uliti otpadnu tekućinu u poluzaštopani i smrdljivi odvod i odštopalo ga je (i odsmrdilo) efikasnije od natrijeve lužine koju inače koristim. Ponovio sam to i s WC-om i uspješno ga odsmrdio (nije bilo puno kamenca po školjci pa ne mogu reći kako djeluje na otapanje kamenca). Inače sam i prije ovog teksta znao gnojiti biljke s razrijeđenom otopinom otpadne tekućine i mogu pouzdano reći da je većina biljaka obožava.
Dozvolite mi malo reklame - nabavio sam super kantu za kompost, zove se Organko i prodaje u Intersparu (za mislim oko 200 kn), a prozvodi je neka slovenska tvrtka. Zatvara se hermetički čime otklanja najveće probleme biološkog otpada (smrdi, a uz to se na njemu rado kote vinske mušice u nadrealnim brojkama), a na dnu ima pipu za odlijevanje tekućine. Uz to s njim dolazi nekakvo ludo sredstvo koje je spoj piljevine, melase smeđeg šećera i korisnih organizama, a koje ubrzava proces kompostiranja. Znam da sad već spamujem (samo zato jer je proizvod prijateljski prema okolišu), ali dolje sam dodao linkove s prikazom te posude.

http://www.youtube.com/watch?v=8hskDM6rUvU

za one koji ne vide običan youtube link (ja sam jedan od njih) evo i link za kopipejstanje http://www.youtube.com/watch?v=8hskDM6rUvU

link na izvornu stranicu
Avatar
mr. gljiva
Moderator
Postovi: 648
Pridružen/a: 23.03.2010, 17:09
Zahvalio/a: 37 puta
Prim. zahvala: 96 puta

Re: Otpadni enzim - čudotvorna otopina

PostPostao/la mr. gljiva » 14.09.2013, 08:03

čini se jako praktična stvarčica pogotovo za proljeće ljeto :)
definitivno bi trebalo imati 2 komada za kuću, možda i nabavim dogodine.
jedan osvrt na fermentaciju ovog otpadnog enzima- otpustite čep
svakih 8-12h u prvom tjednu jer to ludilo opasno "kuha" i plastika se napne
kao od šale :D ali miris je prejeben, freš citrus :cheesy:
skuliran do jajc :thumbsup:
Avatar
Devil'sChase
Moderator
Postovi: 864
Pridružen/a: 07.06.2011, 06:40
Zahvalio/a: 311 puta
Prim. zahvala: 201 put

Re: Otpadni enzim - čudotvorna otopina

PostPostao/la Devil'sChase » 27.09.2013, 18:35

Napravil i ja oko 4 i pol litre :D Stavljal sam ostatke od čaja (menta, kadulja, matičnjak) šljive koje su otpale već odavno sa stabla i kore domaće limete, a mirissss... Tako je odličan :D mješavina svježeg slatkog voća i pravog kiselkastog citrusa. Al kuha ko ludo, svako malo otvaram. Još nek se to skjura tih 3 mjeseca i onda enzym party \:D/
Mi Slaveni, nekoć vjerovasmo u sveobuhvatno jedinstvo, drveće štovasmo kao naše pretke, starije i mudrije od čovjeka, vjerovasmo u nadnaravnu snagu životinja, ali srećom, došoše nam kršćanstvo, spasivši nas od zlih štovanja, te navevše nas na pravi put :)
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 718
Pridružen/a: 08.07.2010, 10:33
Zahvalio/a: 429 puta
Prim. zahvala: 335 puta

Re: Otpadni enzim - čudotvorna otopina

PostPostao/la Ninti » 30.09.2013, 14:20

Jel to može bit dobro i za piće ? :D
Avatar
Devil'sChase
Moderator
Postovi: 864
Pridružen/a: 07.06.2011, 06:40
Zahvalio/a: 311 puta
Prim. zahvala: 201 put

Re: Otpadni enzim - čudotvorna otopina

PostPostao/la Devil'sChase » 30.09.2013, 18:00

Je Ninti, da to pokazem svojim ruralnim prijateljima, u kotel bi to hitili, spekli i onda još jednom :))

Šalu na stranu... To je i meni palo na pamet, ful malo razrjedit u čaši izvorske vode i pit da ti čisti tijelo. Palo mi je i napamet također, kad bi to mogli koristiti kao pročišćivać vode u prirodi kao npr. alum, da pojede štetne bakterije u nepitkoj vodi, al ne znam dal to funkcionira uopće.
Mi Slaveni, nekoć vjerovasmo u sveobuhvatno jedinstvo, drveće štovasmo kao naše pretke, starije i mudrije od čovjeka, vjerovasmo u nadnaravnu snagu životinja, ali srećom, došoše nam kršćanstvo, spasivši nas od zlih štovanja, te navevše nas na pravi put :)
shroomko
rank14
Postovi: 887
Pridružen/a: 16.07.2012, 18:45
Zahvalio/a: 138 puta
Prim. zahvala: 202 puta

Re: Otpadni enzim - čudotvorna otopina

PostPostao/la shroomko » 30.09.2013, 18:42

Jel netko probao očistiti pećnicu ili kadu s time?
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 718
Pridružen/a: 08.07.2010, 10:33
Zahvalio/a: 429 puta
Prim. zahvala: 335 puta

Re: Otpadni enzim - čudotvorna otopina

PostPostao/la Ninti » 30.09.2013, 19:11

Devil'sChase je napisao/la:Je Ninti, da to pokazem svojim ruralnim prijateljima, u kotel bi to hitili, spekli i onda još jednom :))


Bila bi to rakija i po! :4chsmu1:

Nego čini mi se da bi moglo imati neki efekt čišćenja tijela od kojekakvog smeća..
Uz slogan čistimo smeće sa smećem :oregonian_winesmiley:

Natrag na “Ekologija, Permakultura i BioVrt”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.