Čurekot, Crni kim (Nigella sativa)

Općenito o ljekovitim biljkama i uzgoju
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Čurekot, Crni kim (Nigella sativa)

Post Postao/la Red »

Bas sam prije neki dan naletila na ovu biljku u divljini, pa reko da napisemo nesto i o njoj, jer zbilja ima divan cvijet a i djelovanje :)

media/images/1358421909.jpg[b]Nigella sativa [/b]
Drugi nazivi: Čurekot, Crni kim
Porodica: žabnjaka (Ranunculaceae)
Biljka: jednogodišnja visine 30 d0 60 cm
Cvijet: mliječnobijeli s plavkastim ili zelenkastim vrhovima
Plod: petodijelna čahura slična maku u kojoj su sitne crne sjemenke

Okus sjemenki: lagano gorak i pikantan
Miris sjemenki: aromatični začinski miris koji podsjeća na komorač, anis, a uspoređuju ga i s mirisom kamfora i kajeputa

Slični varijeteti: Nigella damascena (Crnjika) i Nigella arvensis

Čahure se beru kada se biljka počinje sušiti odozdo. Čahure moraju biti svijetlo-smeđe a sjeme crno i tvrdo.
Ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki.

Nigella sativa (poznata kao crni kim, čurekot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae, koja je poznata po svom plodu - crnom sjemenu koje se zove crni kim (nemojte ga zamijeniti sa Kimom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini).

Povijest crnog kima
Crni kim je jedna od najpoznatijih biljaka u povijesti medicine. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. Sjeme čurekota bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona. Kalinji se spominje u Bibliji i Hadithu.

Islamski prorok Muhamed o njemu govori slijedeće: "Crni kim liječi sve bolesti osim smrti."
Poznati grčki liječnik Dioskorid koristio je čurekot za glavobolju i zubobolju.
Kršćani su ga upotrebljavali za čišćenje od parazita i crijevnih glista, i protiv nadutosti trbuha.

Znanstvena ispitivanja svojstva crnog kim počela su prije 60-ak godina. Na različitim univerzitetima svijeta bilo je napravljeno oko 200 istraživanja, koja su potvrdila nevjerojatna ljekovita svojstva čurukota.

slika

Svojstva crnog kim

Zbog svog bogatog kemijskog sastava - sadrži preko 100 aktivnih sastojaka - čurekot je vrlo ljekovit. Kalinji blagotvorno djeluje na dišni, probavni i mokraćni sustav, imuni sistem i cirkulaciju.

Nigella daje odlične rezultate u liječenju astme i alergije, jer ima svojstva antihistamina (smanjuje i eliminira posljedice djelovanja histamina, koji se stvara kod alergijskih reakcija).

Liječi bronhitis, kronični kašalj i emfizem, bolesti želuca i kože (akne, dermatitis, psorijazu), sprečava napadaje astme.

Crni kim je prirodni antibiotik, koji nema štetnih posljedica. Kalinji osnažuje i stabilizira imuni sistem i pomaže kod prehlada i infekcija. Ćurukot blagotvoran je za održavanje zdrave mikroflore želuca i crijeva, stimulira rad bubrega i jetre.

Zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu, koji imaju anti-tumorna svojstva, crni kumin je odličan način prevencije svih vrsta raka. Kalinji štiti zdrave stanice i potiče stvaranje u tijelu prirodnog interferona.

Istraživanja jordanskih i američkih znanstvenika su potvrdila, da je ćurukot anti-leukemik. Ulje ćurukota sadrži do 25% thymoquinona, koji je učinkovit u liječenju reume i drugih upalnih bolesti.

Popis svojstva crnog kima:
antibiotik, stimulant, aromatik, karminativ, digestiv, diuretik, emmenagogue, eksitant, galactatagogue, purgativ, resolvent, stomachic, sudorifik, tonik, vermifuge, anti histamine, antioxidant, antimikrobial, antiparazitik

Sastav crnog kima
Nigella sativa sadrži više od 100 nutrijenata, mnogi od njih još nisu poznati znanosti. Istraživanja crnog kumina se nastavljaju, a bogati sastav biljke sve više iznenađuje znanstvenike.

Bjelančevina 21%
biljnih masnoća 35%
ugljikohidrata 38%
više od 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina
miristinska kiselina 0,5%
palmitoleinska kiselina 0,1%
oleinska kiselina 23,7%
linolenska kiselina 0,2%
palmitinska kiselina 13,7%
stearinska kiselina 2,6%
linoleinska kiselina 57,9%
arahidna kiselina 1,3%.
drugih sastojaka 6%

Glavni ljekoviti sastojci crnog kima su crystalline nigellone i thymoquinone. Drugi važni sastojci su aminokiseline, probavni enzimi, masne kiseline i minerali.

Neki od njih su

* myristic acid
* palmitic acid
* palmitoleic acid
* stearic acid
* oleic acid
* linoleic acid (omega-6)
* linolenic acid (omega-3)
* arahidonska kiselina
* tiamin
* riboflavin
* piridoksin
* niacin
* folacin
* kalcij
* željezo
* bakar
* cink
* fosfor


media/images/1358348371.jpg[b]Ulje crnog kima[/b]
U medicinske svrhe obično se koristi ulje crnog kima.

Ulje čurekota se dobiva hladnim prešanjem. Ulje se ne smije podvrgnuti temperaturi višoj od 60–80°C jer tada gubi svoja ljekovita svojstva. Najbolji crni kumin raste u Egiptu, gdje su uvjeti idealni za rast ove biljke. Tamo se proizvodi i ulje - kvalitetno, friško i mirišljavo.

Nevjerojatne činjenice o Nigelle Sativa

* kontinuirano korištenje ulja osnažuje imuni sistem
* osigurava bolju cirkulaciju, obnavlja koštanu srž, štiti stanice
* štiti organizam od virusa i bakterija, sprečava infekcije mokraćnih putova
* regulira probavu i rad crijeva
* liječi jetru i bubrege
* pomaže kod menstruacije
* potiče stvaranje mlijeka kod dojilja
* donosi olakšanje kod nesanice
* oslobađa od bolova u mišićima i zglobovima
* otklanja umor, depresiju i pospanost
* odgađa nastanak menopauze

Pogrešno pisanje imena crnog kumina:
curokot, curekot, ćurekot, curukot, čurokot, čurukot, ćurokot, kalindži, ulje curokota, ulje čurokota, ulje čurukota, ulje ćurokota, ulje curekota

media/images/1358373003.jpg[b]Nigella damascena[/b] (Crnjika)
Kod nas se po vrtovima uzgaja ali više kao ukrasna biljka mada je kod nas češća Nigella damascena koju još zovu Crnjika. Mnogi ove dvije biljke mješaju pa se često na netu nalazi slika Nigelle damascene kod opisa crnog kima. Osnovna razlika je u listovima. Nigella sativa ima nešto šire listove dok su listovi Nigelle damascene sličniji dlačicama. Sjeme Nigelle sative, poprečno prerezano, ima oblik trokuta dok sjeme Nigelle damascene ima okruglasti poprečni presjek.

Uzgoj i Skupljanje

Nije uopće zahtjevna biljka.
Voli Sunčan ili polusjenovit položaj
Tlo hranjivo, vlažno i dobro propusno.
Cvate od srpnja do rujna. Sijanjem svaka dva tjedna, sve do kraja lipnja, vrijeme cvatnje može produžiti i do kraja listopada.
Sije se u jesen ili u rano proljeće na stalno mjesto. Kad se mlade biljke razviju sa prva 2-3 lista treba i prorijediti ili presaditi na razmak od 20-25 cm. Nakon jedno 8-10 tjedana mogu se očekivati prvi cvjetovi.

slika

Možemo je uzgajati na otvorenom ili u posudama. Na otvorenom će se biljka i sama rasijavati, a kod uzgoja u posudama treba je sijati svako proljeće.

Sjemenke skupljamo ljeti, prije nego što sjemene glavice sazriju i otvore se, a potom sjemenke dosušiti.

media/images/1358359193.jpg[b]Čurekot kao Lijek[/b]

Sjemenke se moraju pokupiti prije ngo što sazriju, jer će se inače sjemene glavice tj. komuške otvoriti i sjemenke izgubiti. U zrelim sjemenkama, koje se sakupljaju ljeti, a potom se moraju još dosušiti nalaze se mnoge hranjive tvari.

Najvažnije ljekovite tvari crnog kima su nigelon i timokinon a nalaze se u ulju sjemenki, oko 40%. Ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, a sadrži i veliku količinu linolne kiseline, neophodno potreban za normalan rad imunološkog sustava. Osim toga sjemenke sadže oko 1,5% eteričnog ulja, saponin, tanine, gorke tvari te neke minerale.

Osim ulja sjemenki, koje se kao lijek koriste uzimanjem ili primjenom izvana, od sjemenki se najčešće priprema ljekoviti čaj. Čaj se također može primjenjivati izvana, a njegovo ljekovito djelovanje kao napitak može se pojačati dodavanjem meda. Osim toga, u ljekoviti čaj se može dodati i malo svježeg soka od češnjaka.

Čaj od Crnog kima
1 čajnu žličicu zdrobljenih sjemenki preliti sa 1,5 dl kipuće vode. Ostaviti pokriveno neka stoji 15-20 minuta te procijediti. Uzimati 2 puta na dan.

Ulje Crnog Kima

Mazanje kože lica i tijela: Ulje pomiješati sa maslinovim, sezamovim, bademovim ili uljem jojobe u omjeru 1:1
Inhalacija: 2 čajne žličice ulja umiješati u 1 lit vruće vode.
✿ Parenje kože lica: 2 čajne žličice ulja umiješati u 1 lit vruće vode.
Uzimanje ulja: 1/2 čajne žličice (30 kapi) ulja umiješati u malo tople vode i uzimati 2-3 puta na dan. Preporuča se uzimanje tijekom 3-6 mjeseci, a po potrebi i duže.
Kupka: 2 čajne žličice ulja staviti u voduza kupanje te dobro promiješati.
Masaža: Ulje pomiješati sa maslinovim ili bademovim u omjeru 1:1.
Masaža kože glave: 1 žlicu ulja pomiješati sa 1-2 žlice maslinovog ulja, lagano ugrijati, umasirati u kožu glave, ostaviti da djeluje 30 minuta te isprati.

✔ Ulje možete nabaviti u biljnim apotekama.

Čurekot kao začin

media/images/1358404836.jpgU Turskoj, Indiji, Grčkoj i mnogim istočnim zemljama sjemenke čurekota i danas se obilno koriste kao začin. Crni kim se danas najviše uzgaja u Inddiji, a koja je i najveći svjetksi proizvođač tog pikanstnog i osvježavajućeg začina, u Europu donesen čak i prije papra. Upravo zbog svog ljućeg i gorčeg okusa od papra u mnogim jelima se koristi kao zamjena za papar. Sjemenke se mogu kao začin dodavati kuhanom i svježem povrću, mahunarkama, kruhu i pecivima, tjestenini, jogurtu, krem siru, umacima, salatama, janjetini, peradi, ukiseljenom povrću itd. Odrescima prije pečenja na roštilju ili prije prženja ogu se natrljati sjemenkama čurekota.

Sa sjemenka čurekota može se pripremiti posebno ukusan kruh ili peciva. Na 1 kg brašna dodaje se 100 gr mljevenih sjemenki a po želji i malo mljevenog maka. Kako bi okus sjemenki bio bolji sjemenke se prije upotrebe poprže bez masnoće u tavi a potom se upotrebljavaju mljevene ili cijele. Kao i papar, možemo ih samljeti u mlincu za papar ili kavu i dodati izravno u hranu.

Ako se sjemenke čurekota uzimaju u normalnim količinama, ne treba se bojati štetnih posljedica. Samo velike količine sjemenki mogu eventulano nadražiti crijeva i želudac. No već nakon nekoliko dana primjene čurekota kao začina ili lijeka, može se očekivati njezino ljekovito djelovanje. Osim toga, čurekot se može davati i djeci, ali preporučuje se avati upola manju količinu.

media/images/1358383695.jpg[b]Pikantna salata[/b]

1 krastavac
1 dl vrhnja
1,5 dl jogurta
sol po želji
zelena salata kao ukras
1/2 čajne žličice sjemenki čurekota ili crnjike
1 žlica usitnjenog svježeg lista metvice

Krastavce oguliti, narezati na kockice i posoliti. Umiješati jogurt i vrhnje te preliti po krastavcima. Posipati sjemenkama i metvicom te poslužiti ukrašeno listovima hrskave zelene salate.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Shanti
rank7
Postovi: 256
Pridružen/a: 28.07.2010, 01:23
Ima zahvala: 189 puta
 pohvaljen: 85 puta

Re: Crni kumin, čurekot - Nigella sativa

Post Postao/la Shanti »

Aiiii ma nemoj me grijat da ih ima i u Istri... :ymhug:
Ja sam dosad kupovao ulje u BiH i iz iskustva mogu nepisat da je preodlično, perut sam sa njim još prije u pubertetu riješio u par tjedana,i nikad se više nije pojavila, a i pio sam ga i nema loš okus, jedino se nekome aroma ne sviđa, ali ova biljka mi je extra dobra :ymcowboy:
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Crni kumin, čurekot - Nigella sativa

Post Postao/la Red »

ee ima u istri na nekim mjestima. moram priznat da nije da je mozes vidjet na svakom uglu i zbunju, ali znam neka mjesta gdje uvijek nikne, ne nesto obilno i masovno ali nikne :)

perut? reci mi kakav pripravak si imao od te biljke za kosu, jer ja se sa peruti borim od malena i puberteta a od kada imam drede (zadnjih 9 god) to zbilja uzasno izgleda, a meni se kosa ne pere svaki dan... trebam bilo kakvu pomoc :D

:ymcowboy:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Shanti
rank7
Postovi: 256
Pridružen/a: 28.07.2010, 01:23
Ima zahvala: 189 puta
 pohvaljen: 85 puta

Re: Crni kumin, čurekot - Nigella sativa

Post Postao/la Shanti »

Pa, moja "terapija" je uključivala šišanje na nulicu... al mislim da se može i bez toga...
Uglavnom, čitava glava ( gdje raste kosa ), premaže se limunom i par minuta neka odstoji, ako je ćelava glava može se osjetit kao blago peckanje, kasnije se kosa ispere, može običnom vodom najbolje, i namaže se ulje, koliko treba, previše nije potrebno...
Kasnije se i kosa može oprati od ulja, ali bi trebalo ulje odstojat malo na glavi....
http://img224.imagevenue.com/img.php?im ... _193lo.JPG
Ne znam šta da ti kažem pošto imaš dugu kosu...
Pored toga sam i pio ulje pa nisam siguran jeli efekt imalo i pijenje i mazanje, koje je bolje, al u svakom slučaju možeš i piti ako ti paše :D
Ali perut je uglavnom znak da nešto drugo ne valja, je li, ne možemo stalno liječiti simptome, probaj se malo "očistiti", ali mislim da znaš već o čemu govorim, ako nešto nije u redu sa jetrima i bubrezima, to će se sigurno vidjeti na vlasištu /:)
Pa možeš recimo evo što znam ovako napamet, raditi razne voćne sokove pa ih piti natašte, to će ti pomoć ako ne za perut onda za zdravlja općenito.. (Ako žečiš napisat ću recept za jedan sok kojeg ja često pravim, samo ako je voće dobro i sokovnik također, onda je bomba sokić ...
A isto tako možeš probati piti suhi pivski kvasac, imaš u dm-u za 25 kuna 90 kapsula, pomaže kod problema sa kožom, kosom, noktima... :ymapplause:
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Crni kumin, čurekot - Nigella sativa

Post Postao/la Red »

ma ja se osjecam fenomenalno i nisam nikada cak ni bolesna niti imam ikakve tegobe--- ali perut mi se pojavila jos kao tinejderki i od tada je imam... nekako sam se vec navikla, ali bi zbilja voljela da je nemam :D

hvala na informacijama!
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Shaman Shandor
rank3
Postovi: 55
Pridružen/a: 21.03.2010, 11:07

Re: Crni kumin, čurekot - Nigella sativa

Post Postao/la Shaman Shandor »

Ja imam užasnu užasnu perut, svrbi gadno i budu onak po par cm promjera komadi. Šišanje ne dolazi u obzir jer kosurda mi već ogromna i neb htio bez nje. Užas mi je što imam perut i u obrvama a kad pustim bradu najčešće i u bradi počne.
Sat.
Umjesto da kuca on neprestano vibrira.
Ni kazaljke nema.
Avatar
mr. gljiva
rank11
Postovi: 454
Pridružen/a: 23.03.2010, 17:09
Ima zahvala: 37 puta
 pohvaljen: 96 puta

Re: Crni kumin, čurekot - Nigella sativa

Post Postao/la mr. gljiva »

Počeo sam piti to ulje pije 15 dana i izgleda će trebat još bočica-dvije da se (i ako se)
stanje dovede u red.
Posljednjih nekoliko zima me ubija suhi zrak od kojeg koža poludi i krene pojačano perutanje
pa me zna i vlastište svrbit ko blesavo..čak mi se i nekakvi sitni dermitisi znaju pojavit :-o i tako informirao se malo i rekao da idem probat pa kud puklo da puklo.
Našao kod sebe u biljnoj ljekarni i to ulje uvoznika bio-rama, jer po netu se najčešće spominje,a i ljudi kažu da je sigurno čisto ulje bez ikakvih dodataka. Pijem 3x dnevno po 30 kapi kako je i u uputama i nije uopće gadljiv okus..čudan,ali pošto je zapravo rađeno od aromatične biljke lako se pomiriti s činjenicom da i nije tako grozno :D

Što se tiče efekata, na koži još nisam primijetio da se nešto pozitivno dešava,ali prvi dan kako sam ga popio smanjilo mi je svrab u kosi za bar 80%. Probava mi je inače bila dobra,ali izgleda je sada još i bolja :D
Uglavnom, ustrajat mjesec-dva pa vidjet jel kaj bude
skuliran do jajc :thumbsup:
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Crni kumin, čurekot - Nigella sativa

Post Postao/la Red »

sa biljnim pripravcima treba uvijek biti strpljiv, znamo svi, da ne djeluju istom brzinom kao farmaceutski kemijski lijekovi, ali vjerujem da ces na kraju krajeva ipak osjetiti razliku i neki napredak!

javi obavezno! :ymcowboy:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
melkior

Re: Crni kumin, čurekot - Nigella sativa

Post Postao/la melkior »

Red je napisao/la:ma ja se osjecam fenomenalno i nisam nikada cak ni bolesna niti imam ikakve tegobe--- ali perut mi se pojavila jos kao tinejderki i od tada je imam... nekako sam se vec navikla, ali bi zbilja voljela da je nemam :D

hvala na informacijama!
Ako ne želite imati prerut to se rješava vrlo jednostavno šamponom, ali ne kupovnim na kojemu piše da je protiv prhuti nego si ga napravite sami. Za to vam treba jedan žumanjak i čašica vinjaka, onog badelovog. Probao sam sa finim francuskim konjakom, ali ni sluga badelovom - barem što se šampona tiče. Dobro je dodati žlicu jačeg čaja od kamilice. To sve dobro izmutiti i evo odličnog šampona. Nakon dva tri pranja perut će nestati.
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Crni kumin, čurekot - Nigella sativa

Post Postao/la Red »

hvala na ovome :YMPEACE:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Odgovori